Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στη δυνατότητα κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και λεωφορείων στον Κάθετο Άξονα Κομοτηνή-Νυμφαία και τις ελλείψεις στο μεθοριακό σταθμό Νυμφαία-Μακάζα

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΝΔ

  
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
2. ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
3. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

ΘΕΜΑ: "Απαράδεκτες καθυστερήσεις στην δυνατότητα κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και λεωφορείων στον Κάθετο Άξονα Κομοτηνή-Νυμφαία και ελλείψεις στο μεθοριακό σταθμό Νυμφαία-Μακάζα"

Το Φθινόπωρο του 2013 δόθηκε σε λειτουργία ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού Κομοτηνή-Μάκαζα και τέθηκε σε λειτουργία ο μεθοριακός σταθμός στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Όπως είχα επισημάνει σε προηγούμενη Ερώτηση μου (6284/14-2-2014) προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Υποδομών, η απαγόρευση διέλευσης φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και επιβατικών οχημάτων πάνω από 9 θέσεων, βάσει ρηματικής διακοίνωσης με τη Βουλγαρία, μειώνει την αναπτυξιακή προοπτική του Κάθετου Άξονα, έχοντας ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να μεταφερθούν οδικώς εμπορεύματα και πρώτες ύλες καθώς και να διέρχονται τουριστικά λεωφορεία, ακυρώνοντας τον τουριστικό σχεδιασμό της περιοχής.

Το πρόβλημα αυτό έχει επισημανθεί με αλλεπάλληλα υπομνήματα των επαγγελματικών και αυτοδιοικητικών φορέων της Θράκης (Σύνδεσμος Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Θράκης, ΚΤΕΛ, Περιφέρεια Ανατ. Μακ. και Θράκης, κ.λ.π.) προς το Υπουργείο και την Εγνατία Οδό ΑΕ.

Σε απάντηση της Ερώτησής μου, το Υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε, πριν από 6 μήνες, ότι «υπενθυμίζει συστηματικώς προς την Βουλγαρική πλευρά την υποχρέωση δημιουργίας γεφυροπλάστιγγας», ώστε να είναι δυνατή οι είσοδος βαρέων φορτηγών. Σημειωτέον ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε καμία εξήγηση για το λόγο που δεν προβαίνει σε διαβούλευση για την τροποποίηση της ρηματικής διακοίνωσης που απαγορεύει τη διέλευση λεωφορείων, γεγονός που δεν συνδέεται με την μη ύπαρξη γεφυροπλάστιγγας. Από την άλλη, το Υπουργείο Υποδομών παραπέμπει το θέμα στην «Διοικητική Αρχή Σηράγγων», η οποία δεν έχει εξετάσει ακόμη το θέμα.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλει και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, παρατηρούνται ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή (κτίριο, εξοπλισμός, αλεξίσφαιρα γιλέκα) και σε αστυνομικό προσωπικό στο μεθοριακό σταθμό προκειμένου να εξυπηρετούνται ταχύτερα και με ασφάλεια οι πολίτες καθώς μάλιστα οι διελεύσεις έχουν πολλαπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Α.Υ Ροδόπης:

-Το μήνα Μάιο 2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 71.140 ατόμων (εκ των οποίων 22.941 ημεδαποί και 48.199 αλλοδαποί) και έξοδος 94.520 ατόμων (εκ των οποίων 20.734 ημεδαποί και 73.786 αλλοδαποί).
-Την εβδομάδα από 01-06-2014 έως 08-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 18.604 ατόμων (εκ των οποίων 6.965 ημεδαποί και 11.639 αλλοδαποί) και έξοδος 20.838 ατόμων (εκ των οποίων 6.161 ημεδαποί και 14.677 αλλοδαποί).
-Την εβδομάδα από 09-06-2014 έως 14-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 21.687 ατόμων και έξοδος 26.345 ατόμων.
-Από 15-06-2014 έως 20-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 19.024 ατόμων και έξοδος 23.221 ατόμων.
- Στις 21-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στη χώρα 44.382 ατόμων και έξοδος 19.935 ατόμων.

Είναι δε γεγονός, ότι κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της κίνησης, κάτι που καταδεικνύει και η ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο.

Η επίλυση των παραπάνω θεμάτων θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του κάθετου άξονα και του μεθοριακού σταθμού, όπως τον οραματιστήκαμε και τον σχεδιάσαμε δέκα χρόνια πριν.

Για το λόγο αυτό,

 
Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
οι κ.κ. Υπουργοί

1. Βάσει της διαβούλευσης με τη Βουλγαρική πλευρά, πότε προβλέπεται η λειτουργία της γεφυροπλάστιγγας στο μεθοριακό σταθμό, που θα επιτρέπει τη διέλευση βαρέων οχημάτων; Για ποιο λόγο δεν τροποποιείται η ρηματική διακοίνωση ώστε να επιτρέπετε η διέλευση τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ;

2. Πότε προγραμματίζεται η απόφαση της Διοικητική Αρχής Σηράγγων ώστε να επιλυθούν τα όποια εμπόδια δεν επιτρέπουν την διέλευση βαρέων οχημάτων από τον Κάθετο Άξονα;

3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την στελέχωση και την υλικοτεχνική υποδομή του μεθοριακού σταθμού;

Αθήνα, 29 / 07 / 2014

Ο ερωτών Βουλευτής
Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.