ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ
του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη
Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στον Εθνικό κορμό. 500 χρόνια σκλαβιάς δε στάθηκαν αρκετά, για να αλλοιώσουν τη διαχρονική παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στη Θράκη και να μεταβάλουν το χαρακτήρα της και το ρόλο της ως ανατολικής Πύλης της Ευρώπης, αλλά και γέφυρα συνεργασίας διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών, κοινωνιών και αγορών.
Tα 100 χρόνια από την απελευθέρωση θα εορταστούν με τρεις κορυφώσεις εκδηλώσεων πολιτικού, αυτοδιοικητικού και θρησκευτικού χαρακτήρα και θα ολοκληρωθούν με τη διεθνή ανάδειξη της περιοχής μέσα από τη συνεδρίαση για πρώτη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κομοτηνή.
Η πολιτική κορύφωση θα συντελεστεί την Άνοιξη του 2020 στη Θράκη της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα μετά από πρότασή μου, με τη στήριξη όλων των κομμάτων, του Προέδρου της Επιτροπής και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη και φυσικά του Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα. Είναι η πρώτη φορά που η Βουλή θα συνεδριάσει εκτός του Κοινοβουλίου μετά από σχετική τροποποίηση του Κανονισμού της, προκειμένου να τιμήσει την ακριτική Ελλάδα και να αναδείξει τον σημαντικό εθνικό και αναπτυξιακό ρόλο της Θράκης.
Η δεύτερη κορύφωση έχει έντονα αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, μια που δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις πόλεις η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού να οργανώσει το Μάιο σημαντικές πολιτιστικές, πνευματικές και άλλες εκδηλώσεις, που φωτίζουν την ιστορία και αναδεικνύουν τον τοπικό πολιτισμό.
Η τρίτη κορύφωση σχετίζεται με τη θρησκευτική παράδοση της περιοχής και διοργανώνεται από την τοπική εκκλησία μετά από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα και με απόφαση της Συνόδου του Αγίου Όρους θα μεταφερθεί στην Κομοτηνή για προσκύνημα (19-24 Μαΐου 2020) σε μία από τις σπάνιες εξόδους από τον Άθω η ιερή εικόνα του Άξιον Εστί. Την εικόνα θα συνοδεύσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και πλήθος Μητροπολιτών.
Τις τρεις αυτές κορυφαίες εορταστικές εκδηλώσεις θα συμπληρώσει μία ξεχωριστή και επιτυχημένη πρωτοβουλία που ανέλαβε το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά από πρότασή μου, με τη σημαντική στήριξη της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Ντόρας Μπακογιάννη και όλων των άλλων βουλευτών όλων των κομμάτων, επετύχαμε να κερδίσουμε μετά από δύο αναβολές και την σθεναρή αντίδραση κάποιων κρατών μία σημαντική ψηφοφορία κόντρα στη Χάγη, προκειμένου να διοργανωθεί στην Κομοτηνή και όχι στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου το Νοέμβριο η συνεδρίαση της Νομικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η έκβαση αυτή θεωρείται συμβολικά άλλα και ουσιαστικά σημαντική διπλωματική επιτυχία, που μας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε τη Θράκη ως Μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Κερδίσαμε μία μοναδική ευκαιρία να δείξουμε δια ζώσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης την ωριμότητα και ποιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας, αποστομώνοντας αποτελεσματικά όλους αυτούς τους πολιτικούς, τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς, που στο παρελθόν επεδίωξαν να μας συκοφαντήσουν για τη Θράκη.
Δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από την πραγματικότητα, την οποία θα αναδείξουμε θετικά και άμεσα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κομοτηνή το Νοέμβριο του 2020, τιμώντας και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της περιοχής.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης