Συνάντηση Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον Δήμαρχο Σαπών-Μαρώνειας Ηλ. Ιωαννάκη

Σωτηρία η ΕΟΖ για τα 150 ανεκμετάλλευτα στρέμματα του βιομηχανικού πάρκου Σαπών

03.12.2011

Στο δημαρχείο των Σαπών βρέθηκε χθες το μεσημέρι ο βουλευτής Ροδόπης και γραμματέας προγράμματος ΝΔ, όπου είχε συνάντηση με τη δημοτική αρχή
Εμφανίστηκε υπέρμαχος της δημιουργίας Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στη Θράκης και μάλιστα στις πρόσφατες συναντήσεις του στη Γερμανία παρουσίασε με συγκεκριμένα επιχειρήματα, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το κοινοτικό δίκαιο, ότι η περιοχή μας έχει τη δυνατότητα, μέσα από μια τέτοια ζώνη, να φιλοξενήσει χαμηλού κόστους λειτουργικού, αλλά υψηλού επενδυτικού κεφαλαίου επενδύσεις, που θα έχουν εξωστρεφή προσανατολισμό. Ο λόγος για τον βουλευτή Ροδόπης και γραμματέα προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος χθες το μεσημέρι βρέθηκε στην έδρα του Δήμου Μαρώνειας - Σαπών στις Σάπες. Στο δημαρχείο είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ηλία Ιωάννακη, αντιδημάρχους, μέλη της δημοτικής ομάδας, αλλά και μέλη παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Συνομιλία Ε. Στυλιανίδη με τον Γερμανό υφυπουργό αρμόδιο για την Ελλάδα

Στη συνάντηση ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις που έκανε για το θέμα της ΕΟΖ, το οποίο εκφεύγει της εθνικής αρμοδιότητας και αφορά αρμοδιότητες της Ε.Ε., στις επαφές του στη Γερμανία. Συνομιλητής του κ. Στυλιανίδη στο ζήτημα αυτό ήταν ο «εντεταλμένος της ελληνογερμανικής συνέλευσης», που ορίστηκε από την κ. Μέρκελ, ο υφυπουργός Εργασίας Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, ο οποίος θα συντονίσει την παροχή βοήθειας προς τη χώρα μας. Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης της κ. Μέρκελ με εμπειρία στη διαχείριση των οικονομικών. Το κέντρο βάρους από την ελληνική πλευρά θα είναι η Θεσσαλονίκη και συντονιστικό ρόλο θα παίζει το γερμανικό γενικό προξενείο στην πόλη. Στη Θεσσαλονίκη συγκλήθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια η Ελληνογερμανική Συνέλευση με συμμετοχή 200 και πλέον δημάρχων και εκπροσώπων κρατικών και δημοτικών φορέων από τις δύο χώρες.

Ο βουλευτής Ροδόπης στις επαφές του στη Γερμανία εξήγησε με επιχειρήματα, τα οποία είναι απολύτως εναρμονισμένα με το κοινοτικό δίκαιο, ότι η περιοχή μας έχει τη δυνατότητα, μέσα από μια τέτοια ζώνη, να φιλοξενήσει χαμηλού κόστους λειτουργικού αλλά υψηλού επενδυτικού κεφαλαίου επενδύσεις, που έχουν εξωστρεφή προσανατολισμό. "Αν εφαρμοστεί αυτό το σύστημα των ανοιχτών ζωνών, όχι μόνο με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά και με κοινοπρακτικές χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις από ελληνικές, γερμανικές ή άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, θα προσελκύσουμε επενδύσεις που μπορούν να έχουν στον σχεδιασμό τους τις εξαγωγές όχι μόνο στην ελληνική ή την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και στην γειτονική αγορά της Τουρκίας και της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα όχι μόνο για την περιοχή της Θράκης και για την Ελλάδα, αλλά ένα πλεονέκτημα για όλη την Ευρώπη", ανέφερε σχετικά ο κ. Στυλιανίδης.

Εργασιακό κόστος με βάση την ελληνική νομοθεσία

Όσον αφορά στους εύλογους προβληματισμούς που υπάρχουν όσον αφορά στο εργασιακό κόστος, ο βουλευτής ΝΔ, εξήγησε ότι, "δεν προσδιορίζεται από τις ζώνες, αλλά από την ελληνική νομοθεσία. Ό,τι ισχύσει για το εργασιακό κόστος σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, θα ισχύει και εδώ. Κάθε τι άλλο είναι αντισυνταγματικό". Χαρακτήρισε τη Ροδόπη και Θράκη ελκυστική ζώνη για ξένες επενδύσεις γιατί, όπως τόνισε, διαθέτει πολύ μεγάλη έκταση φθηνής αναξιοποίησης δημόσιας γης. Μάλιστα άδραξε της ευκαιρίας να μεταφέρει ένα παράδειγμα με βάση τα στοιχεία που του έδωσε ο δήμαρχος Μαρώνειας - Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης. Αναφέρθηκε στα 150 και πλέον στρέμματα στο βιομηχανικό πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Σαπών που παραμένουν αναξιοποίητα. Ο κ. Στυλιανίδης αναρωτήθηκε, "πως μπορεί να έρθει σήμερα ένας επενδυτής εδώ όταν πληρώνει 45% φορολογία την ώρα που στην γειτονική Βουλγαρία πληρώνει 12% και στην γειτονική Τουρκία πληρώνει 10%; Όταν εξισώσεις έστω και μεταβατικά το φορολογικό συντελεστή, προσελκύεις αληθινό και ξένο φρέσκο κεφάλαιο". Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα ο ελληνοβουλγαρικός κάθετος άξονας, καθώς όπως είπε, "θα μπορούν τουλάχιστον 7 βιομηχανίες της περιοχής μας να προμηθεύονται φθηνότερα την πρώτη του ύλη και να εξάγουν το μεταποιημένο προϊόν". Ο κ. Στυλιανίδης δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει για το αίτημα δημιουργίας ΕΟΖ τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, όπως ήδη έχει κάνει με διπλωματικούς εκπροσώπους φιλικά προσκείμενων στη χώρα μας ευρωπαϊκών κρατών για να στηρίξουν το εγχείρημα.

Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για σημαντικά θέματα των Σαπών

Τη στήριξη του βουλευτή Ροδόπης ζήτησε σε θέμα του δήμου Μαρώνειας - Σαπών ο δήμαρχος Ηλίας Ιωαννάκης. Ο δήμαρχος εξήρε το έργο που επιτέλεσε ο κ. Στυλιανίδης ως υπουργός Παιδείας ιδρύοντας την ΑΣΠΑΙΤΕ και ζήτησε περαιτέρω συνεργασία στην προώθηση θεμάτων όπως τα γεωθερμικά πεδία των Σαπών. Αναγνωρίζοντας ότι αρκετά ζητήματα έχουν καθυστερήσει αρκετά, όπως το φράγμα του Ιασίου, οι χρηματοδοτήσεις για την συντήρηση των σχολικών υποδομών, οι χρηματοδοτήσεις σημαντικών οδικών έργων, όπως ο κόμβος της Διώνης, η οδική σύνδεση Μαρώνειας – Σαπών και η οδική σύνδεση Μάκρης – Μαρώνειας, ο κ. Στυλιανίδης, είπε: "θα πιέσουμε προκειμένου να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πρέπει να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Η ανεργία οδηγεί στην μετανάστευση των νέων ανθρώπων. Έχουμε περίπου 20% απώλεια πληθυσμού στην περιοχή του παραδοσιακού δήμου – του καποδιστριακού δήμου Μαρώνειας και 18% στην περιοχή του καποδιστριακού δήμου Σαπών. Αυτό πρέπει να αναστραφεί και για να αναστραφεί χρειάζονται παρεμβάσεις και από την κεντρική κυβέρνηση και από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα".

Η Ροδόπη είναι ο λόγος που μπήκα στην πολιτική

Στη συνάντηση που είχε με τη δημοτική αρχή Μαρώνειας - Σαπών, ο κ. Στυλιανίδης επέλεξε να δώσει μία απάντηση σε όσα αναφέρονται ότι στις προσεχείς εκλογές θα πολιτευτεί σε άλλη εκλογική περιφέρεια από αυτήν της Ροδόπης. "Κάθε φορά όταν αρχίζουν να προβάλλουν εκλογές στον ορίζοντα, θυμούνται να πουν ότι αλλάζω εκλογική περιφέρεια. Για μένα η Ροδόπη είναι η ζωή μου, η πατρίδα μου, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μπήκα και παραμένω στην πολιτική και το όνειρο και η πίστη μου είναι αυτή η περιοχή να αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ελλάδα, ίσως και για την Ευρώπη. Επομένως θεωρώ ότι αυτά τα παιχνίδια είναι πολύ φτηνά, στην προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε για να ανταποκριθούμε στα όνειρα και τις προσδοκίες των συμπολιτών μας και είναι παιχνίδια που επιστρέφουν πίσω σ’ αυτούς που τα κατεργάζονται είτε βρίσκονται εδώ, είτε βρίσκονται στην Αθήνα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ροδόπης.

Στη συνέχεια ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επισκέφτηκε την αγορά της πόλης των Σαπών και συνομίλησε με καταστηματάρχες και επαγγελματίες

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».