ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

1- Πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης; Ποια θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της;

Είμαστε ήδη στην έναρξη της διαδικασίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής έχει ζητήσει από τα κόμματα να ορίσουν τους εισηγητές και τους εκπροσώπους τους για να ξεκινήσουν οι εργασίες της Αναθεωρητικής Επιτροπής. Με δεδομένο τον περιορισμένο χαρακτήρα των αναθεωρητέων διατάξεων που αποφάσισε η Προαναθεωρητική Βουλή, ευελπιστώ ότι θα έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας πριν το τέλος του χρόνου. Στόχος μας είναι η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και η σύνθεση των απόψεων. Η αλλαγή του καταστατικού Χάρτη της Χώρας δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται ως κοινή νομοθέτηση, ούτε να εγκλωβίζεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Η λογική όλων μας πρέπει να είναι θεσμική και το βλέμμα μας να είναι στραμμένο όχι στις επόμενες εκλογές, αλλά στις επόμενες γενιές.

2- Θα αποσυνδεθεί η διάλυση της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και με ποιο τρόπο ακριβώς; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη σας κατηγορεί για "παραβίαση της κατεύθυνσης της αναθεωρητικής Βουλής".

Είναι κοινός τόπος, ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπονομεύει την λαϊκή εντολή της εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένης Κυβέρνησης διακόπτοντας τη θητεία της, ούτε να εργαλειοποιεί τη διαδικασία ανάδειξης του Αρχηγού του Κράτους για μικροκομματικές σκοπιμότητες της Κυβέρνησης ή της Αντιπολίτευσης. Ο τρόπος εκλογής είναι αντικείμενο συζήτησης της Αναθεωρητικής Επιτροπής. Έχω προσωπική άποψη για το θέμα, δεν θα ήθελα όμως να προκαταλάβω καμία πλευρά.
Όσον αφορά τώρα το θέμα της «κατεύθυνσης της Αναθεωρητικής Βουλής» είναι γνωστή τόσο η συνταγματική παράδοση της Ελλάδας, όσο και η άποψη των πλέον έγκριτων Συνταγματολόγων διαχρονικά ότι η Προαναθεωρητική Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την Αναθεωρητική ως προς το «περιεχόμενο-κατεύθυνση» των αναθεωρητέων διατάξεων. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε μεσολαβούν και οι εκλογές που διαμορφώνουν την νέα πλειοψηφούσα αντίληψη.

3- Θα αλλάξει το περιβόητο άρθρο 86 του Συντάγματος; Πως θα αντιμετωπίζονται στο εξής ποινικά οι υπουργοί;

Σαφώς και πρέπει να αλλάξει ως προς την αποσβεστική του προθεσμία, χωρίς όμως να αφήνει κατά τη γνώμη μου ανοχύρωτο το σύστημα αποφάσεων, διότι έχει αποδειχθεί ότι οι «Μη Αποφάσεις» στοιχίζουν Εθνικά και Οικονομικά πολύ πιο ακριβά από τις «Κακές Αποφάσεις». Πρέπει να αναζητήσουμε το μέτρο και την ισορροπία ανάμεσα στη διαφάνεια και τη χρηστή διακυβέρνηση από τη μία και στην προστασία ανάληψη ευθύνης και την αποτελεσματικότητα από την άλλη.

4- Έχετε θητεύσει στο Υπουργείο Εξωτερικών και γνωρίζω ότι παρακολουθείτε τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Ανησυχείτε για ένα θερμό επεισόδιο στο ανατολικό Αιγαίο ή στην κυπριακή ΑΟΖ; Ποια πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής πλευράς;

Ανησυχώ αλλά δεν φοβάμαι. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να επιδεικνύει ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και προσήλωση στους στόχους της, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο. Όπλο μας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και η ενίσχυση των διεθνών μας συμμαχιών ή ρεαλιστικότερα η ταύτιση των εθνικών μας δικαίων με τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα. Αυτός όμως ο συνδυασμός δεν πρέπει να μας φρενάρει στην συνεχή προσπάθεια μας να συνεννοηθούμε με τους Τούρκους, πάντα πάνω στη βάση του διεθνούς δικαίου. Στο Αιγαίο και στην Κύπρο δε δοκιμάζεται μόνο η ετοιμότητα της Ελλάδας, αλλά η αξιοπιστία και το κύρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που οφείλουν να μην επιτρέψουν στη γείτονα, να δημιουργήσει από μόνη της ad hoc δίκαιο όπως τη βολεύει, ξεφτιλίζοντας τη Διεθνή Κοινότητα.

5- Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Εσείς τι πιστεύετε ως προς το έργο και την επένδυση αυτή;

Οι επενδύσεις στις Σκουριές και στη Θράκη δεν ταυτίζονται.
Τη δική μας στάση στην Θράκη την προσδιορίζει η βούληση της τοπικής κοινωνίας. Δεν λειτουργούμε μεν ιδεοληπτικά και αντιεπενδυτικά, αλλά έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε με αυστηρότητα το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την προοπτική εναλλακτικής ανάπτυξης της περιοχής. Η Κυβέρνηση, όπως είπε στη ΔΕΘ και ο Πρωθυπουργός, θα σεβαστεί απόλυτα την βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.