Skip to Navigation

Ομιλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στην Κομοτηνή

Κομοτηνή, 14 Ιανουαρίου 2011

Κυρίες και κύριοι,

Καλωσορίζω στην Ελλάδα και στην ιδιαίτερή μου Πατρίδα τη Θράκη και εκ μέρους του κόμματος της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΝΔ, όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους από τη γειτονική Τουρκία αλλά και τους θεσμικούς εκπροσώπους και επιχειρηματίες από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι υγιείς δυνάμεις της Αγοράς για ακόμη μία φορά, μέσα από αυτό το Forum, δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι δύο λαοί, οι δύο Κυβερνήσεις, τα δύο Κράτη, η Ελλάδα και η Τουρκία.

Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι «σύνορα που τα διαβαίνουν εμπορεύματα δεν τα διαβαίνουν στρατοί». Η ρήση αυτή σήμερα επιβεβαιώνει τη διαχρονική της αξία. Οι επιχειρηματικές, οικονομικές, ενεργειακές και τραπεζικές συνεργασίες που αναπτύχθηκαν μεταξύ των χωρών μας την τελευταία δεκαετία, δημιουργούν έναν κοινό τόπο συμφερόντων που σταδιακά αποδυναμώνει και σε πολλές περιπτώσεις εκτοπίζει άλλου τύπου κραταιά συμφέροντα του παρελθόντος, που επένδυαν πάνω στην ένταση, την αντιπαράθεση και το μίσος.

Η σταδιακή μεταβολή αυτής της νοοτροπίας οφείλεται σε όλες τις Κυβερνήσεις. Από την ελληνική πλευρά στις Κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου αλλά και από την τουρκική πλευρά στην Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν από μερικά χρόνια, είχα την τιμή να υποδεχθώ, εδώ στην Θράκη, για λογαριασμό της τότε ελληνικής Κυβέρνησης Καραμανλή, τον Τούρκο ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν η πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες, που διοργανώνονταν μία τέτοια επίσκεψη με θετικά, όπως φάνηκε στη συνέχεια αποτελέσματα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές δούλεψαν με σωφροσύνη και σοβαρότητα. Ο σεβασμός των κανόνων του διεθνούς δικαίου, η έμπρακτη αλληλοεκτίμηση μεταξύ των πρωταγωνιστών, η σωστή προετοιμασία των κινήσεων βήμα προς βήμα δεν επέτρεψαν, για μεγάλο διάστημα, να καταλήξουμε σε αδιέξοδο ούτε μετέβαλαν την εξωτερική πολιτική σε δημόσιες σχέσεις εσωτερικής κατανάλωσης.

Δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκαν τα μεγάλα προβλήματα. Πολλά είναι ακόμη μπροστά μας. Σίγουρα όμως έγιναν σημαντικότατα βήματα τουλάχιστον στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας.

Θυμίζω, για παράδειγμα, ότι ετέθη ως κοινός στόχος η αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών από 200 εκατ. $, που ήταν τη δεκαετία του 90, σε 4 δις Ευρώ. Τότε αυτό φαινόταν υπερβολικό. Το 2008 όμως ξεπεράσαμε τον ενδιάμεσο στόχο, με την πολιτική που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυξάνοντας τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών στα 2,4 δις Ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την περίοδο 2004-2008 οι ελληνικές επενδύσεις αποτελούσαν το 10% του συνόλου των ξένων επενδύσεων στην τουρκική αγορά, υπερβαίνοντας τα 6 δις Ευρώ. Πάνω από 40 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα στην Τουρκία ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι τουρκικές εξαγωγές προς την ελληνική αγορά.

Τα προηγούμενα χρόνια δουλέψαμε ουσιαστικά προωθώντας projects κοινού ενδιαφέροντος. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα είναι:

  • Η Τραπεζική συνεργασία με τη Ziraat Bank να ενεργοποιείται στην Ελλάδα και την Εθνική Τράπεζα να έχει εξαγοράσει επιτυχώς, όπως κρίνεται εκ του αποτελέσματος, την τουρκική Finans Bank
  • Ολοκληρώθηκε ο ελληνοτουρκικός αγωγός αερίου
  • Προωθήθηκε σημαντικά η τουριστική συνεργασία
  • Δημιουργήθηκαν ελληνοτουρκικές κοινοπραξίες στον κατασκευαστικό και στο εξορυκτικό τομέα που δεν λειτουργούν μόνο στις δύο χώρες αλλά, επιτυχώς, και σε τρίτες χώρες

Βεβαίως, υπάρχουν και πρωτοβουλίες που ξεκινήσαμε και δεν έχουν ολοκληρωθεί και εκεί ίσως θα έπρεπε να στρέψουμε την προσοχή μας για τα επόμενα βήματα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, εκτός από τον οδικό άξονα που συνδέει την Εγνατία Οδό με την Κωνσταντινούπολη, η ολοκλήρωση του «Δρόμου των Αργοναυτών», που είχε συμφωνηθεί από την Σύνοδο Υπουργών του ΟΣΕΠ εδώ στην Κομοτηνή και είχε υπογραφεί στη συνέχεια από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών των Κρατών Μελών. Ο οδικός αυτό δακτύλιος, μαζί με τη σύνδεση των λιμανιών από τους θαλάσσιους διαδρόμους, θα διευκολύνει τη δημιουργία μίας ενιαίας αγοράς γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα με θετικές επιπτώσεις για όλους.

Εκκρεμεί επίσης η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με την Ίμβρο και το Τσανάκαλε, που θα διευκολύνει τη μεταφορά εμπορικών φορτίων αλλά και τουριστών από τη Μικρά Ασία προς την Ευρώπη και αντίστροφα.

Θυμίζω επίσης ότι επί των ημερών μας στο Υπουργείο Εξωτερικών υπογράψαμε τη συμφωνία κατασκευής δεύτερης γέφυρας στον Έβρο, για τη διευκόλυνση των μεταφορών και προετοιμάσαμε τη γρήγορη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης.

Κυρίες και Κύριοι,

Όλη αυτή η οικονομική συνεργασία, συμπληρωμένη από τη συνεργασία σε επίπεδο Πανεπιστημίων και σε επίπεδο Κοινωνίας των Πολιτών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε οι πολιτικές ηγεσίες να διευκολυνθούν για να κάνουν τα απαιτούμενα βήματα προς τα εμπρός και στα πολιτικά ζητήματα με σεβασμό όμως πάντα στο διεθνές δίκαιο και στις διμερείς συνθήκες και συμφωνίες.

Τουρκία και Ελλάδα εκπαιδεύονται να ζουν και να αναπτύσσονται μαζί. Η Τουρκία είναι για εμάς η πύλη προς τις αγορές της Ανατολής και εμείς είμαστε για την Τουρκία η πύλη προς την αγορά της Ευρώπης. Έχουμε κοινό συμφέρον να προτάξουμε συνεργασίες και να δείξουμε έμπρακτα τον αλληλοσεβασμό μας. Έτσι μόνο η οικονομική συνεργασία θα μπορεί να μετεξελιχθεί σε ειλικρινή φιλία.

Είμαι πεπεισμένος ότι οι δυνάμεις της αγοράς των δύο χωρών που σήμερα βρίσκονται ανάμεσα μας μπορούν να παίξουν αυτόν τον κρίσιμο και χρήσιμο ρόλο του καταλύτη.