Ομιλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην παρουσίαση του βιβλίου του "Ενεργοί Πολίτες - Σύγχρονα Διαδραστικά Κόμματα"

Δείτε το Βίντεο της Παρουσίασης του βιβλίου "Ενεργοί Πολίτες - Σύγχρονα Διαδραστικά Κόμματα"

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2011

Κυρίες και κύριοι
Φίλες και φίλοι

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους εσάς που σήμερα μας τιμάτε με την παρουσία σας δίνοντας μας δύναμη να συνεχίσουμε τις πολιτικές, ηθικές και ιδεολογικές μας μάχες σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για την πολιτική.

Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τα καλά τους λόγια τους ομιλητές του ξεχωριστού αυτού πάνελ τους οποίους, όλους, εκτιμώ και θαυμάζω για διαφορετικό λόγο τον καθένα.

Ευχαριστώ τον Εκδοτικό Οίκο Σιδέρη που με ιδεολογική συνέπεια και πολιτική επιμονή στηρίζει αδιάκοπα εδώ και χρόνια τη μάχη των νέων ιδεών και του σύγχρονου λόγου.

Πρωτίστως όμως ευχαριστώ τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο για την τιμή που μου έκανε να προλογίσει αυτό το ταπεινό εγχείρημα μου, αλλά κυρίως γιατί μου έδωσε το έναυσμα πριν το πρόσφατο συνέδριο μας να προχωρήσω σ’ αυτή τη σύντομη συγκριτική μελέτη, αναζητώντας τρόπους ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στο γίγνεσθαι των πολιτικών κομμάτων.

Στις μέρες μας βιώνουμε μια μεγάλη οικονομική, ηθική και πολιτική κρίση. Η αξιοπιστία της πολιτικής πλήττεται. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς έχει κλονιστεί. Κυρίως με δική μας ευθύνη. Όχι όμως μόνο με δική μας ευθύνη. Η κοινωνία μιλά απαξιωτικά για τα κόμματα. Τίθεται εύλογα το ερώτημα, «μήπως βρισκόμαστε ενώπιον του τέλους της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας»; Μήπως βρέθηκε άλλο «λιγότερο ατελές πολίτευμα»;

Η παρέμβασή μου με τον τίτλο «Ενεργοί πολίτες- Σύγχρονα Διαδραστικά Κόμματα» επιχειρεί να στοιχειοθετήσει μια αρνητική απάντηση μέσα από μια νέα πρόταση.

Όχι, δεν τελείωσε η Δημοκρατία μας, απλά η λειτουργία της αποξενώθηκε από τους πολίτες, ωθώντας τους στην απενεργοποίηση, την άρνηση, ενίοτε στην αγανάκτηση που πηγάζει από την ασυνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων. Εντέλει στην αδιαφορία για τα κοινά, στην αποχή, στο λευκό και στο άκυρο.

Οι πολίτες αρνούνται τα κόμματα διότι προηγουμένως αυτά τους αρνήθηκαν. Αξιοποίησαν την ετυμηγορία τους μία φορά κάθε 4 χρόνια, συχνά στρεβλώνοντας στη συνέχεια την εντολή τους στην πράξη. Έγιναν κόμματα κλειστά, αρχηγικά, οικογενειοκρατικά. Δεν αντιληφθήκαμε τόσο καιρό εμείς οι πολιτικοί μια απλή αλήθεια. Ότι για να πετύχουμε μια καλύτερη δημοκρατία στον τόπο μας χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία μέσα στα κόμματα μας. Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότητα και ήθος ως κριτήρια διαρκούς αξιολόγησης, ίσες ευκαιρίες σε όλους ως μέσο για την επίτευξη της αξιοκρατίας. Χρειαζόμαστε σταθερούς και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας, καθώς και αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων, ώστε να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να ενισχυθεί η δημιουργική και αποφασιστική συμμετοχή τους σε όλα τα επίπεδα.

Αυτά τα αυτονόητα που στην Ελλάδα είναι ακόμα ζητούμενα, τα αδελφά κόμματα της πολιτικής μας οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τα έχουν κάνει ήδη πράξη. Αυτά ουσιαστικά περιγράφει το βιβλίο μου, απολύτως πρακτικά προσαρμοσμένα στη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.

Όταν πριν χρόνια στις ΗΠΑ ξεκινούσαν δειλά δειλά οι πολιτικές εφαρμογές του διαδικτύου, ο τότε αντιπρόεδρος της Αμερικής Al Gore έλεγε ότι «το Internet είναι η ηλεκτρονική λεωφόρος της επιστροφής των πολιτικών στην κλασσική Δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας, στην Άμεση Δημοκρατία των Ενεργών Πολιτών.»

Όπως διαμορφώνεται η σημερινή πραγματικότητα δικαιώνει τον Εθνικό μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη που υποστήριζε ότι «θα έρθει η στιγμή που το παρελθόν μας θα μας συγκλονίσει με την δύναμη της επικαιρότητας τους».

Κυρίες και κύριοι,

Πιστεύω ακράδαντα ότι η στιγμή αυτή ήλθε. Τα νέα μέσα μας δίνουν την ευκαιρία να ξαναβάλουμε τους πολίτες στο γίγνεσθαι όχι απλά ως παρατηρητές ή παραλήπτες αλλά ως συνδιαμορφωτές πολιτικών.

Τους δώσαμε τη δυνατότητα να εκλέγουν τον πρόεδρο και τα βασικά διοικητικά όργανα του κόμματος μας άμεσα.

Τώρα μέσα από τη νέα διαδραστική πύλη που πρόσφατα εγκαινιάσαμε, τους δίνουμε την δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν το πολιτικό μας πρόγραμμα, να μας ασκούν κριτική, να καταθέτουν προτάσεις, να ενθαρρύνουν νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η πολιτική έχει χρέος να αντεπιτεθεί. Αυτό θα συντελεστεί μόνο μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την ποιότητα των πολιτικών κομμάτων. Οι πολιτικές δεν είναι δυνατόν να παράγονται μέσα σε τεχνοκρατικές γυάλες, ούτε οι πολιτικοί μέσα σε μικροκομματικά εργαστήρια, αλλά μέσα στην κοινωνία, μέσα στην αγορά, μέσα στο σύγχρονο διεθνές και εθνικό περιβάλλον.

Τα κόμματα δεν μπορεί να εξαντλούνται σε ανοίγματα σκοπιμότητος προς την κοινωνία, αλλά πρέπει να ταυτίζονται μ’ αυτήν και να την καθοδηγούν δίνοντας την δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και στους ικανότερους να αναλαμβάνουν ρόλους.

Το πόνημά μου εισηγείται και περιγράφει την λειτουργική μετεξέλιξη ενός παραδοσιακού κόμματος της Ελληνικής Κεντροδεξιάς σε ένα Σύγχρονο Ανοιχτό Διαδραστικό Κόμμα Ενεργών Πολιτών κι αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα ότι στον 21ο αιώνα, όσο περισσότερη ευθύνη μεταβιβάζουμε στους πολίτες, τόσο πιο υπεύθυνα αυτοί θα αποφασίζουν για το μέλλον τους και το μέλλον της πατρίδας μας.

Ευχαριστώ θερμά

 

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.