Το ΥΠΕΞ "πάσχει" από σκλήρυνση κατά πλάκας

Δημοσιεύθηκε στις 13/04/2011 στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» από τη δημοσιογράφο Σοφία Χριστοφορίδου.

Για αντανακλαστικά ασθενούς που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ο γραμματέας προγράμματος της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε ομιλία του με θέμα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στο 8ο συνέδριο φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

Ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να χαράξει «γαλάζιες γραμμές» στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, εκμεταλλευόμενη το διεθνές δίκαιο. Όπως ανέφερε η σύμβαση του 1982 για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, που επικυρώθηκε από 187 χώρες (το 1995 από την Ελλάδα), δίνει στη χώρα μας ισχυρό πλεονέκτημα ως προς την κατοχύρωση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με αυτήν, τα παράκτια κράτη μπορούν να οριοθετούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) σε απόσταση έως και 200 ν.μ. από τις ακτές ηπειρωτικών ή νησιωτικών περιοχών, εφόσον κατοικούνται.

«Ο δρόμος του διεθνούς δικαίου οδηγεί σε αδιέξοδο την Τουρκία, η οποία για αυτό επιλέγει την άρνηση, την απειλή του casus beli, τις υπεκφυγές και την επιλεκτική διπλωματία», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης. Όπως τόνισε, το ισχυρό χαρτί της Ελλάδας είναι ότι η Συνθήκη για το Δίκαιο των Θαλασσών αποτελεί και κοινοτικό κεκτημένο, και άρα η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας συνδέεται και με την αποδοχή όσων αυτή προβλέπει. Επιπλέον, σημείωσε ότι το γεγονός ότι η γειτονική χώρα έχει ανακηρύξει ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα, επιβαρύνει τη θέση της και λειτουργεί υπερ της Ελλάδας, στο ενδεχόμενο η Τουρκία να προβάλλει προσκόμματα στην οριοθέτησης ΑΟΖ από ελληνικής πλευράς.

«Αν κατά το παρελθόν η Ελλάδα επικαλούταν την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σήμερα η ΑΟΖ καθορίζεται από συνθήκες και όχι από τη νομολογία. Ακόμα και αν κάποτε οι συνθήκες επιτρέψουν εταιρική σχέση στο Αιγαίο, αυτή θα έχει καθαρά εμπορικό χαρακτήρα και δεν θα αφήνει ανοικτά ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων» σημείωσε με νόημα.

Το παράδειγμα της Κύπρου

Ο κ. Στυλιανίδης διερωτήθηκε γιατί η χώρα μας δεν ακολουθεί το παράδειγμα της Κύπρου, που το 2003 οριοθέτησε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το 2007 με το Λίβανο και το 2010 με το Ισραήλ. Στο ερώτημα που του τέθηκε, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κινήθηκε με την ίδια ταχύτητα με αυτή της κυπριακής, απάντησε ότι ακολουθήθηκε στρατηγική «έμμεσης προσέγγισης», κάνοντας επαφές με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, με στόχο να απομείνει μόνο η διευθέτηση με την Τουρκία. «Στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ δεν εκμεταλλεύτηκε τις καλές σχέσεις που είχε με τον Χ. Μουμπάρακ και τον Μ. Καντάφι, να δούμε τώρα αν θα διαπραγματευτεί ανταποδοτικά οφέλη» είπε, αναφερόμενος στη συμμετοχή της χώρας μας στις συμμαχικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Αναφορικά με την Αλβανία, όπου η χώρα μας κατέληξε σε συμφωνία για την ΑΟΖ, ο κ. Στυλιανίδης σχολίασε ότι παρενέβη η μυστική διπλωματία της Τουρκίας και η υπόθεση κώλυσε στο αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Οθωμανική πονηριά με το Καστελόριζο

«Η Ε.Ε. ζήτησε από όλα τα κράτη να καθορίσουν την ΑΟΖ, πλην της Μεσογείου. Εικάζεται ότι αυτό έγινε κατά παράκληση της Τουρκίας» σημείωσε κ. Στυλιανίδης (σ.σ. παρόλο που μία τουλάχιστον μεσογειακή χώρα, η Κύπρος, κήρυξε ΑΟΖ). Αυτό σε συνδυασμό με τη δήλωση του τούρκου ΥΠΕΞ Αχ. Νταβούτογλου ότι το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο, την οποία ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε ως «οθωμανική πονηριά», αποτελούν σημεία-κλειδιά στην υπόθεση της ΑΟΖ. Με την κήρυξή της (λαμβάνοντας υπόψιν και το Καστελόριζο), Ελλάδα και Κύπρος αποκτούν συνορεύουσες ΑΟΖ. «Δημιουργείται ένας ενιαίος οικονομικός χώρος με το Ισραήλ και η χώρα μας αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά» τόνισε. Όσο για το πού ανήκει το ακριτικό νησί, η ίδια η ιταλοτουρκική συμφωνία για την Δωδεκάνησο το τοποθετεί στο Αιγαίο, σημείωσε.

Κατά την άποψή του το γεγονός η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της δεν αρκεί, θα πρέπει να πείσει τους ισχυρούς «ότι τα συμφέροντά τους περνούν μέσα από τα δικά μας». Όπως είπε, κάτι τέτοιο συνέβη στην περίπτωση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη από την προηγούμενη κυβέρνηση, σχολιάζοντας πως οι επόμενοι διαχειριστές του έργου δεν ακολούθησαν αυτή τη λογική.

«Πεθαμένα αντανακλαστικά από τον Δ. Δρούτσα»

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για μηδενική αντίδραση της χώρας μας στην περίπτωση του ιταλικού πλοίου που, αν και έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, αναγκάστηκε να εκδώσει άδεια από τις τουρκικές αρχές κατόπιν απαίτησης της γείτονος. «Δεν ξέρω αν πρόκειται για ανοησία, αδιαφορία ή παραίτηση από τα δικαιώματά μας» σχολίασε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας: «η εξωτερική πολιτική δεν είναι δημόσιες σχέσεις. Τα αντανακλαστικά του κ. Δρούτσα είναι πεθαμένα. Το ΥΠΕΞ ‘πάσχει’ από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται με όρους επόμενων γενεών και όχι με ορίζοντα τετραετίας».

Το μνημόνιο υποθήκευσε τις επόμενες γενιές

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε αναφορά και στο μνημόνιο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έκανε ενυπόθηκο το χρέος και μαζί με αυτό το μέλλον των επόμενων γενεών. Υποστήριξε ότι, επειδή το 56% του χρέους βρίσκεται στη Γαλλική Τράπεζα και την Deutsche Bank, η κυβέρνηση θα έπρεπε να υπονοήσει την αναδιάρθρωση ή την πτώχευση τον Νοέμβριο του 2009. «Τότε θα έτρεχαν οι τράπεζες και θα πετυχαίναμε παράταση αποπληρωμής ή μείωση επιτοκίου και δεν θα φτάναμε στην υπογραφή του μνημονίου, προσθέτοντας άλλα 110 δισ. ευρώ στο χρέος».

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.