Παρουσίαση και λειτουργία συστήματος θεωρητικής εξέτασης ειδικής κατηγορίας υποψήφιων οδηγών στην Κομοτηνή

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσίασε σήμερα στη Νομαρχία Ροδόπης το ειδικό βιβλίο εξέτασης για τη χορήγηση άδειας οδήγησης, για τις κατηγορίες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καθώς και το απλοποιημένο μηχανογραφικό σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών.  Το βιβλίο και το απλοποιημένο μηχανογραφικό σύστημα  απευθύνονται σε οργανικά και λειτουργικά αναλφάβητους, σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και στους υποψηφίους, που προέρχονται από την αλλοδαπή και δεν γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται για πρώτη φορά πιλοτικά  στην Κομοτηνή.

Η απλοποιημένη μορφή  της θεωρητικής εκπαίδευσης στο βιβλίο εξέτασης, επιτρέπει σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες της κοινωνίας, που για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία εμφανίζει μαθησιακές δυσκολίες, να κατανοούν ευκολότερα τα ζητήματα της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας, χωρίς να μειώνει την εκπαιδευτική αξία και την επιμορφωτική πληρότητα, τόσο του ίδιου του βιβλίου, όσο και της μεθόδου στο σύνολό της, καθώς το όλο εκπαιδευτικό σύστημα τηρεί και ανταποκρίνεται σε υψηλά κριτήρια και προδιαγραφές.

Οι ερωτήσεις   που περιέχονται είναι καταχωρημένες σε μηχανογραφικό σύστημα εξέτασης όμοιο με αυτό που ισχύει για τους λοιπούς υποψήφιους οδηγούς. Επίσης, ειδικά CD θα συνοδεύουν τα βιβλία περιλαμβάνοντας το ηλεκτρονικό ακουστικό σύστημα εκπαίδευσης και το σύστημα αυτοαξιολόγησης για την προετοιμασία των υποψηφίων. Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμο και παρόμοιο βιβλίο που θα απευθύνεται σε οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων.

Η εξέταση για την απόκτηση άδειας οδήγησης, πραγματοποιείται με οπτικοακουστικές μεθόδους, που προϋποθέτουν τη χρήση μόνο εικόνας και προφορικού λόγου,  χωρίς να υστερεί από την κανονική  εξέταση και τις συνήθεις διαδικασίες σε ποιότητα, αντικειμενικότητα, αυστηρότητα και διαφάνεια.


Όπως δήλωσε ο Υπουργός στη διάρκεια της παρουσίασης:

«Το συγκεκριμένο σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών της ειδικής αυτής κατηγορίας παρουσιάζουμε και εφαρμόζουμε σήμερα στην Κομοτηνή, στη Ροδόπη, μια περιοχή πρότυπο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ολόκληρη η κοινωνία, όλοι οι πολίτες, να απολαμβάνουν την ισότητα στην πρόσβαση της γνώσης και της πληροφορίας και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται ο διαρκείς και αντικειμενικός τρόπος αξιολόγησης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.    

Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, κατανοώντας την αυξημένη ανάγκη για άρτια και πλήρη εκπαίδευση μιας ιδιαίτερης κατηγορίας υποψηφίων οδηγών και εναρμονιζόμενο πλήρως με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, πρωτοπορεί και εγκαινιάζει μία νέα εποχή για τη διαδικασία απόκτησης του διπλώματος οδήγησης.

Στόχος μας είναι η παροχή σε μια ευαίσθητη κατηγορία υποψηφίων οδηγών ίσων ευκαιριών με κάθε άλλο Έλληνα πολίτη, ως προς τη λήψη της άδειας οδήγησης και τη δυνατότητα χρήσης ενός μεταφορικού μέσου που θα διευκολύνει τη ζωή τους.       

Το ειδικό βιβλίο εξέτασης σε συνδυασμό με το μηχανογραφικό σύστημα,  αποδεικνύουν ότι σε μια κοινωνία ισότητας, δεν υπάρχουν εμπόδια για κανέναν πολίτη. Δεν υπάρχουν εμπόδια για την πρόσβαση σε μέσα που κάνουν τη ζωή μας πιο απλή, πιο εύκολη. Δεν υπάρχουν εμπόδια για την πρόσβαση στην γνώση, στην πληροφορία, στην εκπαίδευση. Δεν υπάρχουν εμπόδια για την πρόσβαση στις σύγχρονες τεχνολογίες και στα οφέλη που αυτές παρέχουν. Ισχύουν για όλους τους πολίτες τα ίδια κριτήρια ποιότητας. Τα ίδια κριτήρια αντικειμενικότητας. Τα ίδια κριτήρια διαφάνειας. Σήμερα, εδώ,  αποδεικνύουμε στην πράξη, ότι τα προβλήματα στη μάθηση δεν απομονώνουν. Δεν διαχωρίζουν. Δεν περιθωριοποιούν. Δεν αποκλείουν. Αντίθετα οι ευκαιρίες ανήκουν και δίνονται σε όλους όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν, να προσπαθήσουν, να μάθουν, να προχωρήσουν. Είναι δείγμα δημοκρατίας. Είναι δείγμα παιδείας. Είναι σφραγίδα πολιτισμού. Της χώρας. Των πολιτών. Του ίδιου του λαού μας.

Πεποίθησή μας, άλλωστε, είναι ότι η άρτια εκπαίδευση και η πληρέστερη κατάρτιση των οδηγών, θα συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην μεγιστοποίηση της οδικής ασφάλειας και στη σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Και σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που παρουσιάζει κατά την τελευταία τριακονταετία τόσες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από τροχαία ατυχήματα, που μπορούν να συγκριθούν σε αριθμό με τις αντίστοιχες των μεγάλων πολέμων του προηγούμενου αιώνα, γίνεται αντιληπτό πόσο μεγάλη βαρύτητα αποδίδει η Πολιτεία στην σωστή και πολύπλευρη εκπαίδευση των οδηγών και την κατά το δυνατό καλύτερη και αρτιότερη ενημέρωση όλων των πολιτών». 
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.