Skip to Navigation

Η Κυβέρνηση μετά την αποτυχία της αναζητά συνενόχους για την ΕΝ.ΚΛΩ

Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

Μετά την αποτυχία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να δώσει λύση στο πρόβλημα των απολυμένων της ΕΝ.ΚΛΩ, τηρώντας προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές δεσμεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου, η Κυβέρνηση αναζητά συνενόχους για να αποποιηθεί την ευθύνη.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απέστειλε επιστολή προς τους Βουλευτές των Νομών Ροδόπης, Έβρου και Ημαθίας ζητώντας τους να συνυπογράψουν επιστολή προς τις ιδιωτικές τράπεζες, που αρνούνται να αποδεχθούν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Σε αυτή την επιστολή που ομολογεί την αποτυχία της Κυβέρνησης, τον εμπαιγμό των εργαζομένων και την αναζήτηση συνενόχων οι Βουλευτές της ΝΔ απάντησαν ως εξής:

 

«Αγαπητέ Συνάδελφε,

Ευχαριστούμε για την από 31 Μαρτίου 2011 επιστολή σας για το θέμα της ΕΝΚΛΩ, ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας τόσο για το εργασιακό μέλλον χιλιάδων εργαζομένων, όσο και για την αναπτυξιακή προοπτική της ακριτικής μας περιοχής που ξαναβιώνει σοβαρά σημάδια εγκατάλειψης μετά από μια σημαντική περίοδο ανάκαμψης.

Θεωρούμε όμως ότι με την πρωτοβουλία σας αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει όχι να λύσει το πρόβλημα, αλλά να αποποιηθεί ή να μεταφέρει τις ευθύνες της, αναζητώντας συνενόχους για το έγκλημα που συντελείται.

Σας θυμίζουμε ότι το πρόβλημα της ΕΝΚΛΩ δημιουργήθηκε την αμαρτωλή περίοδο του χρηματιστηρίου από αστοχίες και της εργοδοσίας. Η Ν.Δ. όταν είχε την κυβερνητική ευθύνη εισηγήθηκε την ριζοσπαστική λύση του θέματος προς όφελος της ανάπτυξης και των εργαζομένων χωρίς αυτή να προσκρούει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Αυτό όμως δεν είχε γίνει δεκτό από τους αντιπροσώπους τους διότι τότε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σημερινοί υπουργοί διαβεβαίωναν ότι “αν ήταν αυτοί στην κυβέρνηση θα το έλυναν σε μια εβδομάδα”

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση της Ν.Δ. αφού απαίτησε την απομάκρυνση της παλιάς ιδιοκτησίας απ’ το management, διασφάλισε για την εταιρεία 35 εκ. ευρώ ώστε να πληρωθούν υποχρεώσεις και εργαζόμενοι και να συνεχιστεί η λειτουργία. Όλα αυτά πιέζοντας τις τράπεζες μέσα απ’ την εγγύηση των 28 δις ευρώ, που τότε μας κατηγορούσατε ότι τα “διαθέτουμε στους τραπεζίτες”. Εμείς ήμασταν τότε απολύτως συνεπείς και αποτελεσματικοί κι όσο κι αν μας κατηγορείτε αυτό δεν μπορείτε να το παραγράψετε στη συνείδηση των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.

Σας θυμίζουμε ότι μετά τις εκλογές, εσείς, ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου και αρμόδιοι Υπουργοί υποσχεθήκατε στους εργαζομένους οριστική λύση του ζητήματος και δεν πετύχατε τίποτε.

Σήμερα προσπαθείτε να αποποιηθείτε τις ευθύνες σας. Να κατασκευάσετε συνενόχους και να δικαιολογηθείτε ως εκπρόσωποι του Κράτους, κρυπτόμενοι πίσω από την άρνηση κάποιων ιδιωτικών τραπεζών. Ουσιαστικά ομολογείτε ότι η αξιοπιστία σας δεν είναι κλονισμένη μόνο έναντι των εργαζομένων τους οποίους συνεχώς εμπαίζετε, αλλά και έναντι της Ελληνικής αγοράς και του Τραπεζικού συστήματος, επί του οποίου αδυνατείτε να επιβάλλεται την πολιτική σας.

 

Κύριε συνάδελφε,

Σας ζητούμε να μεταφέρετε στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση την οργή των τοπικών κοινωνιών, που εκπροσωπούμε, για την εγκατάλειψη που βιώνουν και την αγανάκτηση των απολυμένων της ΕΝΚΛΩ, που τους κοροϊδεύετε συστηματικά είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση.

Σας ζητούμε να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία ως Κράτος και ως κυβέρνηση για την επίλυση του ζητήματος. Τρόποι υπάρχουν και μάλιστα συμβατοί με το Ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού και χωρίς την αρωγή ιδιωτικών Τραπεζών. Αυτό που σας λείπει είναι η βούληση, η ειλικρίνεια και η αποτελεσματικότητα και δυστυχώς αυτό το πληρώνουν οι άνεργοι της ΕΝΚΛΩ και οι περιοχές μας.

 

Περιμένουμε τις πρωτοβουλίες σας
έστω και καθυστερημένα.

 

Ευριπίδης Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος
Βουλευτής Έβρου

Μιχάλης Χαλκίδης
Βουλευτής Ημαθίας»