Περιοδεία στο Νομό Φθιώτιδας

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο Νομάρχη, τους εκλεκτούς συναδέλφους μου Βουλευτές, τον αγαπητό φίλο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας αλλά και όλους τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όσον αφορά στα ζητήματα εκπαίδευσης και σχολικής στέγης ειδικότερα.

Η σημερινή μας επίσκεψη εδώ, σύσσωμου του επιτελείου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι επίσκεψη εργασίας και όχι εντυπώσεων. Ήρθαμε να εποπτεύσουμε υπό εξέλιξη έργα, να εγκαινιάσουμε αυτά που έχουν ολοκληρωθεί, να θεμελιώσουμε κάποια που ξεκινούν και βεβαίως να συζητήσουμε τις νέες ανάγκες που πρέπει να συμπληρώσουν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συνολικά από το πρόγραμμα αυτό προβλέπεται ότι ο Νομός Φθιώτιδας θ’ απορροφήσει γύρω στα 42.400.000 ευρώ, που αφορούν σε 50 έργα σχολικών υποδομών. Τα περισσότερα ανακοινώθηκαν κατά την διάρκεια της σύσκεψης και από αυτά τα μισά περίπου είναι τελειωμένα ενώ άλλα είναι υπό εξέλιξη και παράδοση.

Σε αυτά τα έργα προστίθενται και κάποια άλλα με βάση τις προτάσεις που σήμερα συλλέξαμε, ανακοινώσαμε ήδη και αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις να προχωρήσουμε. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι  ξεκινώντας το Δ’ ΚΠΣ, έχουμε εκ προοιμίου διασφαλίσει ότι η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος θα πάρει πολλαπλάσια χρήματα για τα ζητήματα εκπαίδευσης από αυτά που πήρε στο Γ’ ΚΠΣ.  Από το Γ’ ΚΠΣ, όπου η απορροφητικότητά μας ξεπερνά το 100%, πήρε 42,5 εκατομμύρια ευρώ. Στο Δ’ ΚΠΣ, όπως μας επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας της περιφέρειας, το δεσμευμένο ποσό είναι 77,14 εκατομμύρια ευρώ και βεβαίως σημαντικό ποσοστό αυτού του ποσού ανήκει στο νομό Φθιώτιδος.

Θέλω να προσθέσω ότι τα 42.400.000 ευρώ δεν αφορούν χρήματα του Δ’ ΚΠΣ. Είναι χρήματα που βγαίνουν απ’ τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσουν προγραμματισμένα έργα που έχουμε προσυμφωνήσει με τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτά τα δυο μεγάλα ποσά έρχονται να προστεθούν μια σειρά από έργα που συζητήσαμε σήμερα.

Ενδεικτικά αναφέρω κάποια από αυτά, όπως το 16ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας, έργο συνολικού προϋπολογισμού 2.350.000 ευρώ, το 5ο Γενικό Λύκειο Λαμίας, έργο συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ, το Δημοτικό Σχολείο Εχιναίων, έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ.
Έχουμε ζητήσει να υποβληθούν οι σχετικές μελέτες στον Ο.Σ.Κ. ώστε να υπάρξει έγκριση από κει και στη συνέχεια να προχωρήσουμε τις προγραμματικές συμφωνίες για την κατασκευή τους. Επίσης, έχουμε ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα για την κατασκευή του εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου, που μας πρότεινε το πρωί και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, και εφ' όσον το οικόπεδο είναι διαθέσιμο να προχωρήσουμε απ’ ευθείας στη μελέτη και την δημοπράτηση του έργου.

Επειδή ετέθη επίμονα το ζήτημα της συντήρησης των κτιρίων, παρ’ ότι δεν είναι δική μας αρμοδιότητα η χρηματοδότηση της συντήρησης αλλά του Υπουργείου Εσωτερικών, δεσμευτήκαμε στον κ. Νομάρχη ότι θα υπογράψουμε μια προγραμματική συμφωνία συνολικού ύψους 1.000.000 ευρώ, που θα την διαχειριστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση βάζοντας τις προτεραιότητές της και αν υπάρξει ανάγκη θα επανέλθουμε στο ζήτημα με συμπληρωματικό ποσό εφ' όσον έχουμε τη σχετική δυνατότητα.
Απάντησα, επίσης, σε μια σειρά ζητημάτων που μου ετέθησαν κατά την διάρκεια της συζήτησης σε ότι αφορά την ανάγκη συμπλήρωσης των υποδομών στους περιφερειακούς Δήμους του Νομού, καθώς και σε αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Θ’ αναφερθώ ακόμη σε ένα έργο το οποίο το παρέλειψα, την προσθήκη αιθουσών πολλαπλών χρήσεων στον Δήμο Γοργοποτάμου, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Αυτά τα έργα τ’ αναφέρω χωριστά διότι δεν συμπεριλαμβάνονται στον τακτικό προγραμματισμό που ανακοινώσαμε για τον Νομό Φθιώτιδας.
Θετική εξέλιξη έχουμε και στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου εγκρίθηκε από το ΣΑΠΕ και τώρα είναι στη φάση προετοιμασίας του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, η ίδρυση του νέου Τμήματος του Πανεπιστημίου και εκφράστηκε και από εμάς αλλά και από τον Γενικό Γραμματέα της περιφέρειας, η διάθεση χρηματοδότησης των συμπληρωματικών υποδομών που θα διευκολύνουν στην ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου.
Παράλληλα, έχουν κατοχυρωθεί πλήρως τα επαγγελματικά δικαιώματα των υφισταμένων Τμημάτων του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, και αυτό δημιουργεί θετικό προηγούμενο για την προσέλκυση περισσοτέρων φοιτητών στην περιοχή.

Με υπουργική απόφαση που εξεδόθη κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, αυξάνουμε κατά 25% τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ δυναμώνοντας την ελληνική περιφέρεια και ιδιαιτέρως τον Νομό σας. Αυτή η πολιτική της αύξησης των φοιτούντων στα περιφερειακά Ιδρύματα θα συνεχιστεί με σκοπό ν’ αναχαιτιστεί το κύμα μετεγγραφών χωρίς να καταργηθούν τα κοινωνικά κριτήρια που ήδη ισχύουν.

Συμπληρωματικά, αναφέρω ότι αντίστοιχη δουλειά έχει γίνει και στην δια βίου εκπαίδευση. Ήδη ανακοινώθηκε και από τον Δήμαρχο Λαμιέων η παραχώρηση οικοπέδου που εφ' όσον το επιμεληθούμε θα στεγαστεί εκεί το σύνολο των δομών της δια βίου μάθησης, που αυτή τη στιγμή λειτουργούν με πληρότητα στο νομό. Αναφέρομαι στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας με έδρα τη Λαμία, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Δικαστικών φυλακών Δομοκού, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στη Σχολή Γονέων, στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης, στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης από Απόσταση, με περιφερειακό κόμβο την Λαμία και συμπληρωματικό κόμβο τον Ορχομενό, στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Εκπαιδευτών Ενηλίκων, με συμπληρωματικό κόμβο στον Ορχομενό, καθώς και σε αυτόνομα εκπαιδευτικά προγράμματα ενηλίκων σε διάφορες νέες δεξιότητες, που τους επιτρέπουν να παραμείνουν ή να εισαχθούν στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, ενώ την περίοδο 2000-2004, τις δομές της δια βίου μάθησης είχαν παρακολουθήσει μόνο 1.240 πολίτες, την περίοδο 2004-2008 στο νομό σας εκπαιδεύτηκαν 18.500 πολίτες και αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες 5.296 νέες θέσεις εκπαίδευσης ετησίως για να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Το συνολικό συμπέρασμα από την εκπαίδευση είναι ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ροή και παράλληλη υλοποίηση έργων στην περιοχή σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο. Οι δαπάνες που γίνονται για τη σχολική στέγη και για τις εκπαιδευτικές υποδομές στο νομό Φθιώτιδας τα τελευταία 3 με 4 χρόνια, ξεπερνούν κατά πολύ δαπάνες που είχαν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες.

Βεβαίως, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, όλα τα προβλήματα δεν εξαφανίζονται δια μαγείας, χρειάζονται κόπο, συντονισμό και σωστές ενέργειες. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία επιδιώκοντας κάθε φορά το καλύτερο.
Τέλος, είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση παρουσία της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου, του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, του Νομάρχη και των Βουλευτών.

Αποφασίσαμε τα τέσσερα επόμενα βήματα που πιστεύουμε ότι θ’ αποτελέσουν τη νέα δυναμική για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου και την ανάπτυξή του.
•    Το πρώτο βήμα είναι να συγκληθεί με ευθύνη του Νομάρχη και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΚ μια σύσκεψη των Μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας και του αρμόδιου εξουσιοδοτημένου Μηχανικού του ΟΣΚ και παρουσία βεβαίως και εκπροσώπου της περιφέρειας, ώστε να καταλήξουμε στην τελική μελέτη συντήρησης και αναβάθμισης των υφισταμένων κτιρίων στα οποία στεγάζεται το Πανεπιστήμιο καθώς και τα γειτνιάζοντα κτίρια.
•    Το δεύτερο βήμα είναι, με δέσμευση του Γενικού Γραμματέα της περιφέρειας, να χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση αυτών των κτιρίων με 800.000 ευρώ, ώστε να μπορέσουν ν’ αξιοποιηθούν κι αυτά.
•    Το τρίτο βήμα είναι, ο ΟΣΚ να δρομολογήσει το ταχύτερο δυνατό την κατασκευή του νέου σχολείου που ανακοινώσαμε, στο οποίο θα μεταφερθεί το προσωπικό του υφιστάμενου σχολείου για να παραχωρηθεί το υπάρχον κτίριο στο Πανεπιστήμιο κι έτσι να γίνει μια ενιαία έκταση ανάπτυξης του Πανεπιστημίου εκεί και βεβαίως να χρηματοδοτηθεί η όλη λειτουργία αυτού του κτιριακού συγκροτήματος.
•    Παράλληλα, αναζητείται από την Διοικούσα σε συνεργασία με την  Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ένα μεγάλο οικόπεδο το οποίο θα δοθεί στο Πανεπιστήμιο για ν’ αναπτυχθεί εκεί με πληρότητα το μελλοντικό campus του Πανεπιστημίου. Οι προσπάθειες θα τρέξουν παράλληλα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Από εμάς θα υπάρξει η αντίστοιχη οικονομική στήριξη και ο στόχος θα είναι προσωρινά στ’ αναβαθμισμένα υφιστάμενα κτίρια να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο και οι νέες του Σχολές και Τμήματα, την ίδια ώρα όμως ν’ αναπτύσσεται με πληρότητα και το νέο campus, που μέσα από την διεκδίκηση συμμετοχής του έργου στη Σύμπραξη Δημόσιου, Ιδιωτικού Τομέα, θα αναδειχθεί η νέα πανεπιστημιούπολή, όπου το Πανεπιστήμιο θα μπορέσει ν’ αναπτυχθεί στο μέλλον.
Θεωρώ ότι  όλοι έχουν δεσμευτεί πάνω σ’ αυτά τα βήματα και θα παρακολουθήσουμε από το Υπουργείο Παιδείας την υλοποίησή τους παρεμβαίνοντας όπου χρειαστεί για να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τον ρυθμό υλοποίησης αυτού του μεγάλου έργου, που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η συζήτηση δεν περιέλαβε τις κτιριακές υποδομές του Πανεπιστημίου στους άλλους Νομούς, γιατί αυτό θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες που σχεδιάζουμε τις περιοδείες στους γειτονικούς νομούς.
Σας ευχαριστώ.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.