Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στη δυνατότητα κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και λεωφορείων στον Κάθετο Άξονα Κομοτηνή-Νυμφαία και τις ελλείψεις στο μεθοριακό σταθμό Νυμφαία-Μακάζα

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΝΔ

  
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
2. ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
3. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

ΘΕΜΑ: "Απαράδεκτες καθυστερήσεις στην δυνατότητα κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και λεωφορείων στον Κάθετο Άξονα Κομοτηνή-Νυμφαία και ελλείψεις στο μεθοριακό σταθμό Νυμφαία-Μακάζα"

Το Φθινόπωρο του 2013 δόθηκε σε λειτουργία ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού Κομοτηνή-Μάκαζα και τέθηκε σε λειτουργία ο μεθοριακός σταθμός στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Όπως είχα επισημάνει σε προηγούμενη Ερώτηση μου (6284/14-2-2014) προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Υποδομών, η απαγόρευση διέλευσης φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και επιβατικών οχημάτων πάνω από 9 θέσεων, βάσει ρηματικής διακοίνωσης με τη Βουλγαρία, μειώνει την αναπτυξιακή προοπτική του Κάθετου Άξονα, έχοντας ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να μεταφερθούν οδικώς εμπορεύματα και πρώτες ύλες καθώς και να διέρχονται τουριστικά λεωφορεία, ακυρώνοντας τον τουριστικό σχεδιασμό της περιοχής.

Το πρόβλημα αυτό έχει επισημανθεί με αλλεπάλληλα υπομνήματα των επαγγελματικών και αυτοδιοικητικών φορέων της Θράκης (Σύνδεσμος Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Θράκης, ΚΤΕΛ, Περιφέρεια Ανατ. Μακ. και Θράκης, κ.λ.π.) προς το Υπουργείο και την Εγνατία Οδό ΑΕ.

Σε απάντηση της Ερώτησής μου, το Υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε, πριν από 6 μήνες, ότι «υπενθυμίζει συστηματικώς προς την Βουλγαρική πλευρά την υποχρέωση δημιουργίας γεφυροπλάστιγγας», ώστε να είναι δυνατή οι είσοδος βαρέων φορτηγών. Σημειωτέον ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε καμία εξήγηση για το λόγο που δεν προβαίνει σε διαβούλευση για την τροποποίηση της ρηματικής διακοίνωσης που απαγορεύει τη διέλευση λεωφορείων, γεγονός που δεν συνδέεται με την μη ύπαρξη γεφυροπλάστιγγας. Από την άλλη, το Υπουργείο Υποδομών παραπέμπει το θέμα στην «Διοικητική Αρχή Σηράγγων», η οποία δεν έχει εξετάσει ακόμη το θέμα.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλει και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, παρατηρούνται ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή (κτίριο, εξοπλισμός, αλεξίσφαιρα γιλέκα) και σε αστυνομικό προσωπικό στο μεθοριακό σταθμό προκειμένου να εξυπηρετούνται ταχύτερα και με ασφάλεια οι πολίτες καθώς μάλιστα οι διελεύσεις έχουν πολλαπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Α.Υ Ροδόπης:

-Το μήνα Μάιο 2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 71.140 ατόμων (εκ των οποίων 22.941 ημεδαποί και 48.199 αλλοδαποί) και έξοδος 94.520 ατόμων (εκ των οποίων 20.734 ημεδαποί και 73.786 αλλοδαποί).
-Την εβδομάδα από 01-06-2014 έως 08-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 18.604 ατόμων (εκ των οποίων 6.965 ημεδαποί και 11.639 αλλοδαποί) και έξοδος 20.838 ατόμων (εκ των οποίων 6.161 ημεδαποί και 14.677 αλλοδαποί).
-Την εβδομάδα από 09-06-2014 έως 14-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 21.687 ατόμων και έξοδος 26.345 ατόμων.
-Από 15-06-2014 έως 20-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 19.024 ατόμων και έξοδος 23.221 ατόμων.
- Στις 21-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στη χώρα 44.382 ατόμων και έξοδος 19.935 ατόμων.

Είναι δε γεγονός, ότι κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της κίνησης, κάτι που καταδεικνύει και η ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο.

Η επίλυση των παραπάνω θεμάτων θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του κάθετου άξονα και του μεθοριακού σταθμού, όπως τον οραματιστήκαμε και τον σχεδιάσαμε δέκα χρόνια πριν.

Για το λόγο αυτό,

 
Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
οι κ.κ. Υπουργοί

1. Βάσει της διαβούλευσης με τη Βουλγαρική πλευρά, πότε προβλέπεται η λειτουργία της γεφυροπλάστιγγας στο μεθοριακό σταθμό, που θα επιτρέπει τη διέλευση βαρέων οχημάτων; Για ποιο λόγο δεν τροποποιείται η ρηματική διακοίνωση ώστε να επιτρέπετε η διέλευση τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ;

2. Πότε προγραμματίζεται η απόφαση της Διοικητική Αρχής Σηράγγων ώστε να επιλυθούν τα όποια εμπόδια δεν επιτρέπουν την διέλευση βαρέων οχημάτων από τον Κάθετο Άξονα;

3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την στελέχωση και την υλικοτεχνική υποδομή του μεθοριακού σταθμού;

Αθήνα, 29 / 07 / 2014

Ο ερωτών Βουλευτής
Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
6 Απρίλιος 2020 - 7:44μμ

Άμεση παρέμβαση Ε. Στυλιανίδη στον διοικητή του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέτζο για τις αγροτικές ζημιές στη Ροδόπη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο είχε σήμερα νωρίς το πρωί ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.