Ερώτηση για την καθυστέρηση στην ψήφιση του νόμου για επιστροφή στο δημόσιο των καταχρασθέντων χρημάτων από κρατική διαφθορά

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, κ. Γ. Χαρδούβελη
2. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, κ. Χ. Αθανασίου.

ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την ψήφιση του νόμου για την επιστροφή στο δημόσιο των καταχρασθέντων χρημάτων από υποθέσεις κρατικής διαφθοράς».

Είναι δεδομένο, πως βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την προσπάθεια, που καταβάλλει η χώρα να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση και να αλλάξει σελίδα. Κύριος στόχος της κυβέρνησης η τήρηση των προγράμματος προσαρμογής και η επίτευξη των οικονομικών στόχων, που αυτό προβλέπει, ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική της θέση έναντι των δανειστών. Η κάλυψη, λοιπόν, των όποιων δημοσιονομικών κενών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία του προγράμματος και αυτό βέβαια προϋποθέτει την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Την ώρα, όμως, που η υπερφορολόγηση έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή από την ενίσχυση των δημόσιων ταμείων από νέες πηγές χρηματοδοτικών εισροών, όπου αυτές μπορούν να εντοπιστούν. Είναι το ελάχιστο καθήκον απέναντι στην κοινωνία μας που δοκιμάζεται σκληρά.

Για αυτό το λόγο προκαλεί απορία η καθυστέρηση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, να νομοθετήσουν την θέσπιση του θεσμικού πλαισίου, που θα καταστήσει δυνατή για το Ελληνικό Δημόσιο την ανάκτηση των χρημάτων από κατηγορούμενους και υπόδικους για οικονομικά σκάνδαλα. Πρόκειται για τον νόμο για την ποινική συνδιαλλαγή, που προβλέπει την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων για οικονομικά σκάνδαλα και υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, σε περίπτωση που οι τελευταίοι επιστρέψουν το ολικό ποσό των χρημάτων που καταχράστηκαν εις βάρος του Δημοσίου. Την ίδια τύχη έχουν και οι διατάξεις, που θα δίνουν το δικαίωμα στο δημόσιο να ρευστοποιεί υπέρ του τα δεσμευμένα χρήματα και ακίνητα από μεγάλες υποθέσεις κρατικής διαφθοράς. Το σχετικό νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 2013 και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο του 2014, δεν έχει ακόμα ψηφιστεί στερώντας το Ελληνικό Δημόσιο από πολύτιμους πόρους.

Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης δεν έχουν βρει κοινό τόπο συμφωνίας για την ψήφιση των σχετικών νομοθετικών διατάξεων για το δικαστικό ενέχυρο και την ποινική συνδιαλλαγή, οι οποίες κατά την εκτίμηση των δικαστικών αρχών θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία με ένα ποσό που θα μπορούσε να αγγίξει τα 2,5 δις €. Συνολικά από τις μεγάλες υποθέσεις που χειρίστηκαν εισαγγελείς και ανακριτές διαφθοράς, έχουν δεσμευθεί υπέρ του Δημοσίου 400 εκατ. €, που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εν αναμονή για να «περάσουν» στο δημόσιο ταμείο. Θα θέλαμε να σημειώσουμε εδώ, πως στον ειδικό λογαριασμό 23/200547 της Τράπεζας της Ελλάδος, που το Δεκέμβριο του 2013 άνοιξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών έχουν ήδη εισρεύσει ποσά που αγγίζουν τα 150 εκατ. €.

Κατόπιν τούτων και επειδή σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, κατά την οποία χρήματα που θα ενισχύσουν τα δημόσια ταμεία αναζητούνται από οπουδήποτε, είναι αδιανόητο να μην προχωρούν άμεσα λύσεις, που και κοινωνικό κόστος δεν έχουν και αποκαθιστούν το αίσθημα δικαιοσύνης προς τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα ανορθώνουν την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος,

Ερωτώνται, λοιπόν, οι συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για ποιο λόγο καθυστερεί η ψήφιση του νόμου για την επιστροφή των καταχρασθέντων χρημάτων (ποινική συνδιαλλαγή) και οι διατάξεις για την άμεση ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου των δεσμευμένων χρημάτων και ακινήτων;

2. Πότε σχεδιάζεται να εισαχθεί προς ψήφιση το ως άνω σχέδιο νόμου;

3. Πόσο είναι το ακριβές ποσό, που ήδη και με την εθελοντική συμμετοχή κατηγορουμένων για κρατική διαφθορά και κατάχρηση, έχει κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό 23/200547 της Τράπεζας της Ελλάδας;

4. Ποιο είναι το ακριβές ποσό των χρημάτων και ο αριθμός των ακινήτων, που έχουν δεσμευθεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και θα μπορούσαν να περάσουν άμεσα στην κατοχή του και να ρευστοποιηθούν;

Αθήνα, 09 / 09 / 2014

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Τσιάρας Κωνσταντίνος
Βλάχος Γεώργιος
Τζαμτζής Ιορδάνης
Ευριπίδης Στυλιανίδης
Αλέξανδρος Κοντός
Ανδρέας Λυκουρέντζος

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
6 Απρίλιος 2020 - 7:44μμ

Άμεση παρέμβαση Ε. Στυλιανίδη στον διοικητή του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέτζο για τις αγροτικές ζημιές στη Ροδόπη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο είχε σήμερα νωρίς το πρωί ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.