Η Θράκη μετεξελίσσεται σε κόμβο στην περιοχή

Η περιοχή της Θράκης μετεξελίσσεται από μια απομονωμένη ακριτική ευρωπαϊκή περιοχή που ήταν κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου και της όξυνσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας σε έναν πραγματικό εμπορευματικό, διακομετακοστικό και ενεργειακό κόμβο, σε μια γέφυρα αλλά και σε μια πύλη παράλληλα, που οδηγεί από την Ανατολή στη Δύση και από τη Δύση στην Ανατολή.

Για πρώτη φορά αποκτά οικονομική ενδοχώρα και διατρέχεται από σημαντικούς αγωγούς, που τροφοδοτούν τη δύση με ενέργεια που προέρχεται από τις χώρες του Ευξείνου Πόντου και της Κασπίας.

Μέσα από τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά ο ρόλος  της Ελλάδας και της Θράκης, θωρακίζεται η χώρα αμυντικά και ωφελείται οικονομικά.

Τα σημαντικότερα έργα που διασφαλίζουν αυτή την εξέλιξη και αυτό τον νέο ρόλο της Θράκης είναι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός φυσικού αερίου που ξεκινάει από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, διατρέχει την Τιφλίδα, φτάνει στο Καρατσάμπεϊ της Τουρκίας, συνδέεται στη συνέχεια με το υφιστάμενο δίκτυο στην Κομοτηνή και προεκτείνεται, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα, υποθαλασσίως ως το Οτράντο της Ιταλίας.

Ένα τρίτο έργο είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας που βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Ροδόπης και Έβρου καθώς και η προώθηση του ηλεκτρικού δακτυλίου που θα διασυνδέσει όχι μόνο τις βαλκανικές χώρες, αλλά και τις παρευξείνιες χώρες μεταξύ τους, καθιστώντας την Ελλάδα σημαντικό κόμβο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη είναι ένας αγωγός συνολικού μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο. Η απόφαση της κατασκευής του διαπραγματευτικά καθυστέρησε περίπου 13 χρόνια αλλά η συμπληρωματική και αλληλοϋποστηρικτική δράση των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εξωτερικών είχε σαν αποτέλεσμα την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας από τους ηγέτες της Ρωσίας, Βουλγαρίας και της Ελλάδος και είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση του έργου, από το οποίο πιστεύω ότι θα ωφεληθεί και περιβαλλοντολογικά η περιοχή μας, μια που θα αποφορτιστούν τα στενά του Βοσπόρου από την πληθώρα των πλοίων που μεταφέρουν ενέργεια από την Ανατολή προς τη Δύση.

Αντίστοιχης σημασίας είναι και ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος καθιστά την Ελλάδα σοβαρό διαμετακομιστικό κέντρο ενώ η παρουσία του ηλεκτρικού δακτυλίου στην περιοχή του αιολικού πάρκου επιτρέπουν μια παράλληλη εναλλακτική οικολογική ανάπτυξη που σέβεται απολύτως την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και την προστασία των βιοτόπων, οι οποίοι είναι πολύ πλούσιοι στην περιοχή της Θράκης από το Δέλτα του Έβρου μέχρι το Δέλτα του Νέστου.

Εκτίμησή μου είναι ότι τα συγκεκριμένα έργα όχι μόνο θα δημιουργήσουν μια νέα δυναμική ανάπτυξη στην περιοχή, όχι μόνο θα φέρουν πρόσθετες θέσεις εργασίας και ένα σημαντικό νέο κύκλο εργασιών αλλά θα αποτελέσουν και κίνητρο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα είναι όμως συμβατές με την εναλλακτική οικολογική ανάπτυξη που προωθείται στους τρεις νομούς της Θράκης.
    Οι βασικές αρχές της ελληνικής πολιτικής είναι:
•    η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας,
•    η διαφοροποίηση των μορφών ενέργειας και
•    η διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, διότι αυτό υπαγορεύεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διότι διασφαλίζει την εθνική στρατηγική αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η Θράκη μετεξελίσσεται επομένως σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο για την εθνική οικονομία αποτελώντας την πύλη εισόδου και εξόδου εμπορικών προϊόντων.

Αυτό άλλωστε έχει αρχίσει ήδη να συντελείται αν σκεφτεί κανείς ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την έβδομη θέση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών έχει φτάσει αισίως στη δεύτερη θέση ως περιφέρεια, κάτι το οποίο οφείλεται και στην τάση εξωστρέφειας που εμφανίζουν τα τρία τελευταία χρόνια οι τοπικές επιχειρήσεις. Μία τάση η οποία θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω από την επιχειρηματική κινητικότητα που προκαλεί η κατασκευή των μεγάλων ενεργειακών έργων στην περιοχή.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει αποφασίσει, ως αντισταθμιστικά οφέλη για την κατασκευή του αγωγού  Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, να δώσει ένα σημαντικό ποσό από τα χρήματα των διαμετακομιστικών τελών στην περιοχή.

Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή έργων υποδομής που έλειπαν από την περιοχή και αυτά τα έργα υποδομής θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τόσο το περιβάλλον όσο και την προοπτική βελτίωσης του εισοδήματος των κατοίκων. Πρόκειται για έργα που θα εδραιώνουν στην πράξη την εναλλακτική οικολογική ανάπτυξη, όπως φράγματα που θα βοηθήσουν την αντιμετώπιση υφαλμύρωσης, τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων και την προστασία των ζωνών Ραμσάρ και Νατούρα, π.χ. ελαφρές παρεμβάσεις στις ακτές και στους βιότοπους για να καταστούν επισκέψιμοι χώροι δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, καθώς επίσης και επενδύσεις ελαφράς μορφής, που θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικού, συνεδριακού, εκκλησιαστικού τουρισμού, οικοτουρισμού, κ.λπ.

Πιστεύουμε ότι οι παρεμβάσεις αυτές βάζουν την περιοχή σε μια νέα εποχή και την καθιστούν σημαντικότατη για την ελληνική εξωτερική πολιτική αλλά και για την ελληνική οικονομική και ενεργειακή διπλωματία.

Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 25/5/2007.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.
9 Μάιος 2020 - 2:05πμ

Το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα παρέδωσε στο Μητροπολίτη Παντελεήμωνα ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης

O Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, διασφάλισε το Άγιο Φως και αφού το διατήρησε για αρκετές εβδομάδες στην Αθήνα, μετά τη σχετική χαλάρωση των μέτρων, το έφερε οδικώς στην ιδιαίτερη Πατρίδα του τη Ροδόπη και το παρέδωσε στον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμωνα, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό και δήλωσε ότι θα το μεταφέρει σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης θέτοντας το στη διάθεση του κάθε πιστού.
22 Απρίλιος 2020 - 12:18μμ

Δημόσιο «Ευχαριστώ» του Ευριπίδη Στυλιανίδη στον κ. Π. Γερμανό, ιδιοκτήτη της Olympia Group για τη μεγάλη χορηγία του στο Ν. Ροδόπης.

Με μια ανοιχτή επιστολή του ο Βουλευτής Ροδόπης και πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον ιδιοκτήτη του Ομίλου Olympia Group κ. Πάνο Γερμανό για τη μεγάλη χορηγία του στη Θράκη και ειδικότερα στη Ροδόπη, που δείχνει το δρόμο της προσφοράς και προς άλλους Ομίλους της περιοχής και όχι μόνο.