Ομιλια Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Πρότασης Δυσπιστίας

Τοποθέτηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πριν από 15 ακριβώς μήνες η Ελλάδα βρέθηκε στη δυσκολότερη στιγμή της μεταπολεμικής της ιστορίας.
Η απειλή μίας άτακτης χρεοκοπίας, ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη και η πληγωμένη διεθνής μας αξιοπιστία, μας οδηγούσαν μαθηματικά στη διεθνή απομόνωση, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού, όσο και στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και σταθερότητας.
Στο διάστημα που μεσολάβησε η Κυβέρνηση Σαμαρά επιδόθηκε σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα για να αποτρέψει την ολική καταστροφή. Πήρε αποφάσεις επώδυνες και αντιλαϊκές. Διακινδύνευσε το κλονισμό ακόμα και παραδοσιακών κοινωνικών της συμμαχιών με μοναδικό στόχο να περισώσει ό,τι είχε επιτύχει ο ελληνισμός τις τελευταίες δεκαετίες.
Αυτός ο πρώτος γύρος αγώνα βεβαίως ανέδειξε τον Ελληνικό λαό στον μεγάλο πρωταγωνιστή της κρίσης. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες επέδειξαν απίστευτη ωριμότητα, υπομονή και αυτοθυσία, παρότι είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να κλονίζεται και τη ζωή τους να αλλάζει.
Σε αυτόν τον πρώτο γύρο, η Κυβέρνηση πέτυχε τους ενδιάμεσους στόχους που είχε θέσει:

- απέφυγε την χρεοκοπία
- διατήρησε την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, και
- ανέκτησε σημαντικό ποσοστό της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.

Όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά στον τομέα του, δουλέψαμε και ανεβήκαμε μία πρώτη μεγάλη ανηφοριά. Θυμίζω, στον τομέα όπου είχα την τιμή να προΐσταμαι, στο Υπουργείο Εσωτερικών, ότι όταν αναλάβαμε τον Ιούλιο του 2012:
- 75 Δήμοι ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας απειλώντας να δημιουργήσουν πιστωτικό γεγονός,
- οι πλατείες ήταν γεμάτες από διαδηλώσεις εργαζομένων,
- οι οφειλές των ΟΤΑ ξεπερνούσαν τα 2,5 δις και
- τα κοινωνικά δίκτυα κινδύνευαν με κατάρρευση.

Ένα χρόνο μετά, όταν παρέδωσα στον επόμενο συνάδελφό μου,

- τα χρέη είχαν ρυθμιστεί και οι Δήμοι διεσώθησαν,
- οι εργαζόμενοι είχαν επανέλθει στις θέσεις τους,
- επιτύχαμε στον ενοποιημένο προϋπολογισμό της Αυτοδιοίκησης πρωτογενές πλεόνασμα 483 εκατ. Ευρώ,
- είχαμε μοιράσει στις τοπικές αγορές, μέσα σε λίγους μήνες, περισσότερα από 400 Εκατομμύρια ληξιπρόθεσμών οφειλών,
- είχε ξεκινήσει το νοικοκύρεμα της λειτουργίας και η εξυγίανση των ΟΤΑ και
- είχαν σωθεί τα κοινωνικά δίκτυα που επανενεργοποιήθηκαν στο πόλεμο κατά της φτώχειας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για την Ελλάδα να προβεί σε μία πειστική και ρεαλιστική πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κεφαλαιοποιώντας τις θυσίες του λαού και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης της. Ο Πρωθυπουργός αυτό πρώτος το συνειδητοποίησε και το επιδιώκει.
Σε αυτή τη στιγμή λοιπόν, το Ελληνικό Κοινοβούλιο έπρεπε να αθροίζει δυνάμεις για να πολλαπλασιάζει αποτελέσματα. Η αντιπολίτευση έπρεπε να συμπαρίσταται για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τη στροφή στην πραγματική οικονομία και σε μία στοχευμένη κοινωνική πολιτική κυρίως προς τις ευάλωτες ομάδες. Τώρα έπρεπε, αντί να εξαντλούμαστε σε περιττές και ξεπερασμένες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις να αναδεικνύουμε όλοι μαζί τις αρετές ενός λαού που ενώνεται στα δύσκολα και ξέρει να κερδίζει τον διεθνή θαυμασμό και να κατοχυρώνει το μέλλον του.
Δυστυχώς όμως, αντί να συμβεί αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση υποτάχθηκε στον μικροκομματισμό και εγκλωβίστηκε στο διχαστικό φανατισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να μπει δίπλα μας στη διαπραγμάτευση ενισχύοντας τη φωνή της Ελλάδας, αντί να συνεισφέρει αποφάσεις και ψηφίσματα, έστω της δικής του ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας, υπέρ των ελληνικών διεκδικητικών στόχων, επέλεξε την επιστροφή σε μία νοοτροπία του παρελθόντος. Επέλεξε τον εγκλωβισμό του σε μία καταγγελτική λογική που διχάζει αντί να ενώνει, κατηγορεί αντί να αντιπροτείνει, φανατίζει αντί να συμπαρίσταται, αποπροσανατολίζει αντί να ενημερώνει, ιεραρχεί το τακτικό μικροκομματικό πάνω από την εθνική και κοινωνική επιδίωξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πιστεύω ειλικρινά ότι δεν αξίζει στο λαό μας αυτή η νοοτροπία. Η Ελλάδα χρειάζεται άλλη αντίληψη για το μέλλον. Η κρίση κρύβει μέσα της πολύτιμες ευκαιρίες που δεν πρέπει να τις χάσουμε αυτή τη φορά επαναλαμβάνοντας λάθη του χθες.
Το Εθνικό Κοινοβούλιο απόψε, πρέπει να στείλει ένα διπλό μήνυμα:

- Προς τους Έλληνες, ότι ο πολιτικός κόσμος ωρίμασε και έμαθε επιτέλους να βάζει το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον πάνω από πάθη, μικροκομματισμούς και ιδιοτέλειες.
- Προς το διεθνή παράγοντα, ότι ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας είναι ενωμένος και αποφασισμένος να συνεχίσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις από τη μία αλλά να μην δεχθεί από την άλλη τον κλονισμό της κοινωνικής συνοχής, την αμφισβήτηση της εθνικής αξιοπρέπειας με νέα οριζόντια μέτρα και την εκτέλεση της πραγματικής οικονομίας της χώρας, που αποτελεί και τη μόνη ελπίδα γρήγορης ανάκαμψης,

Η ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά, οπλίζει τον πρωθυπουργό και τη Κυβέρνηση με δύναμη για να βγάλει εις πέρας τη σημαντική αυτή εθνική διαπραγμάτευση. Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.
9 Μάιος 2020 - 2:05πμ

Το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα παρέδωσε στο Μητροπολίτη Παντελεήμωνα ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης

O Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, διασφάλισε το Άγιο Φως και αφού το διατήρησε για αρκετές εβδομάδες στην Αθήνα, μετά τη σχετική χαλάρωση των μέτρων, το έφερε οδικώς στην ιδιαίτερη Πατρίδα του τη Ροδόπη και το παρέδωσε στον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμωνα, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό και δήλωσε ότι θα το μεταφέρει σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης θέτοντας το στη διάθεση του κάθε πιστού.