Ο Ερντογάν και οι μαντίλες στη Θράκη. Βιβλίο για το μειονοτικό του Ευρ. Στυλιανίδη.

Το Μάιο του 2004, λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Κώστα Καραμανλή, ο νεοεκλεγείς τότε Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται τη Θράκη και, εκτός επίσημου προγράμματος, βρίσκεται στα Αρριανά εκεί που γεννήθηκε ο στενός του συνεργάτης και, σήμερα, υπουργός Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου. Στη θέα των γυναικών με φερετζέ, που έσπευσαν να τον υποδεχτούν, αλλά και του μουεζίνη που που έψελνε από το μεγάφωνο του μιναρέ, ο τούρκος Πρωθυπουργός τότε γύρισε στο Μουεζίνογλου και είπε: «Εμείς για να τα πετύχουμε αυτά στην Τουρκία, έπρεπε να περάσουμε από τη φυλακή και την παρανομία».

Η παραπάνω είναι μία από τις πολλές μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του τότε υφυπουργού Εξωτερικών και μέχρι το Σεπτέμβριο πέρυσι βουλευτή Ροδόπης, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, με τίτλο «ΘΡΑΚΗ : Το επόμενο Βήμα...».

Το βιβλίο παρουσιάζει στοιχειοθετημένα το νομικό και πολιτικό status της μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή και αναλύει τα επιτεύγματα αλλά και τα λάθη της Ελληνικής μειονοτικής πολιτικής από το 1974 μέχρι σήμερα, από την "Αρχή της Αμοιβαιότητας" που θεσμοθέτησε η Συνθήκη της Λωζάννης, ως "την πολιτική της Θετικής Διάκρισης" που εδραίωσε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2008. Περιγράφει επίσης, τη μετεξέλιξη της Τουρκικής πολιτικής από τη Λωζάννη μέχρι σήμερα καθώς και τις μεταμορφώσεις της Τουρκικής παρεμβατικότητας στη Θράκη: Από την "Αρχή της Αμοιβαιότητας" ως τις διώξεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και τις Τενέδου, από την προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς σε βάρος της Ελλάδας μέχρι την ανάπτυξη του "Παντουρκισμού" στη Θράκη με το ανεξάρτητο κόμμα των Σαδίκ-Φαΐκογλου, από τη βελτίωση των διμερών Ελληνοτουρκικών Σχέσεων στη βάση μιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης μέχρι τη Νεοοθωμανική παρεμβατική πολιτική της "Συνδιοίκησης στη Θράκη" όπως άρχισε να την αναπτύσσει η κυβέρνηση Νταβούτογλου μετά την οικονομική κρίση και τις Ευρωεκλογές του 2014.

Ο συγγραφέας, που ουδέποτε έκρυψε τις σχέσεις του με τον «καραμανλισμό», δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την αβελτηρία που επέδειξε η τελευταία κυβέρνηση της Ν.Δ. εις ότι αφορά την άσκηση εθνικής πολιτικής στη Θράκη, η οποία, όπως στοιχειοθετεί με ιστορικά ντοκουμέντα, «παρά τις διαχρονικές θυσίες και τους διωγμούς 250.000 Θρακών, πάντα άλλαζε χέρια όχι με πολέμους, αλλά με υπογραφές...». Βουλευτής στη Ροδόπη από το 2000, έως το Σεπτέμβριο του 2015, οπότε και η Ν.Δ. απώλεσε την έδρα λόγω του εκλογικού νόμου, ο Στυλιανίδης δεν προσχωρεί στην ομάδα όσων ζητούν την κατάργηση του Προξενείου, αλλά υπογραμμίζει την ανάγκη ενεργών πολιτικών ώστε αυτό να περιοριστεί στο ρόλο του, ο δε παρεμβατισμός της Άγκυρας να αποκρουστεί.

Εντυπωσιακά είναι, υπό την έννοια αυτή, όσα εξιστορεί όχι μόνον για την αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να διασφαλίσει τη δημογραφική ισορροπία στην περιοχή αλλά και για τις παρεμβάσεις της γείτονος με τελικό στόχο όχι μόνον την πληθυσμιακή υπεροχή αλλά και την εκλογική και πολιτική κυριαρχία στην περιοχή και, τελικά, στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Ο κ. Στυλιανίδης, φωτογραφίζει ότι, αν και μαρξιστές, οι εκλεγμένοι με το ΣΥΡΙΖΑ μουσουλμάνοι απήλαυσαν της στήριξης του κυβερνώντος, ισλαμικού κόμματος της Τουρκίας, ενώ αποκαλύπτει σειρά παρασκηνιακών κινήσεων που αφορούν στην αποτροπή άλλων υποψηφιοτήτων (όπως του Αχμετ Χατζηοσμάν με το ΠΑΣΟΚ ή του Λεβέντ Σαδίκ, γιού του Αχμέτ Σαδικ) που θα μπορούσαν να πολυδιασπάσουν τη ροή ψήφων, στη μαζική μετακίνηση ψηφοφόρων – ετεροδημοτών από την Τουρκία, στην ενεργοποίηση των ψευδομουφτήδων της περιοχής αλλά και του ίδιου του Προξενείου.

Γι' αυτό προτείνει η περιοχή να αποτελέσει την αφορμή για την Εθνική Συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μέσα από τη σύσταση μιας Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, για τη χάραξη "Ενιαίας Εθνικής πολιτικής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης". Η Θράκη, όπως λέει, ή θα σηκώσει στην πλάτη της την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας σε πρωταγωνιστικό, περιφερειακό ρόλο ή θα αποτελέσει το σοβαρότερο εθνικό θέμα για τα επόμενα χρόνια. Μόνο μια υπεύθυνη εθνική πολιτική μπορεί να δώσει τη λύση και να εγγυηθεί την ελπίδα για το Eπόμενο Bήμα.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.