Ομιλία στη Βουλή στη Συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο της Ομιλίας.

Αθήνα, 15/09/2010

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Παρακολουθούμε, κύριε Υπουργέ και κύριε Υφυπουργέ, με μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις σας τις δύο αυτές μέρες που συζητούμε το νομοσχέδιο. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες σας να υπερασπιστείτε μία πολιτική που -όπως φαίνεται- και εσείς οι ίδιοι δεν την πιστεύετε και την οποία σας την ερμηνεύει το «διευθυντήριο» της Κυβέρνησής σας. Γι’ αυτό ίσως επιχειρείτε με πολύ έξυπνο, ρητορικό και έντεχνο νομοτεχνικό τρόπο να φωτίσετε τα περιφερειακά μονοπάτια της φιλοσοφίας αυτού του σχεδίου νόμου, διατηρώντας, όμως, συσκοτισμένη την κεντρική λεωφόρο, την κεντρική ιδέα αυτού του νομοσχεδίου.

Λέτε για «αέρα παρελθόντος», κύριε Υφυπουργέ, και για «πολιτικό αταβισμό», με τον οποίο εμείς προσεγγίζουμε αυτή τη συζήτηση. Την απάντηση δεν θα σας τη δώσουμε εμείς. Σας τη δίνουν οι τρεις χιλιάδες αξιωματικοί και στελέχη του Ελληνικού Στρατού, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που ζητούν να βγουν στη σύνταξη. Είναι η ευθεία αποδοκιμασία των ενστόλων της χώρας προς τη φιλοσοφία αυτού του σχεδίου νόμου.

Εσείς επιλέξατε να υποτάξετε ακόμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις στη λογική του Μνημονίου, στην οποία ενσυνειδήτως μας υπέταξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τις αποφάσεις και τις συμπεριφορές του τους τελευταίους μήνες. Και βέβαια, προσπαθείτε τώρα να εξωραΐσετε, κάνοντας περιφερειακές παροχές ή κάνοντας μεταρρυθμίσεις που ενδεχομένως κανένας να μην μπορούσε να διαφωνήσει, αλλά συγκαλύπτοντας πίσω από αυτές κάποιες βασικές αλλαγές στη λειτουργία, τη δομή, την ιεραρχία, την αποτελεσματικότητα, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μιλάτε για «φόβο και ανασφάλεια». Μα, ο φόβος και η ανασφάλεια είναι αυτό το οποίο με αυτή τη νομοθετική μεταρρύθμιση εμπνέετε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Και γιατί γίνεται αυτό; Για έναν πάρα πολύ απλό λόγο: Διότι τον έλεγχο για τον οποίο εμάς μέμφεσθε, εσείς προσπαθείτε να τον επιβάλετε. Το είπα και χθες: Ενώ για τα πειθαρχικά συμβούλια με θεσμικό τρόπο, διά του νόμου προσδιορίζετε τη σύνθεση, με αντικειμενικό, θα έλεγα, κριτήριο, για τα Συμβούλια Μεταθέσεων αφήνετε εν λευκώ εντολή στην πολιτική ηγεσία να προσδιορίζει τη σύνθεση. Και μέσα από τα Συμβούλια Μεταθέσεων θα φορτώσετε με μόρια τα στελέχη, ώστε, όταν έρθει η ώρα της κρίσεως, κατ’ απόλυτον επιλογή να προωθήσετε τους πολιτικούς σας φίλους εις την κορυφή, αφήνοντας τους άλλους στην παράλληλη επετηρίδα.

Με αυτή την αναξιοκρατική φιλοσοφία, ουσιαστικά ωθείτε τα υπερήφανα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους προθαλάμους των κομματικών σας γραφείων. Διότι θα γνωρίζει ο Έλληνας συνταγματάρχης ότι, εάν μία φορά κριθεί για να οδηγηθεί στην παράλληλη επετηρίδα, η προοπτική του χάνεται. Μπορεί να παίρνει οργανική θέση μετά από δύο ή τρεις κρίσεις, αλλά η προοπτική τού να εξελιχθεί χάνεται. Θα δημιουργηθούν χιλιάδες αξιωματικοί στην κορυφή της πυραμίδας, οι οποίοι δεν θα έχουν κίνητρο, δεν θα έχουν φιλοδοξία, δεν θα έχουν μεράκι. Απλά, θα κοιτούν να συμπληρώνουν τα εργάσιμα χρόνια για να οδηγηθούν στη σύνταξη, διότι έτσι είπε το «διευθυντήριο» των διεθνών κέντρων στα οποία εσείς επιλέξατε να υποταχθεί και ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτά είναι τα τρία σημεία, οι τρεις πυλώνες που, κατά τη γνώμη μας, καθιστούν αυτό το σχέδιο νόμου αρνητικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την προοπτική τους. Δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίο συντίθεται η σύνθεση του Συμβουλίου Μεταθέσεων, το οποίο θα φορτώνει με μόρια τους αξιωματικούς, η κατ’ απόλυτον επιλογή και η παράλληλη επετηρίδα.

Μέσα από την εφαρμογή αυτού του τριγώνου στην πράξη, ουσιαστικά θα καθηλώσετε το φρόνημα των Ελλήνων Αξιωματικών, θα τους ταπεινώσετε, θα τους υποτάξετε κομματικά, θα καταστρέψετε την ιεραρχία και την πειθαρχία, θα προσβάλετε στο σκληρό της πυρήνα την αξιοκρατία και εντέλει, θα δημοσιοϋπαλληλοποιήσετε το στράτευμα, μετατρέποντας τους ανθρώπους αυτούς, που από πίστη στις Ένοπλες Δυνάμεις προσήλθαν να υπηρετήσουν την πατρίδα, σε υπαλλήλους που θα κοιτούν πότε θα συμπληρώσουν τα συντάξιμα για να πάνε στο σπίτι τους.

Δεν αξίζει τον κόπο, κύριε Υπουργέ, για να κερδίσετε μερικά χρήματα για το Υπουργείο Οικονομικών και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, να αλλάξετε πλήρως τη δομή και τη φυσιογνωμία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Έλληνες Αξιωματικοί ήλθαν συνειδητά να υπηρετήσουν την πατρίδα. Και η νευρικότητα που εμφανίζεται στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων -και είναι μία πραγματικότητα επιβεβαιωμένη, σας είπα ένα στοιχείο που την αποδεικνύει- είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Δεν πρέπει να περάσει αυτό το σχέδιο νόμου σε αυτά του τα σημεία, διότι διαφορετικά, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Και εσείς μπορεί εδώ βερμπαλιστικά και ωραιοποιημένα να παρουσιάζετε τι πρέπει να γίνει και την αξιοκρατία και την αξιοσύνη και το υπερήφανο και το ανεξάρτητο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωραίος είναι ο πρόλογος! Στην ουσία, όμως, πίσω από αυτό το πέπλο κρύβεται αυτή η επικίνδυνη ρύθμιση, η οποία ουσιαστικά καταλύει και την ιεραρχία και την πειθαρχία και το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα έπρεπε να προωθηθούν μέτρα τα οποία, κατά τη γνώμη μου, ενισχύουν τη συνειδητή επιλογή αυτού που από τα νεανικά του χρόνια επιλέγει να πάει και να υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το να πανεπιστημιοποιήσουμε τις στρατιωτικές σχολές δεν ξέρω αν είναι και η καλύτερη λύση. Και το λέω αυτό, γιατί, εάν το μοντέλο των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων είχε αποδώσει, θα έλεγα εντάξει, να το παρακολουθήσουμε και να το μιμηθούμε και στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές. Όταν, όμως, το μοντέλο αυτό είναι αδιέξοδο και αναζητούνται και εκεί λύσεις που να δημιουργούν προοπτική, δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο τότε να μεταβάλουμε και τις στρατιωτικές σχολές σε ένα αντίστοιχο Πανεπιστήμιο, του οποίου η αξιοκρατία σε επίπεδο κορυφής ως Αρχή αμφισβητείται.

Εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρξουν πολιτικές οι οποίες να καθιστούν ακόμα πιο ενσυνείδητη την επιλογή του ανθρώπου που αποφασίζει να γίνει αξιωματικός καριέρας από την εφηβική του ηλικία. Θα έπρεπε να συζητούμε ακόμα και έναν ειδικό τρόπο επιλογής που να μην περνάει απόλυτα μέσα από τις πανελλαδικές εξετάσεις, να είμαστε βέβαιοι ότι ο άνθρωπος που αποφασίζει να υπηρετήσει την πατρίδα από έναν τέτοιο ρόλο, το κάνει με πλήρη γνώση και συνείδηση του τι πάει να κάνει. Αυτό, αντί να το ενισχύσετε, εσείς το αποδυναμώνετε.

Το πιο επικίνδυνο και το πιο άμεσο, όμως, είναι ότι υποτάσσετε και το χώρο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη λογική του Μνημονίου, ενώ θα έπρεπε να το διαφυλάξουμε, διότι ως χώρα είμαστε απολύτως διαφοροποιημένοι στις ανάγκες μας από αυτό που είναι άλλες χώρες. Είμαστε η μόνη χώρα που είναι σύνορο της Ευρώπης, που αντιμετωπίζει ωμή απειλή, που έχει να αντιμετωπίσει πρόβλημα λαθρομετανάστευσης, παράνομης μετανάστευσης και που οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να υπακούουν σε ένα και μόνο κέντρο, στην εθνική Κυβέρνηση, στη δημοκρατικά εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό Κυβέρνηση.

Ευχαριστώ πολύ.

 

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος κόντεψε να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τη μοίρα της Νέας Δημοκρατίας απ’ ό,τι για την Κυβέρνηση. Είναι ένας έξυπνος τρόπος που συχνά και έντεχνα τον χρησιμοποιεί για να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα. Σε δυσχερή θέση μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που αν και δεν το πιστεύει –και γι’ αυτό τότε είχε εγείρει την ένσταση για την εφαρμογή των 181 ψήφων- υπηρετεί τη λογική του Μνημονίου, γιατί έτσι επέλεξε ο Πρωθυπουργός του.

Η διπροσωπία και η δισυπόστατη τοποθέτηση, λοιπόν, επί του Μνημονίου είναι ζήτημα της Κυβέρνησης. Αυτό το σχέδιο νόμου υπηρετεί τη λογική του Μνημονίου και θίγει ουσιαστικά τις Ένοπλες Δυνάμεις, γιατί προσπαθεί να κερδίσει οικονομικά μέσα από αυτές τις αλλαγές που κάνει, αλλά σε βάρος του αξιόμαχου.

Σε μας δεν υπάρχει διαφοροποιημένη θέση. Η τοποθέτησή μας είναι ενιαία, είναι σαφής και πιστεύουμε και επιμένουμε στον πυρήνα της σκέψης που ήδη αναλύσαμε.

 

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
6 Απρίλιος 2020 - 7:44μμ

Άμεση παρέμβαση Ε. Στυλιανίδη στον διοικητή του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέτζο για τις αγροτικές ζημιές στη Ροδόπη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο είχε σήμερα νωρίς το πρωί ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε: