Κόλλησε ... στην Εγνατία ο «Καλλικράτης»

Δημοσιεύθηκε στις 05-10-2010 στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» από το δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΑΙΡΕΙ ΤΗΝ EΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Με μια πρωτοφανή Υπουργική Απόφαση αλλάζουν το καθεστώς σε περιφέρειες
κάστρα της Ν.Δ. λίγα πριν από τις εκλογές

 

ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Κυβέρνησης πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση αφαιρεί την αρμοδιότητα της μελέτης και κατασκευής έργων υποδομής από 5 περιφέρειες της χώρας στην επικράτεια τους και τα αναθέτει εξ ολοκλήρου στην Εγνατία Α.Ε. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. θα αναλάβει όχι μόνο τα οδικά έργα, αλλά και το σύνολο των έργων υποδομής, όπως λιμάνια, ΧΥΤΑ, σχολεία κλπ.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ώρα που ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάνει σημαία του τον «Καλλικράτη» και την αύξηση των αρμοδιοτήτων στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, αφαιρεί σημαντικές αρμοδιότητες, αλλά προφανώς και κονδύλια από συγκεκριμένους περιφερειάρχες της χώρας.

Σκοπιμότητα

Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Υπουργική Απόφαση αλλάζει το ισχύον καθεστώς στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Όλως τυχαίως πάντως η απόφαση αφορά περιφέρειες που, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, φαίνεται ότι θα κερδίσουν οι υποψήφιοι που στηρίζονται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, του ΠΑΣΟΚ είναι προφανές πως επέλεξε να ψαλιδίσει τους πολιτικά αντίπαλους περιφερειάρχες, καθιστώντας τους έτσι ομήρους των διαθέσεών της στο κομμάτι των έργων υποδομής, τη στιγμή που οι προτεραιότητες της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. καθορίζονται ως γνωστόν από το διορισμένο από τον υπουργό διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας. Η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. εξάλλου είναι μονομετοχική κρατική εταιρία, της οποίας το έργο καθορίζεται από το Υπουργείο Μεταφορών. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρία θα αναλάβει με τον ίδιο τρόπο ακόμα και την αποκατάσταση μονοπατιού στην Κοινότητα Δονούσας Κυκλάδων!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ με ανοιχτή επιστολή προς τον Δημήτρη Ρέππα, η οποία κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στο Μέγαρο Μαξίμου, καταγγέλλει την Υπουργική Απόφαση, την οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτη και αναιτιολόγητη. Οι εργαζόμεναι εκφράζουν την αγανάκτησή τους και διερωτώνται για το πώς αυτές οι Διυπουργικές Αποφάσεις ευνουχισμού του «Καλλικράτη» συνάδουν με τη διακήρυξη του πρωθυπουργού ότι οι προσεχείς εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του «Καλλικράτη».

Παράλληλα κάνουν λόγο για μια ωμή παρέμβαση στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αφήνουν και υπονοούμενα για σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την εκχώρηση και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε μια υπερχρεωμένη Α.Ε., όπως είναι η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., η οποία έχει χρέος 1,1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα επισημαίνεται πως πλέον οι τοπικές δημόσιες υπηρεσίες μπαίνουν στο περιθώριο, καθώς τους αφαιρούνται οι αρμοδιότητες τους με τελικό στόχο την απαξίωσή τους.

Ερώτηση-καταγγελία

Το θέμα έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Σάββας Αναστασιάδnς. Ο γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. και βουλευτής Ροδόπης κ. Στυλιανίδης σε δήλωσή του επισημαίνει πως «είναι απαράδεκτο 2 μήνες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση να τορπιλίζει ευθέως το νέο θεσμό του αιρετού περιφερειάρχη». Η απόφαση αυτή υποβαθμίζει το θεσμό, υπονομεύει την περιφερειακή ανάπτυξη και υποδηλώνει την ηττοπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που σπεύδει πανικόβλητη να αφαιρέσει πόρους και αρμοδιότητες προεκλογικά, διότι φοβάται το αποτέλεσμα. Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Αναστασιάδης κάνει λόγο για πανικό, αδυναμία και φόβο της κυβέρνησης, η οποία πριν γίνουν οι πρώτες εκλογές για την περιφέρεια αυτοαναιρείται κατά την προσφιλή της τακτική.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
6 Απρίλιος 2020 - 7:44μμ

Άμεση παρέμβαση Ε. Στυλιανίδη στον διοικητή του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέτζο για τις αγροτικές ζημιές στη Ροδόπη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο είχε σήμερα νωρίς το πρωί ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.