Ομιλία σε εκδήλωση με θέμα «Ίσες Ευκαιρίες για όλους τους Νέους στον Πολιτισμό»


Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι,

Αποφοίτησα από το 1ο Λύκειο της Κομοτηνής στη Θράκη. Στην τάξη μου ήμασταν 105 άτομα. Οι 85 περάσαμε, χάρη στις προσπάθειές μας και στον κόπο των δασκάλων μας, περάσαμε σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, επιτυγχάνοντας 4 πανελλήνιες πρωτιές.

Κάποιοι από τους συμμαθητές μου, όταν συμπλήρωναν το μηχανογραφικό τους, είχαν ως κριτήριο την πόλη στην οποία θα περνούσαν τη φοιτητική τους ζωή. Κάποιοι άλλοι, τα μαθήματα που τους άρεσαν στο λύκειο και μία Τρίτη ομάδα το επάγγελμα που θα έκαναν στη ζωή τους μετά την απόκτηση του πτυχίου τους.
Όσοι επέλεξαν με κριτήριο την πόλη, είναι στην πλειοψηφία τους, σήμερα, αποτυχημένοι επαγγελματικά και δυστυχισμένοι.
Όσοι επέλεξαν με κριτήριο τα μαθήματα στα οποία ήσαν καλοί στο λύκειο, είναι ίσως επιτυχημένοι επαγγελματικά αλλά δυστυχισμένοι.
Όσοι, τέλος, επέλεξαν με κριτήριο τον σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό είναι σήμερα κατά κανόνα επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι

Θέλω να συγχαρώ για την εξαίρετη πρωτοβουλία τον Σύλλογο «Φίλοι της Μουσικής» καθώς και τον χορηγό, τον όμιλο Λαυρεντιάδη, γιατί σε μία κρίσιμη στιγμή που ξεκινά από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ο δημόσιος διάλογος για το νέο λύκειο, πρωτοπορούν, για μία ακόμη φορά, παρουσιάζοντας με ολοκληρωμένο και σύγχρονο τρόπο μία πρότυπη διδασκαλία για ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού και μάλιστα στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού.

Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Λαμπράκη, με το οποίο έχουμε συνυπογράψει μεταξύ άλλων και συμφωνία-πλαίσιο για συνεργασία στο χώρο της εκπαίδευσης, αποτελεί μία πρώτη σημαντική συμβολή στο διάλογο για το νέο λύκειο.
    Στόχος αυτού του διαλόγου, που σε λίγες εβδομάδες ξεκινά, είναι η δημιουργία ενός νέου λυκείου που
•    δεν θα αποτελεί χώρο επίδειξης φροντιστηριακών γνώσεων
•    δεν θα προάγει την αποστήθιση αλλά την κριτική σκέψη και την αναλυτική ικανότητα του μαθητή
•    θα ενισχύει την αυτογνωσία των μαθητών
•    θα αποσυνδέεται από τις εισαγωγικές στο Πανεπιστήμιο και
•    θα διδάσκει με πληρότητα το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού, συνδέοντάς τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με τις πραγματικές επαγγελματικές προοπτικές που διανοίγονται για το νέο, μέσα από τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα της σχολής στην οποία θα επιλέξει να σπουδάσει.

Η πρότυπη δουλειά που σήμερα παρουσιάζεται για τα επαγγέλματα στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να εργασθούμε το επόμενο διάστημα για τα ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτής της αξιέπαινης προσπάθειας για την πρωτοβουλία τους


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.