Λυκουρέντζος-Φλωρίδης-Ρέμελης-Πυργιώτη-Παπαμιμίκος παρουσίασαν το βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη

Δημοσιεύθηκε στις 12/03/2011 στην εφημερίδα «Η ΠΑΤΡΙΔΑ» από τη δημοσιογράφο Ελευθερία Μούκανου.

Ενεργοί Πολίτες-Σύγχρονα Διαδραστικά Κόμματα το κλειδί για να ξεπεράσουμε την κρίση

Η συγκριτική μελέτη για τους ενεργούς πολίτες και τα διαδραστικά κόμματα που εκπόνησε ο Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ, βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στην γενέτειρά του την Κομοτηνή.

Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, από φίλους, συναγωνιστές, αλλά και ανθρώπους με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές κατευθύνσεις έδωσαν το παρών σ’ αυτό το σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό γεγονός.

Σημαντικό και το πάνελ που παρουσίασε στους Κομοτηναίους το βιβλίο του κ. Στυλιανίδη. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γραμματέας ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αρκαδίας, ο Γιώργος Φλωρίδης, βουλευτής Κιλκίς και πρώην υπουργός, ο Κωνσταντίνος Ρέμελης, Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Τη συζήτηση συντόνισε η γνωστή δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη.

Ο κ. Στυλιανίδης αποκάλυψε ότι το έναυσμα για τη συγγραφή του βιβλίου του το έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. «Την περίοδο που στη Νέα Δημοκρατία ξεκινούσε ο διάλογος για ένα σύγχρονο κόμμα, πριν από το πρόσφατο συνέδριο, μου ζήτησε τις θέσεις μου. Έτσι προχώρησα σε μια συγκριτική μελέτη και εξέτασα πώς έχουν μετεξελιχθεί τα κόμματα στην Αμερική, τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ενδιαφέρουσες ιδέες που μπόρεσαν να απομονωθούν απ’ αυτήν τη μελέτη ήταν η εισήγησή μου για μια σύγχρονη ελληνική κεντροδεξιά, για μια σύγχρονη δημοκρατία. Το βασικό χαρακτηριστικό της πρότασής μου είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ώστε οι πολίτες να νιώθουν ότι συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής όχι μόνο μια φορά στα τέσσερα χρόνια, όταν, δηλαδή αποφασίζουν ποια κυβέρνηση θα τους κυβερνήσει, αλλά διαρκώς, συνδιαμορφώνοντας μαζί με τους πολιτικούς τις πολιτικές που προκρίνονται για το συμφέρον του τόπου».

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι το σύγχρονο κόμμα δεν είναι μόνο ανοιχτό και διαδραστικό, αξιοποιεί τα σύγχρονα μέσα και τις τεχνολογίες, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να γίνουν πρωταγωνιστές της πολιτικής μαζί με τους εκλεγμένους πολιτικούς. «Πιστεύω πως αυτό εάν εμβαθυνθεί, ενδεχομένως να αποτελέσει και τη γέφυρα πάνω από την οποία θα περάσουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση που ταλανίζει όχι μόνο την οικονομία, αλλά και τις αξίες και την ίδια την πολιτική», επεσήμανε.

Ο Γραμματέας του κόμματος τόνισε ότι αξίζει οι πολίτες να στηρίζουν πολιτικούς που υπηρετούν το δημόσιο βίο και με τις πράξεις τους δείχνουν ότι πιστεύουν σε αξίες, αρχές και ιδανικά. «Ένας τέτοιος πολιτικός είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και με το βιβλίο του επιχειρεί να συνεισφέρει στη δημόσια συζήτηση για την αναβάθμιση του κομματικού φαινομένου της χώρας, για τη μετεξέλιξη των κομμάτων, την είσοδο των κομμάτων στη νέα εποχή, για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την επικοινωνία με τους πολίτες, για τη διοικητική, οργανωτική και λειτουργική αναγέννηση κι ανανέωση των κομματικών δυνάμεων της χώρας. Συνεπώς, εκτιμώ πάρα πολύ τη συνεισφορά του Ευριπίδη Στυλιανίδη και θα εξακολουθήσω να πιστεύω και να αγωνίζομαι ώστε στην πολιτική να μπορούμε να αξιολογούμε και τα κόμματα και τους πολιτικούς με αυστηρά κριτήρια, αλλά με δίκαιο τρόπο», σημείωσε ο κ. Λυκουρέντζος.

Η κ. Πυργιώτη σχολίασε πως στην εποχή μας οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα και το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε τα κόμματα των πολιτών. «Δεν έχει σημασία πού ανήκει ο καθένας, σημασία έχει να οργανωθούν τα ελληνικά κόμματα, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν πραγματικά να επηρεάζουν την πολιτική σκηνή με πολύ κάθετο τρόπο και να είναι κόμματα πολιτών, όχι κόμματα πολιτικών και κλειστών κύκλων. Αυτό το βιβλίο έχει ένα τρομακτικό ενδιαφέρον, πρώτον, γιατί δίνει συγκριτικά στοιχεία για το πώς λειτουργούν άλλα κόμματα, δίνει, δηλαδή τα μοντέλα και δεύτερον, κάνει κάποιες προτάσεις που είναι ελληνικές, που κάποιος μπορεί να τις αντιγράψει να τις σκεφτεί ή να τις κάνει ακόμα καλύτερες,. Είναι ένα βιβλίο που φέρνει τον πολίτη πιο κοντά και όχι πιο μακριά από την πολιτική», υπογράμμισε.

«Χρήσιμο» χαρακτήρισε το βιβλίο ο κ. Φλωρίδης, εξηγώντας ότι θέτει ένα μεγάλο ζήτημα, αυτό της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και πώς με οργανωμένο τρόπο μπορεί να αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα.

Στο καίριο ερώτημα για το αν ο στόχος του βιβλίου μπορεί να είναι εφικτός με δεδομένο πως όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες στρέφουν την πλάτη στην πολιτική και τα κόμματα, απάντησε ο πρύτανης του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Ρέμελης: «Δε σας κρύβω, εν μέρει ότι συμμερίζομαι αυτήν την απογοήτευση. Νομίζω πως η μομφή που ίσως θα μπορούσε να διατυπώσει κανείς ότι εξ ορισμού τέτοιες θέσεις εμπεριέχουν μια σοβαρή διάσταση ουτοπίας και ενός ανέφικτου, αλλά από την άλλη, επιτρέψτε μου να πω ότι εγώ δεν το θεωρώ μομφή, αλλά στα συν ενός συγγραφέα, ο οποίος εκτίθεται σε δημόσιο διάλογο. Είναι προτιμότερο να γράφει κανείς απόψεις, που ενδεχομένως δεν μπορούν να κατακτηθούν στην πράξη και να τις πιστεύει σα να μπορούσαν να επιτευχθούν στην πράξη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ σημείωσε πως το βιβλίο έρχεται, σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα να φωτίσει μια νέα οπτική στην πολιτική. «Τα κόμματα οφείλουν να μαθαίνουν από τα λάθη του παρελθόντος να αφήσουν πίσω τις νοσηρές νοοτροπίες να αναμορφωθούν κι επιτέλους να αρχίσουν να δίνουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Γεροντόπουλος, σχολίασε πως με το βιβλίο του αυτό ο Ροδοπίτης πολιτικός αποδεικνύει πως εκτός από πολιτική δράση έχει και πολιτική σκέψη. «Το βιβλίο απαντά στην ουσία του προβλήματος. Η κοινωνία στρέφει την πλάτη της στα κόμματα και τους πολιτικούς. Ο Ευριπίδης μιλώντας για τα διαδραστικά κόμματα μας δίνει ακριβώς το νόημα των καινούριων κομμάτων, που μπορούν να απαντήσουν στα ερωτήματα της σύγχρονης εποχής και να βγάλουν τον τόπο μας από το αδιέξοδο», σημείωσε.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.