Μήνυμα για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου


«Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες».  

Υπάρχουν κορυφαίες στιγμές στην ιστορία ενός λαού, κατά τις οποίες μετουσιώνονται σε πράξη όλες εκείνες οι αξίες και τα ιδανικά, που αποτελούν κατεξοχήν σύμβολα της ιστορικής του πορείας. Το υψηλό πρόσταγμα του Αλεξανδρινού ποιητή, που διατρέχει την ελληνική ιστορία ανά τους αιώνες, ήχησε και την 28η Οκτωβρίου 1940, όταν ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα και βροντοφώναξε το «ΌΧΙ», μια κατηγορηματική άρνηση, η οποία συνιστούσε κατ’ ουσίαν απόρριψη της ανελευθερίας, του εθνικού εξευτελισμού, της κατάφορης καταπάτησης των δημοκρατικών θεσμών, της ακύρωσης όλων των διαχρονικών ιδεωδών, που ανέκαθεν πρέσβευε ο ελληνισμός.

Αυτή την αγέρωχη λεκτική πράξη οι Έλληνες την ενσάρκωσαν με την αυτοθυσία και την αυταπάρνησή τους κατά την περίοδο 1940-44: η Μάχη της Ελλάδας κατά των φασιστικών Ιταλικών δυνάμεων αρχικά και κατά των ναζιστικών Γερμανικών, από τις 6 Απριλίου 1941, διήρκεσε συνολικά 216 ημέρες, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια κατάπληξη και έγινε αφορμή γενικευμένου θαυμασμού και εγκωμίων. Όταν η ναζιστική λαίλαπα σάρωνε τη μία μετά την άλλη τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις, η Ελλάδα, με σύμπνοια και ενθουσιασμό, κατάφερε επί 160 ημέρες να αναχαιτίσει την πανίσχυρη Φασιστική Ιταλία, με αποκορύφωμα την πανωλεθρία της μεγάλης Εαρινής Επίθεσης του Μαρτίου του 1941. Ο εξοργισμένος, όμως, από την «απείθεια» των Ελλήνων Χίτλερ αποφάσισε να «πατάξει» ο ίδιος την Ελλάδα, με αναπόφευκτο επακόλουθο την επικράτηση των δυνάμεων του Άξονα τον Απρίλιο του 1941, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελληνικού στρατού.

Σύσσωμοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, κοινωνικής τάξης ή πολιτικής τοποθέτησης, με υψηλή συναίσθηση του εθνικού τους καθήκοντος, αγωνίστηκαν σθεναρά κατά του Κατακτητή. «Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά», αναφωνεί ο μεγάλος μας ποιητής, Γιώργος Σεφέρης, για όλους εκείνους τους ανώνυμους ήρωες, που έπεσαν στα πεδία των μαχών, υποχρεώνοντας ακόμη και τον ίδιο τον Χίτλερ να παραδεχθεί σε λόγο του στο Reichstag (1941): «Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι από όλους τους αντιπάλους που αντιμετωπίσαμε, ιδιαιτέρως ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατο».

Σήμερα, εν έτει 2008, ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποκτά ιδιαίτερο νόημα ως πηγή προτύπων και αξιών για την ενίσχυση της αυτογνωσίας μας ως έθνους και τη βαθύτερη  και αντικειμενικότερη γνώση της ιστορίας μας. Αυτήν την αγωνιστικότητα, την επιμονή για δικαιοσύνη και ελευθερία, που ενέπνευσε τους ήρωες του 1940, οφείλουμε και εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, να ενστερνιζόμαστε στον καθημερινό μας βίο. Λίγοι λαοί έχουν το προνόμιο να διαθέτουν τόσο πλούσια ιστορική κληρονομιά, η οποία έχει πολλάκις αποδείξει ότι η ενότητά μας αποτελούσε πάντοτε τον αποφασιστικό καταλύτη στην ιστορική μας διαδρομή. Απορρίπτοντας την αυτο-παγίδευση μέσα σε παραληρήματα εθνικού μεγαλείου και κενά πατριδολαγνικά συνθήματα, χρέος μας είναι να προσαρμόσουμε την πολύτιμη παρακαταθήκη των προγόνων μας στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σύνθετης πραγματικότητας, που βιώνουμε. Γιατί οι βραδυπορούντες αποσύρονται από την ιστορική σκηνή και όσοι βλέπουν μόνο προς τα πίσω καταρρέουν.

Σε μια εποχή, που έχουμε επιλέξει υπεύθυνα να συνδέσουμε το μέλλον μας με το μέλλον μιας ισχυρής Ενωμένης Ευρώπης, η ανάμνηση των ηρωικών γεγονότων του 1940 δεν αποσκοπεί στο να διαιωνίσει εθνικά μίση και φυλετικές εχθρότητες. Αντιθέτως, δηλώνει την αμετακίνητη πρόθεσή μας να εργαστούμε σκληρά για την εμβάθυνση και τη διαπλάτυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας, έχοντας ως ιδανικό μας μια ισχυρή Ελλάδα σε μια Ευρωπαϊκή Κοινωνία λαών, χαρακτηριζόμενη από ανάπτυξη, συνοχή, πρόοδο και αλληλεγγύη. 

Ιδιαίτερα εσείς, οι νέοι και οι νέες μας, που είστε το μέλλον και η ελπίδα αυτού του τόπου, οφείλετε να βιώσετε και να προβάλετε τη σημερινή επέτειο σαν ένα μήνυμα για προσήλωση στην ελευθερία, την αυτοδιάθεση, τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την προκοπή ως τρόπο συμπεριφοράς και διαβίωσης.

Γιατί οι καιροί αλλάζουν, αλλά οι αξίες μένουν ίδιες και συνιστούν οδηγούς ζωής για όλους μας. 


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.