Η Θράκη ορμητήριο οικονομικής διπλωματίας

Η Συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Χρόνος" της Κομοτηνής στις 10.12.2011

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Η Θράκη ορμητήριο οικονομικής διπλωματίας

Το εγχείρημα θέλει σοβαρή μελέτη, προγραμματισμό κίνητρα φορολογικά κι όχι πολύ φιλολογία

Συνέντευξη: Δήμος Μπακιρτζάκης

Eίδε το έργο και ο προγραμματισμός του για τη Ροδόπη όχι απλά να περιθωριοποιείται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις να ακυρώνεται κι αυτό από σκοπιμότητα, μικρότητα και κοντόφθαλμη λογική των πολιτικών συνεχιστών της κεντρικής σκηνής. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης βλέπει τα πράγματα όπως δρομολογούνται σήμερα, μετέχει των συζητήσεων υψηλού πολικού επιπέδου από το κόμμα του, επισημαίνει λάθη κι ανορθόδοξες τακτικές, ενώ καταθέτει στο «Χ» και τις σκέψεις του για το άμεσο μέλλον που ήδη αποτελεί βραχνά στη ζωή του μέσου Έλληνα.

«Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει αποτύχει σ’ όλους τους στόχους», θα πει κι επικαλείται τις διαπιστώσεις των Ευρωπαίων με τους οποίους είχε απ’ ευθείας συνομιλίες. «Όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι διαπίστωσαν και το είπε και ο κ. Σόιμπλε και η κ. Μέρκελ ευθέως, ότι απέτυχε η κυβέρνηση Παπανδρέου, σ’ όλους τους στόχους. Έβαλε οριζόντιες περικοπές κι όχι περιστολή των δαπανών, επέβαλε φοροεπιδρομές και όχι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις ή αναπτυξιακές πολιτικές. Τώρα λοιπόν αυτά που θεωρούνται λάθος απ’ όλους, θεωρούνταν από την ΝΔ στην αρχή όταν μας έλεγαν λαϊκιστές, πρέπει να συζητήσουμε για το πώς πρέπει να αλλάξουν. Τώρα λοιπόν θεωρούμε ότι αν θα έχει μεσολαβήσει και η λαϊκή εντολή, η Ν.Δ. θα μπορεί να παίξει τον καταλυτικό της ρόλο για να βελτιώσει της συνθήκες».

Ο συντοπίτης μας υπουργός πιστεύει ότι οι εκλογές θα γίνουν κοντά στην ημερομηνία που έχει λεχθεί από τον κ. Παπαδήμο και η όποια απόκλιση θάναι μικρή χρονικά. Ο ίδιος επιδιώκει να βρίσκεται στην γενέτειρα απ’ όπου αντλεί τη δύναμή του διαψεύδοντας σενάρια που τον θέλουν να απομακρύνεται από την Ροδόπη, λέγοντας ότι στον τόπο τον φέρνει όχι η άτυπη προεκλογική περίοδος, αλλά η συνέπεια με την οποία παρακολουθεί τα ζητήματα της περιοχής, λέγοντας ότι «όσα χρόνια πολιτεύομαι, κινούμαι στην περιοχή και πάντοτε καθοδηγούμαι από αναπτυξιακά κίνητρα περισσότερο παρά από ωφελιμιστικά».

Η παρουσία του εξ άλλου συνδυάζεται με συσκέψεις με αυτοδιοικητικούς, με επικοινωνία με φορείς και κόσμο. Όλα αυτά σ΄ένα πιεσμένο πρόγραμμα όπου προσπαθεί να τα χωρέσει όλα, αλλά και να εξασφαλίσει την καλύτερη καταγραφή ιδεών.

Ο κ. Στυλιανίδης διατυπώνει ξεκάθαρη άποψη για όσα συζητιούνται με αφορμή την Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών που οριοθετείται στην Θράκη.

«Η ελεύθερη οικονομική ζώνη είναι ένα έκτακτο οικονομικό μέτρο σε περιοχές που ζουν έκτακτες καταστάσεις, έτσι αντιμετωπίζεται από την Ε.Ε. Δηλαδή υπό νορμάλ συνθήκες δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Σήμερα που η Ελλάδα ξεχωρίζει ως περίπτωση και αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, είναι μια ιδέα που θα μπορούσε να συζητηθεί. Η εκτίμησή μου είναι ότι όσο συζητείται, τόσο απομακρυνόμαστε από την υλοποίηση της. Αυτό που θα έπρεπε τώρα να γίνει κατά την γνώμη μου, είναι να συσταθεί από την κυβέρνηση μια ομάδα εργασίας από ειδικούς, επιχειρηματίες και η ομάδα αυτή να κάνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη που θα διαπραγματευτεί με την Κομισιόν και με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ευρωπαϊκό και ελληνικό, προκειμένου να δούμε τι μορφή θα πάρει εδώ.

Αυτό που εμείς προτείνουμε, είναι η Θράκη από πύλη εισόδου λαθρομεταναστών, να μεταβληθεί σε ορμητήριο οικονομικής διπλωματίας, όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία και την αγορά της Μαύρης θάλασσας. Για να επιτευχθεί αυτό, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει ο φορολογικός συντελεστής να είναι χαμηλότερος από αυτό της Τουρκίας. Όταν εκεί είναι 10-12%, εδώ πρέπει να είναι 9%».
Εδώ όμως ανακύπτουν ζητήματα. Δημιουργούνται ανισότητες, προβάλλονται ερωτήματα. Δηλαδή οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα πληρώνουν κανονικά τον συντελεστή φόρου εν αντιθέσει με τις επιχειρήσεις που θα εντάσσονται στην οικονομική ζώνη; Δεν μας το προσδιορίζει κανείς. Γι’ αυτό και ο κ. Στυλιανίδης ζητά την ύπαρξη εμπεριστατωμένης μελέτης, σαν αυτή που έκανε για την πραγματική οικονομία της Ελλάδος, η οποία θα προσδιορίζει ποια είναι εκείνα τα κίνητρα που αν θα δίδονταν θα μπορούσαν εδώ να έρθουν επενδύσεις, δηλαδή φρέσκο χρήμα. Επενδύσεις οι οποίες συνεργαζόμενες με τις τοπικές επιχειρήσεις θα δημιουργήσουν τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας, την πολυπόθητη εισροή κεφαλαίου από εξαγωγές και την απαιτούμενη ανάπτυξη για να μπορέσει να θωρακιστεί και δημογραφικά μια ακριτική περιοχή της Ευρώπης. Αν αυτά δεν μελετηθούν πιο μπροστά, αποτελούν συζήτηση καφενείου», λέει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα αν χάθηκε δια παντός ο Αγωγός Μπουργκάζ–Αλεξανδρούπολη, μας παραπέμπει σε μια δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη μέσα στην προεκλογική περίοδο, η οποία ενώ είχε επισημανθεί από τους Θρακιώτες, πέρασε απαρατήρητη από τον κεντρικό Τύπο. «Τότε θυμάστε, αμφισβήτησε την περιβαλλοντική ασφάλεια του αγωγού, όταν είχε στα χέρια του έγκριση της Ε.Ε. για το ότι ο αγωγός είναι οικολογικό έργο υπό την έννοια ότι αποφορτίζει τα στενά του Ελλησπόντου και τον Βόσπορο από την συχνή και πυκνή διέλευση μονόπατων πετρελαιοφόρων πλοίων. Αντιλαμβάνεστε ότι κι εκεί θα πρέπει να αναζητήσουμε ευθύνες. Από εκεί και μετά η Τουρκία κάνει την πολιτική της και η Βουλγαρία κάνει την δική της πολιτική στην παρούσα φάση, η νυν κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Η Ελλάδα οφείλει να μείνει προσηλωμένη στην διπλωματία των αγωγών, διότι αυτά τα προγράμματα όταν είναι θαμμένα ξέρουν να ανασταίνονται και όταν είναι αναστημένα μπορεί να πεθάνουν. Επομένως η επιμονή της εξωτερικής μας πολιτικής εκεί θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά θα πρέπει να προβληματιστεί κανείς και να αναζητήσει τις ευθύνες από τις αστοχίες, τις παραλείψεις και την αδιαφορία που επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση».

ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΒΑΛΤΩΣΑΝ

Στον δήμο Ιάσμου τι γίνεται με το φράγμα του Κομψάτου;

Έχει βαλτώσει…
-Δεν είναι το μόνο. Αυτή την στιγμή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει το ενταγμένο έργο όπως το είχαμε φτάσει. Η μελέτη επί των ημερών μου είχε τελειώσει η πρώτη, η δεύτερη φάση και τελείωνε η τρίτη φάση και είχε δοθεί υπογραφή εγκριτική για 54,4 εκ. ευρώ προκειμένου η πρώτη φάση του έργου να ενταχθεί και να αρχίσει να χρηματοδοτείται για να υλοποιηθεί.
Οι πληροφορίες μου από κοινοβουλευτικούς ελέγχους που έκανα το μεσοδιάστημα αυτών των δύο ετών, λένε ότι παρότι υπήρχε ρευστότητα στα σχετικά προγράμματα, τα χρήματα που κατά προτεραιότητα έπρεπε να έρθουν εδώ, διοχετεύτηκαν σ’ ένα φράγμα στην Κρήτη και σε μικρά αρδευτικά έργα στην Βόρεια Πελοπόννησο. Ας προβληματιστούν οι κάτοικοι και να δουν ποιοι ενδιαφέρονται για την περιοχή και ποια κυβέρνηση αδιαφορεί για την ακριτική Ροδόπη».

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.