Ο Ερντογάν και οι μαντίλες στη Θράκη. Βιβλίο για το μειονοτικό του Ευρ. Στυλιανίδη.

Το Μάιο του 2004, λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Κώστα Καραμανλή, ο νεοεκλεγείς τότε Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται τη Θράκη και, εκτός επίσημου προγράμματος, βρίσκεται στα Αρριανά εκεί που γεννήθηκε ο στενός του συνεργάτης και, σήμερα, υπουργός Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου. Στη θέα των γυναικών με φερετζέ, που έσπευσαν να τον υποδεχτούν, αλλά και του μουεζίνη που που έψελνε από το μεγάφωνο του μιναρέ, ο τούρκος Πρωθυπουργός τότε γύρισε στο Μουεζίνογλου και είπε: «Εμείς για να τα πετύχουμε αυτά στην Τουρκία, έπρεπε να περάσουμε από τη φυλακή και την παρανομία».

Η παραπάνω είναι μία από τις πολλές μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του τότε υφυπουργού Εξωτερικών και μέχρι το Σεπτέμβριο πέρυσι βουλευτή Ροδόπης, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, με τίτλο «ΘΡΑΚΗ : Το επόμενο Βήμα...».

Το βιβλίο παρουσιάζει στοιχειοθετημένα το νομικό και πολιτικό status της μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή και αναλύει τα επιτεύγματα αλλά και τα λάθη της Ελληνικής μειονοτικής πολιτικής από το 1974 μέχρι σήμερα, από την "Αρχή της Αμοιβαιότητας" που θεσμοθέτησε η Συνθήκη της Λωζάννης, ως "την πολιτική της Θετικής Διάκρισης" που εδραίωσε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2008. Περιγράφει επίσης, τη μετεξέλιξη της Τουρκικής πολιτικής από τη Λωζάννη μέχρι σήμερα καθώς και τις μεταμορφώσεις της Τουρκικής παρεμβατικότητας στη Θράκη: Από την "Αρχή της Αμοιβαιότητας" ως τις διώξεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και τις Τενέδου, από την προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς σε βάρος της Ελλάδας μέχρι την ανάπτυξη του "Παντουρκισμού" στη Θράκη με το ανεξάρτητο κόμμα των Σαδίκ-Φαΐκογλου, από τη βελτίωση των διμερών Ελληνοτουρκικών Σχέσεων στη βάση μιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης μέχρι τη Νεοοθωμανική παρεμβατική πολιτική της "Συνδιοίκησης στη Θράκη" όπως άρχισε να την αναπτύσσει η κυβέρνηση Νταβούτογλου μετά την οικονομική κρίση και τις Ευρωεκλογές του 2014.

Ο συγγραφέας, που ουδέποτε έκρυψε τις σχέσεις του με τον «καραμανλισμό», δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την αβελτηρία που επέδειξε η τελευταία κυβέρνηση της Ν.Δ. εις ότι αφορά την άσκηση εθνικής πολιτικής στη Θράκη, η οποία, όπως στοιχειοθετεί με ιστορικά ντοκουμέντα, «παρά τις διαχρονικές θυσίες και τους διωγμούς 250.000 Θρακών, πάντα άλλαζε χέρια όχι με πολέμους, αλλά με υπογραφές...». Βουλευτής στη Ροδόπη από το 2000, έως το Σεπτέμβριο του 2015, οπότε και η Ν.Δ. απώλεσε την έδρα λόγω του εκλογικού νόμου, ο Στυλιανίδης δεν προσχωρεί στην ομάδα όσων ζητούν την κατάργηση του Προξενείου, αλλά υπογραμμίζει την ανάγκη ενεργών πολιτικών ώστε αυτό να περιοριστεί στο ρόλο του, ο δε παρεμβατισμός της Άγκυρας να αποκρουστεί.

Εντυπωσιακά είναι, υπό την έννοια αυτή, όσα εξιστορεί όχι μόνον για την αδυναμία της ελληνικής Πολιτείας να διασφαλίσει τη δημογραφική ισορροπία στην περιοχή αλλά και για τις παρεμβάσεις της γείτονος με τελικό στόχο όχι μόνον την πληθυσμιακή υπεροχή αλλά και την εκλογική και πολιτική κυριαρχία στην περιοχή και, τελικά, στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Ο κ. Στυλιανίδης, φωτογραφίζει ότι, αν και μαρξιστές, οι εκλεγμένοι με το ΣΥΡΙΖΑ μουσουλμάνοι απήλαυσαν της στήριξης του κυβερνώντος, ισλαμικού κόμματος της Τουρκίας, ενώ αποκαλύπτει σειρά παρασκηνιακών κινήσεων που αφορούν στην αποτροπή άλλων υποψηφιοτήτων (όπως του Αχμετ Χατζηοσμάν με το ΠΑΣΟΚ ή του Λεβέντ Σαδίκ, γιού του Αχμέτ Σαδικ) που θα μπορούσαν να πολυδιασπάσουν τη ροή ψήφων, στη μαζική μετακίνηση ψηφοφόρων – ετεροδημοτών από την Τουρκία, στην ενεργοποίηση των ψευδομουφτήδων της περιοχής αλλά και του ίδιου του Προξενείου.

Γι' αυτό προτείνει η περιοχή να αποτελέσει την αφορμή για την Εθνική Συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μέσα από τη σύσταση μιας Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, για τη χάραξη "Ενιαίας Εθνικής πολιτικής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης". Η Θράκη, όπως λέει, ή θα σηκώσει στην πλάτη της την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας σε πρωταγωνιστικό, περιφερειακό ρόλο ή θα αποτελέσει το σοβαρότερο εθνικό θέμα για τα επόμενα χρόνια. Μόνο μια υπεύθυνη εθνική πολιτική μπορεί να δώσει τη λύση και να εγγυηθεί την ελπίδα για το Eπόμενο Bήμα.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».