Σοκ Στυλιανίδη στην κυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε στις 09/05/2011 στην εφημερίδα «Η ΠΑΤΡΙΔΑ»από τη δημοσιογράφο Ελευθερία Μούκανου. .

«Λεφτά υπάρχουν» αλλά όχι για τη Ροδόπη

Πώς στην εποχή του Μνημονίου κονδύλια φεύγουν από την περιοχή μας και πηγαίνουν σε άλλες περιοχές της χώρας!

Στο πλαίσιο των περιοδικών απολογισμών που έχει ξεκινήσει από την πρώτη θητεία του ως βουλευτής, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κάλεσε τους δημοσιογράφους σε μια συνέντευξη τύπου για την αποτύπωση της εικόνας της περιοχής μας, 18 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ.

«Δεσμεύτηκα από την αρχή ότι θα ήμουν κοντά σε όποια προσπάθεια, σε κάθε εποικοδομητική ενέργεια για την ανάπτυξη της Ροδόπης, γιατί πιστεύω πως κάθε βουλευτής θα πρέπει να βάζει τις ανάγκες του τόπου του πάνω από πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες. Δυστυχώς ο απολογισμός της κυβέρνησης είναι απολύτως αρνητικός για την Ροδόπη. «Αυτό το διάστημα, από τις εκλογές μέχρι σήμερα, δυστυχώς δεν είδαμε καμία πρωτοβουλία για τη δημιουργία νέων έργων. Αντίθετα, αυτό που βιώνουμε είναι απώλεια κονδυλίων, ακύρωση έργων και πάγωμα δρομολογημένων έργων που είχαν και εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις. Κι αυτό είναι τραγικό. Είναι λάθος να επιστρέφουμε δεκαετίες πίσω. Είναι λάθος το πισωγύρισμα της Ροδόπης, μετά από μια προσπάθεια που έγινε οργανωμένη για την ανασύνταξη, τη συσπείρωση των τοπικών δυνάμεων για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της περιοχής», υπογράμμισε.

Ο κ. Στυλιανίδης έστειλε το μήνυμά του και στην τοπική ηγεσία, «όλων των χρωμάτων», όπως είπε, σημειώνοντας ότι αυτή είναι υποχρεωμένη να μάθει να ιεραρχεί το εθνικό και το τοπικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα των κομμάτων να μάθει να διεκδικεί, όπως κάναμε κι εμείς και να παίρνει αποτελέσματα για την περιοχή. Εμείς αξιολογηθήκαμε τα 5,5 χρόνια και η περιοχή πραγματικά είδε να γίνονται πράγματα που δεν έγιναν επί δεκαετίες», προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει τη διακοπή αυτής της αναπτυξιακής διαδικασίας. «Εμείς θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι σε μια πολιτική που καθηλώνει τη Θράκη και τη Ροδόπη και που ανακόπτει την αναπτυξιακή της τροχιά», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα ζητήσει επισήμως τις προτάσεις όλων των φορέων με στόχο την εκ νέου μορφοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος, που θα λαμβάνει υπόψη, όπως είπε «τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύει την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής μας, την οποία εμείς με πολύ κόπο και με τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας διαμορφώσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε στους εκπροσώπους του τύπου και των ΜΜΕ το νέο του πολιτικό φυλλάδιο κάνοντας μια καταγραφή των έργων που έγιναν στη Ροδόπη κατά τη θητεία του στα τρία υπουργεία και αντιπαρέβαλε την εικόνα με αυτήν του σήμερα, σημειώνοντας: «Εμείς μιλήσαμε με αποτελέσματα-Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη Ροδόπη».

Στην εποχή του Μνημονίου: το ψευδές μιας… επιθετικής κυβερνητικής δικαιολογίας

Απαντώντας σε ερώτηση της «Π» ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο κυβερνητικό επιχείρημα που ακούμε το τελευταίο διάστημα ότι δηλαδή, η οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί πρωτοβουλίες για νέα έργα. Ο βουλευτής Ροδόπης έκανε λόγο για «δικαιολογία, που επιθετικά προβάλλουν τα κυβερνητικά στελέχη». «Είναι λογικό η οικονομική κρίση να συμπαρασύρει και τη Ροδόπη, αυτό που με ενοχλεί όμως είναι ότι κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η επένδυση στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα στη Ροδόπη είναι επένδυση που δεν αφορά μόνο την ικανοποίηση ενός τοπικιστικού συμφέροντος αλλά ικανοποιεί μία εθνική στρατηγική ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Διότι, εδώ είναι το ορμητήριο το εξαγωγικό, της οικονομικής διπλωματίας, της πολιτιστικής συνεργασίας με τις γειτονικές αγορές είτε μιλούμε για την ευρωπαϊκή ενδοχώρα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας είτε μιλούμε για το άνοιγμα προς ανατολάς, με την συνεργασία που αναπτύσσουμε με την αγορά της Τουρκίας και της Μαύρης Θάλασσας», τόνισε.

Ο κ. Στυλιανίδης επέμεινε στον όρο «δικαιολογία» εξηγώντας ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα που δείχνουν ότι τα χρήματα έχουν μεταφερθεί από την περιοχή μας σε άλλες περιοχές. «Ενώ εδώ μας αποκόπτουν συγκεκριμένα έργα, αλλού δε δυσκολεύονται να τα δώσουν κι αυτό με ενοχλεί, γιατί δείχνει πως η τοπική ηγεσία έχει υποκύψει στο κομματικό συμφέρον κάτι που εμείς το είχαμε ανατρέψει τα προηγούμενα χρόνια -τον τόπο μας τον βάζαμε πάνω από όλα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής Ροδόπης και Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ αναφέρθηκε σε μια σειρά παραδείγματα:

1.Κονδύλια για τον Πολιτισμό: Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ενώ δόθηκαν δύο εκατομμύρια για την ανασκαφή και την ανάπλαση του Αρχαίου Θεάτρου της Μαρώνειας και 500 χιλιάδες ευρώ για το Φεστιβάλ Μαρώνειας το οποίο διήρκησε για δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία, κόβονται αυτά τα κονδύλια ξαφνικά και βλέπουμε το Σύλλογο των Φίλων του Θεάτρου να ψάχνουν χρήματα και εγκρίνονται πάνω από 7 εκατομμύρια για το γειτονικό μας Έβρο, με 4 περίπου εκατομμύρια για την αναστύλωση της στέγης του ιστορικού τεμένους. «Δε λέω να μην τα κάνουν αυτά, αλλά όταν κάτι ξεκίνησε, συνέχισέ το και συμπλήρωσέ το και με κάτι άλλο. Μη διακόπτεις κάτι το οποίο κόπιασαν πολλοί για να γίνει.

2.Σιδηρόδρομος: Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην κριτική που του έγινε για τον Προαστιακό της Θράκης τον οποίο και περιέκοψαν, αλλά τα ίδια χρήματα δόθηκαν για την έναρξη προαστιακού στη Δ. Θεσσαλία. «Το δημοσίευμα λέει ότι ξανασφύριξε το τρένο στα Τρίκαλα, αλλά στην Κομοτηνή, δεν έκοψαν μόνο τον Προαστιακό, αλλά και το 50% των φτηνών δρομολογίων που συνέδεαν τον Έβρο με τη Θεσσαλονίκη κι εξυπηρετούσαν το Στρατό και τους φοιτητές του ΔΠΘ».

3.Σχολική Στέγη: Τόνισε ότι επί υπουργίας του στο Παιδείας είχε εγκρίνει 83 εκατομμύρια για σχολική στέγη στο νομό, κλειστών γυμναστηρίων, χώρων πολλαπλών χρήσεων. «Αντί να δημιουργήσουν σχολεία, κλείνουν σχολεία και δημόσια και ιδιωτικά, όμως δίνουν 5 εκατομμύρια εγκεκριμένα για το γυμνάσιο Παλλήνης και 6,9 εκατομμύρια για το Ηράκλειο της Κρήτης. Είμαστε παιδιά διαφορετικών Θεών; Ρωτώ εγώ κι ας απαντήσει η κυβέρνηση», τόνισε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην περικοπή 30 εκατομμυρίων από το Δημοκρίτειο και παράλληλα, την ανακοίνωση για περικοπή τμημάτων και μείωση των φοιτητών. «Δε βλέπουν ότι τα προηγούμενα 5.5 χρόνια που υπήρξε μια θετική πολιτική στο χώρο του φοιτητικού πληθυσμού, αυτό είχε θετική αντανάκλαση, στην τοπική αγορά, στα σπίτια που νοικιάστηκαν, στην οικιστική ανάπτυξη μιας περιοχής που δοκιμάζεται;» σημείωσε και έδωσε ένα νέο στοιχείο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η πτώση στην οικοδομή σε ΑΜ-Θ με πρωταγωνίστρια τη Θράκη είναι στο -61,9%. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι αυτό συνδέεται με τον μαρασμό στον οποίο έχουν οδηγήσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν.

4.Υγιής Ανάπτυξη: Σε συνεργασία με το δήμο Ιάσμου δόθηκε ενοικιαζόμενος χώρος για να έρθει μια επένδυση 5 εκατομμυρίων ευρώ από αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια, που θα δημιουργούσε 1500 θέσεις εργασίας, όση η ανεργία στο νομό Ροδόπης. «Θα μπορούσε να καλυφθεί μέσα σε 18 μήνες, γιατί η μελέτη ήταν έτοιμη. Όχι μόνο δε γίνεται αυτό, γιατί προχωρούν κάποιες υποδεέστερες εργασίες που αφορούν στον αγωγό του φυσικού αερίου, έχουμε τον εμπαιγμό των εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ κι έχουμε και έκρηξη της ανεργίας και την ίδια ώρα η κυβέρνηση αφού εμπαίζει επανειλημμένα τους εργαζομένους λέει ότι θα επαναφέρει τα stage που κατέκρινε και θα δημιουργήσει 1053 θέσεις κοινωνικής απασχόλησης και θα στείλουν αυτούς τους εργαζομένους στους ΟΤΑ. Γιατί δεν πάμε σ’ αυτήν την ιδιωτική επένδυση που θα απασχολούσε 1500 άτομα και θα έφερνε 2,5 εκατομμύρια νέους καταναλωτές στην περιοχή».

5.Έργα στον Αθλητισμό:
Σημείωσε ενδεικτικά κάποια έργα που έγιναν επί κυβερνήσεως ΝΔ στην περιοχή, όπως το ΔΑΚ, το 2ο κλειστό γυμναστήριο που πάγωσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, τη μελέτη των 8 χιλιάδων θέσεων του Πανθρακικού Σταδίου που επίσης ακύρωσαν με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα. «Την ίδια ώρα όμως δίνουν 700 χιλιάδες ευρώ για το χλοοτάπητα του γηπέδου της Κέρκυρας. Δεν έχω τίποτα με τις περιοχές που αναφέρω. Όμως όταν υπάρχουν περικοπές, οι περικοπές αφορούν σε όλη την Ελλάδα, όχι να ξαναστείλουμε πάλι τη Θράκη στα αζήτητα», υπογράμμισε.

6.Υδροοικονομία: Λίγο πριν τις εκλογές του 09 είχαν εξασφαλιστεί κονδύλια για την πρώτη, τη δεύτερη και ολοκληρώνοντας την τρίτη φάση του Φράγματος Ιάσμου. Το έργο πάγωσε, όμως στην Κόρινθο υπάρχει η έγκριση του Φράγματος του Ασωπού, ύψους 31,3 εκατομμυρίων ευρώ με πρόβλεψη ολοκλήρωσης σε 36 μήνες και την επίσπευση των έργων υδροοικονομίας σε δύο από τους τρεις νομούς της Κρήτης, που τότε μου ασκούσαν κριτική λέγοντας ότι πήραμε λεφτά από κει για να φτιάξουμε το φράγμα του Ιάσμου. Τώρα το πράγμα πάει αντιστρόφως. Όσο ήμασταν εμείς δυνατοί η Ροδόπη και η Θράκη κέρδιζε. Τώρα τα παίρνουν από δω και δεν ξέρουμε πού πάνε».

7.Εναλλακτική οικολογική ανάπτυξη:
Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε επί κυβέρνησης της ΝΔ είχε γίνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική που καθιστούσε τη Θράκη, πρότυπο εναλλακτικής οικολογικής ανάπτυξης. «Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε στην εθνική διαπραγμάτευση για το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με την έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης με τους πιο αυστηρούς όρους από την ΕΕ κάτι το οποίο θα απέφερε άμεσα οφέλη στη Θράκη 35 εκατομμύρια, ετησίως, έμμεσα οφέλη πολλές εκατοντάδες θέσεις εργασίας, υπεραξία της γης και μια σειρά δορυφορικών επενδύσεων που θα απασχολούσαν ακόμα περισσότερο κόσμο και θα δημιουργούσαν μια κινητικότητα στην αγορά, με προστασία του οικοσυστήματος και αναδεικνύοντας την ίδια στιγμή τα δέλτα Έβρου και Νέστου και τις λίμνες της Ροδόπης και κρατήσαμε τη στάση που κρατήσαμε στη θέση του χρυσού. Τώρα αντιστρέφονται τα πράγματα. Από την προεκλογική ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου για την επαναδιαπραγμάτευση των ΜΠΕ του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, φτάσαμε στο πάγωμα και σχεδόν, στην ακύρωσή του, ενώ αντιθέτως, ο κ. Μανιάτης, προωθεί επιθετικά την επένδυση του χρυσού στη Θράκη», τόνισε και κάλεσε να τοποθετηθούν ευθέως όλοι όσοι κατήγγειλαν αυτήν την επένδυση είτε είναι δήμαρχοι είτε περιφερειάρχες ή και βουλευτές.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.