ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ
του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη
Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Φέτος γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στον Εθνικό κορμό. 500 χρόνια σκλαβιάς δε στάθηκαν αρκετά, για να αλλοιώσουν τη διαχρονική παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στη Θράκη και να μεταβάλουν το χαρακτήρα της και το ρόλο της ως ανατολικής Πύλης της Ευρώπης, αλλά και γέφυρα συνεργασίας διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών, κοινωνιών και αγορών.
Tα 100 χρόνια από την απελευθέρωση θα εορταστούν με τρεις κορυφώσεις εκδηλώσεων πολιτικού, αυτοδιοικητικού και θρησκευτικού χαρακτήρα και θα ολοκληρωθούν με τη διεθνή ανάδειξη της περιοχής μέσα από τη συνεδρίαση για πρώτη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κομοτηνή.
Η πολιτική κορύφωση θα συντελεστεί την Άνοιξη του 2020 στη Θράκη της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα μετά από πρότασή μου, με τη στήριξη όλων των κομμάτων, του Προέδρου της Επιτροπής και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη και φυσικά του Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα. Είναι η πρώτη φορά που η Βουλή θα συνεδριάσει εκτός του Κοινοβουλίου μετά από σχετική τροποποίηση του Κανονισμού της, προκειμένου να τιμήσει την ακριτική Ελλάδα και να αναδείξει τον σημαντικό εθνικό και αναπτυξιακό ρόλο της Θράκης.
Η δεύτερη κορύφωση έχει έντονα αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, μια που δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις πόλεις η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού να οργανώσει το Μάιο σημαντικές πολιτιστικές, πνευματικές και άλλες εκδηλώσεις, που φωτίζουν την ιστορία και αναδεικνύουν τον τοπικό πολιτισμό.
Η τρίτη κορύφωση σχετίζεται με τη θρησκευτική παράδοση της περιοχής και διοργανώνεται από την τοπική εκκλησία μετά από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα και με απόφαση της Συνόδου του Αγίου Όρους θα μεταφερθεί στην Κομοτηνή για προσκύνημα (19-24 Μαΐου 2020) σε μία από τις σπάνιες εξόδους από τον Άθω η ιερή εικόνα του Άξιον Εστί. Την εικόνα θα συνοδεύσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και πλήθος Μητροπολιτών.
Τις τρεις αυτές κορυφαίες εορταστικές εκδηλώσεις θα συμπληρώσει μία ξεχωριστή και επιτυχημένη πρωτοβουλία που ανέλαβε το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά από πρότασή μου, με τη σημαντική στήριξη της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Ντόρας Μπακογιάννη και όλων των άλλων βουλευτών όλων των κομμάτων, επετύχαμε να κερδίσουμε μετά από δύο αναβολές και την σθεναρή αντίδραση κάποιων κρατών μία σημαντική ψηφοφορία κόντρα στη Χάγη, προκειμένου να διοργανωθεί στην Κομοτηνή και όχι στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου το Νοέμβριο η συνεδρίαση της Νομικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η έκβαση αυτή θεωρείται συμβολικά άλλα και ουσιαστικά σημαντική διπλωματική επιτυχία, που μας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε τη Θράκη ως Μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Κερδίσαμε μία μοναδική ευκαιρία να δείξουμε δια ζώσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης την ωριμότητα και ποιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας, αποστομώνοντας αποτελεσματικά όλους αυτούς τους πολιτικούς, τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς, που στο παρελθόν επεδίωξαν να μας συκοφαντήσουν για τη Θράκη.
Δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από την πραγματικότητα, την οποία θα αναδείξουμε θετικά και άμεσα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κομοτηνή το Νοέμβριο του 2020, τιμώντας και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της περιοχής.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
1 Ιουνίου 2020 - 1:48μμ

Στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη ο Ε. Στυλιανίδης για την επίσπευση κατασκευής 11 νέων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, παλιά συνεργάτιδα και φίλη του από τη νεολαία Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.