Ομιλία στη Βουλή στην ειδική συνεδρίαση προς τιμήν του Μιλτιάδη Εβερτ

Ομιλία Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Βουλή στις 22/06/2011 στην ειδική συνεδρίαση προς τιμήν του Μιλτιάδη Εβερτ

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο της Ομιλίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Παρά τη μεγάλη συγκίνηση, θεωρώ ανυπέρβλητο χρέος μου να μιλήσω στη σημερινή εκδήλωση στη μνήμη του άξιου κοινοβουλευτικού και αξιοθαύμαστου πολιτικού Μιλτιάδη Έβερτ.

Μου εμπιστεύθηκε την ηγεσία της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας και επένδυσε πάνω στη νεότερη γενιά, όχι μόνο της παράταξης, αλλά και του τόπου. Εμείς, η νεότερη γενιά πολιτικών, νιώθουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ το πολύ μεγάλο κενό που αφήνει πίσω του και στο Κοινοβούλιο και στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και στην παράταξη που πίστεψε, αγάπησε και της αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του.

Εάν αναλογιστούμε λίγο τη ζωή και το έργο του Μιλτιάδη Έβερτ, το δημόσιο λόγο του, αλλά και τις πολιτικές του πράξεις, τη συμπεριφορά του απέναντι σε φίλους και αντιπάλους, αλλά και εν γένει το ήθος του, θα δούμε ότι συμπεριλαμβάνεται μέσα σ’ αυτό η κάθε απάντηση που χρειάζονται τα προβλήματα, οι προκλήσεις και οι στρεβλώσεις της σημερινής εποχής. Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν ο εκφραστής της γνησιότητας και της ντομπροσύνης στο δημόσιο πολιτικό λόγο.

Αυτό είναι η απάντηση στην πολιτική των δήθεν που βιώνουμε σήμερα, στην εικονική ή την τηλεοπτική πραγματικότητα που στρεβλώνει, αν θέλετε, το νόημα της ενασχόλησης με τα κοινά, που δεν είναι τίποτε άλλο, όπως έλεγε ο ίδιος, παρά μια συνεχής μάχη για να βελτιώσεις τις συνθήκες για τους συμπολίτες σου και για να χαράξεις δρόμους για την πατρίδα σου.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του ήταν η ανθρωπιά, ήταν η αλληλεγγύη. Αυτό είναι η απάντηση στην αναλγησία και στην αδιαφορία για τον δίπλα, όπως εκφράζεται σήμερα μέσα στην κοινωνία αλλά και μέσα στην πολιτική.

Το τρίτο στοιχείο ήταν το οργανωτικό πνεύμα, ήταν η ορθή επιλογή συνεργατών, που προσδιορίζουν τη δύναμη και την αξία του ηγέτη, και βεβαίως η αποτελεσματικότητα. Αυτό είναι η απάντηση στη θολή θεωρητική προσέγγιση που επιλέγεται σήμερα από το δημόσιο λόγο πολλών πολιτικών, η οποία προσπαθεί λεκτικά με τη χρήση της λεξιλαγνείας να καλύψει την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ αντιλαμβάνονταν και δίδασκε σε εμάς τους νεότερους ότι η πολιτική είναι η μέθοδος για να παράξεις καλά αποτελέσματα για τους πολλούς. Δεν είναι η μέθοδος εύκολου πλουτισμού, ούτε γρήγορης ανάδειξης. Είναι η παραγωγή αποτελεσμάτων για τον τόπο, είναι η συντήρηση και η ενδυνάμωση της εθνικής ελπίδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αρχηγός Μιλτιάδης Έβερτ ήταν θαυμαστής του αειμνήστου Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή για έναν λόγο, όπως έλεγε ο ίδιος, πολύ διαφορετικό από τους λόγους που συνήθως επικαλούνται σήμερα οι πολιτικοί στο δημόσιο λόγο τους. Δεν θαύμαζε τον Καραμανλή απλά ως θεμελιωτή της δημοκρατίας, ως νικητή κατά της λαϊκής φτώχειας, ως αναμορφωτή της Ελλάδος, ως άνθρωπο που δημιούργησε την ευρωπαϊκή προοπτική.

Τον θαύμαζε ως νέο, μάχιμο πολιτικό που ξεκίνησε από μία φτωχή επαρχιακή οικογένεια της Βορείου Ελλάδος. Κατάφερε να νικήσει τις δυσκολίες της ζωής, κατάφερε να γκρεμίσει κατεστημένα εδώ στην Αθήνα και στο τέλος να κάνει ολόκληρη την Ευρώπη να του βγάλει το καπέλο, να τον προσκυνήσει, να τον αποδεχθεί ως μία διαχρονική αξία που εκφράζει συμβολικά, αλλά και πολιτικά ό,τι σημαίνει σήμερα σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός. Γι’ αυτό θαύμαζε ο Μιλτιάδης Έβερτ τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Αυτό είναι μία πτυχή που μέχρι τώρα δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Αλλά, φαίνεται και στα βιβλία του και στον τρόπο που ο ίδιος δημόσια τοποθετούνταν, αλλά και στα λόγια που μας ψιθύριζε, όταν μας μάζευε τότε ως νεολαίους, βλέποντας στα πρόσωπά μας τα δικά του πρώτα βήματα.

Φίλες και φίλοι, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, συμμαχητές στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία, θα μου επιτρέψετε εκ μέρους της γενιάς μου, εκ μέρους όσων συμμετέχουν στην πολιτική από τη γενιά μου, αλλά και όλων των ενεργών πολιτών της γενιάς μου, να διατυπώσω δημόσια ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ένα από καρδιάς, μεγάλο, τεράστιο ευχαριστώ στον Μιλτιάδη Έβερτ. Πρώτον, διότι μας έδωσε την ευκαιρία και δεύτερον, διότι μας εμπιστεύθηκε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.