Ομιλία στο 6ο Ανοιχτό Διήμερο για τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. της Περιφέρειας Κρήτης

Φίλες και φίλοι,

πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίησή μου, καθώς η ζωντανή συμμετοχή σ’ αυτή την Παγκρήτια συνάντηση επιβεβαιώνει εμπράκτως την επιτυχία του θεσμού, που εγκαινίασε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Ενός θεσμού ο οποίος στοχεύει σε τρεις στόχους: Ο πρώτος στόχος είναι η συμμετοχή. Ο δεύτερος στόχος είναι η ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Και ο τρίτος στόχος είναι η εκδήλωση της κοινωνικής ευαισθησίας σε μία λογική απολύτως ανθρωποκεντρική που φέρνει και την ελληνική περιφέρεια στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος.

Θέλω πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ τον Γενικό Γραμματέα, τον κ. Παντελή Σκλιά και όλους τους συνεργάτες του για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν το χρόνο που μαζί δουλέψαμε στα ζητήματα αυτά του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου Υπουργούς συναρμοδίων Υπουργείων, οι οποίοι έδειξαν ευαισθησία από την πρώτη στιγμή για να στηρίξουν την προσπάθειά μας, όπως τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Οικονομικών και όποιους άλλους κατά καιρούς, ανάλογα με το θεματικό ενδιαφέρον, συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια και την  υποστηρίζουν.

Ο πρώτος πυλώνας που ενισχύει τη συμμετοχή, παρ’ ότι αμφισβητήθηκε από διάφορους κύκλους, πέτυχε. Πώς αποδεικνύεται η επιτυχία; Στα Τοπικά Συμβούλια Νέων, παρ’ ότι ήταν σύντομη, περίπου ένα μήνας, αλλά δυναμική η καμπάνια ενημέρωσης, ενεγράφησαν πάνω από 100.000 νέοι στα Μητρώα και επιτύχαμε σε ποσοστό πάνω από 90%, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλης της Ελλάδος να έχουν εκπροσώπηση των νέων με φωνή δυναμική και διεκδικητική, την οποία όσο πιο πολύ την δυναμώνουμε, τόσο αυξάνουμε και τις πιθανότητες να αποκτήσει και δικαίωμα ψήφου μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια, προωθώντας τα θέματα που σας απασχολούν.

Η συμμετοχή είναι απαραίτητη. Θεωρώ ότι ό,τι και αν λέμε στο Κοινοβούλιο ή ό,τι και αν λένε οι Νομάρχες ή οι Δήμαρχοι, δεν παύει να εκφράζουν μία γενιά που τώρα μπορεί να είναι παρούσα, αλλά δεν θα είναι η πρωταγωνίστρια γενιά των επομένων δεκαετιών.

Ο κόσμος που έρχεται είναι ο κόσμος που οι νεότερες γενιές θα ζήσουν, άρα έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν λόγο και συμμετοχή στη διαμόρφωση της νέας πραγματικότητας.

Δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα κανείς να αποφασίσει πως θα είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο θα κληθείτε να ζήσετε. Εσείς πρέπει να το κάνετε αυτό. Άρα η ενθάρρυνση της συμμετοχής εκεί αποβλέπει. Ο κάθε ένας από εσάς που συμμετέχει σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο «μεγάλων» έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να πει την άποψή του, να μεταφέρει τις ανησυχίες του, να παρουσιάσει τους προβληματισμούς του και να ενεργοποιήσει όλη την κοινωνία να σκύψει πάνω στα προβλήματα που απασχολούν τους συνομηλίκους τους.

Αυτή την έννοια έχει η συμμετοχή. Αυτή τη στιγμή οι εγγραφές συνεχίζονται και πιστεύω έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 100.000. Αυτό δείχνει, ότι η Νεολαία θέλει να συμμετέχει στις αποφάσεις, δεν είναι αδιάφορη, δεν γυρίζει την πλάτη στα κοινά.

Άρα είναι ψευδαίσθηση αυτό που προσπαθούν πολλοί να καλλιεργήσουν για τη νέα γενιά, ότι δεν την ενδιαφέρει τίποτε άλλο, εκτός από το να περνάει καλά και νομίζω ότι αυτό ανατρέπεται στην πράξη και δεν πρέπει να το ξεχνούμε.

Πρέπει πάντοτε να το θυμίζουμε και να διεκδικούμε περισσότερα. Και το περισσότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλο από το να διεκδικήσουμε κάποια στιγμή το δικαίωμα ψήφου στα Δημοτικά Συμβούλια, γιατί μέσα απ’ αυτή τη συμμετοχή θα αναδειχθούν και οι νέοι ηγέτες των τοπικών κοινωνιών και της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας, οι οποίοι μπορούν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η νεανική επιχειρηματικότητα. Επιτύχαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε ένα Δίκτυο Γραφείων Νεανικής Επιχειρηματικότητας σε όλους τους Νομούς της χώρας και βεβαίως και στα μεγάλα αστικά κέντρα, το οποίο κατ’ ουσίαν επιδιώκει και φιλοδοξεί να παρακάμψει τις παραδοσιακές σχέσεις των πολιτικών και της εξουσίας με τους νέους.

Εμείς δεν δεχόμαστε οι νέοι να στοιβάζονται στους προθαλάμους των κομματικών ή των βουλευτικών γραφείων για να διεκδικούν τα αυτονόητα. Επιθυμούμε οι νέοι να έχουν πληροφόρηση και ίσες ευκαιρίες αυτόματα και  αξιοκρατικά μέσα από τους ίδιους τους θεσμούς.

Αυτό το Γραφείο, λοιπόν, που λειτουργεί στον κάθε Νομό δίνει τη δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης. Έχουμε  συνεννοηθεί με όλα τα Υπουργεία όταν ψηφίζουν νομοσχέδια ή παίρνουν αποφάσεις που ανοίγουν νέες ευκαιρίες στα νέα παιδιά να δίδουν την πληροφόρηση αυτή καθετοποιημένα μέσα απ’ αυτά τα Γραφεία στις τοπικές κοινωνίες νέων και ο κάθε ένας από εσάς να μπορεί πηγαίνοντας στη θυρίδα νεανικής επιχειρηματικότητας, να μαθαίνει π.χ. αν άνοιξαν προγράμματα STAGE, αν υπάρχουν νέες προκηρύξεις για πρόσληψη, εάν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα επιχορήγησης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Εάν υπάρχουν κάποιες υποτροφίες για παιδιά που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Και ό,τι ευκαιρία βγαίνει από τα διάφορα Υπουργεία να συγκεντρώνεται μέσα στις θυρίδες και τους κόμβους και να διαχέεται στα νέα παιδιά. Και μέσα από τις ίδιες τις νεανικές δομές της Γενικής Γραμματείας να μπορούν τα νέα παιδιά να υποβάλουν αιτήσεις καθοδηγούμενα από τα στελέχη μας για το πως πρέπει να κινηθούν για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται. Να μην χρειάζεται να παρακαλούν, δηλαδή, για τα αυτονόητα.

Αυτός είναι ο δεύτερος στόχος, ο στόχος δηλαδή της ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Την ίδια ώρα βεβαίως το στελεχιακό δυναμικό των θυρίδων συστηματικά προσπαθεί να ενεργοποιεί την τοπική αγορά και να δίνει δυνατότητα να αναδειχθούν νέες προοπτικές στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Π.χ σχεδιάσαμε και υπογράφουμε την Δευτέρα ένα μνημόνιο συνεργασίας με 15 Επιμελητήρια της χώρας από τη μια και τη Γενική Γραμματεία της Νέας Γενιάς από την άλλη προκειμένου να υπάρχει μια συστηματική συνεργασία ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσα από τα ίδια τα Επιμελητήρια της αγοράς.

Ο τρίτος πυλώνας στον οποίο ακουμπάει η πολιτική της Γενικής Γραμματείας είναι ο πυλώνας της Κοινωνικής Ευαισθησίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Δηλαδή, ζητήματα που απασχολούν το παιδί, τον έφηβο, το νέο τα οποία θέλουμε να αναδείξουμε.

Τέτοια ζητήματα είναι η εξάρτηση από το Internet, η εγκληματικότητα και παραβατικότητα των νέων, η εξάρτηση από τα ναρκωτικά, η βία, ζητήματα ίσων ευκαιριών, ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης, ζητήματα ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων ή των δυνατοτήτων της κάθε ελληνικής περιφέρειας, του κάθε ελληνικού Νομού, του κάθε ελληνικού χωριού. Δίνουμε τη δυνατότητα στα ΤΟ.ΣΥ.Ν και σε κάθε άλλη νεανική έκφραση που εκδηλώνεται μέσα από το χώρο του εθελοντισμού, μέσα από συλλόγους, μέσα από μη κυβερνητικές οργανώσεις να εκφραστούν και εμείς τα στηρίζουμε και τα υποστηρίζουμε. Τα υποστηρίζουμε με το μηχανισμό που διαθέτουμε και τα στηρίζουμε με τις οικονομικές δυνατότητες που προσπαθούμε κάθε φορά να διευρύνουμε μέσα απ’ αυτές τις πρωτοβουλίες που σας περιέγραψε προηγουμένως ο Γενικός  Γραμματέας.

Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες. Δηλαδή συμμετοχή  και άποψη για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί η κοινωνία μας, ίσες ευκαιρίες στην δουλειά και τη νεανική επιχειρηματικότητα, κοινωνική ευαισθησία και πρωτοβουλίες για την ανάδειξη μιας σειράς ζητημάτων.

Στο τελευταίο θα ήθελα να σταθώ και να επιμείνω. Είμαι βέβαιος ότι όλοι εσείς που ασχοληθήκατε σ’ αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία με το θεσμό της Νέας Γενιάς, με τα Τοπικά Συμβούλια, με τις θυρίδες κτλ, δεν διαπνέεστε από αντίστοιχα χαρακτηριστικά, που προσδιόριζαν τις παλαιότερες γενιές σε μια εποχή που ο κομματισμός, η πολιτική ιδεολογία, η αντιπαράθεση των νεολαιών ήταν πολύ πιο έντονη.

Διαπνέεστε, κυρίως, από όσο μπορώ να διαγνώσω τα αισθήματα και τη νοοτροπία σας συναναστρεφόμενος συνεχώς με τα Τοπικά Συμβούλια, από τη διάθεσή να έχετε άποψη γι’ αυτά που γίνονται στο άμεσο ή στο ευρύτερο περιβάλλον σας.

Από την ευαισθητοποίησή σας να αναδείξετε μία δυνατότητα της περιοχής σας, που ίσως η μέχρι τώρα εξουσία δεν την ανέδειξε. Από την διάθεσή να διασφαλίσετε στην περιοχή σας μια ποιοτική διασκέδαση για τα νέα παιδιά, μια καλύτερη προοπτική εργασιακής αποκατάστασης. Να εκφράσετε  μια κοινωνική διαμαρτυρία, να εκδηλώστε την ευαισθησία σας για την προστασία του περιβάλλοντος, να καταθέσετε την πρότασή σας για την τουριστική ή άλλης μορφής ανάπτυξη της περιοχής σας.

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με πολύ ευχάριστο, έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο. Εσείς θα σκεφτείτε τον τρόπο. Δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να σας τον υποδείξουμε. Αν έχετε μια διαφορετική άποψη, αν θέλετε να ασκήσετε μια κριτική, αν θέλετε να αναδείξετε ένα πρόβλημα, αν θέλετε να προτείνετε μια λύση, ο δικός σας φορέας είναι η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Εμείς διατιθέμεθα, εντάσσοντας τις προτάσεις που θα μας κάνετε σε προγράμματα δράσεων τοπικά, περιφερειακά ή εθνικά, να υποστηρίξουμε και να χρηματοδοτήσουμε αυτές τις δράσεις, έτσι ώστε να βοηθήσουμε σε αυτό που θέλετε εσείς να κάνετε και όχι να σας το υποδείξουμε.

Εσείς θα σκεφτείτε τον τρόπο, θα οριοθετήσετε ένα στόχο, θα αξιοποιήσετε τη μηχανή που σας δίνει αυτό το θεσμικό πλαίσιο, θα ζητήσετε την υποστήριξη των τοπικών δομών, του ΤΟ.ΣΥ.Ν ως φορέα υλοποίησης, της θυρίδας επιχειρηματικότητας και βεβαίως στη συνέχεια της Γενικής Γραμματείας, του Ινστιτούτου Νεολαίας και όλων των άλλων δομών που εθνικά αναπτύσσονται και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί να το διοργανώσουμε.


Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας. Να συγχαρώ για ακόμα μια φορά τους συντελεστές όλης αυτής της προσπάθειας και σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο, τη Γενική Γραμματεία, το Γραμματέα και να πω, ότι από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα βρείτε ανοιχτές πόρτες, είτε συμφωνούμε με την άποψή σας, είτε διαφωνούμε. Θέλουμε να έχετε άποψη, διότι εσείς είστε οι αρμόδιοι  για να αποφασίσετε το πώς πρέπει να είναι η κοινωνία μέσα στην οποία θα κληθείτε στα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσετε.


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.