Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΡΟΔΟΠΗΣ, ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟ THESSECONOMY.GR

1. Η τουρκική πολιτική κατά της Ελλάδας από το 1973 έως και σήμερα συνεχίζεται με καθοριστικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Πώς απαντά η Ελλάδα στην τουρκική στάση;

Η Τουρκία μετά από μια γόνιμη περίοδο διμερούς εμπιστοσύνης(2000-2010) που κυριολεκτικά εκτίναξε τον όγκο εμπορικών συναλλαγών από 350 εκ. σε 5,5 δις. ευρώ με θετικό ισοζύγιο για την Ελλάδα και μια παραγωγική ενεργειακή συνεργασία που έφερε τον Ελληνοτουρκικό αγωγό και τον TAP, δυστυχώς επέστρεψε στη λογική της προκλητικότητας, υλοποιώντας την πολιτική του «Στρατηγικού Βάθους».
Στόχος της κατά τη γνώμη μου είναι να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη και κεντρικός συνομιλητής των μεγάλων δυνάμεων, ώστε κάποια στιγμή μέσα από τεχνητή ένταση να μπορέσει να επιβάλει ένα ad hoc δίκαιο της θάλασσας που να την βολεύει, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο.
Η Ελλάς απαντά με νηφαλιότητα, ευθύνη αλλά και αποφασιστικότητα, μένοντας προσηλωμένη σταθερά στους στρατηγικούς της στόχους. Βάση της πολιτικής μας παραμένει το διεθνές δίκαιο. Επιδίωξη μας η ενίσχυση των διεθνών μας συμμαχιών με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Στόχος μας η αναβάθμιση της γεωστρατηγική μας θέσης μέσα από συμφωνίες σαν αυτή που υπεγράφη πρόσφατα με τους Αμερικανούς με σκοπό πάντα την προστασία των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όλα αυτά αναμφισβήτητα υπηρετούνται αποτελεσματικότερα μέσα από μια έξυπνη άμυνα που θα ενισχύει την αποτρεπτική μας δύναμη και μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα αναβαθμίζει το κύρος της χώρας μας. Θέλουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες μας, όχι όμως σε βάρος των εθνικών μας δικαίων.

2. Το μεταναστευτικό- προσφυγικό ,είναι ένα θέμα με φοβερές επιπτώσεις που απασχολεί την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Πιστεύετε ότι η χώρα μας αυτή την στιγμή μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα της μεταναστευτικής εισρροής ;

Δεν είναι μόνο δικό μας ζήτημα, αλλά αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, το κύρος της, την ασφάλεια της και γενικά το μέλλον της. Τα σύνορα μας δεν είναι μόνο Ελληνικά αλλά και Ευρωπαϊκά. Το βάρος της φύλαξης τους οφείλουμε να το σηκώσουμε όλοι μαζί και όχι οι Έλληνες μόνοι τους. Εδώ δοκιμάζεται η αξιοπιστία και το κύρος της ΕΕ. Γι αυτό πρότεινα η νέα δύναμη της FRONTEX, οι 10.000 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες να έλθουν για εκπαίδευση στη Θράκη στις Σχολές Αστυνομίας και όχι στην Βόρεια Ευρώπη. Η εκπαίδευση τους στο πεδίο θα είναι καλύτερο για όλους.

3. Η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, πιστεύετε ότι θέτει σε κίνδυνο την Συμφωνία των Πρεσπών;

Όχι. Οι συμφωνίες δεσμεύουν, όταν υπογραφούν και επικυρωθούν, τα κράτη και όχι μόνο τα άτομα ή τις κυβερνήσεις. Βεβαίως και δυσκολεύουν τη γείτονα που πίστευε ότι όλα είναι αυτονόητα. Εμείς θέλουμε την Ευρωπαϊκή τους προοπτική. Θεωρούμε όμως ότι τα διαπραγματευτικά κεφάλαια είναι μια κάποια ευκαιρία για να διορθώσουμε αδυναμίες της υφιστάμενης συμφωνίας. Από την άλλη έχει γεωπολιτικό ενδιαφέρον η στάση της Γαλλίας που δια του Μακρόν δείχνει να θέλει να επιστρέψει διπλωματικά σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ, διαφοροποιούμενος από τη μέχρι τώρα ταύτιση της με την κυρίαρχη Γερμανία. Ιδωμεν...

4. Βουλή- Αναθεώρηση του Συντάγματος. Τελικά θα υπάρξει συμφωνία αποσύνδεσης της εκλογής ΠτΔ από πρόωρες εκλογές;

Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται. Αποσυνδέεται η εκλογή προέδρου από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Η εκλογή του ΠτΔ με 151 ψήφους σταματάει την εργαλειοποίηση της διαδικασίας εκλογής του Ανώτατου Άρχοντα και προστατεύει την κυβερνητική σταθερότητα. Παύει να διακόπτεται πρόωρα η δημοκρατική εντολή μια ισχυρής εκλεγμένης κυβέρνησης, όπως έγινε το 2009 και το 2014 στην κορύφωση μιας εθνικής προσπάθειας για την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας και οι εκλογές μετατοπίζονται σταθερά στο τέλος της τετραετίας.
Οφείλω όμως να σας πω ότι αυτή η Αναθεώρηση, ενώ ξεκίνησε ακρωτηριασμένη από την Προτείνουσα Βουλή, φαίνεται να δίνει τα πρώτα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πρώτον δημιούργησε μια κοινοβουλευτική νησίδα διακομματικής συνεννόησης. Δεύτερον διαμορφώνει αποτελέσματα όπως:
• Σύστημα ελάχιστου εγγυημένου οικογενειακού εισοδήματος.
• Ψήφο των Ομογενών με διακομματική συμφωνία.
• Αποσύνδεση της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές και άρα κυβερνητική σταθερότητα.
• Εξίσωση της ποινικής αντιμετώπισης Υπουργών και Βουλευτών με τους απλούς πολίτες που ξαναενισχύει την αξιοπιστία της πολιτικής.
• Ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου με τη δυνατότητα και τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης να μπορούν να συστήνουν Εξεταστικές Επιτροπές.
• Εξίσωση των στρατιωτικών με τους πολιτικούς δικαστές και άρα θωράκιση της ανεξαρτησίας τους
• Διευκόλυνση της ανάδειξης της ηγεσίας των Ανεξαρτήτων Αρχών, ώστε να μην μένουν ακέφαλες με επιπτώσεις στη λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος και κατοχύρωση της κοινοβουλευτικής τους λογοδοσίας.
Πιστεύω ότι παρότι χάνουμε μια ευκαιρία σημαντική να απελευθερώσουμε την Ανώτατη Εκπαίδευση από το κρατικό μονοπώλειο καθιστώντας την Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, παρότι στερούμαστε της ευκαιρίας να αναμορφώσουμε το οικονομικό μας Σύνταγμα και να αξιοποιήσουμε το περιβάλλον, για αυτά που παραλάβαμε από τη Προτείνουσα Βουλή, έχουμε να παραδώσουμε σημαντικά αποτελέσματα κι αυτό οφείλεται στην συνεργασία και την αλληλοκατανόηση που αποδείξαμε όλοι μαζί, ότι είναι εφικτή και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

https://thesseconomy.gr/%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%b...

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.