ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ 9ης ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 18/11/2019

Η κρίση που βιώνουμε την τελευταία δεκαετία, η μεγαλύτερη μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στις ΗΠΑ μετά την πτώση της Lehman Brothers και την έκδοση πληθωριστικού δολαρίου και εξήχθη στην Ευρώπη διά της ‘’πρόθυμης’’ τότε Ελλάδος, στοχοποιώντας μας, φτωχοποιώντας μας αλλά και παράλληλα ενεργοποιώντας μας.
Βρεθήκαμε ανοχύρωτοι με αποκλειστικά δική μας ευθύνη.

Ενοχοποιηθήκαμε εντούτοις όχι μόνο για όσα φταίγαμε αλλά και για πολλά που έφταιγαν οι άλλοι.

Δοκιμαστήκαμε σκληρά, βλέποντας την οικονομία μας να κλονίζεται, τη ζωή μας να αλλάζει, την ανεξαρτησία μας να περιορίζεται.

Αντέξαμε, ωστόσο, ως λαός και ως έθνος και τώρα βγαίνουμε όρθιοι από την καταιγίδα, αν και βαθιά πληγωμένοι.

Την αντοχή μας δεν την οφείλουμε στο κράτος μας και τώρα το βλέπουμε καθαρά, διαψεύδοντας και όλους αυτούς που ποτέ δεν μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν, πώς γίνεται μέσα σε ένα συχνά προβληματικό και βραδυκίνητο κράτος, να φωλιάζει ένα διαχρονικά τόσο επιτυχημένο και πολυμήχανο Έθνος, που την ακτινοβολία του δεν την αντλεί μόνο από τη διάρκειά του, τη βαθιά δηλαδή ιστορική ρίζα του πολιτισμού του στους αιώνες αλλά και από τον περήφανο και συχνά, όχι πάντα, φιλότιμο Λαό του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

τα χρόνια αυτά την ώρα που το κράτος κατέρρεε, η ελληνική κοινωνία έμεινε όρθια χάρη σε τρεις βασικούς πυλώνες που αναγέννησαν τη σύγχρονη Ελλάδα:

1. στην αλληλεγγύη της Οικογένειας,

2. την υλική και ψυχική στήριξη, αλλά και την πνευματική καθοδήγηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας

3. καθώς και την αποτελεσματική δράση της νοικοκυρεμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όπου δεν λειτούργησε το κράτος, εκεί λειτούργησαν αποτελεσματικά αυτοί οι 3 θεσμοί.

Αυτή η δύσκολη διεθνώς και εθνικώς περίοδος έβαλε αναμφισβήτητα σε δοκιμασία και τους κλασσικούς Συνταγματικούς μας Θεσμούς.

Δοκιμάστηκε η αντοχή του εθνικού μας Συντάγματος.

Θόλωσε συχνά η διαχωριστική γραμμή της Διάκρισης των Εξουσιών.
Συγκρούστηκαν μετωπικά οι χώροι της πολιτικής, της αγοράς και της τεχνοκρατίας, δημιουργώντας την ανάγκη για μία νέα Οριζόντια Διάκριση Εξουσιών που θα αποκαθιστά το Σύστημα Ελέγχων και Ισορροπιών της Δημοκρατίας μας.

Περιορίστηκε η αναφορά των αποφάσεων στο Λαό, όπως προβλέπει η Συνταγματική Αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας και αυτό είχε ως συνέπεια να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς με αποτέλεσμα τη φυγή προς τα Άκρα.

Δοκιμάστηκαν σκληρά κοινωνικές κατακτήσεις αιώνων (εργασιακά δικαιώματα, παιδεία, υγεία) και ατομικά ελευθερίες, όπως αυτό της ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ).

Διαμορφώθηκε ένα Έκτακτο Δίκαιο της Ανάγκης (μνημόνια με υπερνομοθετικό χαρακτήρα) και συχνά υπερεθνική αφετηρία (τρόικα) που έθεσε σε δοκιμασία ακόμα και την αντοχή διατάξεων του ίδιου του Συντάγματος.

Η εθνική και ευρωπαϊκή προτεραιότητα να αποφύγουμε μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία με ολέθριες συνέπειες, μας έκανε να συμβιβαστούμε με πολιτικές αποφάσεις και νομοθετικές διαδικασίες παντελώς άγνωστες μέχρι σήμερα για το νομικό μας πολιτισμό.

Υπ’ αυτή την έννοια, η Συνταγματική Αναθεώρηση που ξεκίνησε παράλληλα με την έξοδό μας από την μακροχρόνια πολυεπίπεδη κρίση, έπρεπε να αποτελέσει μία μοναδική ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα επιστροφής στην εποχή μιας ισχυρής Εθνικής Αυτοπεποίθησης.
Αυτή την έννοια είχε η ευρύτατη συναίνεση που προσέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Προαναθεωρητική Βουλή για μία μεγάλη αλλαγή στα άρθρα του Συντάγματος.

Δυστυχώς η πλειοψηφία της Προτείνουσας Βουλής δεν ανταποκρίθηκε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τις εισηγήσεις της προηγούμενης περιόδου, επεδίωξε τον θεματικό περιορισμό και την ιδεολογικοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας.
Έτσι σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε μία περιορισμένη, μία φτωχή, μία επί της ουσίας ’’ακρωτηριασμένη αναθεώρηση’’.

Απορρίφθηκαν από την τότε πλειοψηφία σειρά άρθρων που πρότεινε στοιχειοθετημένα η Νέα Δημοκρατία, τα οποία σχετίζονταν:

1. Με τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της Δημοκρατίας όπως π.χ. το άρθρο 2 παρ. 2 για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, το άρθρο 29 παρ. 2 Σ. για τον έλεγχο εκλογικών δαπανών, τα άρθρα 32,33,35,37,41 και άλλα για την καλύτερη λειτουργία του Πολιτεύματος.

Άρθρα που αφορούν στην καλή νομοθέτηση και την Αποτελεσματική Λειτουργία της Δικαιοσύνης καθώς και την αποκατάσταση της Αξιοπιστίας του Πολιτικού Συστήματος

2. Με τον εκσυγχρονισμό διατάξεων του Οικονομικού μας Συντάγματος, θα μπορούσαμε να δώσουμε νέα ώθηση στην Πραγματική Οικονομία διασφαλίζοντας την ανάπτυξη για όλους και

3. Με την Αναθεώρηση του άρθρου 24 παράγραφος 1 Σ. για την κλιματική αλλαγή, παράγραφος 2 Σ. για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, παράγραφος 3 Σ. για την ενεργό πολεοδομία, καθώς και το θεμελιώδες άρθρο 16 Σ. κυρίως για το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση που θα μπορούσε να καταστήσει την Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, δημιουργώντας μία νέα πηγή για το ΑΕΠ της χώρας και ενισχύοντας την διεθνή πολιτιστική της παρέμβαση.

Μόνο για το άρθρο 16 Σ. θεωρώ την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση μία χαμένη ευκαιρία, εξαιτίας των ιδεοληπτικών δυνάμεων της χώρας.

Η Ελλάδα αιμορραγεί σε επιστημονικούς εγκεφάλους την ώρα που οι γύρω χώρες διεκδικούν μερίδιο της Διεθνούς εκπαιδευτικής αγοράς. Τουρκία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ρουμανία, Ουγγαρία, προσελκύουν χιλιάδες φοιτητές στα ιδιωτικά τους πανεπιστήμια.

Η Κύπρος διαπρέπει διασφαλίζοντας από την εκπαίδευση σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της (πάνω από 5%).

Πάνω από 2 εκατομμύρια φοιτητές σπουδάζουν έξω από τη χώρα τους, ποσοστό άνω του 3% επεκτείνοντας την εκπαιδευτική αγορά κατά 7% ετησίως, με δίδακτρα που ξεπερνούν τα 30 δις. δολάρια το χρόνο.

Η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει πάνω από 1,8 εκατομμύρια Βρετανούς και Ευρωπαίους φοιτητές, αλλά μόνο 525.000 κλίνες.
Το 2015 στο Λονδίνο δαπανήθηκαν για φοιτητικά καταλύματα 4,8 δις. ευρώ, κάτι που εκτίναξε την οικοδομή με θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και την ανεργία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες δωρητές έδωσαν 24,4 εκ. δολάρια χορηγίες στα πανεπιστήμια, τα οποία ετησίως κερδίζουν από royalties πάνω από 1 δις δολάρια για δικαιώματα αξιοποίησης των εφευρέσεων τους.

Ενδιαφέρουσα είναι και η είσοδος της Κίνας στη Διεθνή Εκπαιδευτική Αγορά στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ζώνης και των Δρόμων, «Belt and Road».

Έχει γίνει ήδη ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός για σπουδές το 2016 με πάνω από 440 χιλιάδες φοιτητές από 195 χώρες.
Το Πεκίνο δημιούργησε 500 Ινστιτούτα Κομφούκιος σε 142 χώρες για την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας.

Και για όσους βρίσκουν δικαιολογία στο μέγεθος, αναφέρω ότι και η μικρή Κύπρος ήδη φιλοξενεί στα ιδιωτικά της πανεπιστήμια πάνω από 70 εθνικότητες, δημιουργώντας από το μηδέν εκπαιδευτική παράδοση, την ώρα που χιλιάδες διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού βλέπουν από μακριά την πατρίδα τους να βουλιάζει στο τέλμα της ιδεοληψίας.

Κύριες και κύριοι Συνάδελφοι,

Παρά τις χαμηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, πιστεύω ότι η Επιτροπή μας αυτή την «ακρωτηριασμένη και ημιθανή» αναθεωρητική διαδικασία κατάφερε να την ζωντανέψει, παράγοντας σημαντικά αποτελέσματα που εύχομαι και ελπίζω να ολοκληρωθούν στην Ολομέλεια που ξεκίνησε.

Πρώτη επιτυχία μας ήταν η εδραίωση ενός κλίματος συνεργασίας, εθνικής συνεννόησης και πραγματικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, παρά τις διαφορετικές σε πολλά σημεία προσεγγίσεις.

Την ίδια ώρα που σε διπλανές αίθουσες του Κοινοβουλίου οι αντιπαραθέσεις ήταν έντονες και θορυβώδεις, στην Επιτροπή Αναθεώρησης οι Εισηγητές και οι Βουλευτές συζήτησαν με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ευθύνη. Συζήτησαν εποικοδομητικά και σε κρίσιμα σημεία κατάφεραν να συναντηθούν.

Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν σε 12 συνεδρίες μέσα σε 1,5 μήνα.
Ο διάλογος ξεπέρασε τις 70 ώρες και έγιναν συνολικά 168 παρεμβάσεις, διαψεύδοντας αυτούς που έβρισκαν σύντομο το χρόνο της αναθεωρητικής διαδικασίας.

Οι Βουλευτές συμμετείχαν και συζήτησαν δημοκρατικά περισσότερο από άλλες αναθεωρητικές διαδικασίες που διήρκησαν από 3 έως 7 μήνες.

Αυτό όμως που έχει κυρίως υπεραξία είναι το τελικό αποτέλεσμα που αυτή η κορυφαία θεσμική διαδικασία παραδίδει προς την Ολομέλεια.

Η Επιτροπή Αναθεώρησης κατέληξε άλλοτε με απλή και άλλοτε με αυξημένη πλειοψηφία σε 7 βασικά σημεία προτεινόμενων συνταγματικών αλλαγών.

Συγκεκριμένα:

1. Πρότεινε Σύστημα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στο άρθρο 21 παρ. 1 Σ. για τη στήριξη της Ελληνικής Οικογένειας, που αποδείχθηκε ‘’το ισχυρό κύτταρο’’ της Ελληνικής Κοινωνίας κατά τη διάρκεια της κρίσης.

2. Αναβαθμίζει το Κοινοβούλιο κατοχυρώνοντας τη δυνατότητα και της Αντιπολίτευσης στο άρθρο 68 Σ., με πρόταση 10 Βουλευτών και 120 παρόντων να συστήνει Εξεταστικές Επιτροπές, τις οποίες μετεξελίσσει σε ισχυρότατο εργαλείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αποκαθιστώντας την Αρχή Ελέγχων και Ισορροπιών.

3. Αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς, με τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας στο άρθρο 62 Σ. μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων και την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας στο άρθρο 86 παρ. 3 Σ. που εξισώνει τους Υπουργούς ποινικά με τους κοινούς πολίτες.

4. Εξισώνει τους στρατιωτικούς με τους λοιπούς δικαστές στο άρθρο 96 παρ. 5 Σ. θωρακίζοντας σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης την ανεξαρτησία τους.
5. Διευκολύνει την ανάδειξη Ανεξαρτήτων Αρχών κατά το άρθρο 101Α Σ, θεσπίζοντας για την εκλογή τους, αντί για ομοφωνία ή 4/5, την πλειοψηφία των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων.

6. Διαχωρίζει την εκλογή ΠτΔ από τις βουλευτικές εκλογές.
Σταματά, δηλαδή, την εργαλειοποίηση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, που οδηγούσε σε εκβιαστική προσφυγή στην κάλπη, προβλέποντας την εκλογή του με την απόλυτη ή τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής στο άρθρο 32 παρ. 4. Σ. Έτσι διασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα και σεβασμό στην λαϊκή ετυμηγορία.

7. Διευκολύνει την ψήφο των ομογενών στο άρθρο 54 παρ. 4 Σ., όπου παρέχει ασπίδα συνταγματικής προστασίας στις επικείμενες αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής.
Η κατοχύρωση της διευκόλυνσης ψήφου δικαιώνει τον Οικουμενικό Ελληνισμό, μεγαλώνει την Ελλάδα και καθιστά το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκφραστή όχι μόνο του Λαού αλλά και του Έθνους.

Αναμφισβήτητα η Αναθεώρηση αυτή μπορούσε και έπρεπε να αλλάξει περισσότερα και καλύτερα.
Κάποια στιγμή όλοι πιστέψαμε ότι δεν θα αλλάξει τίποτε.

Τελικά όμως η κοινή προσπάθεια, το υψηλό επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο διαλόγου, το κλίμα συνεννόησης και σύνθεσης που επικράτησε στην Επιτροπή, μας έδωσε αποτελέσματα πολύ πάνω από τις αρχικές προσδοκίες.

Για το λόγο αυτό ειλικρινά ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους και όλα τα κόμματα που προσπάθησαν προς τον κοινό σκοπό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως η ψήφος των πολιτών είναι η κορυφαία στιγμή για τη Δημοκρατία, έτσι και η δική σας ψήφος, των Βουλευτών, κατά την Αναθεωρητική του Συντάγματος Διαδικασία είναι η κορυφαία στιγμή για τον Κοινοβουλευτισμό.
Γι’ αυτό σας ζητώ να ψηφίσετε την πρόταση της Επιτροπής μας με το βλέμμα σας στραμμένο όχι στις επόμενες εκλογές, αλλά στις επόμενες γενιές.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
8 Σεπτέμβριος 2020 - 4:55μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΔΑΠ

Με δεδομένο το πρόβλημα που προέκυψε στη Ροδόπη και πανελλαδικά με τη λειτουργία τον ΚΔΑΠ λόγω της αυξημένης ζήτησης από οικογένειες που έχουν ανάγκη για τα παιδιά τους, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο ενημερώνοντας για την ένταση του προβλήματος στο νόμο Ροδόπης και ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
3 Σεπτέμβριος 2020 - 2:41μμ

ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ 2019 ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα παραδόθηκε η νέα επιστημονική μελέτη του Βουλευτή Ροδόπης και Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Δρ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
24 Αύγουστος 2020 - 6:09μμ

Ευριπίδης Στυλιανίδης προς Πρυτανικές Αρχές ΔΠΘ: «Οι φοιτητές πρέπει να έλθουν πάλι στην Κομοτηνή»

Σημαντική συνάντηση εργασίας είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Πρώην Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Καθηγητή κ. Αλέκο Πολυχρονίδη και τους Αντιπρυτάνεις κ. Μαρία Μιχαλοπούλου και κ. Φώτη Μάρη.
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.