Η απόφαση κατάργησης του Τελωνείου Πόρτο Λάγους προκαλεί ακόμη ένα πλήγμα στην αναπτυξιακή προοπτική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Ν Δ
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 2. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤ/ΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

 

ΘΕΜΑ: «Η απόφαση κατάργησης του Τελωνείου Πόρτο Λάγους προκαλεί ακόμη ένα πλήγμα στην αναπτυξιακή προοπτική της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

Στο σχεδιασμό της ΝΔ για μία ολοκληρωμένη λιμενική πολιτική στη Βόρειο Ελλάδα, εκτός από τα μεγάλα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, σημαντικός ρόλος σχεδιάζονταν και για το Λιμάνι του Πόρτο Λάγους, το οποίο προβλέπονταν ως πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών, αγροτικών κυρίως προϊόντων, από την Ανατ. Μακεδονία και τη Θράκη.
Δυστυχώς, στο πλαίσιο της συνεχούς υποβάθμισης των αναπτυξιακών υποδομών της περιοχής τα τελευταία 2,5 χρόνια, η Κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση του Τελωνείου του Λάγους, γεγονός που θα αποδυναμώσει πλήρως το ρόλο του λιμανιού και των εμπορικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται σε αυτό.
Το Λιμάνι του Λάγους καλύπτει σήμερα εμπορικά τους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Η εμπορευματικότητά του ξεπερνά τους 200.000 τόνους ετησίως με συνέπεια να κατατάσσεται στην 5η θέση πανελληνίως. Στο Τελωνείο εκτελωνίζονται εμπορεύματα, κυρίως πετρελαιοειδή, με εισπράξεις φόρων πάνω από 35.000.000 Ευρώ ετησίως για το Κράτος, ενώ εξυπηρετεί τις ανάγκες πετρελεύσεων περίπου 80 επαγγελματιών αλιέων της ευρύτερη περιοχής (Φανάρι, Άβδηρα, Πόρτο Λάγος). Το κλείσιμο του Τελωνείου θα απαξιώσει πλήρως τη σημασία του Λιμένα καθώς δεν θα μπορεί να δεχθεί πλοία τρίτων χωρών, καταργώντας τον ρόλο του ως πύλης εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δίνοντας ακόμη ένα πλήγμα στην ήδη κλονισμένη βιομηχανία και αγροτική παραγωγή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σημειωτέον ότι το κτίριο που στεγάζεται το Τελωνείο Λάγους έχει παραχωρηθεί δωρεάν από το Λιμενικό Ταμείο και άρα η λειτουργία του Τελωνείου δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για το λόγο αυτό,

 
Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
οι κ.κ. Υπουργοί

1) Θα επιμείνει το Υπουργείο στην κατάργηση του Τελωνείου Λάγους, στερώντας από το Κράτος έσοδα και υποβαθμίζοντας την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής;
2) Για ποιο λόγο το Υπουργείο αποφάσισε την κατάργηση του Τελωνείου τη στιγμή μάλιστα που τα έσοδα για το Κράτος είναι πολλαπλάσια του κόστους λειτουργίας του;

Αθήνα, 10/ 01 / 2012

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.