Skip to Navigation

Πολιτικό Έργο στη Ροδόπη

Ανοιχτή επιστολή του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη προς τους πολίτες της Ροδόπης

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

"Η εγκατάλειψη της Ροδόπης"

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Ευριπίδης Στυλιανίδης

πέρασε ένας χρόνος από τις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κρίσιμα για να συνειδητοποιήσουμε όλοι τι έχει επισυμβεί στην πατρίδα μας την Ελλάδα, στις οικογένειές μας, στις επιχειρήσεις μας, αλλά ιδιαίτερα εδώ στον τόπο μας, στη Θράκη και τη Ροδόπη.

Πολλοί φόβοι και ανησυχίες που παλιότερα διατύπωνα δημόσια και αντιμετωπίζονταν με επιφυλακτικότητα ή και ειρωνεία από κάποιους έχουν δυστυχώς επιβεβαιωθεί. Πρωτίστως, ο παραλογισμός του εκλογικού νόμου και όχι η βούληση της τοπικής κοινωνίας, έχει καταστρέψει τη δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση της Ροδόπης και της Θράκης στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Η Ν.Δ., το δεύτερο σε εκλογική δύναμη κόμμα , που στατιστικά φαίνεται να προηγείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις, εκπροσωπείται μόνο από έναν στους δέκα βουλευτές της Θράκης.

Η Ροδόπη και η Ξάνθη δε διαθέτουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η στρέβλωση δε στο Νομό μας, προσλαμβάνει πιο σοβαρές διαστάσεις διότι η απουσία Χριστιανού βουλευτή , παρά τις θετικές ίσως προθέσεις των Μουσουλμάνων συναδέλφων, κλονίζει τη σταθερότητα της Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας που όλοι μαζί με κόπο οικοδομήσαμε, αποδυναμώνει την παρέμβασή μας στα κέντρα των αποφάσεων, μειώνει τη διεκδικητική φωνή του τόπου μας, καθιστώντας τη μονοδιάστατη και αφήνει χώρο, όπως αποδεικνύουν πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή για την ανάπτυξη εθνικισμών και εξτρεμισμών απ' όλες τις πλευρές, μετατρέποντας τον τόπο μας ευκολότερα από χώρο συνάντησης, συνεννόησης και σύνθεσης θρησκειών, πολιτισμών, αγορών, σε πεδίο σύγκρουσης και έντασης καταστροφικής για την οποιαδήποτε προοπτική ανάκαμψης, ανάπτυξης και ευημερίας για όλους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.

Η μνήμη μας πλέον δε δικαιούται να είναι ασθενής, η πολιτική μας κρίση δε μπορεί να είναι επιπόλαιη και κομματικά εμπαθής και η εθνική και θρακική μας συνείδηση δεν επιτρέπεται να είναι αμβλυμμένη.

Όπως είχα προβλέψει κάποτε σε ένα επιφυλακτικό και αρκετές φορές δύσπιστο ακροατήριο, δυστυχώς επιστρέψαμε πολλές δεκαετίες πίσω. Όταν η Ροδόπη για 50 ολόκληρα χρόνια δεν είχε την παραμικρή συμμετοχή στις κυβερνήσεις ή την κεντρική διοίκηση. Όταν οι αδικίες ήταν απανωτές σε βάρος της αξιοκρατίας, των ίσων ευκαιριών για τους νέους μας, της δίκαιης αντιμετώπισης για τις επιχειρήσεις της περιοχής, της στήριξης των αγροτών μας, της υποστήριξης των ανέργων μας, της κινητροδότησης των δημόσιων λειτουργών που επέλεξαν να ζήσουν στην ακριτική Ελλάδα...

Τώρα διαλύεται η πραγματική οικονομία της χώρας, πλήττεται όμως ιδιαίτερα βάναυσα η οικονομία της ακριτικής Θράκης. Το κράτος αρνείται πλέον τα οφειλόμενα 260 εκ. € του 12% στις επιχειρήσεις της περιοχής και προωθεί την κατάργηση των κινήτρων. Επέβαλε μάλιστα πέρυσι, πρόστιμα πάνω από 3 εκ. € στην αγορά της Κομοτηνής. Η ανεργία εκτινάσσεται, κυρίως των νέων Θρακιωτών, που μεταναστεύουν μαζικά και οριστικά στο εξωτερικό.

Χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν γιατί αδυνατούν να πληρώσουν φόρους. Φόρους που χτυπούν βάναυσα και τα φυσικά πρόσωπα ή τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι αγρότες μας πλήττονται κι αυτοί από την αδιαφορία και την ανοργανωσιά του κράτους. Τα δημόσια έργα έχουν παγώσει. Η εκπαίδευση αποδομείται. Το ΔΠΘ υποχρηματοδοτείται και μαραζώνει. Το σύστημα υγείας απονευρώνεται.

Η περιοχή αδειάζει συνεχώς μεταβάλλοντας τη δημογραφική ισορροπία που ενισχύονταν ραγδαία από το 2000 έως το 2011. Οι Θρακιώτες που αρχικά θύμωναν γιατί είχαν εξαπατηθεί, τώρα είναι σε απόγνωση. Κυριαρχεί παντού η μελαγχολία, σαν χειρόφρενο στο δυναμισμό, τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και το όραμα που κάποτε ενέπνεε και καθοδηγούσε την κοινή μας προσπάθεια...

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Σ’ αυτή την κρίσιμη ώρα πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα ως επί μακρόν συνεπής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός σας στα κέντρα αποφάσεων, να απευθυνθώ σε όλους σας και να μιλήσω ανοιχτά. Τώρα μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει για τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας να έχεις δυνατή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, πρόθυμη όχι μόνο να ψηφίζει, αλλά να διεκδικεί και να συγκρούεται μέσα στο Κοινοβούλιο για τα συμφέροντα της πατρίδας, όλης της τοπικής κοινωνίας (Χριστιανών και Μουσουλμάνων) και του Νομού μας.

Τώρα ίσως μπορούμε να καταλάβουμε τι θα πει στην πράξη να έχεις Υπουργό στην κεντρική κυβέρνηση ή βουλευτή που μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό πολιτικό ρόλο.

Φίλες και φίλοι,

τώρα σας καλώ να θυμηθούμε μαζί τι έγινε σ' αυτό τον τόπο όταν η κεντρική παρέμβασή μας ήταν ισχυρή. Να συγκριθούμε με τους σημερινούς πρωταγωνιστές και να απαντήσουμε σ' όλους εκείνους τους ανάλαφρους σχολιαστές του καφενείου, που αγνοούν, ισοπεδώνουν ή σκοπίμως και ιδιοτελώς προπαγανδίζουν ψεύδη.

Όταν η Ροδόπη είχε ισχυρό βουλευτή και Υπουργό:

Στην Οικονομία και την Ανάπτυξη:

 • Το βιοτικό επίπεδο των Ροδοπιτών ήταν κατά 40% υψηλότερο απ' ότι σήμερα
 • Η Θράκη πέτυχε να είναι στις πέντε δυναμικότερες εξωστρεφείς περιοχές της Ελλάδας στις εξαγωγές τοπικών προϊόντων, συμμετέχοντας στις επιχειρηματικές αποστολές του Υπουργείου Εξωτερικών (2004-2007).
 • Το 12% στις επιχειρήσεις καταβάλλονταν με συνέπεια μέχρι το 2009 κι αυτό δε γινόταν από κάποιο από μηχανής θεό.
 • Οι αγρότες μας αποζημιώνονταν ταχύτατα και στηρίζονταν αποτελεσματικά , τόσο οι βαμβακοπαραγωγοί, όσο και οι καπνοπαραγωγοί χωρίς διάκριση.
 • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που άνοιγαν ή μεγάλωναν ήταν πολλαπλάσιες απ' αυτές που έκλειναν.
 • Αποπληρώθηκαν πάνω από 3 εκ. € οφειλές του Δήμου Κομοτηνής προς την τοπική αγορά με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών το 2013.
 • Για πρώτη φορά η Θράκη αναδείχθηκε ως τουριστικός προορισμός, προβλήθηκε και στηρίχθηκε με τη θεσμοθέτηση των σχολικών εκδρομών (Υπουργείο Παιδείας, 2008), του οικολογικού τουρισμού (πάνω από 5.500 μαθητές στο ΚΕΠ Ιμέρου), διερχόμενου τουρισμού προς και από Βαλκάνια - Τουρκία, προσκυνηματικού, ορειβατικού και γενικότερα εναλλακτικού τουρισμού.
 • Δόθηκαν 2,7 εκ. € για το camping Φαναρίου που δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ.
 • Η ανεργία μειωνόταν από το 18% το 2004 σε λιγότερο από 5% το 2009 και εφαρμόστηκαν ευρύτατα προγράμματα απασχόλησης, ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει το 30%.

Στις Υποδομές:

 • Ολοκληρώθηκε ο κάθετος άξονας (120 εκ. €), φέρνοντας πάνω από 300 χιλιάδες διελεύσεις το μήνα στην περίοδο αιχμής.
 • Ολοκληρώθηκε η Εγνατία και συνδέθηκε με τη ΒΙΠΕ.
 • Βελτιώθηκε τότε το τοπικό οδικό δίκτυο της πεδινής και ορεινής Ροδόπης, το οποίο σήμερα ρημάζει.
 • Αναβαθμίστηκαν οι κοινωνικές μεταφορές. Τα ταξί στηρίχτηκαν, τα ΚΤΕΛ εκσυγχρονίστηκαν με 250.000 € χρηματοδότηση του Υπουργείου Μεταφορών (2009) και πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου. Ο σιδηροδρομικός σταθμός και οι σιδηροδρομικές συνδέσεις αναβαθμίστηκαν.
 • Εγκαταστάθηκε γρήγορο internet στην πόλη.

Στην Παιδεία:

 • Δαπανήθηκαν 80 εκ. € με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (2008) και υλοποιήθηκαν 58 έργα σε δύο χρόνια για την αναβάθμιση παλιών δημόσιων και μειονοτικών σχολείων ή την κατασκευή νέων (π.χ. 3ο Δημοτικό Κομοτηνής, Ίασμος, Ξυλαγανή, Σάππες, Αίγειρος, Σιδηροχώρι, Φιλλύρα, Αρριανά, ΕΠΑΛ Κομοτηνής, κλπ...).
 • Φτιάχτηκαν και λειτούργησαν η ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάππες, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
 • Εγκρίθηκαν 15 νέα νηπιαγωγεία 5,2 εκ. € και δόθηκαν αρκετά εκατομμύρια κονδύλια στους Δήμους για την αναβάθμιση ή τη συντήρηση σχολικών υποδομών.
 • Στηρίχθηκε η τοπική εκκλησία με χρηματοδοτήσεις αλλά και πρόσθετο προσωπικό για να καλυφθεί η έλλειψη των Ιερέων.
 • Το ΔΠΘ διπλασίασε τους φοιτητές του, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία. Αναβαθμίστηκε με δύο νέα τμήματα. Αύξησε τις θέσεις διδασκόντων και ο προϋπολογισμός του είχε φτάσει τα 17,5 εκ. € το χρόνο (2008), όταν σήμερα έχει κατρακυλήσει κάτω από τα 5 εκ. €, οδηγώντας στο μαρασμό.

Στην Υγεία και την Πρόνοια:

 • Είχε ολοκληρωθεί και εγκριθεί η κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής (2013) αλλά πάγωσε μετά τον Ιανουάριο του 2015, όπως άλλωστε σταμάτησε και η έντονη προσπάθεια που ξεκινήσαμε για τη στελέχωση και καλύτερη λειτουργία του υφιστάμενου.
 • Κατασκευάστηκαν ή αναβαθμίστηκαν παλιότερα κέντρα υγείας στην περιφέρεια της Ροδόπης (Ξυλαγανή, Οργάνη, Ίασμος, Σάππες, κ.α.).
 • Ενισχύθηκε η λειτουργία του ΕΚΑΒ.
 • Κατασκευάστηκαν το 2009 σε χρόνο ρεκόρ 36 εργατικές κατοικίες στην Ξυλαγανή, οι οποίες χρειάστηκε να αποκατασταθούν από ζημιές το 2013, όταν ξαναέγινα Υπουργός για να παραδοθούν πριν λίγους μήνες. Ντροπή! Ενώ ακυρώθηκαν οι αντίστοιχες που είχαν εγκριθεί στον Ίασμο.
 • Στηρίχθηκαν οικονομικά φορείς και ιδρύματα της περιοχής, όπως το Γηροκομείο, το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, το Περπατώ, οι Αιμοδότες, οι Άγιοι Θεόδωροι, το Συμβουλευτικό Κέντρο Προστασίας απ' την ενδοοικογενειακή βία, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα και άλλα τα οποία σήμερα αγωνίζονται για να συντηρηθούν.

Στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό:

 • Ολοκληρώθηκε το Μέγαρο Μουσικής, καθιστώντας την Κομοτηνή τρίτη πόλη στην Ελλάδα μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με τέτοια δομή πολιτισμού, το οποίο δυστυχώς σήμερα δε λειτουργεί.
 • Ολοκληρώθηκε η ανασκαφή, η ανάπλαση και η επαναλειτουργία μετά από 2.500 χρόνια του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας (έργο άνω των 3 εκ. €).
 • Εγκρίθηκε η ανάπλαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.
 • Ολοκληρώθηκαν σημαντικά μουσεία όπως το Μουσείο Καραθεοδωρή (με χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο), το μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στο Δήμο Μαρώνειας, κ.α..
 • Δόθηκαν 150.000 € για τη συντήρηση του ιστορικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Υπουργείο Εσωτερικών, Δήμος Κομοτηνής, 2013).
 • Δόθηκαν στο Δήμο Κομοτηνής πάνω από 2 εκ. € για την ανάπλαση και την επαναλειτουργία του ιστορικού κτηρίου της Τσανακλείου (Υπουργείο Εσωτερικών, 2013).
 • Κατασκευάστηκαν οι νέες κερκίδες στο Δημοτικό Στάδιο Κομοτηνής και εγκρίθηκε, αλλά δυστυχώς μετά το 2009 πάγωσε, η μελέτη του νέου Πανθρακικού Σταδίου (25 εκ. €).
 • Ολοκληρώθηκαν 2 σχολικά κλειστά γυμναστήρια στην πόλη στη Στρατώνα και στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, 1.000 ατόμων (Υπουργείο Παιδείας, 2008 - Υπουργείο Εσωτερικών, 2013).
 • Στηρίχθηκαν τοπικοί σύλλογοι και χρηματοδοτήθηκαν πολλές υποδομές σε γήπεδα των χωριών.

Στη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Τάξη:

 • Προστατεύτηκε η λειτουργία του Εφετείου στη Ροδόπη και ενισχύθηκαν οι δικαστικές υποδομές.
 • Η Σχολή Αστυνομίας Κομοτηνής είναι η πρώτη που επαναλειτούργησε στην Ελλάδα μετά από επίμονους αγώνες και πιέσεις μας (2014).
 • Ενισχύθηκε με προσωπικό και μέσα η Αστυνομία και η πυροσβεστική που τώρα υποφέρουν από ελλείψεις και υποχρηματοδότηση και ολοκληρώθηκε και το νέο πυροσβεστικό μέγαρο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Μπορώ να απαριθμήσω δεκάδες ακόμα έργα ή παρεμβάσεις μου που ισοδυναμούν με εκατοντάδες ή και χιλιάδες εκατομμύρια ευρώ που επενδύθηκαν στην τοπική κοινωνία, στην τοπική οικονομία και την ανάπτυξη, βελτιώνοντας τη ζωή ή το εισόδημα και του τελευταίου πολίτη αυτής της γης. Είναι άχαρο για μένα να εξηγώ τι σήμαινε στο παρελθόν για τη Ροδόπη να έχει ευσυνείδητο Υπουργό ή ισχυρό βουλευτή στα κέντρα αποφάσεων.

Θεωρώ όμως σήμερα χρέος μου να το κάνω, για να κάνετε κι εσείς τις συγκρίσεις σας μ' αυτό που σήμερα βλέπετε να συμβαίνει στον τόπο μας και στη ζωή μας.

Μην προσπερνάτε αδιάφορα την απουσία ισχυρής εκπροσώπησης. Αν ο καθένας μας αυτές τις δύσκολες ώρες κοιτάξει μόνο τον εαυτό του και από πικρία ή αγανάκτηση αδιαφορήσει για τα Κοινά θα είναι άξιος της μοίρας του γι' αυτά που θα ακολουθήσουν, για τον ίδιο αλλά και για την πατρίδα.

Απευθύνομαι λοιπόν σε εσάς για να σας ξεκαθαρίσω ότι προσωπικά, παρά τον αγώνα που κάνω σε επαγγελματικό επίπεδο ως δικηγόρος στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και σε επιστημονικό επίπεδο ως επισκέπτης καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου για να σταθώ όρθιος, είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω πιο επίμονα, πιο δυναμικά και πιο αποφασιστικά τον αγώνα για την πατρίδα μου, τη Ροδόπη.

Αυτή τη φορά όμως δεν αρκεί μόνο ένας, ούτε καν μόνο λίγοι. Αυτή τη φορά πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί, Πάνω από κόμματα και προσωπικές διαφορές, για να αποκαταστήσουμε το κενό. Να ενισχύσουμε την παρέμβασή μας. Να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Να επιτύχουμε να ξαναφέρουμε στον τόπο μας την αυτοπεποίθηση και την προοπτική, κάνοντας μετά από χρόνια τη φωνή μας να ξανακουστεί, όπως πρόσφατα κατά την παρουσίαση του νέου μου βιβλίου: "Θράκη: Το επόμενο βήμα...", στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσία όλης σχεδόν της πολιτειακής, πολιτικής, πνευματικής και οικονομικής ηγεσίας της Ελλάδας, αλλά και εδώ στο ΔΠΘ παρουσία πλήθους συμπατριωτών μας.

Αν λοιπόν πιστεύετε σ' αυτό το στόχο, δώστε το παρόν, ενεργοποιηθείτε, συστρατευτείτε και συντονιστείτε μαζί μας, στη νέα προσπάθεια που ξεκινούμε...

Ενωμένοι μπορούμε περισσότερα.

Ευριπίδης Στυλιανίδης

stylianidis@e-stylianidis.gr

www.e-stylianidis.gr

Παιδεία

Παρουσίαση του μοντέλου του έξυπνου οικολογικού σχολείου στον Πρωθυπουργό κ.Κ.Καραμανλή
Ανακατασκευή 3ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής
Με μαθητές
Με την πολιτική μας Θωρακίζουμε πνευματικά τη Ροδόπη

Με απόφαση του Ευριπίδη Στυλιανίδη ως Υπουργού Παιδείας:

 • 80 εκ. Ευρώ εγκρίθηκαν για τη Σχολική Στέγη στο νομό μας.
 • 58 έργα ξεκίνησαν. Κατασκευάζονται νέα σχολεία. Αναβαθμίζονται παλιότερα ιστορικά διδακτήρια.
 • 2500 νέοι φοιτητές κάθε χρόνο στην Κομοτηνή.
 • 2 νέα τμήματα στη Νομική του Δ.Π.Θ., Διοίκησης Επιχειρήσεων και Πολιτικών Επιστημών την καθιστούν τη μεγαλύτερη σχολή στη χώρα.
 • Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) στις Σάπες.
 • Κέντρα δια Βίου Μάθησης στην Κομοτηνή (ολοκληρώθηκε) και στις Σάπες (δημοπρατείται) με παράρτημα στον Ορεινό Όγκο.
 • Δημόσια Διαβαλκανική Βιβλιοθήκη. (εγκρίθηκε) στην Κομοτηνή.
 • Νέες κατασκευές: 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, 10ο Δημοτικό, Εσπερινό Γυμνάσιο Κομοτηνής (ανάπλαση), 2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής (ΣΔΙΤ), Κλειστό γυμναστήριο Ιάσμου, επέκταση Λυκείου Ιάσμου, Νέο Δημοτικό Ιάσμου, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Ν. Σιδηροχώρι, Δημοτικό Σχολείο στο Δήμο Αιγείρου, Σχολείο στη Φιλλύρα.
 • 1.1 εκ. ευρώ επιχορήγηση από τον ΟΣΚ στους Δήμους και στις Κοινότητες του Νομού.
 • 1.1 εκ. ευρώ επιχορήγηση στη Νομαρχία Ροδόπης για αγορά οικοπέδων για Σχολεία.
 • Έγκριση δύο νέων ερευνητικών ινστιτούτων από το Υπουργείο Ανάπτυξης, τη Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας:
  • Ινστιτούτο «Ευ Ζην», για την αποκατάσταση με τη στήριξη της Ιατρικής ΔΠΘ και του ΤΕΦΑΑ.
  • Ινστιτούτο Διαπολιτισμικής Ανάπτυξης, με τη στήριξη της Νομικής του ΔΠΘ.
 • Campus Ειδικών Σχολείων και Ξενώνας στο Κόσμιο για άτομα με αναπηρίες.
 • 15 νέα νηπιαγωγεία. (Εγκρίθηκαν) 5.2 εκ. ευρώ.
 • 3 εργολαβίες αναβάθμισης και συντήρησης ιστορικών μειονοτικών και δημόσιων σχολείων.
 • 1.8 εκ. ευρώ για αναβάθμιση 11 σχολείων από τον ΟΣΚ. στους Δήμους Κομοτηνής, Ιάσμου, Μαυρώνειας, Ν. Σιδηροχωρίου, Σώστου, Αιγείρου και Κοινότητα Αμαξάδων.
 • 1.6 εκ. ευρώ αναβάθμιση από τον ΟΣΚ 13 σχολείων στους Δήμους Σαπών, Φιλλύρας και στις Κοινότητες Οργάνης και Κέχρου.
 • Διοργανώθηκαν στην Κομοτηνή σειρά συνεδρίων καθώς και η Σύνοδος Πρυτάνεων.
 • Στηρίχθηκε το έργο της Εκκλησίας.
 • Σημαντικές πανελλήνιες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν όχι στην Αθήνα κατΆ αποκλειστικότητα όπως πριν, αλλά στη Β. Ελλάδα.
 • Ως Υπουργός ο Ευριπίδης Στυλιανίδης περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα. Επικοινώνησε συστηματικά με τη νέα γενιά. Προώθησε με τη στήριξη του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή τόσο στο Νομό μας, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα την πολιτική του «Έξυπνου Σχολείου» και του «Ανοιχτού Εξωστρεφούς Πανεπιστημίου».

Μεταφορές

Εγνατία Οδός
Κάθετος άξονας Κομοτηνή - Βουλγαρία
Προαστιακός Θράκης
Με την πολιτική μας
Η Θράκη εξελίσσεται σε διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο
 • Ξεκίνησε ο προαστιακός σιδηρόδρομος Θράκης (Κομοτηνή- Αλεξανδρούπολη-Ξάνθη) και σταμάτησε μετα το 2009.
 • Συνδέεται το Σιδηροδρομικό δίκτυο με τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ΒΙΟΠΑ Σαπών, Εμπορευματικό Κέντρο Ιάσμου.
 • Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη-Βουλγαρία.
 • Αναμορφώθηκε ο σταθμός της Κομοτηνής.
 • Ολοκληρώθηκε η Εγνατία Οδός μειώνοντας θεαματικά την απόσταση από τις μεγάλες αγορές.
 • Δημιουργείται νέος κόμβος, καθιστώντας εύκολα προσβάσιμη την Εγνατία Οδό από τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
 • Στηρίχθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν τα Ταξί.
 • Ανακατασκευάστηκε το ΚΤΕΛ Κομοτηνής (€250.000).
 • Προωθήθηκε το πρόγραμμα «Συν-κοινωνία», δηλ. η συγκοινωνιακή σύνδεση οικισμών: (Οργάνης, Κέχρου, Φιλλύρας, Αρριανών, Μαρώνειας κ.α.).
 • Αυστηροποιήθηκαν οι έλεγχοι σε ξένα φορτηγά και λεωφορεία και προστατεύονται οι ντόπιοι επαγγελματίες.
 • Χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή Ποδηλατοδρόμων στην Κομοτηνή και σε άλλους Δήμους.
 • Κατασκευάζονται πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής.
 • Ολοκληρώθηκε μελέτη και διασφαλίσθηκε χρηματοδότηση για τη δημιουργία Αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας για ιδιωτικά αεροπλάνα και κέντρο αεροαθλητισμού στο Δήμο Αιγείρου (δίπλα στο παλιό Στρατιωτικό Αεροδρόμιο). Ακυρώθηκε το 2010.
 • Ολοκληρώνεται ταχύτατα ο κάθετος άξονας Κομοτηνή-Βουλγαρία δημιουργώντας νέα δυναμική στον τουρισμό και το διακρατικό εμπόριο δημιουργώντας μια ενδοχώρα πολλών εκατομμυρίων Ευρωπαίων πλέον καταναλωτών.

Τηλεπικοινωνίες

Συνάντηση με τον Bill Gates για θέματα ευρυζωνικότητας
Με την πολιτική μας
Η Ροδόπη προάγεται σε Τηλεπικοινωνιακός Κόμβος

 • Επισπεύσθηκε σε συνεργασία με την Τ.Α η εφαρμογή της Ευρυζωνικότητας.
 • Εντάχθηκε η Κομοτηνή στο πρόγραμμα "Fiber to the home" συνδέοντας κάθε σπίτι με το γρήγορο διαδίκτυο(Internet) μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (Υ.Μ.Ε.).
 • Τοποθετήθηκε σταδιακά κεραίες για γρήγορο δορυφορικό Ιnternet σε δημόσια κτήρια απομονωμένων οικισμών (Κέχρος, Οργάνη, Μαρώνεια, Ίασμος) μέσα από το πρόγραμμα «ΔΟΡΥ» του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (Υ.Μ.Ε.).
 • Τοποθετήθηκαν γρήγορα WiFi (ασύρματο ελεύθερο ίντερνετ) στις πολυσύχναστες περιοχές από νεολαία ή τουρίστες (Κέντρο Κομοτηνής, Πανεπιστημιούπολη, Αρχαιολογικοί χώροι, Παραθεριστικά Κέντρα ). Ήδη ο Δήμος Κομοτηνής και η Νομαρχία Ροδόπης χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για την υλοποίηση του έργου.
Εμπόριο - Απασχόληση

Βιομηχανική Ζώνη Κομοτηνής
Με την πολιτική μας
Καθιστούμε την Ροδόπη Βιομηχανικό & εμπορευματικό κόμβο - Πολεμούμε την ανεργία

 • Με παρέμβαση του Υπουργού και Βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη:
 • Στηρίχθηκαν εταιρείες και εργαζόμενοι στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής για να ξεπεράσουν δυσκολίες που δημιούργησε η αλόγιστη διαχείριση επενδυτών ή η διεθνής οικονομική κρίση.
 • Παρότι ολοκληρώθηκε η μελέτη και προσήλθε ο επενδυτής για την κατασκευή και λειτουργία εμπορικού κέντρου στον Ίασμο που θα δημιουργήσει πάνω από 1200 νέες θέσεις εργασίας, το έργο πάγωσε μετά το 2009. Ωστόσο εμφανίζεται τώρα νέα κινητικότητα.
 • Λειτούργησαν νέες επιχειρήσεις στο ΒΙΟΠΑ Σαπών και στην Κομοτηνή.
 • Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού εντάχθηκαν στο ΤΕΜΠΜΕ και επιδοτήθηκαν στο επιτόκιο δανεισμού τους.
 • Στηρίχθηκε η νεανική και η γυναικεία επιχειρηματικότητα καθώς και η επιχειρηματικότητα των Ατόμων με Αναπηρία.
 • Δόθηκαν 3,8 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο Κομοτηνής για την αποπληρωμή χρεών προς την τοπική αγορά.
Τουριστική Ανάπτυξη

Αναβάθμιση camping Φαναρίου
Με την πολιτική μας
Η Ροδόπη γίνεται τουριστικός προορισμός

 • Πολλαπλασιάστηκαν θεαματικά οι αφίξεις κοινωνικού τουρισμού στο Νομό.
 • Αναπτύχθηκε ο οργανωμένος εναλλακτικός εκπαιδευτικός τουρισμός (2007-2009):
  • 3500 επισκέψεις στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Ίμερο
  • Λειτουργία καλοκαιρινού Πανεπιστημίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου στις πρώην Κατασκηνώσεις Μαρώνειας
 • Ολοκληρώθηκε πρόγραμμα της περιφέρειας για αξιοποίηση όλου του Ορεινού Όγκου.
 • Προχωρά πρόγραμμα για την αξιοποίηση της Παραλιακής Ζώνης.
 • Ενισχύθηκε ο συνεδριακός και εναλλακτικός Τουρισμός (Σύνοδοι Υπουργών, Πρυτάνεων, Διεθνή Πρωταθλήματα, κ.α).
 • Εγκρίθηκαν 2.75 εκ. Ευρώ για το Camping Φαναρίου ώστε με κατάλληλες οικολογικές κατασκευές να επεκταθεί η τουριστική σεζόν με οικολόγους-κυνηγούς κλπ.
Μειονοτική Πολιτική

Εφαρμόζουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική
Με αποτελέσματα:
 • στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης.
 • στην κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευθερίας (νέα τεμένη, διορισμός ιμάμηδων).
 • στην ανάπτυξη των υποδομών.
 • στην προστασία του εισοδήματος.
 • στην κατοχύρωση της ισότητας των ευκαιριών.

Κατέβασε το φυλλάδιο "Σύγχρονη Μειονοτική Πολιτική" σε PDF

Αγροτική Ανάπτυξη

Πρωτοβουλίες για την προώθηση αγροτικών προϊόντων
Με την πολιτική μας:
Στηρίζουμε τον αγρότη κόντρα στην δύσκολη διεθνή συγκυρία
Με συστηματικές παρεμβάσεις του Ευριπίδη Στυλιανίδη στα αρμόδια Υπουργεία:

 • Χρηματοδοτήθηκαν συστηματικά οι αγροτικοί φορείς (ΕΑΣ, Ομάδες παραγωγών, νέες πρωτοβουλίες).
 • Εξασφαλίστηκαν κατ' επανάληψη αποζημιώσεις για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
 • Προωθείται η συμβολαιακή γεωργία.
 • Στηρίζεται η κτηνοτροφία.
 • Ολοκληρώνεται το Φράγμα Ιασίου στην Ανατολική Ροδόπη.
 • Δρομολογείται το Φράγμα Συμβόλων για την υδροδότηση της Κομοτηνής.
 • Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το Φράγμα του Ιάσμου και εντάσσεται για χρηματοδότηση με 100 εκ. ευρώ ως το μεγαλύτερο έργο υδροοικονομίας στο εθνικό σκέλος του 4ου ΚΠΣ. Το έργο θα αρδεύσει τον κάμπο της Δ. Ροδόπης, θα υδροδοτήσει τους δήμους της περιοχής, θα νικήσει την υφαλμύρωση και θα προστατέψει το βιότοπο της Βιστωνίδας.
 • Απλουστεύθηκαν και επισπεύστηκαν όλες οι συναλλαγές των αγροτών με το κράτος καθώς κα των συνταξιούχων του ΟΓΑ.
 • Αναδεικνύονται και προωθούνται διεθνώς και πανελλαδικά τα τοπικά προϊόντα.
Υγεία

Επίσκεψη στο γηροκομείο Κομοτηνής
Με την πολιτική μας
Αναμορφώνουμε τις υπηρεσίες υγείας

 • Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής και θα συνεχίσουμε ως την τελική ολοκλήρωση του έργου.
 • Ενισχύουμε το στόλο του ΕΚΑΒ.
 • Αναβαθμίζουμε τα αγροτικά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας.
Κοινωνική Πολιτική

Εργατικές κατοικίες στην Ξυλαγανή και τον Ίασμο
Με την πολιτική μας
Στηρίζουμε τον Άνθρωπο - Τιμούμε τον Ροδοπίτη

 • Ολοκληρώθηκαν 36 εργατικές κατοικίες στην Ξυλαγανή.
 • Προχωρεί η κατασκευή 36 εργατικές κατοικίες στο Ίασμο.
 • Ενισχύθηκε το νέο Γηροκομείο Κομοτηνής με 36 κλιματιστικά μηχανήματα και τηλεοράσεις για όλα τα δωμάτια.
 • Χρηματοδοτήθηκε το Ίδρυμα Ανιάτων και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.
 • Χρηματοδοτήθηκε η ανάπλαση της Λέσχης Κομοτηναίων.
 • Στηρίζεται το ίδρυμα "Άγιοι Θεόδωροι" για τα παιδιά με διανοητική καθυστέρηση.
 • Εγκαινιάστηκε Συμβουλευτικό Κέντρο Προστασίας από την ενδοοικογενειακή βία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και προχωρά και η κατασκευή ομώνυμου ξενώνα.
Πολιτισμός

Ανασκαφή και ανάπλαση του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας
Με την πολιτική μας,
Η Ροδόπη γίνεται πολιτιστικό κέντρο της Αν. Μακεδονίας και Θράκης

 • Ολοκληρώθηκε η ανασκαφή και ανάπλαση του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας, του βορειότερου στον Ελλαδικό χώρο αρχαίου θεάτρου.
 • Κατασκευάστηκε το τρίτο Θέατρο Βράχων της χώρας στον Ίσμαρο.
 • Εγκαινιάσθηκε μετά από μια Οδύσσεια διεθνούς αναζήτησης χειρογράφων το Μουσείο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή.
 • Ολοκληρώθηκε το Μουσικό Μέγαρο της Κομοτηνής.
 • Ολοκληρώθηκε το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στην Ξυλαγανή.
 • Η Κομοτηνή με συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις έρχεται στο επίκεντρο του Πανελλήνιου Πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
 • Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ως Υπουργός ανέπτυξε κάθε δυνατή πρωτοβουλία προσκαλώντας για παρουσίες στην περιοχή διακεκριμένους ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης.
 • Ως Υπουργός Εσωτερικών, μετέφερε τη μακροχρόνια διαχείριση των ιστορικών κτηρίων της Τσανακλείου στο Δήμο Κομοτηναίων και διασφάλισε 3 εκ. ευρώ για την ανάπλαση και τη λειτουργία της ως πολυχώρου συνδεδεμένου με την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
 • Δόθηκαν 150.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Δήμο Κομοτηνής για την ανάπλαση του ιστορικού ναού της Παναγίας.
Αθλητισμός
Εγκαίνια Δημοτικού Σταδίου
Ανακατασκευή σε χρόνο ρεκόρ του Δημοτικού Σταδίου Κομοτηνής
Με την πολιτική μας Ενισχύεται ο Αθλητισμός - Αναδεικνύεται ο τόπος μας Μετά από δυναμική διεκδίκηση πετύχαμε:
 • Να κατασκευασθεί το Δημοτικό Στάδιο Κομοτηνής από το Δήμο με χρηματοδότηση 1,2 εκ. ευρώ που διασφαλίσαμε από τον ΟΠΑΠ σε χρόνο ρεκόρ.
 • Να εγκριθεί η μελέτη για την κατασκευή του Πανθρακικού Σταδίου που θα στοιχίσει 25εκ. ευρώ και θα έχει χωρητικότητα 8.000 θέσεων στην Εκτενεπόλ.
 • Ολοκληρώθηκε το 2013 το δεύτερο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης ύψους 2.5 εκ. ευρώ χωρητικότητας 1000 θεατών στο χώρο του 2ου Λυκείου στην Εκτενεπόλ.
 • Αντίστοιχα μικρότερα κλειστά γυμναστήρια εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη στον Ίασμο, το Ν. Σιδηροχώρι, τη Μαρώνεια και την Οργάνη.
 • Στηρίζεται δυναμικά η ομάδα του Πανθρακικού που μας έκανε περήφανους με τη διατήρησή της στη Super League.
 • Στηρίζεται ο ΓΑΣ Κομοτηνής στο Μπάσκετ.
 • Υποστηρίζονται πολλά αθλητικά σωματεία.
 • Κατασκευάσθηκαν κερκίδες και εγκαταστάθηκαν φωτισμοί σε πολλά γήπεδα.
 • Διοργανώθηκαν μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις στην Κομοτηνή όπως: η Παγκόσμια πανεπιστημιάδα άρσης βαρών, οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες χάντμπολ, οι Πανελλήνιοι σχολικοί αγώνες μπάσκετ 2008 και ποδοσφαίρου 2009.
Έργο 2012 - Σήμερα
Ανεπίσημα εγκαίνια του κάθετου άξονα Κομοτηνής - Νυμφαίας - Βουλγαρίας
Έναρξη κυκλοφορίας στον κάθετο άξονα Κομοτηνής - Βουλγαρίας

Με την πολιτική μας δίνεται ώθηση στην ανάπτυξη της Ροδόπης - Αναδεικνύεται ο τόπος μας

Μετά από επίμονες προσπάθειες και σκληρή δουλειά πολλών ετών, είδαμε να ολοκληρώνονται σημαντικά, για την ανάπτυξη του τόπου, έργα:

  1. ΚΑΘΕΤΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ "Κομοτηνής - Νυμφαίας - Βουλγαρίας"
 • Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε ένα έργο που ξεκινήσαμε το 2007, ο κάθετος άξονας Κομοτηνής-Βουλγαρίας.
 • Στη Νυμφαία ενώνεται η Ευρώπη. Η Θράκη για πρώτη φορά στην ιστορία της αποκτά ευρωπαϊκή ενδοχώρα.
 • Το σύνολο των τοπικών δυνάμεων στάθηκαν εξ' αρχής δίπλα σε αυτή την προσπάθεια. Τοπικοι άρχοντες και φορείς της περιοχής.
 • Ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής διασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 85 εκ. ευρώ, και ο Α. Σαμαράς υποστήριξε την ολοκλήρωση του.
 • Η Εγνατια Α.Ε. και οι εργαζόμενοι έκαναν ότι μπορούσαν παρά τις αντίξοες συνθήκες.
 • Τώρα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου, του τουρισμού και της πολιτιστικής συνεργασίας.
 • Μπορούμε με τις κατάλληλες πολιτικές να ανοίξουμε νέους δρόμους στην ειρήνη, τη συνεργασία και την ανάπτυξη.
 • Το κτήριο του 2ου Γυμναστηρίου
  Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του 2ου Γυμναστηρίου

  2. ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 • Θεμελιώθηκε από το βουλευτή Ροδόπης, Ευριπίδη Στυλιανίδη, κατά της θητεία του ως Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, το 2008.
 • Βασίστηκε σε μια πρωτοποριακή μελέτη του ΟΣΚ σε πανελλαδικό επίπεδο και στοίχισε 3,3 εκ. ευρώ τα οποία αντλήθηκαν από το ΕΣΠΑ.
 • Έχει χωρητικότητα 700 ατόμων και σύγχρονες ηλεκτρονικές υλικοτεχνικές προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα και διεθνείς αθλητικές συναντήσεις.
 • Εγκαινιάστηκε το 2013, μετά από καθυστερήσεις και δυσκολίες που ξεπεράστηκαν χάρη στη συλλογική προσπάθεια.
 • Αποφασίστηκε η χρήση του, όχι μόνο από τους μαθητές του 2ου Λυκείου, αλλά και από την ομάδα μπάσκετ του ΓΑΣ Κομοτηνής.
 • Το έργο συμπληρώνει τις αθλητικές υποδομές της περιοχής, καθιστώντας την πόλη της Κομοτηνής, σημαντικό αθλητικό κέντρο
 • 3. ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 • Με απόφαση του Ευριπίδη Στυλιανίδη ως Υπουργού Εσωτερικών πιστώθηκαν € 2,8 εκ. στο Δήμο της Κομοτηνής, προκειμένου να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς επιχειρήσεις της Ροδόπης και να τονωθεί η τοπική αγορά.
 • 4. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠ 2015-2020 - Τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για τη Ροδόπη

  Ο Ε. Στυλιανίδης μιλάει στους αγρότες της Κομοτηνής
 • Με πρωτοβουλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη οργανώθηκε στο κτήριο της Π.Ε. Ροδόπης ενημερωτική εκδήλωση για τους αγρότες, που αφορούσε στη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)
 • Συμμετείχαν οι κ.κ. Αλέξανδρος Κοντός, βουλευτής Ξάνθης και πρ. Υπουργός, Δημήτριος Μελάς, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπ.Α.Α.Τ, Κωνσταντίνος Σκιαδάς, Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και Ιωάννης Κολυβάς, Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ.
 • Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που αφορούν στους αγρότες του νομού Ροδόπης:
 • Το πάνελ των ομιλητών της ημερίδας
  1. Στο βαμβάκι θα έχουμε ελάχιστες μεταβολές που υπολογίζονται σε απώλεια 6% περίπου σε βάθος πενταετίας, οι οποίες μπορούν να αναπληρωθούν με ποιοτικές παρεμβάσεις.
  2. Στα καπνά η σημαντική απώλεια μπορεί να αναπληρωθεί με ειδικές δράσεις που επιδιώκουμε για ορεινές και ημιορεινές περιοχές με παρέμβαση προς το Υπουργείο.
  3. Στους κτηνοτρόφους οι απώλειες του 2013 και 2014 θα αναπληρωθούν μέσα στο 2014 σε μεγάλο βαθμό και οι προχειρότητες των προηγουμένων ετών θα αποκατασταθούν πλήρως μέσα από το νέο ορισμό των βοσκοτόπων το 2015 για τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας.
  4. Για πρώτη φορά θα ενταχθούν στις επιδοτήσεις οι δενδροκαλλιέργειες.
  5. Θα ευνοηθούν επιδοματικά άλλες καλλιέργειες όπως σιτάρι, καλαμπόκι, τομάτα, κλπ.
 • Κύρια ευνοούνται από τη νέα ΚΑΠ οι Ενεργοί Αγρότες και οι Νέοι Αγρότες.
 • Ο Ε. Στυλιανίδης μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης

  5. ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

  Με παρέμβαση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξη, κ. Βασίλη Κικίλια, η επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής.

  Το 2007, είχε μεταφερθεί στη Σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής η Διοίκηση όλων των αντίστοιχων Σχολών της Ελλάδας.

  Η ενίσχυση της Σχολής δυνάμωσε το αίσθημα ασφάλειας του τοπικού πληθυσμού, ενίσχυσε δημογραφικά τη Ροδόπη και τόνωσε την τοπική οικονομία και ανάπτυξη.

  Από παλαιότερη ορκωμοσία νέων Αστυφυλάκων στη Σχολή Κομοτηνής

  Το 2012 η οικονομική κρίση οδήγησε την Αθήνα σε μια άστοχη απόφαση ερήμην μας. Μια απόφαση που όλους μας αιφνιδίασε. Ανεστάλη η λειτουργία της Σχολής και μετατράπηκε σε Κέντρο Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.

  Η επιμονή η ενότητα και η έξυπνη διεκδικητικότητά μας, έφεραν αποτελέσματα:

 • Η Σχολή θα επαναλειτουργήσει με νέους δοκίμους από το 2015.
 • Το Κέντρο φιλοξενίας παράνομων μεταναστών θα καταργηθεί.
 • Το προσωπικό του, δε θα επιστρέψει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά θα τοποθετηθεί σε αντίστοιχα κέντρα γειτονικών περιοχών, ενισχύοντας παράλληλα και τις ελλείψεις της τοπικής αστυνομικής δύναμης.
 • Στο μεσοδιάστημα, στη Σχολή θα εκπαιδευτούν οι ειδικοί φρουροί που πιθανότατα θα προσληφθούν για να καλύψουν τις ανάγκες άλλων κέντρων της περιοχής.