Ερώτηση για τη διακοπή καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους αγρότες του νομού Ροδόπης

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΝΔ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Διακοπή καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους αγρότες του νομού Ροδόπης»

Το 2014 ο νομός Ροδόπης επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή να υποστεί τεράστιες καταστροφές και οι αγρότες της περιοχής μεγάλη οικονομική ζημία. Συγκεκριμένα επλήγη από έντονες χαλαζοπτώσεις το καλοκαίρι του 2014 και από εκτεταμένες βροχοπτώσεις το φθινόπωρο του 2014.

Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκαν και άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες αποζημιώσεων των πληγέντων αγροτών. Μάλιστα εξαιτίας της μεγάλης έντασης των φαινομένων και των μεγάλων καταστροφών, την περιοχή επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον τότε Πρόεδρο, κ. Έξαρχο ο οποίος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε διαβεβαίωσε τους τοπικούς φορείς και τους παραγωγούς ότι τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ, τα οποία προέρχονται από τις εισφορές των παραγωγών, μπορούν να καλύψουν τις ζημιές και έδωσε εντολή σε όλους τους εμπλεκόμενους να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

Πράγματι οι υπηρεσίες του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες, συνεπικουρούμενοι και από τους γεωπόνους της Περιφέρειας ΑΜΘ, ολοκλήρωσαν τις απαιτούμενες διαδικασίες υποβάλλοντας τα πορίσματα στην κεντρική υπηρεσία βάσει των οποίων το ύψος των ζημιών ανέρχονται για το νομό Ροδόπης γύρω στα 11.500.000 ευρώ.

Οι διαδικασίες πληρωμής ξεκίνησαν και μέχρι το Ιούνιο του 2015 πληρώθηκε περίπου το 60% των ζημιών. Έκτοτε η διαδικασία αποζημίωσης σταμάτησε με αποτέλεσμα μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία πολλοί αγρότες της περιοχής να μείνουν απλήρωτοι και να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου, μιας και αρκετοί από αυτούς δεν είχαν καθόλου έσοδα την προηγούμενη χρόνια.

Κατόπιν τούτων και με δεδομένο ότι τα χρήματα των αποζημιώσεων προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών και ότι στα ταμεία του ΕΛΓΑ υπήρχαν τα απαραίτητα διαθέσιμα,

Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
οι κ.κ. Υπουργοί

1. Ποτέ θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης και των υπόλοιπων αγροτών;
2. Εφόσον ο ΕΛΓΑ διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια, γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν τα αποδεσμεύει ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στον κύκλο παραγωγής;

Αθήνα, 22 / 07 / 2015

Ο ερωτών Βουλευτής


Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης

Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.