Ομιλία στο 1ο «Ανοιχτό Διήμερο» για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων στην Κομοτηνή

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου πρώτα απ΄ όλα να σας καλωσορίσω στην ιδιαίτερή μου πατρίδα την Κομοτηνή και να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου που ο θεσμός αυτός ξεκινάει δυναμικά χάρη στις προσπάθειες και του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς του Παντελή Σκλιά και όλων των συνεργατών του και χάρη βεβαίως και στην πολύτιμη συνεργασία που υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας, τη Γενική Γραμματεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα.

Από την αρχή αμφισβητήθηκε η δυνατότητα επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος, γιατί τεχνηέντως ήταν διάχυτη η άποψη στην κοινωνία ότι η νέα γενιά αδιαφορεί για τα κοινά και κοιτάει μόνο την καλοπέρασή της. Κάτι το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν άκρως συκοφαντικό για τη γενιά σας και για τη γενιά μας γενικότερα και διαψεύστηκε ταχύτατα.

Διαψεύστηκε από μια θετική εξέλιξη, καθώς πάνω από 90.000 νέοι σε όλη τη χώρα έσπευσαν να εγγραφούν ως δικαιούχοι ψήφου στις διαδικασίες εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων Νέων.

Το 95% περίπου των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων απέκτησαν Τοπικά Συμβούλια Νέων και δόθηκε η δυνατότητα σε μικρότερες ηλικίες να έχουν άποψη και φωνή για το πώς πρέπει να διαμορφώνεται η πολιτική και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.

Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες ήταν πάρα πολύ υψηλή και αυτό δικαίωσε τις προσδοκίες και τις αγωνίες μας και σας δίνει βεβαίως τώρα τη δυνατότητα να πάρετε εσείς τη σκυτάλη και να αρχίσετε εσείς να διαμορφώνετε πολιτική μέσα στις τοπικές κοινωνίες.

Προσωπικά και ως Υπουργός Παιδείας πιστεύω ότι ήταν και συνεχίζει να είναι λάθος όλοι εμείς οι παλαιότεροι να προσπαθούμε να επιβάλλουμε το δικό μας τρόπο σκέψης στη γενιά που έρχεται. Η γενιά που έρχεται είναι η γενιά που θα κληθεί να ζήσει στον καινούριο κόσμο, ο οποίος καθημερινά υφίσταται τρομερές αλλαγές, άρα έχει κάθε δικαίωμα να διαμορφώσει αυτή τις συνθήκες και το όραμα, στο οποίο πιστεύει και να φτιάξει αυτή τον κόσμο, όπως πραγματικά τον ονειρεύεται γιατί αυτή θα κληθεί να ζήσει μέσα σε αυτόν.

Υποχρέωση δική μας είναι να δημιουργήσουμε δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να εξοπλίσουμε με εφόδια τη νεώτερη γενιά και δεύτερον, να της δώσουμε αυτό το δικαίωμα και να μην προσπαθούμε να επιβάλλουμε τις δικές μας αντιλήψεις, που μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να ανήκουν στο παρελθόν.

Εμείς εμπιστευόμαστε απόλυτα τη γενιά που έρχεται και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, όχι για να της επιδείξουμε προς τα πού θα πάει, αλλά για να της δώσουμε δυνατά φτερά για να πετάξει μόνη της.
 
Η θεσμοθέτηση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων ουσιαστικά αποτελεί αναβίωση μιας δημοκρατικής παράδοσης που συνδέεται με τον ελληνικό πολιτισμό και που θέλει τον πολίτη όχι ιδιώτη αλλά συμμετέχοντα. «Ιδιώτες» ονομάζονταν στην αρχαία ελληνική δημοκρατία οι πολίτες εκείνοι, οι οποίοι απαξίωναν τα κοινά και αδιαφορούσαν γι΄ αυτά αφήνοντας σε κάποιους άλλους μέτριους να διαμορφώνουν την πολιτική, η οποία βεβαίως επηρεάζει και την καθημερινότητά τους και τη ζωή τους.

Από τη λέξη «ιδιώτης», προέκυψε η λέξη στα αγγλικά “idiot” που θα πει ηλίθιος. Και δεν είναι άλλωστε αφελής και “idiot” όποιος θεωρεί ότι δεν πρέπει να ασχολείται με τα κοινά αφήνοντας κάποιους μέτριους πολλές φορές να διαμορφώνουν το πολιτικό πλαίσιο και να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους;  

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων αντιστρέφουν αυτή τη νοοτροπία και επαναφέρουν την κλασική ελληνική παράδοση που θέλει τους πολίτες ενεργούς, που θέλει τους νέους πολίτες να συμμετέχουν με δικαίωμα συνδιαμόρφωσης της νέας κατάστασης. Και πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων συμμετέχοντας σε μια γκάμα δραστηριοτήτων, τις οποίες είμαι βέβαιος ότι θα σας παρουσιάσει γλαφυρά ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, μπαίνουν σε όλους τους χώρους του πολιτισμού, της αγοράς εργασίας, της εκπαίδευσης, της διασκέδασης, όλων αυτών που αποτελούν την πραγματική ζωή.

Εγώ θα περιοριστώ να πω μόνο ένα παράδειγμα, που το λέω συνήθως εδώ στους συμπολίτες μου και που αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχει κανείς. Ήταν στην Αμερική, όταν πρωτοείχε συσταθεί ως κράτος ένας λοχαγός με δύο στρατιώτες που εργάζονταν για να φωταγωγήσουν ένα δρόμο.

Οι δύο στρατιώτες προσπαθούσαν να σηκώσουν μια κολώνα ηλεκτροδότησης και ο λοχαγός ντυμένος επισήμως έδινε εντολές στους στρατιώτες και πολλές φορές τους επέπληττε γιατί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν την κολώνα, τους επέπληττε γιατί δεν είχαν αρκετή δύναμη να τελειώσουν τη δουλειά που τους ανέθεσε, χωρίς όμως ο ίδιος να εμπλέκεται στην προσπάθεια αυτή. Οι άλλοι ήταν ιδρωμένοι, σκονισμένοι, κουρασμένοι, αυτός καθόταν και απλά έδινε εντολές.

Την ώρα που αυτό το σκηνικό εξελίσσονταν πέρασε ένας καλοβαλμένος και καλοντυμένος κύριος, πλησίασε στο συγκεκριμένο σημείο, έβγαλε το σακάκι του, σήκωσε τα μανίκια του και βοήθησε τους δύο στρατιώτες. Η δύναμή του ήταν αρκετή για να στηθεί η κολώνα ηλεκτροδότησης και να φωταγωγηθεί ο δρόμος.

Ξανακατεβάζει τα μανίκια του, φοράει το σακάκι του, ξεσκονίζεται, πλησιάζει τον λοχαγό και συστήνεται, «Κυβερνήτης Ουάσιγκτον», του λέει, «αν δεν δουλέψουμε όλοι ως στρατιώτες δεν πρόκειται ποτέ να χτίσουμε την καινούρια πατρίδα».

Αυτή ακριβώς είναι η λογική και η φιλοσοφία που επιδιώκεται μέσα από τα Τοπικά Συμβούλια Νέων. Η ενεργοποίηση, δηλαδή, της νέας γενιάς στα κοινά ή αν θέλετε η εκπαίδευση της νέας γενιάς στη δημοκρατία και η κατοχύρωση εμπράκτως του δικαιώματος της νέας γενιάς στα δημοτικά συμβούλια, στα νομαρχιακά συμβούλια, στην κεντρική πολιτική, για να έχει άποψη για όλα τα ζητήματα, τα οποία επηρεάζουν τη ζωή της ή θα επηρεάσουν την εικόνα της πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια.

Να σας συγχαρώ όλους για τη συμμετοχή σας, να σας συγχαρώ για την εκλογή σας και να σας πω ότι τουλάχιστον όσον αφορά εμάς την Πολιτεία, την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, που είναι ο φορέας έκφρασής σας και συντονισμού σας, είμαστε ανοιχτοί στη διάθεσή σας για να προχωρήσουμε την οποιαδήποτε συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην υπηρέτηση αυτών των αξιών, που αποτελούν συνέχεια του μεγάλου διαχρονικού ζωντανού και δυναμικού πολιτισμού μας.

 Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία».


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.