Υποβάθμιση του ιστορικού Δήμου Μαρωνειας κατά την διετία Παπανδρέου

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Ν Δ
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

ΘΕΜΑ: «ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΕΤΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»

Ο Δήμος Μαρώνειας, τόσο συμβολικά όσο και αναπτυξιακά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Νομό Ροδόπης διότι εκτός των άλλων συμπεριλαμβάνει και την ιστορική πρωτεύουσα του Νομού, τη Μαρώνεια.
Τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση Παπανδρέου υποβάθμισε συστηματικά την περιοχή αυτή με σημαντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη αναπτυξιακή δυναμική του Νομού Ροδόπης.

Χαρακτηριστικά αναφέρω:

• Την κατάργηση της έδρας του Δήμου με την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
• Το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων που είχαν σχεδιασθεί και εγκριθεί για την περιοχή, όπως σχολικές υποδομές, κατασκευή βιολογικού καθαρισμού για τον οικισμό Ξυλαγανής, φεστιβάλ Μαρώνειας στο αρχαίο θέατρο και στο θέατρο Χελινοδόπτερας, ανάπλαση παραλιών Ιμέρου, Προσκυνητών και Μαρώνειας, κλείσιμο Εθνικής Τράπεζας Ξυλαγανής, πάγωμα βελτίωσης οδικού δικτύου, εγκατάλειψη αλιευτικών καταφυγίων, καθυστέρηση παράδοσης εργατικών κατοικιών κ.α.

Σ’ αυτές τις συνθήκες έρχεται να προστεθεί η απόφαση να κλείσει η Αγροτική Τράπεζα που, λειτουργεί στην περιοχή πάνω από 30 χρόνια.
Η Αγροτική Τράπεζα Ξυλαγανής του δήμου Μαρώνειας λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια σε νέο ιδιόκτητο κτίριο, με τρεις έως πέντε υπαλλήλους, εξυπηρετώντας κατά τη χειμερινή περίοδο 10.000 περίπου πολίτες, αριθμός που αυξάνεται ραγδαία το καλοκαίρι, λόγω του ότι ο συγκεκριμένος Δήμος είναι ένα από τα σημαντικότερα παραθεριστικά κέντρα στην περιοχή της Θράκης. Η Αγροτική Τράπεζα Ξυλαγανής εξυπηρετεί χιλιάδες συνταξιούχους, κυρίως αγρότες, που δυσκολεύονται για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους να μετακινούνται στη πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης, την Κομοτηνή.

Μετά το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας Ξυλαγανής είναι σαφές ότι αυξήθηκε η κίνηση και άρα η κερδοφορία και η πελατεία της Αγροτικής Τράπεζας Ξυλαγανής. Το γεγονός αυτό, αν συνδυαστεί με το χαμηλό κόστος λειτουργίας της σύγχρονης ιδιόκτητης εγκατάστασης, δεν δικαιολογεί το κλείσιμό της, μία που παράλληλα υποβαθμίζει ραγδαία τον μέχρι πρότινος ακμαίο Δήμο Μαρώνειας και την έδρα αυτού, που είναι ο οικισμός της Ξυλαγανής.

 
Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
οι κ.κ. Υπουργοί

1. Για ποιο λόγο οι κεντρικές αποφάσεις συνεχώς αποδυναμώνουν, υποβαθμίζουν και απογυμνώνουν την ιστορική περιοχή της Μαρώνειας;
2. Ποιο είναι το όφελος της Αγροτικής Τράπεζας και της Εθνικής Οικονομίας από το κλείσιμο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος, όταν η ταλαιπωρία του τοπικού αγροτικού πληθυσμού θα είναι τεράστια και η συμβολή της απόφασης στη δημογραφική απογύμνωση χαρακτηριστική;
3. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Ξυλαγανή του Δήμου Μαρώνειας.

h4 align="right">Αθήνα, 29 / 11 / 2011

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.