Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στη δυνατότητα κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και λεωφορείων στον Κάθετο Άξονα Κομοτηνή-Νυμφαία και τις ελλείψεις στο μεθοριακό σταθμό Νυμφαία-Μακάζα

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΝΔ

  
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
2. ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
3. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

ΘΕΜΑ: "Απαράδεκτες καθυστερήσεις στην δυνατότητα κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και λεωφορείων στον Κάθετο Άξονα Κομοτηνή-Νυμφαία και ελλείψεις στο μεθοριακό σταθμό Νυμφαία-Μακάζα"

Το Φθινόπωρο του 2013 δόθηκε σε λειτουργία ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού Κομοτηνή-Μάκαζα και τέθηκε σε λειτουργία ο μεθοριακός σταθμός στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Όπως είχα επισημάνει σε προηγούμενη Ερώτηση μου (6284/14-2-2014) προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Υποδομών, η απαγόρευση διέλευσης φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και επιβατικών οχημάτων πάνω από 9 θέσεων, βάσει ρηματικής διακοίνωσης με τη Βουλγαρία, μειώνει την αναπτυξιακή προοπτική του Κάθετου Άξονα, έχοντας ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να μεταφερθούν οδικώς εμπορεύματα και πρώτες ύλες καθώς και να διέρχονται τουριστικά λεωφορεία, ακυρώνοντας τον τουριστικό σχεδιασμό της περιοχής.

Το πρόβλημα αυτό έχει επισημανθεί με αλλεπάλληλα υπομνήματα των επαγγελματικών και αυτοδιοικητικών φορέων της Θράκης (Σύνδεσμος Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Θράκης, ΚΤΕΛ, Περιφέρεια Ανατ. Μακ. και Θράκης, κ.λ.π.) προς το Υπουργείο και την Εγνατία Οδό ΑΕ.

Σε απάντηση της Ερώτησής μου, το Υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε, πριν από 6 μήνες, ότι «υπενθυμίζει συστηματικώς προς την Βουλγαρική πλευρά την υποχρέωση δημιουργίας γεφυροπλάστιγγας», ώστε να είναι δυνατή οι είσοδος βαρέων φορτηγών. Σημειωτέον ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε καμία εξήγηση για το λόγο που δεν προβαίνει σε διαβούλευση για την τροποποίηση της ρηματικής διακοίνωσης που απαγορεύει τη διέλευση λεωφορείων, γεγονός που δεν συνδέεται με την μη ύπαρξη γεφυροπλάστιγγας. Από την άλλη, το Υπουργείο Υποδομών παραπέμπει το θέμα στην «Διοικητική Αρχή Σηράγγων», η οποία δεν έχει εξετάσει ακόμη το θέμα.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλει και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, παρατηρούνται ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή (κτίριο, εξοπλισμός, αλεξίσφαιρα γιλέκα) και σε αστυνομικό προσωπικό στο μεθοριακό σταθμό προκειμένου να εξυπηρετούνται ταχύτερα και με ασφάλεια οι πολίτες καθώς μάλιστα οι διελεύσεις έχουν πολλαπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Α.Υ Ροδόπης:

-Το μήνα Μάιο 2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 71.140 ατόμων (εκ των οποίων 22.941 ημεδαποί και 48.199 αλλοδαποί) και έξοδος 94.520 ατόμων (εκ των οποίων 20.734 ημεδαποί και 73.786 αλλοδαποί).
-Την εβδομάδα από 01-06-2014 έως 08-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 18.604 ατόμων (εκ των οποίων 6.965 ημεδαποί και 11.639 αλλοδαποί) και έξοδος 20.838 ατόμων (εκ των οποίων 6.161 ημεδαποί και 14.677 αλλοδαποί).
-Την εβδομάδα από 09-06-2014 έως 14-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 21.687 ατόμων και έξοδος 26.345 ατόμων.
-Από 15-06-2014 έως 20-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στην χώρα 19.024 ατόμων και έξοδος 23.221 ατόμων.
- Στις 21-06-2014 καταγράφηκε είσοδος στη χώρα 44.382 ατόμων και έξοδος 19.935 ατόμων.

Είναι δε γεγονός, ότι κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της κίνησης, κάτι που καταδεικνύει και η ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο.

Η επίλυση των παραπάνω θεμάτων θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του κάθετου άξονα και του μεθοριακού σταθμού, όπως τον οραματιστήκαμε και τον σχεδιάσαμε δέκα χρόνια πριν.

Για το λόγο αυτό,

 
Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
οι κ.κ. Υπουργοί

1. Βάσει της διαβούλευσης με τη Βουλγαρική πλευρά, πότε προβλέπεται η λειτουργία της γεφυροπλάστιγγας στο μεθοριακό σταθμό, που θα επιτρέπει τη διέλευση βαρέων οχημάτων; Για ποιο λόγο δεν τροποποιείται η ρηματική διακοίνωση ώστε να επιτρέπετε η διέλευση τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ;

2. Πότε προγραμματίζεται η απόφαση της Διοικητική Αρχής Σηράγγων ώστε να επιλυθούν τα όποια εμπόδια δεν επιτρέπουν την διέλευση βαρέων οχημάτων από τον Κάθετο Άξονα;

3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την στελέχωση και την υλικοτεχνική υποδομή του μεθοριακού σταθμού;

Αθήνα, 29 / 07 / 2014

Ο ερωτών Βουλευτής
Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.