Συμβολισμοί και αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία

Δημοσιεύθηκε στις 23/01/2011 στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» από το δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα.

Η παρουσίαση του νέου συμβόλου της Νέας Δημοκρατίας δίχως τον ιστορικό πυρσό, και μάλιστα από τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις του κόμματος, επί της Λεωφόρου Συγγρού 340, έχει ξεκάθαρους πολιτικούς συμβολισμούς και καταδεικνύει την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να ξεκινήσει μια νέα περίοδο για τη γαλάζια παράταξη.

Άλλωστε η πληροφορία πως είχε εξεταστεί ακόμη και η αλλαγή του ονόματος του κόμματος είναι ενδεικτική, όπως και οι αναφορές, στην εκδήλωση παρουσίασης, σε “νέα εποχή”, “ανανέωση” και “ΝΔ της νέας γενιάς”.

Το νέο σύμβολο και η νέα ιστοσελίδα προηγήθηκαν της μεταφοράς του κόμματος στις νέες εγκαταστάσεις, ενώ ακολούθησαν τον γαλάζιο ανασχηματισμό στο αντιπολιτευτικό σχήμα. Ο κ. Σαμαράς έχει σημάνει και προεκλογική ετοιμότητα, θεωρώντας πιθανή την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ώς τον Απρίλιο, ενδεχόμενο που εκτιμά ως ισχυρό αλλά όχι κυρίαρχο. Τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού προβλέπουν την εντατικοποίηση των ρυθμών κατάρτισης του νέου προγράμματος και περιοδείες του Αντώνη Σαμαρά στην περιφέρεια. Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ σχεδιάζει να πυκνώσει τις εμφανίσεις του στη Βουλή και να εστιάσει εκεί την αντιπολιτευτική του τακτική αλλά και την ανάδειξη των θέσεων του κόμματός του. Για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί, κατόπιν αιτήματός του, προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα εθνικά θέματα.

 

Νέα περίοδος

Η μεταφορά της ΝΔ από το παραδοσιακό κτίριο της Ρηγίλλης 18 στα γραφεία της Λεωφόρου Συγγρού 340 θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Τα νέα γραφεία θα στεγάζουν πλέον όλες τις υπηρεσίες και γραμματείες του κόμματος. Το κτίριο είναι τριώροφο, με βιβλιοθήκη, εστιατόριο, αίθουσες εκδηλώσεων, ενώ στον τρίτο όροφο είναι τα γραφεία του προέδρου και των συνεργατών του, του αντιπροέδρου και των κορυφαίων στελεχών. Το συνολικό εμβαδόν είναι 7.000 τ.μ., ενώ η ΝΔ θα κάνει οικονομίες της τάξης του 32%.

Το νέο σήμα της ΝΔ σχεδιάστηκε από την εταιρεία του θεσσαλονικιού επικοινωνιολόγου Περικλή Πηλείδη. Ο Πηλείδης θεωρείται “καραμανλικός”, καθώς είχε αναλάβει τις καμπάνιες του Κώστα Καραμανλή όταν ήταν βουλευτής, ενώ αργότερα ο τέως πρωθυπουργός, όταν ανέλαβε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, του ανέθεσε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος για τις εκλογές του 2000. Το κεντρικό σύνθημα της ΝΔ τότε ήταν το “Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και την θέλουμε”. Είχε ταράξει τα προεκλογικά νερά με την εισήγησή του να μη γίνει στην Αθήνα ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση, αλλά αυτή να διοργανωθεί στο ΟΑΚΑ. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη η εξέδρα της ομιλίας Καραμανλή να μη στηθεί στη βάση της πλατείας Αριστοτέλους αλλά μπροστά στο “Ηλέκτρα Παλάς”, σε μια εκδήλωση μάλιστα που είχε σκηνοθετήσει ο Σαντρίνι. Ο Περικλής Πηλείδης έχει στενή συνεργασία και με τον πρώην υπουργό Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Το νέο σήμα αποτελείται από μια αφαιρετική πορτοκαλί φλόγα, που θεωρείται η συνέχεια του πυρσού, ο οποίος θα αποσυρθεί και από τα ψηφοδέλτια, μια πράσινη γραμμή που, όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμβολίζει την οικολογία, και το “Νέα Δημοκρατία” ολογράφως με γαλάζια και μπλε γράμματα. Επίσης κλείνει με underscore, μια κάτω παύλα, για να δοθεί έμφαση στις νέες τεχνολογίες.

Η νέα ιστοσελίδα του κόμματος είναι διαδραστική, δίνει έμφαση στη σύνδεση με τα social media και θα λειτουργεί στη διεύθυνση www.nd.gr (προσωρινά στο beta.nd.gr). Επίσης θα λειτουργήσει γαλάζια ηλεκτρονική κοινότητα φίλων και εθελοντών της ΝΔ στο mynd.gr

Τους συμβολισμούς των αλλαγών αλλά και τα επόμενα βήματα στον σχεδιασμό της ΝΔ παρουσιάζουν στη “ΜτΚ” δύο κορυφαία στελέχη του κόμματος, οι γραμματείς Προγράμματος Ευριπίδης Στυλιανίδης και Πολιτικού Σχεδιασμού Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει πως η όλη διαδικασία κατάρτισης του νέου προγράμματος της ΝΔ αποτελεί ουσιαστικά μια πρόβα ανοικτής διακυβέρνησης, ενώ προσθέτει ότι οι πολίτες θα συμμετέχουν και θα συνδιαμορφώνουν την πολιτική καθημερινά και όχι μόνο στις εκλογές. Ο κ. Χαρακόπουλος εξηγεί πως “το λογότυπο και ο ιστότοπος συμβολίζουν τη σύνδεση του παλαιού με το νέο, την πείρα του παρελθόντος με την ορμή για τη διαμόρφωση του μέλλοντος”. Αναφέρεται και στους συμβολισμούς της συγκυρίας με τον ανασχηματισμό, τη μετεγκατάσταση και το νέο σύμβολο, υπογραμμίζοντας πως “σηματοδοτεί το έναυσμα μιας νέας δυναμικής περιόδου για το κόμμα”.

 

“Πρόβα ανοικτής διακυβέρνησης”

Ευριπίδης Στυλιανίδης, γραμματέας Προγράμματος ΝΔ, βουλευτής Ροδόπης

Το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που προετοιμάζεται είναι “Το μέλλον ανήκει στους Έλληνες”. Για το πρόγραμμα θα εργασθούν τρεις ανοιχτοί κύκλοι:

  • Ένας κύκλος επεξεργασίας καινοτόμων ιδεών, που κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι ότι αποτελείται από διαπρεπείς προσωπικότητες Ελλήνων που κινούνται έξω από τα στενά κομματικά όρια και προέρχονται από διαφορετικούς εργασιακούς χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού.
  • Ο κύκλος των θεματικών προγραμμάτων, συναποτελούμενος από στελέχη της αγοράς, της πολιτικής ή του ακαδημαϊκού χώρου, τεχνοκράτες του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα προετοιμάσουν ανά θεματική προτάσεις εφαρμόσιμων πολιτικών, κατά το δυνατόν στοιχειοθετημένες και κοστολογημένες.
  • Ο κύκλος περιφερειακών προγραμμάτων, που θα λάβει υπ’ όψιν του τοπικές ή περιφερειακές προτεραιότητες και θα αξιοποιήσει μυαλά της ελληνικής περιφέρειας.

Κεντρική καινοτομία στη μεθοδολογία εκπόνησης του προγράμματος είναι η αξιοποίηση του νέου portal της ΝΔ και η διαδραστική λειτουργία μαζί με τους πολίτες ή ομάδες πολιτών που επιθυμούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους ή την κριτική τους.

Στόχος της γραμματείας Προγράμματος είναι να συμβάλει στη μετεξέλιξη της ΝΔ σε ανοιχτό διαδραστικό κόμμα ενεργών πολιτών, προσκαλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν πολιτική όχι μόνο μία φορά στα τέσσερα χρόνια αλλά καθημερινά, ωσάν μια πρόβα ανοιχτής διακυβέρνησης. Πιστεύω ότι στην εποχή μας όσο περισσότερη ευθύνη περνάς στους πολίτες τόσο πιο υπεύθυνα μαθαίνουν να αποφασίζουν.

 

“Σύνδεση του παλαιού με το νέο”

Μάξιμος Χαρακόπουλος, γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ΝΔ, βουλευτής Λάρισας

Το νέο έτος ξεκινά για τη Νέα Δημοκρατία με γεγονότα τα οποία φέρουν ιδιαίτερη σημειολογία: το νέο οργανωτικό σχήμα του κόμματος, η μεταφορά μας στα νέα γραφεία και, τέλος, το νέο λογότυπο με τον νέο ιστότοπο.

Τα καινούργια γραφεία μας, σύγχρονα και λειτουργικά, στεγάζουν πλέον όλες τις κεντρικές κομματικές δομές και μας δίνουν τη δυνατότητα της μέγιστης αποτελεσματικότητας του έργου μας με μικρότερο κόστος.

Το λογότυπο και ο ιστότοπος συμβολίζουν τη σύνδεση του παλαιού με το νέο, την πείρα του παρελθόντος με την ορμή για τη διαμόρφωση του μέλλοντος.

Η εγκατάσταση στη νέα έδρα μας γίνεται λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μια νέα οργανωτική αναδιάταξη των δυνάμεων του κόμματος. Ασφαλώς αυτό δεν αποτελεί σύμπτωση. Σηματοδοτεί το έναυσμα μιας νέας δυναμικής περιόδου για το κόμμα, όπου όλα τα στελέχη, με πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας, θα στηρίξουν τη γενική προσπάθεια για την προβολή της εναλλακτικής πρότασης εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό αποτελεί αδήριτη ανάγκη για να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που εκπορεύονται από τις έκτακτες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και τις αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης του μνημονίου.

Όσον αφορά τον Πολιτικό Σχεδιασμό, θεωρώ ιδιαιτέρως τιμητική την ανανέωση της εμπιστοσύνης του προέδρου στο πρόσωπό μου, και μαζί με τους συνεργάτες μου, παλαιότερους και νεότερους, θα εργασθούμε για να δικαιώσουμε τις επιλογές του.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».