Τα κόμματα πρέπει να ταυτίζονται με την κοινωνία και όχι απλά να ανοίγονται σε αυτήν

Δημοσιεύθηκε στις 15/03/2011 στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ».

Παρουσίασε στο κοινό της Κομοτηνής το βιβλίο του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

Στο κοινό της Κομοτηνής παρουσίασε το βιβλίο του «Ενεργοί πολίτες – Σύγχρονα διαδραστικά κόμματα» ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (11/3) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Στο βιβλίο του ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει την ανάγκη της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα κόμματα, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να ταυτίζονται με την κοινωνία και όχι απλά να ανοίγονται σε αυτήν. Ο βουλευτής Ροδόπης περιγράφει εν συντομία τα κύρια χαρακτηριστικά του πολιτεύματος και της λειτουργικής δομής των κεντροδεξιών κομμάτων στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και στις ΗΠΑ και επισημαίνει ενδιαφέρουσες θεωρίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και στη δική μας πραγματικότητα ενώ διατυπώνονται και προτάσεις για ένα σύγχρονο ελληνικό κόμμα, οι οποίες διαμορφώθηκαν με ένα κριτήριο : πως θα συμμετέχουν περισσότεροι και ουσιαστικότερα οι πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής ή κυβερνητικής περιόδου στις κομματικές διαδικασίες.

«Ο εκσυγχρονισμός και η εξέλιξη των κομμάτων έγκεινται κυρίως στα ίδια τα κόμματα και τις ηγεσίες τους. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη να ανοίξουμε σχετικό διάλογο, ώστε το πολιτικό σύστημα να μπορεί να ανανεώνεται, να παρακολουθεί ή και να διαμορφώνει τις εξελίξεις. Στόχος είναι τα κόμματα όχι απλά να ανοίγονται στην κοινωνία, αλλά να ταυτίζονται μ’ αυτήν. Επιδίωξη μας, που αποτρέπει την αποξένωση των πολιτών από την πολιτική, είναι οι πολίτες να είναι ενεργοί και να συμμετέχουν δια των δημοκρατικών κομμάτων στη διαμόρφωση της πολιτικής όχι μόνο μια φορά τα τέσσερα χρόνια, αλλά συνεχώς.

Ένα σύγχρονο πολιτικό κόμμα για να αποτελέσει εναλλακτική λύση εξουσίας πρέπει να συνδυάζει τρία στοιχεία :

Α) Σύγχρονη ανοιχτή συμμετοχική οργάνωση

Β) Διαδραστική και ανοιχτή διαδικασία διαμόρφωσης εναλλακτικής και σαφούς προγραμματικής πρότασης και

Γ) Καταγραφή αξιολογημένου κατάλληλου στελεχιακού δυναμικού, δυνάμενου να εγγυηθεί πριν από τις εκλογές την τεχνοκρατική και πολιτική επιμέλεια του πολιτικού προγράμματος και μετά από αυτές την αποτελεσματική εφαρμογή του.

Για να επιτύχουμε την αναζωογόνηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος μέσα από τη μετεξέλιξη των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, δεν αρκεί να αντιγράψουμε ξένα κομματικά συστήματα, που απευθύνονται σε άλλου τύπου πολιτικές παραδόσεις και κουλτούρες. Οφείλουμε ωστόσο να ενσωματώσουμε ενδιαφέρουσες ιδέες αυτών των συστημάτων και, παράλληλα, να μετεξελίξουμε το δικό μας σύστημα» σημειώνει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στο εισαγωγικό του σημείωμα.

Ανδρέας Λυκουρέντζος : «Το βιβλίο μπορεί να συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο για την αναβάθμιση του κομματικού φαινομένου»

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γραμματέας Π.Ε. της ΝΔ και Βουλευτής Αρκαδίας, και ένας εκ των ομιλητών στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου σημείωσε πως «οι αφορισμοί οδηγούν σε ακραίες αντιλήψεις, οι οποίες προδίδουν αυταρχισμό. Οι πολίτες αξίζουν να τιμούν πολιτικούς οι οποίοι υπηρετούν το δημόσιο βίο και με τις πράξεις τους αντιπροσωπεύουν ότι πιστεύουν σε αξίες, αρχές, ιδανικά. Ένας τέτοιος πολιτικός είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και με το βιβλίο του επιχειρεί να συνεισφέρει στη δημόσια συζήτηση για την αναβάθμιση του κομματικού φαινομένου της χώρας, για την μετεξέλιξη των κομμάτων, την είσοδο τους στη νέα εποχή, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην επικοινωνία με τους πολίτες, για τη διοικητική, οργανωτική και λειτουργική αναγέννηση και ανανέωση των κομματικών δυνάμεων της χώρας.

Συνεπώς, εκτιμώ πάρα πολύ τη συνεισφορά του Ευριπίδη Στυλιανίδη και θα εξακολουθήσω να πιστεύω και να αγωνίζομαι έτσι ώστε στην πολιτική να μπορούμε να αξιολογούμε και τα κόμματα και τους πολιτικούς με αυστηρά κριτήρια αλλά με δίκαιο τρόπο».

Μαριάννα Πυργιώτη : «Οι πολίτες δεν πρέπει να αφήνουν τους πολιτικούς μόνους, χωρίς μαρκάρισμα»

Την άποψη της για το βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη, κατέθεσε και η γνωστή δημοσιογράφος, Μαριάννα Πυργιώτη, η οποία ήταν και συντονίστρια της εκδήλωσης. «Η αίσθηση όλων μας όταν μιλάμε για τα κόμματα είναι ότι μιλάμε πάντοτε για κάτι φθαρμένο και ειδικά στην εποχή μας, σε εποχή κρίσης, κάτι στο οποίο γυρίζουμε την πλάτη. Αυτό το οποίο δεν έχουμε να κάνουμε μέχρι τώρα και θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε και συνεισφέρει στον προβληματισμό είναι να κάνουμε τα κόμματα των πολιτών. Δεν έχει σημασία που ανήκει ο καθένας. Σημασία έχει να οργανωθούν τα ελληνικά κόμματα κατά τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούν πραγματικά να επηρεάζουν την πολιτική σκηνή με πολύ κάθετο τρόπο και να είναι κόμματα πολιτών και όχι κόμματα πολιτικών και κλειστών κύκλων.

Αυτό το βιβλίο έχει ένα τρομακτικό ενδιαφέρον, πρώτον γιατί δίνει συγκριτικά στοιχεία και παραδείγματα πως λειτουργούν άλλα κόμματα, πιο επιτυχημένα, και δεύτερον κάνει κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι ελληνικές. Είναι ένα βιβλίο το οποίο φέρνει τον πολίτη πιο κοντά στην πολιτική και όχι πιο μακριά.

Το να διαγραφεί κάποιο μέλος από ένα κόμμα έχει τεράστια σχέση με τη δομή των κομμάτων. Δε θα τολμούσε κανείς να διαγράψει εάν αυτό το οποίο εξέφραζε ένα στέλεχος ή ένας βουλευτής ήταν ένα προϊόν μιας διαδικασίας που τη φτιάχνουμε εμείς οι πολίτες. Αλλά όταν όλα γίνονται με στεγανά και δεν μετέχουν οι πολίτες, φυσικό είναι να είναι θέμα του τι αποφασίζει μία ηγεσία και πως το αποφασίζει.

Για την αδιαφορία και την απαξίωση των πολιτών απέναντι στην πολιτική, πιστεύω ότι σαν πολίτες ευθυνόμαστε. Μπορεί να μην μας αρέσει αλλά αφήσαμε την πολιτική στα χέρια όσων ήταν επίμονοι, όσων είχαν την τρέλα και δεν τους παρακολουθήσαμε ποτέ, δηλ. τον βουλευτή της περιφέρειας μας, τον δήμαρχο μας, δεν τους πήγαμε 4 χρόνια στενό μαρκάρισμα. Αυτό το αφήσαμε στους δημοσιογράφους που νομίζω ότι ούτε εμείς κάναμε καλά τη δουλειά μας. Αν πρέπει να αλλάξουμε κάτι πρέπει να το αλλάξουμε πράγματι.

Οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί είναι συγκοινωνούντα δοχεία αλλά όχι με το σωστό τρόπο. Ο σωστός τρόπος είναι να συγκοινωνούν για το καλό και όχι μόνο στο κακό» τόνισε η κ. Πυργιώτη

Γιώργος Φλωρίδης : «Το βιβλίο του Στυλιανίδη θέτει ένα μεγάλο ζήτημα»

Ένα μεγάλο ζήτημα, αυτό της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, θέτει το βιβλίο του κ. Στυλιανίδη σύμφωνα με τον βουλευτή Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Φλωρίδη. Ο κ. Φλωρίδης σημείωσε πως «το βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη είναι μια δουλειά, η οποία είναι χρήσιμη για τους πολιτικούς τους δύσκολους αυτούς καιρούς, γιατί θέτει ένα μεγάλο ζήτημα, αυτός της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και πως αυτή με οργανωμένο τρόπο μπορεί να αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα.

Το βιβλίο του κ. Στυλιανίδη ασχολείται με ένα θέμα που δεν έχει ασχοληθεί κανένας άλλος πολιτικός. Και μάλιστα είναι αρκετά πρωτότυπο γιατί παρουσιάζει μια συγκριτική μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν σοβαρά κόμματα στην Ευρώπη και την Αμερική. Πέρα από την πρωτοτυπία του έχει και μεγάλη χρησιμότητα».

Ανδρέας Παπαμιμίκος : Το βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη δίνει μια νέα οπτική στην πολιτική»

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, σημείωσε πως το βιβλίο του βουλευτή Ροδόπης δίνει μια νέα οπτική στην πολιτική. «Σε μια τόσο δύσκολη εποχή για τη χώρα, το βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη έρχεται να φωτίσει και να δώσει μια νέα οπτική στην πολιτική. Τα κόμματα οφείλουν να διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος, να αφήσουν πίσω τις νοσηρές νοοτροπίες, να αναμορφωθούν και επιτέλους να αρχίζουν να δίνουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Έλληνες. Από την άλλη, όλοι οι πολίτες οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε, να ξυπνήσουμε και να φύγουμε από τον ωχαδερφισμό στον οποίον έχουμε περιέλθει και να βοηθήσουμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο» τόνισε ο κ. Παπαμιμίκος

Άκης Γεροντόπουλος : «Αυτό το πόνημα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να αλλάξουν τα κόμματα»

Ο Αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Γεροντόπουλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το βιβλίοτου κ. Στυλιανίδη μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να αλλάξουν τα κόμματα. «Στο βιβλίο του δίνονται απαντήσεις στην ουσία του προβλήματος που υπάρχει. Βλέπουμε ότι η κοινωνία στρέφει την πλάτη της στα κόμματα και στους πολιτικούς. Ο Ευριπίδης μιλώντας για τα διαδραστικά κόμματα μας δίνει το νόημα των καινούριων κομμάτων, που μπορούν να απαντήσουν στα ερωτήματα του 2011 και να βγάλουν τον τόπο μας από το αδιέξοδο. Πιστεύω ότι θα μπορέσει αυτό το πόνημα να αποτελέσει τη βάση για να αλλάξουν τα κόμματα» σημείωσε ο κ. Γεροντόπουλος.

Κώστας Ρέμελης : «Δίνεται η ευκαιρία για έναν ενδιαφέροντα δημόσιο διάλογο»

Ο Πρύτανης ΔΠΘ και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Κώστας Ρέμελης πρόσθεσε ότι «η θεματική που έχει επιλέξει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και οι προβληματισμοί που αναλύονται στο βιβλίο του, στην εποχή που διανύουμε, δίνουν την ευκαιρία για έναν πολύ ενδιαφέροντα δημόσιο διάλογο. Η μομφή την οποία θα μπορούσε ίσως να διατυπώσει κανείς ότι οι εξ ορισμού τέτοιες θέσεις εμπεριέχουν μια σοβαρή διάστασης ουτοπίας και ενός ανέφικτου, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν το θεωρώ καθόλου μομφή αλλά μια στάση του συγγραφέα ο οποίος εκτίθεται στο δημόσιο διάλογο. Είναι προτιμότερο να γράφει κανείς απόψεις που ενδεχομένως δεν μπορούν να κατακτηθούν στην πράξη και να τις πιστεύει σαν να μπορούσαν να επιτευχθούν στην πράξη».

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.