Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα Βαλκάνια με έργα

 Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση των αγορών και τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό. Ζούμε σε ένα διεθνές περιβάλλον ολοένα αλληλεξαρτώμενο σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Τα μεγάλα προβλήματα είναι πλέον διεθνοποιημένα, χωρίς σύνορα και έχει καταστεί αναγκαία η ενίσχυση  συμπράξεων τόσο σε επίπεδο κρατών και Οργανισμών όσο και σε επίπεδο λαών και πολιτών. Η οικονομική διπλωματία αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα μέσα προώθησης των ενδιαφερόντων μίας χώρας στο εξωτερικό. Ο στόχος που θέσαμε τρία χρόνια πριν ήταν να μην θεωρείται ούτε να προβάλλεται η Ελλάδα ως μία μικρή αγορά 11 εκατ. καταναλωτών, αλλά, ιδιαιτέρως μετά την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, να μετεξελιχθεί στο κέντρο μίας ευρύτερης αγοράς μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων που συμπεριλαμβάνονται στα Βαλκάνια, στον Εύξεινο Πόντο και στον Αραβικό κόσμο, δηλ. στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Β. Αφρικής και του Κόλπου. Τα τελευταία τρία χρόνια επισκεφθήκαμε 53 χώρες συνολικά, οργανώσαμε γύρω στις 30 επιχειρηματικές αποστολές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό και ολοκληρώσαμε 17 Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές συμπληρώνοντας το ελλιπές ή εσφαλμένο μερικές φορές θεσμικό πλαίσιο που ρύθμιζε τις σχέσεις μας τις οικονομικές με αγορές-στόχους. Στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον η Ελλάδα καθίσταται σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο των Βαλκανίων με διεθνείς ομίλους να δραστηριοποιούνται παρέχοντας προστασία και αύξηση των θέσεων εργασίας για νέους εξειδικευμένους επιστήμονες στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αύξηση των εξαγωγών, υψηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και παράλληλα στήσιμο ενός αξιόπιστου και

Οι ελληνικές πολυεθνικές εταιρείες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες διατήρησαν το στρατηγείο τους στην Ελλάδα καθιστώντας την περιφερειακό, επενδυτικό, εμπορικό, εκθεσιακό και διαμετακομιστικό κέντρο και ανέπτυξαν εμπορικές ή επενδυτικές δραστηριότητες στη γειτονιά δημιουργώντας περισσότερες από έξι χιλιάδες θέσεις διευθυντικών στελεχών σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων για Έλληνες επιστήμονες. Αποτέλεσματα αυτής της κινητικότητας στα Βαλκάνια ήταν η αύξηση των εξαγωγών μας στα Βαλκάνια κατά 28% το 2006 με σταθερή ανοδική τάση, ενώ τα περισσότερα εμπορικά ισοζύγια  είναι ήδη απολύτως θετικά υπέρ της Ελλάδος. Οι ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή προσεγγίζουν τα 15 δις ευρώ. Η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα αυξάνεται (από 488 εκ. ευρώ το 2005 έφτασαν τα 4 δις 275 εκ. ευρώ το 2006) λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος που μας προσφέρει το αξιόπιστο δίκτυο των 2.300 παραρτημάτων ελληνικών τραπεζών που έχουμε αναπτύξει στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, ελέγχοντας το 20% περίπου της τραπεζικής αγοράς. Τέλος σε ό,τι αφορά την επανενεργοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) δουλέψαμε συστηματικά παραλαμβάνοντας το 2004 απορροφητικότητα 6,8%, και φθάνοντάς τη στο 53% περίπου με δεσμευμένα κεφάλαια 275,1 εκατομμύρια και με τα πρώτα έργα να εγκαινιάζονται.

Μερικά από τα σημαντικότερα δημόσια έργα του ΕΣΟΑΒ που δρομολογήθηκαν ή ολοκληρώνονται είναι:
    Το Κτίριο Φιλίας Ελλάδος – Βοσνίας & Ερζεγοβίνης (Σεράγεβο), με προϋπολογισμό 16.8 εκ. € και την ελληνική συμμετοχή στα 13.5 εκ.€. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και πρόκειται να εγκαινιασθεί τις επόμενες μέρες από τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.
    Ο Πανευρωπαϊκός Διάδρομος Χ (Σερβία & ΠΓΔΜ) ο οποίος θα ενώσει την Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια, το Βελιγράδι και την Κ. Ευρώπη και του οποίου το συνολικό υπό κατασκευή μήκος ανέρχεται σε 108 χμ περίπου, με συνολικό προϋπολογισμό 625 εκ.€ και την ελληνική συμμετοχή να υπολογίζεται στα 150 εκ.€. Ήδη η Εγνατία Α.Ε. λειτουργώντας ως ο τεχνικός σύμβουλος της Σερβικής Κυβέρνησης ετοιμάζει τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.
    Ο Οδικός άξονας Σαγιάδα-Κονίσπολη-Άγιοι Σαράντα (Αλβανία) το συνολικό μήκος του οποίου είναι 40.5 χμ και  ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 37.6 εκ.€ με την ελληνική συμμετοχή να αγγίζει τα 30 εκ.€. Ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης.
    Το Δίκτυο οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων/ διασύνδεση πανεπιστημιακών κοινοτήτων και ερευνητικών έργων «SeeLight Programme» που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία ενός ηλεκτρονικού δακτυλίου υψηλών ταχυτήτων o οποίος θα διασυνδέσει τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με αυτά της Βαλκανικής, του οποίου το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 20 εκ.€ και το 80% θα πληρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Το ΕΣΟΑΒ παρατείνεται ως το 2011 ώστε η χώρα μας να επιδείξει συνέπεια και αξιοπιστία κατοχυρώνοντας έτσι τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο στην περιοχή. Η πολιτική μας παράγει συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα για την Εθνική Οικονομία και στρατηγικά ανταποδοτικά οφέλη για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας μας.

Δημοσιέυτηκε στην εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ στις 16/7/2007. 


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.
9 Μάιος 2020 - 2:05πμ

Το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα παρέδωσε στο Μητροπολίτη Παντελεήμωνα ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης

O Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, διασφάλισε το Άγιο Φως και αφού το διατήρησε για αρκετές εβδομάδες στην Αθήνα, μετά τη σχετική χαλάρωση των μέτρων, το έφερε οδικώς στην ιδιαίτερη Πατρίδα του τη Ροδόπη και το παρέδωσε στον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμωνα, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό και δήλωσε ότι θα το μεταφέρει σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης θέτοντας το στη διάθεση του κάθε πιστού.
22 Απρίλιος 2020 - 12:18μμ

Δημόσιο «Ευχαριστώ» του Ευριπίδη Στυλιανίδη στον κ. Π. Γερμανό, ιδιοκτήτη της Olympia Group για τη μεγάλη χορηγία του στο Ν. Ροδόπης.

Με μια ανοιχτή επιστολή του ο Βουλευτής Ροδόπης και πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε τον ιδιοκτήτη του Ομίλου Olympia Group κ. Πάνο Γερμανό για τη μεγάλη χορηγία του στη Θράκη και ειδικότερα στη Ροδόπη, που δείχνει το δρόμο της προσφοράς και προς άλλους Ομίλους της περιοχής και όχι μόνο.