Ομιλία στην εκδήλωση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΟΣΕ

Στοιχεία ομιλίας του ΥΜΕ κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εκδήλωση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας Δήμου Αθηναίων και ΟΣΕ

Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ΟΣΕ, επισφραγίζεται η στενή συνεργασία των δύο φορέων για την παρακολούθηση της πορείας ενός από τα σημαντικότερα έργα, που ολοκληρώνουν τον κατακόρυφο σιδηροδρομικό άξονα της χώρας: τη νέα σιδηροδρομική γραμμή από τον Πειραιά ως τις Τρείς Γέφυρες, της οποίας το μεγαλύτερο τμήμα που θα διέρχεται μέσα από την πόλη της Αθήνας θα είναι πλέον υπογειοποιημένο.

-Πρόκειται για ένα έργο εκσυγχρονισμού, που αναμένεται να συμβάλλει αφενός στην εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του επιβατικού κοινού και αφετέρου στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας.

-Το έργο της υπογειοποίησης της γραμμής Πειραιάς-Τρεις Γέφυρες, αποτελεί σταθμό για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, καθώς μετά από 120 χρόνια τίθεται πλέον τέλος στη διχοτόμηση της Αθήνας και τερματίζεται το έως τώρα φαινόμενο της διακοπής της κυκλοφορίας των πεζών και των οχημάτων από τους συρμούς και τις γραμμές του τρένου. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται, κατά συνέπεια, εφικτή και η επιτυχής μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, η οποία συνιστά σήμερα μείζον πρόβλημα για το κέντρο, και όχι μόνο, της πόλης των Αθηνών.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπολογίσουμε και την σημαντική αναβάθμιση που θα συντελεστεί σε όλες εκείνες  τις περιοχές της πόλης, τις οποίες μέχρι σήμερα τέμνει η σιδηροδρομική γραμμή. Οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου και αναψυχής, εκτάσεως 20 χιλιάδων τ.μ., που θα δημιουργηθούν, σε συνδυασμό με τα 20 χιλιάδες δενδρύλλια και τους θάμνους που θα φυτευτούν, θα προσφέρουν μία όαση πρασίνου στην επιβαρυμένη από ατμοσφαιρικούς ρύπους πρωτεύουσα και θα δώσουν νέα προοπτική για ένα καλύτερο οικολογικό μέλλον της Αθήνας.

-Εξάλλου, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι προβλέπεται, ταυτόχρονα, και η σταδιακή αντικατάσταση όλων των συρμών, με καινούργια τρένα σύγχρονης τεχνολογίας, τα οποία θα είναι αθόρυβα και ηλεκτροκίνητα, με αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά τα καυσαέρια και η ηχορρύπανση. Άλλωστε στόχο μας, όπως είναι ήδη γνωστό, αποτελεί η ηλεκτροκίνηση να εγκατασταθεί σταδιακά σε όλο το μήκος του άξονα από τον Πειραιά ως την Ειδομένη, γεγονός που σε συνδυασμό και με τα πλέον σύγχρονα συστήματα σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και τηλεπικοινωνιών, θα συμβάλλει καταλυτικά  στην μείωση, έως το 2015, της διάρκειας του ταξιδιού από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 30 λεπτά.

Με αφορμή το σημερινό γεγονός, θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μία φορά ότι στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών πιστεύουμε πως ο ελληνικός σιδηρόδρομος, ένα σημαντικό ιστορικό μέσο μεταφοράς, πρέπει να ξεφύγει από την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει τις τελευταίες δεκαετίες και επιδίωξή μας είναι, σήμερα κιόλας, να αναβαθμίσουμε και να ενισχύσουμε τον ρόλο του ως σύγχρονο αξιόπιστο, ασφαλές και οικολογικό μεταφορικό μέσο τόσο για επιβάτες, όσο  και για εμπορεύματα.

Ήδη ανακοινώσαμε και προχωράμε στην πραγματοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την εξυγίανση και την ανάπτυξη του ελληνικού σιδηρόδρομου με σκοπό την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής του. Επιθυμία μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου σιδηρόδρομου, που θα εξυπηρετεί με ταχύτητα και ασφάλεια τις επιβατικές και μεταφορικές ανάγκες, παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Του σιδηρόδρομου που δεν θα στερεί πολύτιμος πόρους από τον έλληνα πολίτη, αλλά θα δημιουργεί έσοδα για την ελληνική οικονομία. Του σιδηρόδρομου που θα συνδέσει ξανά τη χώρα μας με τα διευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα, που θα βγάλει την ελληνική περιφέρεια από την απομόνωση, που θα καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό εμπορευματικό και διαμετακομιστικό κόμβο, με διεθνή σημασία. Του υγιούς και ανταγωνιστικού σιδηρόδρομου που θα επωμιστεί το φορτίο να  δικτυώσει τη χώρα μας με την νέα εποχή. Με τον κόσμο που έρχεται.

-Κλείνοντας, θέλω να χαιρετίσω τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ΟΣΕ, η οποία δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης και αναμένεται να συμβάλλει  στην αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που ενδεχομένως θα ανακύψουν κατά την πορεία των έργων, τα οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν με βάση τη νέα περιβαλλοντική μελέτη.  Ταυτόχρονα, εκτίμησή μου είναι πως πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία, που πραγματοποιείται στα πλαίσια και της ευόδωσης ενός κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από την καλύτερη εξυπηρέτηση των μετακινήσεων του επιβατικού κοινού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε συνδυασμό με την μεγιστοποίηση των ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες. Εύχομαι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές να συντελέσει στην ταχύτερη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση των εργασιών της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, προκειμένου οι κάτοικοι της πρωτεύουσας σύντομα να απολαμβάνουν τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν από αυτή.

Δείτε φωτογραφίες της εκδήλωσεις εδώ
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.