Ερώτηση για τη διακοπή καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους αγρότες του νομού Ροδόπης

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΝΔ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Διακοπή καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους αγρότες του νομού Ροδόπης»

Το 2014 ο νομός Ροδόπης επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή να υποστεί τεράστιες καταστροφές και οι αγρότες της περιοχής μεγάλη οικονομική ζημία. Συγκεκριμένα επλήγη από έντονες χαλαζοπτώσεις το καλοκαίρι του 2014 και από εκτεταμένες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο του 2014.

Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκαν και άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες αποζημιώσεων των πληγέντων αγροτών. Μάλιστα εξαιτίας της μεγάλης έντασης των φαινομένων και των μεγάλων καταστροφών, την περιοχή επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον τότε Πρόεδρο, κ. Έξαρχο ο οποίος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε διαβεβαίωσε τους τοπικούς φορείς και τους παραγωγούς ότι τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ, τα οποία προέρχονται από τις εισφορές των παραγωγών, μπορούν να καλύψουν τις ζημιές και έδωσε εντολή σε όλους τους εμπλεκόμενους να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

Πράγματι οι υπηρεσίες του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες, συνεπικουρούμενοι και από τους γεωπόνους της Περιφέρειας ΑΜΘ, ολοκλήρωσαν τις απαιτούμενες διαδικασίες υποβάλλοντας τα πορίσματα στην κεντρική υπηρεσία βάσει των οποίων το ύψος των ζημιών ανέρχονται για το νομό Ροδόπης γύρω στα 11.500.000 ευρώ.

Οι διαδικασίες πληρωμής ξεκίνησαν και μέχρι το Ιούνιο του 2015 πληρώθηκε περίπου το 60% των ζημιών. Έκτοτε η διαδικασία αποζημίωσης σταμάτησε με αποτέλεσμα μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία πολλοί αγρότες της περιοχής να μείνουν απλήρωτοι και να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου, μιας και αρκετοί από αυτούς δεν είχαν καθόλου έσοδα την προηγούμενη χρόνια.

Κατόπιν τούτων και με δεδομένο ότι τα χρήματα των αποζημιώσεων προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών και ότι στα ταμεία του ΕΛΓΑ υπήρχαν τα απαραίτητα διαθέσιμα,

Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
οι κ.κ. Υπουργοί

1. Ποτέ θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης και των υπόλοιπων αγροτών;
2. Εφόσον ο ΕΛΓΑ διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια, γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν τα αποδεσμεύει ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στον κύκλο παραγωγής;

Αθήνα, 22 / 07 / 2015

Ο ερωτών Βουλευτής


Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης

Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
6 Απρίλιος 2020 - 7:44μμ

Άμεση παρέμβαση Ε. Στυλιανίδη στον διοικητή του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέτζο για τις αγροτικές ζημιές στη Ροδόπη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο είχε σήμερα νωρίς το πρωί ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.