Ομιλία στη Βουλή για το Σχέδιο Νόμου «Καλλικράτης»

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο της Ομιλίας.

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την τοποθέτηση μου σήμερα με τον ίδιο τρόπο που την τελείωσα χθες, υποβάλλοντας για λογαριασμό της παράταξης μου ένσταση αντισυνταγματικότητας εναντίον του σχεδίου «Καλλικράτης», η οποία θεμελιώνεται στις παραγράφους 1,2,5 του άρθρου 102 του Συντάγματος και με την οποία συμφώνησαν άλλα δύο κόμματα της Αντιπολίτευσης, το ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δικαιώνοντας την επιχειρηματολογία μας.

Στην χθεσινή, λοιπόν, συνεδρίαση δήλωσα ότι δεν μπορεί να υπάρξει Καλλικράτης χωρίς Περικλή. Δηλαδή, δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή διοικητική μεταρρύθμιση στη χώρα μας εάν πίσω από αυτήν δε δρα μία υπεύθυνη πολιτική ηγεσία, όπως τότε ο Περικλής, η ποία θα εφαρμόζει το Σύνταγμα, θα διασφαλίζει τους χρηματοδοτικούς πόρους στις νέες αυτοδιοικητικές μονάδες που θα προκύψουν και θα σέβεται την ετυμηγορία των τοπικών κοινωνιών.Η Κυβέρνηση δεν τηρεί καμία από τις τρεις προϋποθέσεις:Πρώτη προϋπόθεση που δεν τηρείται:

Η αντισυνταγματικότητα, για την οποία μίλησα χθες και κατέθεσα στα πρακτικά της Βουλής:

  • την καταγγελία της ΚΕΔΚΕ
  • την εισήγηση του Ευ. Βενιζέλου κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001 που προβλέπει τη δικαστική δικαίωση των ΟΤΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας
  • την πρόσφατη Νομολογία που δικαιώνει τον ισχυρισμό μας (απόφαση 506/2010 Γ’ τμήμα, ΣτΕ)
  • την ανάλυση της ΟΚΕ Ελλάδας που διαβλέπει την αποτυχία του σχεδίου λόγω έλλειψης πόρωνΔεύτερη προϋπόθεση που δεν τηρήθηκε:

Δεν υπήρξε σοβαρή μελέτη κόστους. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κάνοντας οικονομία κλίμακας θα μειώσει τους απαιτούμενους πόρους. Ακόμη και αν ισχύει είναι εφαρμοστέο σε βάθος δεκαετίας. Η ΚΕΔΚΕ, που είναι κοντά στα πράγματα, υπολογίζει ότι για την υλοποίηση χρειάζονται 4,5 δις ευρώ. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει δαπάνη 1,9 δις., αλλά οι διασφαλισμένοι πόροι είναι κατά 800 εκ. λιγότεροι και όλα αυτά ενώ το Σύνταγμα ρητά προβλέπει ότι απαγορεύεται η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς την παράλληλη διασφάλιση αντίστοιχων πόρων.


Τρίτη προϋπόθεση που δεν τηρήθηκε:

Οι τοπικές κοινωνίες δεν ρωτήθηκαν καθόλου για το χωροταξικό σχεδιασμό. Αγνοήθηκαν οι Δήμαρχοι και οι Βουλευτές. Η Κυβέρνηση προτίμησε να κάνει άθροισμα ψήφων υποτασσόμενη σε μία μικροκομματική υπολογιστική λογική. Κριτήρια των χωροταξικών της ενώσεων δυστυχώς δεν ήταν η αναπτυξιακή φυσιογνωμία των νεότευκτων ΟΤΑ, ούτε τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά τους. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις περιφρονήθηκε ακόμη η ιστορικότητα και η συμβολική σημασία κάποιων Δήμων. Για να εκτονώσει δε τη συνειδητή αντίδραση των τοπικών κοινωνιών σε σχέση με την έδρα και την ονοματολογία η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε ουκ ολίγα σύνθετα ονόματα.

Π.χ. στη Ροδόπη δημιούργησε το Δήμο Μαρώνειας-Σαππών, στην Πιερία το Δήμο Διου-Ολύμπου, στην Κόρινθο το Δήμο Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων, στη Βοιωτία το Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας κ.α.

Η λογική αυτή μου θυμίζει την ιστορία με τους δύο παππούδες που μάλωναν για το ποιος θα βάλει το όνομα του στο εγγόνι. Τον κ.Λουκά και τον κ.Νίκο. Και τελικά ο νονός βάφτισε το παιδί Λουκάνικο για να εκτονώσει τη διένεξη. Λυπάμαι αλλά αυτά δεν είναι θεσμικά κριτήρια.

Και βεβαίως, κανείς δεν έχει μιλήσει για το πώς θα εξασφαλιστούν προγράμματα και πόροι από το ΕΣΠΑ στους νεότευκτους Δήμους.Δυστυχώς αυτά τα στρεβλά κριτήρια εφαρμόζονται και στο Νομό που εκπροσωπώ, το Νομό Ροδόπης και την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

Κατ’ ουσίαν καταργείται η ιστορική πρωτεύουσα του Ν. Ροδόπης, η Μαρώνεια. Υποβαθμίζεται δηλαδή η περιοχή που διαθέτει τα αδιάψευστα ιστορικά τεκμήρια για τη διαχρονική παρουσία του Ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Θράκης.

Επίσης, υποβαθμίζεται σοβαρά η ακμαία περιοχή του Δήμου Ιάσμου στην οποία έχουμε επενδύσει σημαντικά σε σχέση με την αναπτυξιακή προοπτική του Νομού, με τη δημιουργία του φράγματος, την αξιοποίηση των βιοτόπων και τη μεγάλη επένδυση ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου.

Η απόφαση συνένωσης του Δήμου Ιάσμου με το Δήμο Σώστη και την Κοινότητα Αμαξάδων, θα έχει ως αποτέλεσμα πιθανότατα την εκλογή μουσουλμάνου Δημάρχου. Με την εξέλιξη αυτή η εκπροσώπηση των σύνοικων στοιχείων, μουσουλμάνων και χριστιανών, σε επίπεδο ΟΤΑ παύει να είναι δίκαιη και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής όσο και τη δημογραφική σύνθεση του Νομού Ροδόπης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και στον προβλεπόμενο Δήμο Αρριανών με έδρα τη Φιλλύρα, δε λαμβάνονται υπ’ όψιν ούτε πολιτισμικά αλλά ούτε και αναπτυξιακά κριτήρια που σχετίζονται με τη μορφολογία της περιοχής και έτσι υπάγονται οι Πομακικοί Δήμοι των ορεινών Κοινοτήτων του Κέχρου και της Οργάνης στο νεοσύστατο Δήμο Αρριανών που κατοικείται κυρίως από Τουρκογενείς Μουσουλμάνους.

Μέσα από τη λογική που διέπει το χωροταξικό σχεδιασμό του Καλλικράτη στο Νομό Ροδόπης δυστυχώς αναδεικνύονται μόνο μικροκομματικά κριτήρια και περιφρονούνται πλήρως κριτήρια που σχετίζονται με την αναπτυξιακή προοπτική, την πολιτισμική φυσιογνωμία και τη λογική της δίκαιης εκπροσώπησης των σύνοικων στοιχείων σε επίπεδο ΟΤΑ.

Εύχομαι η Θράκη να μην πληρώσει ακριβά αυτές τις ανεύθυνες επιλογές της Κυβέρνησης.

 

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.