Ομιλία στη Βουλή στην ειδική συνεδρίαση προς τιμήν του Μιλτιάδη Εβερτ

Ομιλία Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Βουλή στις 22/06/2011 στην ειδική συνεδρίαση προς τιμήν του Μιλτιάδη Εβερτ

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο της Ομιλίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Παρά τη μεγάλη συγκίνηση, θεωρώ ανυπέρβλητο χρέος μου να μιλήσω στη σημερινή εκδήλωση στη μνήμη του άξιου κοινοβουλευτικού και αξιοθαύμαστου πολιτικού Μιλτιάδη Έβερτ.

Μου εμπιστεύθηκε την ηγεσία της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας και επένδυσε πάνω στη νεότερη γενιά, όχι μόνο της παράταξης, αλλά και του τόπου. Εμείς, η νεότερη γενιά πολιτικών, νιώθουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ το πολύ μεγάλο κενό που αφήνει πίσω του και στο Κοινοβούλιο και στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και στην παράταξη που πίστεψε, αγάπησε και της αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του.

Εάν αναλογιστούμε λίγο τη ζωή και το έργο του Μιλτιάδη Έβερτ, το δημόσιο λόγο του, αλλά και τις πολιτικές του πράξεις, τη συμπεριφορά του απέναντι σε φίλους και αντιπάλους, αλλά και εν γένει το ήθος του, θα δούμε ότι συμπεριλαμβάνεται μέσα σ’ αυτό η κάθε απάντηση που χρειάζονται τα προβλήματα, οι προκλήσεις και οι στρεβλώσεις της σημερινής εποχής. Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν ο εκφραστής της γνησιότητας και της ντομπροσύνης στο δημόσιο πολιτικό λόγο.

Αυτό είναι η απάντηση στην πολιτική των δήθεν που βιώνουμε σήμερα, στην εικονική ή την τηλεοπτική πραγματικότητα που στρεβλώνει, αν θέλετε, το νόημα της ενασχόλησης με τα κοινά, που δεν είναι τίποτε άλλο, όπως έλεγε ο ίδιος, παρά μια συνεχής μάχη για να βελτιώσεις τις συνθήκες για τους συμπολίτες σου και για να χαράξεις δρόμους για την πατρίδα σου.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του ήταν η ανθρωπιά, ήταν η αλληλεγγύη. Αυτό είναι η απάντηση στην αναλγησία και στην αδιαφορία για τον δίπλα, όπως εκφράζεται σήμερα μέσα στην κοινωνία αλλά και μέσα στην πολιτική.

Το τρίτο στοιχείο ήταν το οργανωτικό πνεύμα, ήταν η ορθή επιλογή συνεργατών, που προσδιορίζουν τη δύναμη και την αξία του ηγέτη, και βεβαίως η αποτελεσματικότητα. Αυτό είναι η απάντηση στη θολή θεωρητική προσέγγιση που επιλέγεται σήμερα από το δημόσιο λόγο πολλών πολιτικών, η οποία προσπαθεί λεκτικά με τη χρήση της λεξιλαγνείας να καλύψει την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ αντιλαμβάνονταν και δίδασκε σε εμάς τους νεότερους ότι η πολιτική είναι η μέθοδος για να παράξεις καλά αποτελέσματα για τους πολλούς. Δεν είναι η μέθοδος εύκολου πλουτισμού, ούτε γρήγορης ανάδειξης. Είναι η παραγωγή αποτελεσμάτων για τον τόπο, είναι η συντήρηση και η ενδυνάμωση της εθνικής ελπίδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αρχηγός Μιλτιάδης Έβερτ ήταν θαυμαστής του αειμνήστου Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή για έναν λόγο, όπως έλεγε ο ίδιος, πολύ διαφορετικό από τους λόγους που συνήθως επικαλούνται σήμερα οι πολιτικοί στο δημόσιο λόγο τους. Δεν θαύμαζε τον Καραμανλή απλά ως θεμελιωτή της δημοκρατίας, ως νικητή κατά της λαϊκής φτώχειας, ως αναμορφωτή της Ελλάδος, ως άνθρωπο που δημιούργησε την ευρωπαϊκή προοπτική.

Τον θαύμαζε ως νέο, μάχιμο πολιτικό που ξεκίνησε από μία φτωχή επαρχιακή οικογένεια της Βορείου Ελλάδος. Κατάφερε να νικήσει τις δυσκολίες της ζωής, κατάφερε να γκρεμίσει κατεστημένα εδώ στην Αθήνα και στο τέλος να κάνει ολόκληρη την Ευρώπη να του βγάλει το καπέλο, να τον προσκυνήσει, να τον αποδεχθεί ως μία διαχρονική αξία που εκφράζει συμβολικά, αλλά και πολιτικά ό,τι σημαίνει σήμερα σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός. Γι’ αυτό θαύμαζε ο Μιλτιάδης Έβερτ τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Αυτό είναι μία πτυχή που μέχρι τώρα δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Αλλά, φαίνεται και στα βιβλία του και στον τρόπο που ο ίδιος δημόσια τοποθετούνταν, αλλά και στα λόγια που μας ψιθύριζε, όταν μας μάζευε τότε ως νεολαίους, βλέποντας στα πρόσωπά μας τα δικά του πρώτα βήματα.

Φίλες και φίλοι, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, συμμαχητές στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία, θα μου επιτρέψετε εκ μέρους της γενιάς μου, εκ μέρους όσων συμμετέχουν στην πολιτική από τη γενιά μου, αλλά και όλων των ενεργών πολιτών της γενιάς μου, να διατυπώσω δημόσια ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ένα από καρδιάς, μεγάλο, τεράστιο ευχαριστώ στον Μιλτιάδη Έβερτ. Πρώτον, διότι μας έδωσε την ευκαιρία και δεύτερον, διότι μας εμπιστεύθηκε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
6 Απρίλιος 2020 - 7:44μμ

Άμεση παρέμβαση Ε. Στυλιανίδη στον διοικητή του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέτζο για τις αγροτικές ζημιές στη Ροδόπη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο είχε σήμερα νωρίς το πρωί ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.