"ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ", άρθρο του Δρ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην KontraNews

Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση δικαιολογεί κατ' αρχήν έκτακτες πολιτικές μικρής διάρκειας, που αποκλίνουν από τα συνήθη και βραχυπρόθεσμα στοχεύουν στην λογιστική αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, στη μείωση των δημοσίων δαπανών, στον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών και διευκολύνουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Μια πτυχή αυτής της έκτακτης πολιτικής με στόχο την αύξηση των εσόδων, κατά μια άποψη είναι και η αύξηση της φορολογίας συνδυασμένη με τη δίωξη της φοροδιαφυγής.

Αυτός ο συλλογισμός ακούγεται λογικός αν και περιλαμβάνει πτυχές, που από μόνες τους τον ακυρώνουν στην πράξη. Η υπερβολή στη φορολόγηση που επιβάλλεται σε όλα, τα τελευταία χρόνια απειλεί να ακυρώσει τους βασικούς πυλώνες της ελεύθερης οικονομίας και να διαλύσει πλήρως τον αξιακό κώδικα της φιλελεύθερης ιδεολογίας. Για παράδειγμα :

α) το ζήτημα των ομολογιούχων που εμπιστεύτηκαν το κράτος τους και καταστράφηκαν έπληξε καίρια την Αρχή της Τραπεζικής Πίστης,

β)
η μη παροχή ρευστότητας προς την αγορά από τις "ανακεφαλαιοποιημένες" χάρη στο κράτος τράπεζες, θίγει ευθέως τη δυνατότητα του "επιχειρείν", η οποία επιδεινώνεται περαιτέρω από τη μείωση μισθών, συντάξεων και γενικότερα της αγοραστικής δύναμης και της καταναλωτικής διάθεσης των πολιτών,

γ) η εξοντωτική φορολόγηση των ακινήτων σε αρκετές περιπτώσεις θίγει το Συνταγματικό Δικαίωμα της Ιδιοκτησίας στο σκληρό του πυρήνα, ενώ οι υπερβολικές αυξήσεις σε άλλους φορολογικούς συντελεστές π.χ. εισοδήματος, ΦΠΑ, ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο, φόρος επιτηδεύματος, υποχρέωση προκαταβολής 55% για επαγγελματίες κλπ, τελειώνουν κάθε επιχειρηματική κινητικότητα, προκαλώντας παράλυση στην αγορά, θέματα επιβίωσης στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και σταδιακή κατάρρευση στην εθνική οικονομία, λόγω γεωμετρικής αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Η φιλελεύθερη αρχή "Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους" δικαιώνεται πλήρως και η κατάσταση της Πραγματικής Οικονομίας επιδεινώνεται. Παρά τις διεθνείς παραδοχές για πρωτογενές πλεόνασμα (πραγματικό ή λογιστικό, σημασία έχει ότι αναγνωρίζεται από τους δανειστές και άρα αποτελεί επιχείρημα για την ελάφρυνση του χρέους), η Εθνική Οικονομία κινδυνεύει με εσωτερική κατάρρευση, αν δεν οργανωθεί τώρα μια Στροφή στην Πραγματική Οικονομία με κεντρική Ιδέα μια Νέα Φορολογική Επανάσταση.

Μόνο η Νέα Φορολογική Επανάσταση μπορεί να επανεκινήσει την οικονομία, να δημιουργήσει προϋποθέσεις Ανάπτυξης, να δημιουργήσει πραγματικά και όχι λογιστικά έσοδα στο κράτος, να πλήξει την ανεργία και να ευνοήσει την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η Ελλάδα έχει πρόσθετους λόγους να επιδιώξει κάτι τέτοιο, μια που περιστοιχίζεται και από αγορές Ευρωπαϊκές ( Βουλγαρία, Ρουμανία) ή μη (Τουρκία) με εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, που κινητροδοτούν τη μετακόμιση της Ελληνικής βιομηχανίας και όχι μόνο…

Τι θα μπορούσε όμως να σημαίνει η Νέα Φορολογική Επανάσταση;

1. Μείωση όλων ανεξαιρέτως των φορολογικών συντελεστών (εισοδήματος, ΦΠΑ, επιτηδεύματος, μεταβιβάσεων όλων των μορφών…) και πολλαπλασιασμό των δόσεων αποπληρωμής.

2. Φορολόγηση των εισοδημάτων και όχι της απλής κατοχής περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με τα εισοδήματα αυτά ή περιήλθαν στην κατοχή του φορολογούμενου με άλλο νόμιμο τρόπο (κληρονομιά κ.α.).

3. Διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, όπως προτείναμε ομάδα βουλευτών της ΝΔ, ώστε να αρθούν αδικίες πχ για ανεκμετάλλευτα ακίνητα, κληρονομιές κλπ.

4. Θεσμοθέτηση της "Φορολογικής Κατοικίας" κατά το Βρετανικό πρότυπο, με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων.

5. Σταδιακή εφαρμογή ενός Flat Tax συστήματος φορολόγησης εισοδήματος.

6. Επενδυτική Ιθαγένεια για μεγάλους ξένους επενδυτές, που επιθυμούν να επενδύσουν σε Ευρωπαϊκή επικράτεια (Κινέζοι, Άραβες, ...)

7. Δυνατότητα μεγάλων επενδυτών να προσυμφωνούν με την πολιτεία ένα ad hoc σταθερό κινητροδοτικό φορολογικό καθεστώς τουλάχιστον δεκαετίας, με ταχύτητα και ευελιξία αδειοδότησης των επενδύσεών τους και αυτό να τελεί υπό Συνταγματική νομιμοποίηση, ώστε να αποτρέπονται δικαστικοί ή νομικοί αιφνιδιασμοί για τον επίδοξο επενδυτή.

8. Συνταγματικές εγγυήσεις για ένα Σταθερό Φορολογικό Σύστημα, ανάλογες με αυτές που ισχύουν ήδη για την Ελληνική Ναυτιλία, η οποία διέπρεψε διεθνώς.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αυξήθηκε επτά φορές ο φόρος για μισθωτούς, έως και εννέα φορές για ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ επιβαρύνθηκαν τα ακίνητα κατά 800% παραπάνω και όλα αυτά, όταν το εισόδημα μειώθηκε γύρω στο 40%. Συνέπεια : το σύνολο των οφειλόμενων φόρων ανέρχεται σε 67,9 δις ευρώ ,τα οφειλόμενα δάνεια στις τράπεζες στα 77δις και οι οφειλόμενες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία στα 15δις ευρώ. Όλοι που είχαν προγραμματίσει διαφορετικά τη ζωή τους υφίστανται όχι απλά μια βίαιη προσαρμογή, αλλά συνεχείς και απαράδεκτους αιφνιδιασμούς που τους σπρώχνουν στην απόγνωση.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι όμως χαρακτηριστική και η ασυνέπεια του ίδιου του κράτους έναντι πολιτών και επιχειρήσεων, όπως στις επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στις οποίες οφείλει από το 2010 την επιδότηση εργασίας του 12%, που είχε προϋπολογιστεί, κι αυτό τινάζει τη ρευστότητα και άρα τη βιωσιμότητα τους στον αέρα, πολλαπλασιάζοντας την ανεργία στη ακριτική Ελλάδα.

Η πολιτεία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο γενικευμένο αίτημα για συμψηφισμό που είναι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Στον αντίποδα έχουν αρχίσει να ακούγονται ακόμη πιο τολμηρές φωνές επιχειρηματιών, που ισχυρίζονται ότι η άρση του "πόθεν έσχες" θα απελευθέρωνε πάρα πολλές δυνάμεις να ξαναρίξουν χρήμα στην Ελληνική αγορά, προκαλώντας μια δημιουργική κινητικότητα στο επιχειρείν.

Είναι Εθνική πλέον ανάγκη η ενίσχυση της ρευστότητας, η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, η δίκαιη κατανομή των βαρών. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλους αιφνιδιασμούς, λάθη ή προχειρότητες. Στο ζύγι των πολιτικών αποφάσεων δεν μπορεί άλλο η αναγνώριση της λογιστικής επιτυχίας από τους δανειστές να μετρά περισσότερο από τις ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας ή από τη σκοπιμότητα ενός πραγματικά Εθνικού Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, που θα επαναφέρει την Ελλάδα στο πεδίο των πραγματικά θετικών πρωταγωνιστών.

Όλα αυτά περνούν μόνο μέσα από μια Νέα Φορολογική Επανάσταση.

_______________________________________________________________________

*του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη
Βουλευτή Ροδόπης (Ν.Δ.), πρώην Υπουργού

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».