Ομιλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Α' Αθηνών για το "ΝΑΙ στην Ελλάδα της Ευρώπης"

Φίλες και Φίλοι,

Η κρισιμότητα των στιγμών δε μας αφήνει πλέον κανένα περιθώριο παρά να σκεφθούμε ενωτικά και να δράσουμε εθνικά, προστατεύοντας με όλες μας τις δυνάμεις αυτό που διασφάλισε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες η παράταξή μας, τη στρατηγική επιλογή του Εθνάρχη, Κωνσταντίνου Καραμανλή: την Ελλάδα της Ευρώπης και την Ευρώπη της Ελλάδας.

Η έλλειψη εμπνευσμένης Ευρωπαϊκής Ηγεσίας, συνδυασμένη με τις σοβαρές θεσμικές ατέλειες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος έγιναν η αιτία τα τελευταία χρόνια, ο λελογισμένος "Ευρωσκεπτικισμός" να μετεξελιχθεί σε έναν επικίνδυνο "Ευρωαρνητισμό". Και τον χαρακτηρίζω "επικίνδυνο", διότι οδηγεί αναμφίβολα στον Εθνικό Απομονωτισμό, αναζωπυρώνει ιδεοληπτικούς φανατισμούς και ωθεί σε αριστερίστικους ή ακροδεξιούς εξτρεμισμούς, που εξοντώνουν τις θεμελιώδεις αξίες του Ευρωπαϊκού Οράματος, καθιστώντας το, όχι "Κοινή Υπόθεση των Λαών και των Εθνών", όπως θα έπρεπε, αλλά "κοινό συμφέρον" μιας κυνικής βρυξελλιώτικης γραφειοκρατίας και μιας ορθολογιστικής μεν, αλλά ωφελιμιστικής και αλαζονικής δε τεχνοκρατίας.

Τώρα που ήλθαν τα προβλήματα, όλοι, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αφορίζουν με ευκολία αυτή την εποχή της Ε.Ε. Ξέχασαν όμως τι έχει πετύχει διαχρονικά, μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ευρωπαϊκή ιδέα, το ευρωπαϊκό όραμα:

  • Η Ενωμένη Ευρώπη σταμάτησε τους αιματηρούς πολέμους και διασφάλισε την Ειρήνη στην ήπειρο μας.
  • Νίκησε δικτατορικά, ολιγαρχικά & ολοκληρωτικά καθεστώτα και εδραίωσε Δημοκρατία & Ανθρώπινα Δικαιώματα.
  • Νίκησε τη φτώχεια και πέτυχε Ανάπτυξη και Ευημερία για όλους, την οποία διέχυσε σε όλα τα Κράτη-Μέλη, στις περιφέρειες, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τα άτομα.

Η Ευρώπη μεγάλωσε, χωρίς όμως να εξελιχθεί και να ωριμάσει αντίστοιχα. Διεύρυνση και Εμβάθυνση δεν περπάτησαν παράλληλα και τώρα αυτή η δυσαρμονία μεταβάλλεται σε απειλή.

Η Ελλάδα χάρη στους αγώνες, τη συστηματική δουλειά, τη συνέπεια, τη διεθνή αξιοπιστία και τη διορατικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του σκληρού πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας και απήλαυσε μέχρι σήμερα, όλα τα παραπάνω αγαθά δηλαδή, εθνική συμφιλίωση, δημοκρατία, ανάπτυξη για όλους, ευημερία, εθνική ασφάλεια, που μετά έναν αιματηρό εμφύλιο δεν ήταν καθόλου δεδομένα.
Η Ευρωπαϊκή Επιλογή συντήρησε και συντηρεί ακόμα το λαό μας, όχι μόνο οικονομικά και αναπτυξιακά, αλλά και πολιτιστικά, ηθικά, πνευματικά, πολιτικά.

Το "Ανήκουμε στη Δύση" του Κωνσταντίνου Καραμανλή επ’ ουδενί δεν προδίδει εξάρτηση. Είναι Εθνική Επιλογή, που ομολογεί ότι ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί τη διαχρονική βάση του ευρωπαϊκού. Την ίδια στιγμή όμως τελειώνει την περίοδο, που η Ελλάδα είναι ένα ανάδελφο Έθνος-Κράτος και την μετατρέπει σε αναπόσπαστο τμήμα μιας υγιούς ισότιμης και αποτελεσματικής διεθνούς συμμαχίας.

Κακές πολιτικές επιλογές, δικές μας ή της ευρωπαϊκής ηγεσίας, δε δικαιολογούν άστοχες συγκρούσεις, ούτε φυσικά καταστροφικές λογικές εξόδου από την ΕΕ.

Ένας τέτοιος παραλογισμός, σαν αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες στη χώρα μας, δεν ακυρώνει απλά το διακύβευμα και τη μεγαλύτερη επιτυχία της πολιτικής μας από το 1974 και μετά... αλλά υπονομεύει και την πορεία μας προς το μέλλον.

Δε γνωρίζω αν η κυβέρνηση καθοδηγείται από τη αναχρονιστική της αριστερή ιδεοληψία ή τη στρεβλή και ανεύθυνη αντίληψή της για τους διαπραγματευτικούς κανόνες της Ένωσης. Ότι όμως κι αν ισχύει είναι το ίδιο επικίνδυνο για το κράτος μας, το λαό μας και το έθνος μας. Το κράτος μας κινδυνεύει με χρεοκοπία, ο λαός μας με διχασμό και το έθνος μας με τραγωδία.

Η επίφαση δημοκρατικότητας, που επικαλείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το δημοψήφισμα, στην ουσία αποτελεί αποποίηση της ευθύνης μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να σηκώσει το βάρος των δύσκολων αποφάσεων. Οι πολίτες τίθενται ενώπιον ενός ανύπαρκτου διλήμματος, αφού η πρόταση των θεσμών είναι γνωστό ότι έπαυσε να υπάρχει από την Τρίτη και μετά, όπως οι ίδιοι δήλωσαν επισήμως. Η χώρα μπαίνει σε μια απίθανη περιπέτεια χωρίς επιστροφή. Η "διαπραγμάτευση" ακόμα κι αν δε τελειώσει εδώ, παρά τα όσα ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, καταστρέφεται διότι αγκυλώνεται πλήρως η ευελιξία της ελληνικής διπλωματίας.

Ένα "ΟΧΙ" του λαού, αν δεν καταλάβει το διακύβευμα, μπορεί να τελειώσει την "Ελλάδα της Ευρώπης". Ένα "ΝΑΙ" από την άλλη, δεν αφήνει περιθώριο για κάτι καλύτερο στη συμφωνία με τους θεσμούς, γιατί αυτό το έχουμε ήδη αρνηθεί με την αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση.

Τέλος ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει σ' αυτή τη διαδικασία είναι, ενώ το δημοψήφισμα του 1974 μας ένωσε στη δημοκρατία, το δημοψήφισμα του 2015 να μας οδηγήσει σε ένα νέο εθνικό διχασμό και στην έξοδο από την καρδιά της Ε.Ε..
Το κρίσιμο λοιπόν ερώτημα που τίθεται στο παρά ένα μιας επικείμενης καταστροφής είναι : "Προλαβαίνουμε; Υπάρχει λύση;"

Αν η κυβέρνηση ειλικρινά πιστεύει στην "Ελλάδα της Ευρώπης", η λύση είναι:

  • Συνεννόηση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών.
  • Ακύρωση του δημοψηφίσματος.
  • Επιστροφή στις διαπραγματεύσεις στη βάση της βελτιωμένης πρότασης των Θεσμών και συμφωνία με αναφορά και στην ελάφρυνση του χρέους.
  • Άμεση αποκατάσταση της ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα και στην αγορά.
  • Από κοινού ανάθεση σε ομάδα ειδικών της εκπόνησης ενός "Ολοκληρωμένου Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου", που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης, ενόψει του αναγκαίου απ' ότι φαίνεται τρίτου πακέτου βοήθειας που θα χρειαστεί η Ελληνική οικονομία το φθινόπωρο.

Αν από την άλλη η κυβέρνηση, όπως λένε κάποιοι, "κινείται ύπουλα και βάσει σχεδίου με στόχο την έξοδο", τότε δε μένει άλλος δρόμος για μας που πιστεύουμε στην "Ελλάδα της Ευρώπης" από το να δώσουμε με πείσμα και δύναμη τη μάχη στην κοινωνία και να πετύχουμε.

Δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικούς εγωισμούς ή μικροκομματικές και υπολογιστικές λογικές. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βάζει τον εαυτό του ή το κόμμα του πάνω από τους Έλληνες και την Ελλάδα.

Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε...

Γι αυτό αγαπητές φίλες και φίλοι δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα λεπτό αγώνα. Ο καθένας από εσάς έχει χρέος να επικοινωνήσει με τους φίλους και τους γνωστούς του, στο σπίτι, στη γειτονιά, στο καφενείο, στους χώρους εργασίας, διά ζώσης, με το τηλέφωνο, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης... με κάθε δυνατό μέσο.

Πρέπει μα καταστήσουμε σε όλους σαφές ότι το δίλημμα είναι ένα:

ΟΧΙ σημαίνει εθνική απομόνωση, ΝΑΙ σημαίνει ναι στην Ελλάδα της Ευρώπης. OΧΙ σημαίνει εθνικός διχασμός, οικονομική διάλυση, κλειστές τράπεζες, κλειστές επιχειρήσεις, αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, με απόλυτη ανεργία. Το ΟΧΙ μας εκθέτει και σε απίστευτους εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους. Οι Έλληνες φεύγουν και οι μετανάστες έρχονται. Κανείς δε θα μπορεί να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια και την εσωτερική σταθερότητα. Το ΟΧΙ επαναφέρει την Ελλάδα σε χειρότερη μοίρα από τα Βαλκάνια του παρελθόντος και υπονομεύει το μέλλον των παιδιών μας.

ΝΑΙ στην Ελλάδα της Ευρώπης σημαίνει ότι προστατεύουμε ότι κατακτήσαμε με αίμα, ιδρώτα και αγώνες πολλών δεκαετιών. Προστατεύουμε τη Δημοκρατία μας, την Εθνική Ενότητα, την Κοινωνική Συνοχή, την Εθνική Ασφάλεια, την εσωτερική τάξη, την προοπτική και την ελπίδα ανάπτυξης και ευημερίας του λαού μας.

Φίλες και Φίλοι,

Η Ελλάδα πέρασε πολλά. Δύο παγκόσμιους πολέμους, έναν αιματηρό εμφύλιο, δύο απομονωτικές δικτατορίες, την εθνική τραγωδία το 1922 και την προσφυγιά, την τελευταία τραγωδία της Κύπρου.

Οι Έλληνες όμως άντεξαν, ενώθηκαν, πάλεψαν και δημιούργησαν. Χάρη στη δική μας παράταξη και στον Εθνάρχη Κων/νο Καραμανλή, νικήθηκαν η φτώχεια και η πείνα, ενώθηκαν οι Έλληνες, εδραιώθηκε η Δημοκρατία, διασφαλίστηκε η Εθνική Ασφάλεια, εντάχθηκε η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και διαχύθηκαν οι ευκαιρίες ευημερίας και ανάπτυξης προς όλους.

Όσα λάθη κι αν έκανε η Ευρώπη. Όσα σφάλματα κι αν κάναμε εμείς, ένα είναι βέβαιο... τη θεωρούμε το μοναδικό στήριγμα που μας έχει απομείνει γιατί η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η "Ευρώπη είναι Ελλάδα".

Αυτό έχουμε χρέος να το προασπίσουμε όλοι μαζί και αυτό θα κάνουμε.
Θα ψηφίσουμε ΝΑΙ στην Ελλάδα της Ευρώπης!

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης