Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΡΟΔΟΠΗΣ, ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟ THESSECONOMY.GR

1. Η τουρκική πολιτική κατά της Ελλάδας από το 1973 έως και σήμερα συνεχίζεται με καθοριστικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Πώς απαντά η Ελλάδα στην τουρκική στάση;

Η Τουρκία μετά από μια γόνιμη περίοδο διμερούς εμπιστοσύνης(2000-2010) που κυριολεκτικά εκτίναξε τον όγκο εμπορικών συναλλαγών από 350 εκ. σε 5,5 δις. ευρώ με θετικό ισοζύγιο για την Ελλάδα και μια παραγωγική ενεργειακή συνεργασία που έφερε τον Ελληνοτουρκικό αγωγό και τον TAP, δυστυχώς επέστρεψε στη λογική της προκλητικότητας, υλοποιώντας την πολιτική του «Στρατηγικού Βάθους».
Στόχος της κατά τη γνώμη μου είναι να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη και κεντρικός συνομιλητής των μεγάλων δυνάμεων, ώστε κάποια στιγμή μέσα από τεχνητή ένταση να μπορέσει να επιβάλει ένα ad hoc δίκαιο της θάλασσας που να την βολεύει, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο.
Η Ελλάς απαντά με νηφαλιότητα, ευθύνη αλλά και αποφασιστικότητα, μένοντας προσηλωμένη σταθερά στους στρατηγικούς της στόχους. Βάση της πολιτικής μας παραμένει το διεθνές δίκαιο. Επιδίωξη μας η ενίσχυση των διεθνών μας συμμαχιών με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Στόχος μας η αναβάθμιση της γεωστρατηγική μας θέσης μέσα από συμφωνίες σαν αυτή που υπεγράφη πρόσφατα με τους Αμερικανούς με σκοπό πάντα την προστασία των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όλα αυτά αναμφισβήτητα υπηρετούνται αποτελεσματικότερα μέσα από μια έξυπνη άμυνα που θα ενισχύει την αποτρεπτική μας δύναμη και μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα αναβαθμίζει το κύρος της χώρας μας. Θέλουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες μας, όχι όμως σε βάρος των εθνικών μας δικαίων.

2. Το μεταναστευτικό- προσφυγικό ,είναι ένα θέμα με φοβερές επιπτώσεις που απασχολεί την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Πιστεύετε ότι η χώρα μας αυτή την στιγμή μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα της μεταναστευτικής εισρροής ;

Δεν είναι μόνο δικό μας ζήτημα, αλλά αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, το κύρος της, την ασφάλεια της και γενικά το μέλλον της. Τα σύνορα μας δεν είναι μόνο Ελληνικά αλλά και Ευρωπαϊκά. Το βάρος της φύλαξης τους οφείλουμε να το σηκώσουμε όλοι μαζί και όχι οι Έλληνες μόνοι τους. Εδώ δοκιμάζεται η αξιοπιστία και το κύρος της ΕΕ. Γι αυτό πρότεινα η νέα δύναμη της FRONTEX, οι 10.000 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες να έλθουν για εκπαίδευση στη Θράκη στις Σχολές Αστυνομίας και όχι στην Βόρεια Ευρώπη. Η εκπαίδευση τους στο πεδίο θα είναι καλύτερο για όλους.

3. Η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, πιστεύετε ότι θέτει σε κίνδυνο την Συμφωνία των Πρεσπών;

Όχι. Οι συμφωνίες δεσμεύουν, όταν υπογραφούν και επικυρωθούν, τα κράτη και όχι μόνο τα άτομα ή τις κυβερνήσεις. Βεβαίως και δυσκολεύουν τη γείτονα που πίστευε ότι όλα είναι αυτονόητα. Εμείς θέλουμε την Ευρωπαϊκή τους προοπτική. Θεωρούμε όμως ότι τα διαπραγματευτικά κεφάλαια είναι μια κάποια ευκαιρία για να διορθώσουμε αδυναμίες της υφιστάμενης συμφωνίας. Από την άλλη έχει γεωπολιτικό ενδιαφέρον η στάση της Γαλλίας που δια του Μακρόν δείχνει να θέλει να επιστρέψει διπλωματικά σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ, διαφοροποιούμενος από τη μέχρι τώρα ταύτιση της με την κυρίαρχη Γερμανία. Ιδωμεν...

4. Βουλή- Αναθεώρηση του Συντάγματος. Τελικά θα υπάρξει συμφωνία αποσύνδεσης της εκλογής ΠτΔ από πρόωρες εκλογές;

Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται. Αποσυνδέεται η εκλογή προέδρου από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Η εκλογή του ΠτΔ με 151 ψήφους σταματάει την εργαλειοποίηση της διαδικασίας εκλογής του Ανώτατου Άρχοντα και προστατεύει την κυβερνητική σταθερότητα. Παύει να διακόπτεται πρόωρα η δημοκρατική εντολή μια ισχυρής εκλεγμένης κυβέρνησης, όπως έγινε το 2009 και το 2014 στην κορύφωση μιας εθνικής προσπάθειας για την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας και οι εκλογές μετατοπίζονται σταθερά στο τέλος της τετραετίας.
Οφείλω όμως να σας πω ότι αυτή η Αναθεώρηση, ενώ ξεκίνησε ακρωτηριασμένη από την Προτείνουσα Βουλή, φαίνεται να δίνει τα πρώτα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πρώτον δημιούργησε μια κοινοβουλευτική νησίδα διακομματικής συνεννόησης. Δεύτερον διαμορφώνει αποτελέσματα όπως:
• Σύστημα ελάχιστου εγγυημένου οικογενειακού εισοδήματος.
• Ψήφο των Ομογενών με διακομματική συμφωνία.
• Αποσύνδεση της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές και άρα κυβερνητική σταθερότητα.
• Εξίσωση της ποινικής αντιμετώπισης Υπουργών και Βουλευτών με τους απλούς πολίτες που ξαναενισχύει την αξιοπιστία της πολιτικής.
• Ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου με τη δυνατότητα και τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης να μπορούν να συστήνουν Εξεταστικές Επιτροπές.
• Εξίσωση των στρατιωτικών με τους πολιτικούς δικαστές και άρα θωράκιση της ανεξαρτησίας τους
• Διευκόλυνση της ανάδειξης της ηγεσίας των Ανεξαρτήτων Αρχών, ώστε να μην μένουν ακέφαλες με επιπτώσεις στη λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος και κατοχύρωση της κοινοβουλευτικής τους λογοδοσίας.
Πιστεύω ότι παρότι χάνουμε μια ευκαιρία σημαντική να απελευθερώσουμε την Ανώτατη Εκπαίδευση από το κρατικό μονοπώλειο καθιστώντας την Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, παρότι στερούμαστε της ευκαιρίας να αναμορφώσουμε το οικονομικό μας Σύνταγμα και να αξιοποιήσουμε το περιβάλλον, για αυτά που παραλάβαμε από τη Προτείνουσα Βουλή, έχουμε να παραδώσουμε σημαντικά αποτελέσματα κι αυτό οφείλεται στην συνεργασία και την αλληλοκατανόηση που αποδείξαμε όλοι μαζί, ότι είναι εφικτή και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

https://thesseconomy.gr/%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%b...

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.