Δηλώσεις κατά την επίσκεψη στο αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" της Θεσσαλονίκης

Επιθεωρούμε σήμερα τις εργασίες του Αεροδρομίου της  Θεσσαλονίκης, ενός από τα βασικότερα αεροδρόμια σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Η επέκταση του αεροδιαδρόμου, ένα σημαντικό έργο το οποίο στοιχίζει 246 εκατ. ευρώ, η αναμόρφωση τόσο του εμπορικού όσο και του επιβατικού κέντρου, είναι από τις προτεραιότητες μας.

Στόχος είναι να βελτιώνονται διαρκώς οι υπηρεσίες στο αεροδρόμιο αυτό, ώσπου να μπορέσει να  γίνει πραγματικά μια από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου  στη χώρα, σημαντικότερη από ότι είναι, παίζοντας και ένα ρόλο περιφερειακό, πιο διεθνή. Είμαστε στις 55.000 αφίξεις, είναι μερικά εκατομμύρια oι διακινούμενοι επιβάτες. Ο στόχος είναι να ενισχυθούν οι εμπορευματικές μεταφορές και έτσι η Θεσσαλονίκη  να αρχίσει πια να παίρνει στην πράξη το ρόλο που δικαιούται, είτε ως συμπρωτεύουσα είτε ως οικονομική πρωτεύουσα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η χρονική εξέλιξη των έργων; 

Υπουργός: Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του  αεροδροδιαδρόμου, που είναι έργο που παρακολουθεί ί το ΥΠΕΧΩΔΕ και επιχειρησιακά θα αναλάβουμε εμείς μετά την αξιοποίησή του, είναι το 2011, όπου και ολοκληρώνονται με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες.

Βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων και πιστεύω σύντομα θα μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε αυτό το έργο.  Την ίδια στιγμή έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο και τρίτο τμήμα του Εμπορευματικού Σταθμού. Είναι στις  προθέσεις μας να τονωθούν και οι εμπορικές μεταφορές, οι αερομεταφορές  από τη Θεσσαλονίκη, στηρίζοντας την προσπάθεια εξαγωγών που κάνουν οι βιομηχανίες όσο και ο αγροτικός κόσμος της Β. Ελλάδος. Την ίδια ώρα, παρουσιάζεται φέτος, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, σημαντική αύξηση των τουριστικών αφίξεων. Ένα γεγονός το οποίο μας χαροποιεί και δείχνει ότι με σωστές αποφάσεις μπορούμε να βγούμε νικητές  από τη σφοδρή διεθνή οικονομική κρίση. Με σωστές αποφάσεις και αποφασιστική πολιτική, μπορούμε τον κίνδυνο να τον μετατρέψουμε σε ευκαιρία».

Δημοσιογράφος: Με το νέο διάδρομο, θα σταματήσει να κλείνει το αεροδρόμιο λόγω ομίχλης;

Υπουργός: Νομίζω ότι όλες οι προδιαγραφές οι οποίες διαμορφώνονται, θα επιτρέψουν στο αεροδρόμιο να λειτουργεί κανονικά κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεν θα παροπλιστεί ο παλιός διάδρομος, αντίθετα θα λειτουργεί συμπληρωματικά, άρα θα υπάρχει η απαιτούμενη υποδομή για να φιλοξενούμε μεγαλύτερα φορτία και περισσότερους επιβάτες».

Δημοσιογράφος: Ένα σχόλιο για το χθεσινό συμβάν δολιοφθοράς στον ΟΣΕ;

Υπουργός:  «Πρώτα από όλα να σας πω  ότι είναι λυπηρό να συμβαίνουν τέτοιου είδους γεγονότα, τα οποία κατά τη γνώμη μου προσβάλλουν και τον κώδικα αξιών της κοινωνίας μας, αλλά είναι και επικίνδυνα για την ασφάλεια ακόμη και των επιβατών. Να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας που οι υπηρεσίες του ΟΣΕ λειτουργούν ελεγκτικά και έγκαιρα, επισημαίνουν τέτοιου είδους φαινόμενα. Να σας ενημερώσω ότι το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ήδη από το πρωί έχει ενημερώσει το αρμόδιο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα και να διαλευκαίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις».

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, για τη μισθωτή εφεδρεία στον ΟΣΕ;

Υπουργός: « Έχει ξεκινήσει ήδη διαβούλευση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Έχουμε ανταποκριθεί σε προτάσεις που από τις διάφορες παρατάξεις αρχίζουν να κατατίθενται προς εμάς. Θεωρούμε ότι ο εκσυγχρονισμός και η εξυγίανση του ΟΣΕ είναι υπόθεση εθνική. Είναι υπόθεση που αφορά την κοινωνία στο σύνολό της, αλλά και υπόθεση που αφορά τους ίδιους τους εργαζόμενους. Και πιστεύουμε ότι ύστερα από μια συζήτηση με τους εργαζόμενους, μπορούν οι μεταρρυθμίσεις να έρθουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Θεωρώ ότι η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί. Εμείς δεν επιδεικνύουμε ούτε δογματισμό, ούτε αδιαλλαξία. Αντιθέτως πιστεύουμε ότι η μεταρρύθμιση του ΟΣΕ είναι κοινή υπόθεση. Είναι υπόθεση που αφορά το σύνολο των εργαζομένων αλλά και το σύνολο της Ελλάδας».