Εξωτερική πολιτική (2004 - 2007)

Οικονομική Διπλωματία
Σύνοδος ΟΣΕΠ
Σύνοδος ΟΣΕΠ
Με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ.Πούτιν
Με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ.Πούτιν
Με τον Πρωθυπουργό της Κίνας
Με τον Πρωθυπουργό της Κίνας

Με μεταρρυθμιστικές θεσμικές πρωτοβουλίες και νέες πολιτικές δράσεις προωθήθηκε η εξωστρέφεια της οικονομίας και σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών Στρατηγείο Οικονομικής Διπλωματίας. Παράλληλα ανασυγκροτήθηκε το διεθνές δίκτυο γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υπαλλήλων. Δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πύλη η οποία παρέχει κάθετη πληροφόρηση σε όλες τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Αναμορφώσαμε την στρατηγική της οικονομικής διπλωματίας της χώρας που επιδιώχθηκαν ανοίγματα στα Βαλκάνια, στον Εύξεινο Πόντο, στον Αραβικό κόσμο, και ειδικότερα στη Ρωσία και την Κίνα.

Επισκεφθήκαμε με επιχειρηματικές αποστολές σημαντικές διεθνείς αγορές, όπως των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Κίνας της Ρωσίας, της Ινδίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και στο πλαίσιο των επισκέψεων αυτών υπογράψαμε σημαντικές διμερείς οικονομικές συμφωνίες, με στόχο την εγκαθίδρυση ενός ευνοϊκού πλαισίου για την προώθηση των εμπορικών μας σχέσεων και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με ομολόγους τους, να εγκαινιάσουν συνεργασίες και να συνάψουν και συγκεκριμένες συμφωνίες.

Η συστηματική δουλειά του Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της άσκησης της οικονομικής διπλωματίας, σε συνδυασμό, πάντοτε με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας μας είχαν ως αποτέλεσμα τη σταθερή αύξηση των εξαγωγών και την ανάδειξη της χώρας μας σε οικονομική κινητήριο δύναμη της περιοχής.

Δύο σημαντικές ελληνικές προτάσεις οι οποίες είχαν προωθηθεί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). υιοθετήθηκαν ως αποφάσεις σε Σύνοδο των ΥΠΕΞ. Πρόκειται για την δημιουργία των «Θαλασσίων Διαδρόμων» που θα συνδέσει τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας με εκείνα του Αιγαίου και της Μεσογείου, καθώς και τον Οδικό Δακτύλιο πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, τον «Δρόμο των Αργοναυτών».

Αναπτυξιακή Συνεργασία
Παρουσίαση Λευκώματος
Παρουσίαση Λευκώματος
Υποτροφίες σε παιδιά απο αναπτυσσόμενες χώρες
Υποτροφίες σε παιδιά απο αναπτυσσόμενες χώρες

Στο πλαίσιο άσκησης της σύγχρονης διπλωματίας, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Hellenic AID) επεδίωξε να δώσει δυναμικό παρόν εκεί όπου οι τοπικές κοινωνίες το είχαν ανάγκη είτε με προγράμματα έκτακτης ανθρωπιστικής/επισιτιστικής βοήθειας είτε με αναπτυξιακά προγράμματα. Δραστηριοποιηθήκαμε σε συνεργασία με εξειδικευμένες ΜΚΟ, με φορείς του Δημοσίου, Διεθνείς Οργανισμούς και άλλες δωρήτριες χώρες, προγράμματα που αφορούν στην υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του OHE. Σε περιοχές που επλήγησαν από έκτακτες φυσικές ή άλλες καταστροφές επιδιώξαμε να είμαστε από τις πρώτες ώρες στο πεδίο για να συμβάλλουμε στη διάσωση, περίθαλψη και αποκατάσταση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπήρξαν η παρουσία μας στη ΝΑ Ασία μετά το τσουνάμι, στο Ιράν και στο Πακιστάν μετά τους σεισμούς και στο Λίβανο, όπου διακριθήκαμε για την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα της αντίδρασής μας, γεγονός που αναγνωρίσθηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Ένα ιδιαίτερο κομμάτι της αναπτυξιακής συνεργασίας με τις χώρες των Βαλκανίων είναι το Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, γνωστό ως ΕΣΟΑΒ, το οποίο αναβιώσαμε με επιτυχία και παρατείναμε μέχρι το 2011. Πρόκειται για ένα σχέδιο που στοχεύει στην οικονομική στήριξη αναπτυξιακών έργων ή ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή.

Μεταξύ των επιδοτούμενων έργων στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ είναι το Κτήριο Κοινών Θεσμών στο Σεράγεβο που έχει μετονομασθεί σε Κτήριο Φιλίας Βοσνίας – Ερζεγοβίνης - Ελλάδας, η αναβάθμιση του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 10 (Θεσ/νίκη – Σκόπια – Βελιγράδι – Κεντρ. Ευρώπη), η κατασκευή του οδικού άξονα Σαγιάδα – Κονίσπολη – Αγ. Σαράντα (Αλβανία), καθώς και η διαδικτύωση των Βαλκανικών Πανεπιστημίων με Ελληνικά Πανεπιστήμια μέσω οπτικών ινών (Πρόγραμμα Seelight).

Ενεργειακή Διπλωματία
Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος
Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος

Στον τομέα αυτό, στόχος μας αποτέλεσε η μετεξέλιξη της χώρας μας από χώρα κατανάλωσης σε χώρα παραγωγής και διαμετακόμισης ενέργειας, προωθώντας την ανάπτυξη δικτύου αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό προωθήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών οι εργασίες της κατασκευής του αγωγού φυσικού αεριού Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)- Καρατσάμπεη (Τουρκία)- Κομοτηνή (Ελλάδα)- Ιταλία με δυνατότητες μελλοντικής διακλάδωσής του προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Βουλγαρία επισφράγισε την επιθυμία των τριών χωρών να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, προωθήθηκε η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Αλγερία και την Αίγυπτο. Με την επέκταση των σταθμών αποθήκευσης LNG και τη δημιουργία δύο νέων, η Ελλάδα θα διαθέτει πλέον το 25% των αποθηκευτικών χώρων στην περιοχή της Μεσογείου.