Ομιλία στη Βουλή για τη Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο της Ομιλίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Νομίζω ότι έχουμε παρεξηγηθεί σ’ αυτή την Αίθουσα, κύριοι συνάδελφοι. Εσείς επανέρχεστε σε μία εξεταστική επιτροπή για την οποία έχει εκδοθεί πόρισμα και άρα εσείς έχετε το βάρος απόδειξης και πρέπει να μας πείτε ποιοι είναι, πλην της κυβερνητικής ανετοιμότητος την οποία θέλετε να συγκαλύψετε, οι πρόσθετοι λόγοι που δικαιολογούν μία προσφυγή σε νέες εξεταστικές επιτροπές. Αυτό είναι το ερώτημα.

Εμείς, για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις εντυπώσεων στην Αίθουσα αυτή, είμαστε υποχρεωμένοι ξεκάθαρα να σας πούμε ότι όλοι μας συμφωνούμε –και αμετακίνητα μάλιστα- στη θέση που εξέφρασε ο νέος μας Πρόεδρος, ο Αντώνης Σαμαράς. Θέλουμε απόλυτη διερεύνηση σε βάθος όλων των υποθέσεων, πλήρη διερεύνηση και διαχρονική. Επαναλαμβάνω, πλήρη και διαχρονική.

Δηλαδή, διερεύνηση που να αφορά και την περίοδο που γεννήθηκαν τα σκάνδαλα –δηλαδή, τη δική σας περίοδο διακυβέρνησης- με σαφήνεια και αναφορά στα πραγματικά γεγονότα και στις πραγματικές ευθύνες. Και αυτό διότι πιστεύουμε ότι η διαφάνεια, η αλήθεια, η δικαιοσύνη είναι τα βασικά συστατικά στοιχεία, είναι τα θεμέλια μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής πολιτικής.

Εκτιμώ όμως, ότι στην περίπτωση του Βατοπεδίου υπάρχει από την Κυβέρνηση υποκρισία και τακτικισμός. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιδιώκει και μετεκλογικά να εγκλωβίσει το δημόσιο διάλογο στη σκανδαλολογία και στον καταγγελτικό λόγο.

Κύριοι της Κυβέρνησης,

Πήρατε μία νωπή και ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό, να δώσετε λύση στα προβλήματα. Εκλεγήκατε για να κυβερνήσετε και όχι για να αντιπολιτεύεστε την Αντιπολίτευση. Έχετε χρέος να πολεμήσετε τη διεθνή οικονομική κρίση που χτυπάει την πόρτα της χώρας μας και όχι να δημιουργήσετε πολιτική κρίση για να αποπροσανατολίζετε τους πολίτες από αυτά που τους ενοχλούν. Θα έπρεπε να επιδιώκετε αυτές τις στιγμές την εθνική συναίνεση και συνεννόηση και όχι την κομματική πόλωση επιρρίπτοντας το ανάθεμα στους προκατόχους σας και κυρίως στον πρώην Πρωθυπουργό. Ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε ευθαρσώς την πολιτική ευθύνη και με ειλικρίνεια δήλωσε ότι υποτίμησε το θέμα που κληρονόμησε από τη δική σας κυβέρνηση, κάτι που εσείς δεν κάνατε για το μερίδιο ευθύνης που είχατε την προηγούμενη περίοδο, όταν γεννήθηκε δηλαδή, το συγκεκριμένο σκάνδαλο, η συγκεκριμένη υπόθεση.

Η Νέα Δημοκρατία δεν δίστασε τότε να ζητήσει εξεταστική επιτροπή και να διευκολύνει τη δικαιοσύνη στο έργο, της οποίας εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, ώστε να διερευνηθούν οι όποιες ποινικές ευθύνες μπορεί να υπάρχουν, αν υπάρχουν. Η Επιτροπή, όπως ανέφεραν και οι συνάδελφοι προηγουμένως, εργάστηκε εντατικά και είναι προσβλητικό για τα μέλη της ανεξαρτήτως κόμματος, όταν αμφισβητούμε τη δουλειά αυτή. Οι 250 ώρες συνεδρίασης, οι 122 μάρτυρες, οι 13.000 σελίδες πρακτικών αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Έρχεστε σήμερα χωρίς νέα στοιχεία, να αμφισβητήσετε το μοναδικό πόρισμα που βγήκε από αυτή την Επιτροπή. Επαναφέρετε μία υπόθεση που κρίθηκε προσβάλλοντας ακόμα και τους συναδέλφους σας του ίδιου κόμματος, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που συμμετείχαν στη διερεύνηση της αλήθειας.

Δημιουργείτε ένα κακό προηγούμενο στην κοινοβουλευτική μας τάξη χρησιμοποιώντας την Εξεταστική μάλλον ως εργαλείο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Επιδιώκετε δε να παρουσιάσετε με τον τρόπο που καταθέτετε την πρόταση ως γαλάζιο το συγκεκριμένο σκάνδαλο, ενώ η υπόθεση γεννήθηκε απολύτως επί των δικών σας ημερών από λάθος πολιτικές ή ίσως από λάθος χειρισμούς, από την κακοδιοίκηση την οποία δεν αντιμετωπίσατε ή από λάθος επιλογές στελεχών σας.

Εγώ είμαι υποχρεωμένος να αντιστρέψω ερωτήματα, που υπέβαλε ο τότε εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Μπόλαρης και να σας επαναφέρω σήμερα. Ρωτώ, λοιπόν:

Πρώτον, αν είχε ολοκληρωθεί από την κυβέρνησή σας, την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η εφαρμογή του Κτηματολογίου και οι αγρότες της περιοχής μου είχαν τίτλους για τα εποικιστικά κτήματά τους και φαινόταν καθαρά τι είναι του Δημοσίου και τι ανήκει σε ιδιώτες, θα τολμούσε κανείς ακόμα και η Υπηρεσία του Δημοσίου να αμφισβητήσει την κυριότητα αυτών των κτημάτων;

Το 1998-2004, όταν γίνονταν αποδεκτές οι τρεις γνωμοδοτήσεις των Συμβουλίων από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Βιστωνίδα ήταν λίμνη ή λιμνοθάλασσα; Δηλαδή, ήταν ιδιοκτησία ή κοινό τοις πάσι αγαθό, όπως λέει το ελληνικό Σύνταγμα; Με απλά λόγια, οι ιχθυοκαλλιεργητές, έτσι για να το πούμε καθαρά, καλλιεργούσαν πέστροφες ή τσιπούρες εκεί που γινόταν η καλλιέργεια γόνου; Πότε άλλαξε και πώς η φυσιογνωμία της; Το 2004 και μετά, όταν άλλαξε και η κυβέρνηση;

Τρίτη ερώτηση: Η ευρύτερη περιοχή της Βιστωνίδας, με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, είχε κατά το παρελθόν χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οικολογικά προστατευμένο. Πόσο συμπτωματικός είναι ο αποχαρακτηρισμός του το 1999;

Τέταρτον: Η αρχαία Αναστασιούπολη, πόλη αιώνων, την περίοδο 1998-2004 δεν ήταν αρχαιολογικός χώρος; Μετεβλήθη σε αρχαιολογικό χώρο μετά το 2004, όταν έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία;

Το πρόβλημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γεννήθηκε πλήρως επί των δικών σας ημερών, λόγω εσφαλμένων χειρισμών της κυβέρνησής σας. Ήταν αποτέλεσμα της κακοδιοίκησης και κυρίως, λάθος πολιτικών επιλογών. Η εσπευσμένη υποχώρηση από τις αρχικές σας θέσεις έγινε μόνο προεκλογικά, υπό την πίεση της τοπικής κοινωνίας και ενόψει του γεγονότος ότι η Νέα Δημοκρατία το 2004 ερχόταν στα πράγματα.

Το πόρισμα της προηγούμενης εξαντλητικής, επίμονης και συστηματικής Εξεταστικής Επιτροπής σε σχέση με τις ανταλλαγές που ακολούθησαν δεν οδήγησε σε ευθύνες πολιτικών προσώπων και το 80% των προσκληθέντων μαρτύρων ήταν μάρτυρες που η δική σας παράταξη υπέδειξε. Η διαδικασία για τα μη πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται και εμείς εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη. Κοινοβουλευτικά είμαστε αποφασισμένοι, όπως το κάναμε και μέχρι τώρα, να εργαστούμε για την αλήθεια, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις, όπως κάνατε εσείς για τη δική σας περίοδο ευθύνης, 1998-2004 και χωρίς φυσικά, να σας επιτρέψουμε να μεταβάλετε το ελληνικό Κοινοβούλιο σε αρένα, προκειμένου να αγοράσετε χρόνο για να καλύψετε την κυβερνητική σας ανεπάρκεια, που ήδη έχει φανεί στους Έλληνες πολίτες.

 

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.