Το Newsbomb για το νέο βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη

«Θράκη: Το επόμενο βήμα»: Το νέο βιβλίο – κατάθεση ψυχής του Ευριπίδη Στυλιανίδη

«Ηθική, πολιτική και εθνική υποχρέωση» αποτέλεσε για τον πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη, η συγγραφή του νέου του βιβλίου, που τιτλοφορείται «Θράκη: Το επόμενο βήμα» και παρουσιάζεται στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για κάθε πολίτη, ο οποίος ενδιαφέρεται να προσεγγίσει την ιστορία της Θράκης και τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, μέσα από την ιδιαίτερη πληθυσμιακή σύνθεση της τοπικής κοινωνίας, τις φυσικές και επίκτητες δυνατότητές της και τη σύγχρονη γεωπολιτική της αναβάθμιση. Αυτοί ακριβώς οι λόγοι, άλλωστε, θέτουν τη Θράκη στο επίκεντρο του ερωτήματος: μπορεί είτε να σηκώσει στην πλάτη της την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας στο ρόλο του περιφερειακού πρωταγωνιστή ή να αποτελέσει το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα τα επόμενα χρόνια. Το τι θα γίνει εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη δράση της πολιτείας, και στο πεδίο αυτό, ο κ. Στυλιανίδης καταθέτει την πρότασή του, έχοντας υπηρετήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του για περισσότερα από 15 χρόνια ως εκλεγμένος εκπρόσωπός της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ή ως αρμόδιος Υπουργός σε κρίσιμα Υπουργεία.

Ο κ. Στυλιανίδης, ασκώντας και αυτοκριτική, επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα χαράξει μια Διαχρονική Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης ως πρότυπης Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας. Κύριοι στόχοι αυτής της στρατηγικής είναι η δημογραφική ενίσχυση της περιοχής, η αποθάρρυνση λαϊκισμού και εθνικισμού, η αποτροπή χειραγώγησης της μουσουλμανικής μειονότητας από ξένα κέντρα και η αποκατάσταση της ελεύθερης δημιουργικής συμβίωσης των σύνοικων στοιχείων, η οποία περνά μέσα από την ουσιαστική συνεννόηση πολιτείας και τοπικής κοινωνίας και την ειλικρινή συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, που πιστεύουν στις δυνατότητες των Θρακών και στην αναπτυξιακή προοπτική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο βιβλίο, με ιδιαίτερη έμφαση αναλύονται οι εξής θεματικές:

- Η αλήθεια για το νομικό και πραγματικό status της μουσουλμανικής μειονότητας.

- Τα λάθη και τα επιτεύγματα της ελληνικής πολιτικής από την «Αρχή της Αμοιβαιότητας στη Συνθήκη της Λωζάννης» έως την «Πολιτική της Θετικής Διάκρισης».

- Ο ρόλος του τουρκικού Γενικού Προξενείου της Κομοτηνής και η «εμπιστοσύνη» ως καταλύτης για την εδραίωση της «Ανοιχτής Κοινωνίας» και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

- Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ανάπτυξη της περιοχής, στη δημογραφική και πολιτική ισορροπία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, στην επανεμφάνιση παρεμβατικών πολιτικών από τη γείτονα με στόχο τη «Συνδιοίκηση της Θράκης».

Το έργο του κ. Στυλιανίδη αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, κατά τις οποίες στην οικονομική κρίση της Ελλάδας προστίθενται οι συνέπειες του θρησκευτικού φανατισμού και των πολεμικών συγκρούσεων, των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και των βίαιων μετακινήσεων πληθυσμών προς την Ευρώπη. Οι δε εθνικές εκλογές του 2015 άφησαν τη Ροδόπη χωρίς χριστιανό βουλευτή, διαταράσσοντας τη δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση χριστιανών και μουσουλμάνων. Επομένως, η επανεξέταση των εθνικών ζητημάτων επιβάλλει την αφύπνιση και την ανάγκη κοινής δράσης, ώστε η απάντηση στο κεντρικό ερώτημα του βιβλίου να είναι θετική για τη χώρα, με την ανάδειξη της Θράκης σε «δόρυ» της οικονομικής διπλωματίας και «γέφυρα» της Ελλάδας και της Ευρώπης προς την Ανατολή.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, προσφώνηση θα απευθύνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ενώ θα μιλήσουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης.
______________________________________________________________________

Newsbomb

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης