Κατηγορώ για τα έργα που πάγωσε το ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη

Δημοσιεύθηκε στις 07/05/2011 στην εφημερίδα «Ο ΧΡΟΝΟΣ».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Για πισωγύρισμα της Ροδόπης, έκανε λόγο ο βουλευτής ΝΔ και κάλεσε την τοπική πολιτική ηγεσία να διεκδικήσει υπέρ της περιοχής.

Απαρίθμησε μία σειρά έργων στο νομό μας τα οποία, σύμφωνα με δική του εκτίμηση, ακυρώθηκαν, ενώ ήταν δρομολογημένα, αναβλήθηκαν Ή πάγωσαν με κυβερνητική ευθύνη.

Αρνητικό χαρακτήρισε τον 1,5 χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο εθνικά αλλά και τοπικά, ο βουλευτής Ροδόπης Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου, όπου αναφέρθηκε εκτενώς σε ζητήματα που αφορούν τον νομό μας και στις επιπτώσεις που έχει η ευρύτερη διεθνής και εθνική οικονομική κρίση στην ανάπτυξη, στο βιοτικό επίπεδο και την αγοραστική δύναμη, των κατοίκων του νομού.

«Αμέσως μετά την κυβερνητική μεταβολή δημόσια δεσμεύτηκα δηλώνοντας ότι θα στηρίξω κάθε εποικοδομητική προσπάθεια που θα γίνει στο νομό Ροδόπης και στην Θράκη από την νέα κυβέρνηση, θα σταθώ δίπλα σε κάθε έργο που πάει να ξεκινήσει, το οποίο τονώνει την ανάπτυξη στην περιοχή και το εννοώ ακόμη και σήμερα, γιατί θεωρώ ότι ένας ευσυνείδητος πολιτικός που εκλέχτηκε από τον κόσμο θα πρέπει να βάζει τα συμφέροντα του τόπου του πάνω από τις προσωπικές ή τις κομματικές σκοπιμότητες.

Όμως διαπιστώνω ότι σημαντικά έργα τα οποία είχαν ξεκινήσει, σταμάτησαν, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες πάγωσαν και άλλα έργα υποδομής ακυρώθηκαν οριστικά, εστάλησαν στις καλένδες», είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δηλώνοντας υποχρεωμένος να αναδείξει την κατάσταση, «μήπως και σοκάρω την κυβέρνηση ή και την τοπική ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να επανατοποθετηθεί επάνω στα ζητήματα ιεραρχώντας το τοπικό συμφέρον, πάνω από τις κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες.

Ο πρώην υπουργός απαρίθμησε σε μία σειρά έργα τα οποία, σύμφωνα με δική του εκτίμηση, ακυρώθηκαν, αναβλήθηκαν ή πάγωσαν με κυβερνητική ευθύνη, ενώ έπρεπε να γίνουν στο νομό μας. «Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση του τοπικού πληθυσμού, ενισχύοντας τον φοιτητικό πληθυσμό κατά 25%, σε όλες τις σχολές του Δ.Π.Θ. και δημιουργήσαμε δύο τμήματα στην Κομοτηνή τα οποία συμπληρώνουν και αναβαθμίζουν την Νομική Σχολή και τα οποία δυστυχώς καρκινοβατούν διότι δεν τους δόθηκαν οι πιστώσεις για τις έδρες διδασκαλίας τις οποίες εμείς είχαμε προγραμματίσει και είχαμε εγκρίνει. Ενώ εμείς τονώσαμε με έμφαση την προσπάθεια ενίσχυσης της πνευματικής θωράκισης της Θράκης, η κυβέρνηση αφαίρεσε από το Δημοκρίτειο περίπου 30 εκ. ευρώ χρηματοδότησης και άρχισε να μιλά, ακόμη και για περιορισμό του φοιτητικού πληθυσμού ή συνενώσεις τμημάτων.

Στον χώρο του αθλητισμού υλοποιήσαμε το δημοτικό στάδιο Κομοτηνής με δαπάνες που ξεπέρασαν τα 2 εκ. ευρώ και ολοκληρώσαμε την ανύπαρκτη μέχρι τότε μελέτη, για το Πανθρακικό στάδιο ύψους συνολικά 21 εκ. ευρώ προγραμματίζοντας σε επίπεδο ωριμότητας για δημοπράτηση την πρώτη κερκίδα των 4000 θεατών. Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά τους τελευταίους 18 μήνες πάγωσε τον διαγωνισμό του Πανθρακικού σταδίου και ακύρωσε το δεύτερο κλειστό γυμναστήριο της πόλης στην Εκτενεπόλ το οποίο ούτως ή άλλως είχε κατοχυρωθεί σε τεχνική εταιρία. Χρηματοδοτήσαμε πλήρως, μέσα από την Εγνατία οδό, τον κάθετο άξονα Κομοτηνής – Νυμφαίας και ολοκληρώσαμε το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής.

Τώρα κινδυνεύει να καθηλωθεί η οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία στο κομμάτι του κάθετου άξονα. Κινδυνεύουμε να βιώσουμε ένα ημιτελές έργο το οποίο θα έχει επιπτώσεις ακόμη και σε 2-3 σημαντικές βιομηχανίες της περιοχής που προσδοκούν την δίοδο αυτή για να έχουν φθηνότερη μεταφορά πρώτης ύλης ή μεταφορά παραγόμενου προϊόντος στην Ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Η κυβέρνηση πάγωσε τις πληρωμές μέχρι τώρα στην κατασκευαστική εταιρία και καθήλωσε τις εργασίες του έργου.

Ολοκληρώσαμε τη μελέτη του αεροδρομίου της Αιγείρου και εγκρίναμε τα 7 εκ. ευρώ από την Υ.Π.Α., ενώ η κυβέρνηση ακύρωσε το έργο. Δημιουργήσαμε την ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες. Στο αντίποδα η κυβέρνηση ενώ είχαν προχωρήσει όλες οι εργασίες για το campus ΑμεΑ από τον ΟΣΚ στο Κόσμιο, πάγωσε το έργο αυτό και σταμάτησε κάθε εργασία που είχε αρχίσει να γίνεται για την διεθνή βιβλιοθήκη της Κομοτηνής. Ολοκληρώσαμε με μεγάλη δαπάνη το συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο Κομοτηνής, το μέγαρο μουσικής, το μουσείο Καραθεοδωρή και ανασκάψαμε, αναπλάσαμε και επαναλειτουργήσαμε το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας.

Η κυβέρνηση δυστυχώς κρατά καθηλωμένο το συνεδριακό και μουσικό κέντρο μέχρι τώρα, χωρίς να το έχει δώσει σε λειτουργία, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς λειτουργίας και διοίκησης του. Και βεβαίως ακύρωσε και άλλα εγκεκριμένα έργα όπως η ανάπλαση της Τσανακλείου, η ανάπλαση του ιστορικού κτηρίου της Λέσχης Κομοτηναίων. Διασφαλίσαμε πάνω από 80 εκ. ευρώ για την σχολική στέγη. Υλοποιήσαμε τις εργατικές κατοικίες στο δήμο Μαρώνειας, στον οικισμό Ξυλαγανής, οι οποίες έμειναν εκεί που τις αφήσαμε, ακόμη οι δικαιούχοι δεν έχουν μπει μέσα και ενώ τελειώσαμε την δημόσια διαβούλευση και την ολοκληρωμένη μελέτη για βιοκλιματικές κατοικίες στον Ίασμο το έργο παραμένει καθηλωμένο.

Στηρίξαμε θεσμικά και οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να κοιτάμε το κομματικό χρώμα του συνδυασμού που διοικεί. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπαίνοντας στη λογική του Καλλικράτη, εξουθένωσε, υποβάθμισε και εξαφάνισε σημαντικούς ιστορικούς ΟΤΑ της περιοχής. Ολοκληρώσαμε τις μελέτες για το φράγμα του Ιάσμου και προλάβαμε να εντάξουμε το φράγμα αυτό στο ΕΣΠΑ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το ποσό των 54 εκ. ευρώ. Η κυβέρνηση όχι μόνο πάγωσε την εξέλιξη αυτού του έργου, αντιθέτως συμπληρωματικά και τραγικά δεν έχει καταβάλει τις υποχρεώσεις του κράτους και σε άλλα φράγματα, όπως το φράγμα του Ιασίου, προκειμένου να αποπερατωθούν προς όφελος του αγροτικού πληθυσμού.

Εμείς ολοκληρώσαμε τον νέο πυροσβεστικό σταθμό στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και δρομολογήσαμε την οδική σύνδεση της Εγνατίας οδού και με την ΒΙ.ΠΕ., αλλά και με τον τουριστικό άξονα της Μαρώνειας. Εφαρμόσαμε μια σύγχρονη μειονοτική πολιτική στην περιοχή, η οποία είχε συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα υπέρ της μειονότητας. Το διάστημα που μεσολάβησε, διάφοροι κύκλοι επιχείρησαν να μειώσουν την παρέμβαση μας στο χώρο της μειονότητας και να συκοφαντήσουν τις πολιτικές που η ΝΔ κατά καιρούς έχει εφαρμόσει στον συγκεκριμένο ευαίσθητο χώρο της ντόπιας θρακιώτικης κοινωνίας».

Για πισωγύρισμα της Ροδόπης, έκανε λόγο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και κάλεσε την τοπική πολιτική ηγεσία να διεκδικήσει υπέρ της περιοχής. Δεσμεύτηκε ότι επόμενο διάστημα δεν θα περιοριστεί μόνο στην κριτική, αλλά θα ζητήσει επισήμως την συμπαράσταση όλων των φορέων, αλλά και τις προτάσεις τους ανεξαρτήτως κόμματος, ώστε να μορφοποιηθεί εκ νέου ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα λαμβάνει υπόψη την δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά θα προστατεύει την αναπτυξιακή τροχιά της περιοχής. Η παρέμβαση του Ευριπίδη Στυλιανίδη δεν θα γίνει στο μέλλον μόνο με συνεντεύξεις Τύπου, αλλά και με περιοδείες σε όλο το νομό, με συναντήσεις με τους θεσμικούς φορείς του νομού και ενημέρωση του κόσμου.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».