Παρουσίαση του βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη «Ενεργοί πολίτες, σύγχρονα διαδραστικά κόμματα»

Δημοσιεύθηκε στις 15/03/2011 στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» από το δημοσιογράφο Θωμά Σταμούλη.

Ανάγκη για επαναπροσέγγιση πολίτη-πολιτικής

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ενεργοί πολίτες, σύγχρονα διαδραστικά κόμματα» του βουλευτή Ροδόπης και γραμματέα κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της αντιπεριφέρειας Ροδόπης, η οποία ήταν κατάμεστη από απλούς πολίτες, θεσμικούς φορείς και τοπικά στελέχη, τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και από λοιπούς πολιτικούς χώρους. Το θέμα της συγκριτικής μελέτης του κ. Στυλιανίδη άλλωστε, παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πολιτικό κόσμο, αλλά και για όλους τους πολίτες, μιας και διαπραγματεύεται το μέγιστο ζητούμενο της παρούσας περιόδου, την προσέγγιση των δυο πλευρών, που εκλείπει και εξέλειπε και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με την συγκυρία της οικονομικής κρίσης, που βιώνουμε, η αποξένωση των πολιτών από τα κόμματα και την πολιτική έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Τις απόψεις τους επί του εγχειρήματος του κ. Στυλιανίδη να παρουσιάσει προτάσεις αποκατάστασης των διαταραγμένων σχέσεων πολίτη-πολιτικού, κατέθεσαν άνθρωποι με εμπειρία στην κοινωνία και την πολιτική, οι οποίοι παρουσίασαν το βιβλίο. Στην παρουσίαση μετείχαν ο βουλευτής Αρκαδίας και γραμματέας Π.Ε. της ΝΔ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο βουλευτής Κιλκίς και πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Φλωρίδης, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης και ο Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ, κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος. Το συντονισμό της διαδικασίας ανέλαβε η δημοσιογράφος, κ. Μαριάννα Πυργιώτη, που με εύστοχες παρεμβάσεις της, συνετέλεσε στο να γίνει μια ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση.

Ανδρέας Λυκουρέντζος «Ένα βιβλίο, που επιχειρεί να συνεισφέρει στη δημόσια συζήτηση για την αναβάθμιση του κομματικού φαινομένου της χώρας»

Ο κ. Λυκουρέτζος έκανε λόγο για ένα βιβλίο, που «επιχειρεί να συνεισφέρει στη δημόσια συζήτηση για την αναβάθμιση του κομματικού φαινομένου της χώρας, για τη μετεξέλιξη των κομμάτων, την είσοδό τους στη νέα εποχή, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην επικοινωνία με τους πολίτες, για τη διοικητική, οργανωτική και λειτουργική αναγέννηση των κομματικών δυνάμεων της χώρας». «Στην πολιτική πρέπει να αξιολογούμε και τους πολιτικούς και τα κόμματα, αλλά με δίκαιο τρόπο», υπογράμμισε, αποδοκιμάζοντας παράλληλα τους «αφορισμούς» και τις ακραίες αντιλήψεις, που παρατηρούνται στις μέρες μας, εκτιμώντας ότι αυτά προσδίδουν αυταρχισμό. «Ο κάθε πολιτικός υπηρετεί το δημόσιο βίο με το προσωπικό του παράδειγμα», τόνισε, «και αξίζει οι πολίτες να στηρίζουν και να τιμούν πολιτικούς, οι οποίοι με τις πράξεις τους αναδεικνύουν ότι πιστεύουν σε αξίες, σε αρχές, σε ιδανικά». «Ένας τέτοιος πολιτικός είναι και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης», κατέληξε.

Γιώργος Φλωρίδης «Το βιβλίο του κ. Στυλιανίδη ασχολείται με ένα θέμα, που δεν έχει ασχοληθεί κανένα άλλο»

Από τη μεριά του, ο κ. Φλωρίδης εκτίμησε ότι «πρόκειται για μια δουλειά, που είναι χρήσιμη σε αυτούς τους δύσκολους για την πολιτική καιρούς, γιατί θίγει ένα μεγάλο ζήτημα, αυτό της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και πώς αυτή με οργανωμένο τρόπο μπορεί να αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα». «Το βιβλίο του κ. Στυλιανίδη ασχολείται με ένα θέμα, που δεν έχει ασχοληθεί κανένα άλλο», παρατήρησε, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα πρωτότυπο το θέμα του, αφού «πρόκειται για μια συγκριτική μελέτη για τον τρόπο, που λειτουργούν σοβαρά κόμματα στην Ευρώπη και στην Αμερική».

Κωνσταντίνος Ρέμελης «Η θεματική και οι προβληματισμοί, που αναπτύσσονται, δίνουν την ευκαιρία για έναν πολύ ενδιαφέροντα δημόσιο διάλογο»

Την ύπαρξη, όχι μόνο ενός σοβαρού οικονομικού ελλείμματος, αλλά και ενός ελλείμματος δημοκρατικής νομιμοποίησης και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, διαπίστωσε ο κ. Ρέμελης, αναφορικά με την περίοδο, που διανύουμε. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτίμησε πως «η θεματική, που έχει επιλέξει ο συγγραφέας, και οι προβληματισμοί, τους οποίους αναπτύσσει, δίνουν την ευκαιρία για έναν πολύ ενδιαφέροντα δημόσιο διάλογο». «Εν μέρει συμμερίζομαι την απογοήτευση των πολιτών για τα κόμματα», σημείωσε. «Την μομφή, την οποία θα μπορούσε να διατυπώσει κανείς», συνέχισε, «ότι εξ ορισμού τέτοιες θέσεις εμπεριέχουν μια σοβαρή διάσταση ουτοπίας και ενός ανέφικτου, εγώ το θεωρώ προτέρημα ενός συγγραφέα, ο οποίος εκτίθεται σε δημόσιο διάλογο». «Γιατί είναι προτιμότερο να γράφει κανείς απόψεις, που ενδεχομένως δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη και να τις πιστεύει σαν να μπορούσαν», κατέληξε.

Ανδρέας Παπαμιμίκος «Το βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη έρχεται να φωτίσει και να δώσει μια νέα οπτική στην πολιτική»

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, παρατήρησε ότι «σε μια τόσο δύσκολη και κρίσιμη εποχή για τη χώρα, το βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη έρχεται να φωτίσει και να δώσει μια νέα οπτική στην πολιτική». «Τα κόμματα πρέπει να διδαχτούν από τα λάθη του παρελθόντος», συνέχισε, «να αφήσουν πίσω τους τις νοσηρές νοοτροπίες, να αναμορφωθούν και επιτέλους να αρχίσουν να δίνουν λύσεις στα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών. Από την άλλη μεριά, και όλοι εμείς, οι πολίτες αυτής της χώρας, οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε, ώστε να βοηθήσουμε να φύγουμε από αυτό το αδιέξοδο».

Μαριάννα Πυργιώτη «Κόμματα πολιτών, όχι κόμματα πολιτικών και κλειστών κύκλων»

Τέλος, η κ. Πυργιώτη παρατήρησε αρχικά ότι «η αίσθηση όλων μας, όταν μιλάμε για τα κόμματα, είναι ότι πρόκειται για κάτι φθαρμένο». «Ειδικά στην εποχή μας», συνέχισε, «σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, τους γυρίζουμε την πλάτη». Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει και την ανάγκη ενεργοποίησης και συμμετοχής των ίδιων των πολιτών, υποστηρίζοντας πως «αυτό, που δεν έχουμε κάνει μέχρι τώρα και αυτό το βιβλίο εισφέρει σε αυτόν τον προβληματισμό, είναι να κάνουμε τα κόμματα των πολιτών». «Άσχετα με το πού ανήκει ο καθένας», υπογράμμισε, «σημασία έχει να οργανωθούν τα ελληνικά κόμματα κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να μπορούν πραγματικά να επηρεάζουν την πολιτική σκηνή με πολύ κάθετο τρόπο και να είναι κόμματα πολιτών, όχι κόμματα πολιτικών και κλειστών κύκλων».

«Είναι ένα βιβλίο, το οποίο φέρνει τον πολίτη πιο κοντά στην πολιτική κι όχι πιο μακριά»

«Τρομακτικό ενδιαφέρον», λοιπόν, προσέδωσε στο περιεχόμενο του βιβλίου, τονίζοντας ότι «κατά πρώτον δίνει συγκριτικά στοιχεία και παραδείγματα για το πώς λειτουργούν άλλα κόμματα και δείχνοντας τα μοντέλα τους, ενώ, κατά δεύτερον, προβαίνει σε κάποιες προτάσεις, οι οποίες είναι ελληνικές, δηλαδή μπορεί κάποιος να τις αντιγράψει και να τις σκεφτεί ή και να τις κάνει και ακόμα καλύτερες». «Είναι ένα βιβλίο, το οποίο φέρνει τον πολίτη πιο κοντά στην πολιτική κι όχι πιο μακριά», υπογράμμισε.

«Δε θα τολμούσε κανείς να διαγράψει, αν αυτό, που εξέφραζε ένας βουλευτής, ήταν προϊόν μιας διαδικασίας, που θα την φτιάχναμε εμείς οι πολίτες»

Ερωτηθείσα για την προσφιλή τακτική των δυο μεγάλων κόμματων τουλάχιστον, να προβαίνουν σε διαγραφές βουλευτών και μελών τους, άμα τη διαφωνία τους σε ορισμένα ζητήματα, η κ. Πυργιώτη υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι «δε θα τολμούσε κανείς να διαγράψει, αν αυτό, που εξέφραζε ένας βουλευτής, ήταν προϊόν μιας διαδικασίας, που θα την φτιάχναμε εμείς οι πολίτες». «Όταν όλα γίνονται με στεγανά και δεν μετέχουμε οι πολίτες, είτε ως στελέχη, είτε ως φίλοι, και δε λέμε την άποψή μας», συνέχισε, «φυσικά και μετά είναι θέμα μόνο του τι αποφασίζει μια ηγεσία και πώς το αποφασίζει».

«Συνυπεύθυνοι με τους πολιτικούς και οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι»

Εν κατακλείδι, όσον αφορά τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και κατά πόσον είναι συνυπεύθυνοι οι πολίτες στο πολιτικό τέλμα, που βρίσκεται η χώρα, εκτίμησε ότι «σαν πολίτες ευθυνόμαστε, δεδομένου ότι αφήσαμε την πολιτική στα χέρια όσων ήταν επίμονοι μόνο, όσων είχαν την τρέλα μόνο και δεν τους παρακολουθήσαμε ποτέ». Δεν παρέλειψε να επισημάνει και τις ευθύνες των δημοσιογράφων σε αυτόν τον τομέα, ομολογώντας ότι «ούτε εμείς κάναμε καλά τη δουλειά μας».

Ευριπίδης Στυλιανίδης «Το σύγχρονο κόμμα δεν είναι μόνο ανοιχτό, αλλά είναι και διαδραστικό κόμμα»

Από τη μεριά του, ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του, τόσο για το γεγονός ότι η παρουσίαση γίνεται στη γενέτειρά του, όσο και για τον κόσμο, που έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση. Δε θα μπορούσε να παραλείψει την αναφορά του στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο όποιος έχει προλογίσει το βιβλίο και στάθηκε έναυσμα για τη συγγραφή του, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, όταν του ζήτησε τις θέσεις του, κατά την έναρξη του διαλόγου για ένα σύγχρονο κόμμα, πριν από το πρόσφατο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Τόνισε δε ότι «ενδιαφέρουσες ιδέες, που μπόρεσαν να απομονωθούν από αυτή τη μελέτη, ήταν η εισήγηση μου για μια σύγχρονη κεντροδεξιά, για μια σύγχρονη Νέα Δημοκρατία». «Το βασικό χαρακτηριστικό της πρότασής μου», υπογράμμισε, «ήταν η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ώστε οι πολίτες να νοιώθουν ότι συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής, όχι μόνο μια φορά στα 4 χρόνια, όταν εκλεγούν την κυβέρνηση, που θα κυβερνήσει, αλλά διαρκώς, συνδιαμορφώνοντας μαζί με τους πολιτικούς τις πολιτικές, που προκρίνονται για το συμφέρον του τόπου». «Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να δώσουμε μια θεσμική απάντηση», συνέχισε, «που αξιοποιεί τα σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, ώστε να μπορούν οι πολίτες να γίνουν πια πρωταγωνιστές της πολιτικής, μαζί με τους εκλεγμένους πολιτικούς. Για αυτό και το σύγχρονο κόμμα δεν είναι μόνο ανοιχτό, αλλά είναι και διαδραστικό κόμμα». Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα «αυτού του είδους η απάντηση, να εμβαθυνθεί και να προσδιοριστεί με ακρίβεια στην εφαρμοσμένη πολιτική, ώστε ενδεχομένως να αποτελέσει και τη γέφυρα, πάνω από την οποία θα περάσουμε, για να ξεπεράσουμε την κρίση, που ταλανίζει όχι μόνο την οικονομία, αλλά και τις αξίες και την ίδια την πολιτική».

Ευριπίδης Στυλιανιδης, Κριτική στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της επίσκεψης Νταβούτογλου στη Θράκη: «Όταν ο επισκέπτης έρχεται, ο σπιτονοικοκύρης φεύγει»

Την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, σχολίασε ο βουλευτής Ροδόπης και γραμματέας προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για ανεπάρκεια ως προς την οργάνωση και τον καθορισμό του προγράμματός του. Όπως δήλωσε, «κάθε κίνηση για την προσέγγιση της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να είναι προετοιμασμένη με μεγάλη υπευθυνότητα και προσοχή». «Στη συγκεκριμένη επίσκεψη ο κ. Νταβούτογλου έκανε τη δουλειά του», εκτίμησε. «Δεν έκαναν τη δουλειά τους όμως το Υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση», υπογράμμισε, «και δεν υπήρξε αυστηρό πρόγραμμα επισκέψεων, δεν υπήρξε πλαίσιο συζητήσεων, κάτι το οποίο επέτρεψε να συμβούν πράγματα, που είναι ασυνήθιστα». Με τον τρόπο αυτό καυτηρίασε τις επισκέψεις του κ. Νταβούτογλου στον «ψευτομουφτή» Κομοτηνής και σε «τούρκικες» οργανώσεις στη Θράκη. Καταλήγοντας, μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η επίσκεψη αυτή κατέδειξε, εν αντιθέσει με την παλαιότερη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη, ότι όταν ο επισκέπτης έρχεται, ο σπιτονοικοκύρης φεύγει. Κι αυτό είναι πολύ κακό».

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
1 Ιουνίου 2020 - 1:48μμ

Στην Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη ο Ε. Στυλιανίδης για την επίσπευση κατασκευής 11 νέων νηπιαγωγείων στη Ροδόπη.

Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας, παλιά συνεργάτιδα και φίλη του από τη νεολαία Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης.
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.