Ερώτηση για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος διανομής γάλακτος και φρούτων στα σχολεία

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:
- τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
- τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Θέμα: «Υλοποίηση και σχεδιασμός για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος διανομής γάλακτος στα σχολεία και του προγράμματος προώθησης φρούτων στα σχολεία.»

Η Ελλάδα έχει στο παρελθόν αφήσει αναξιοποίητους σημαντικούς κοινοτικούς πόρους οι οποίοι είχαν σαν στόχο να προσφέρουν καθημερινά γεύματα σημαντικής διατροφικής αξίας στους μαθητές. Ενδεικτικά, την περίοδο 2010-2011 η χώρα μας αξιοποίησε σχεδόν τα μισά από τα 1,8 εκ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα από το πρόγραμμα «φρούτα στα σχολεία» ενώ μέχρι και πρόσφατα (2013) δεν συμμετείχε καθόλου στο πρόγραμμα «γάλα στα σχολεία» σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.. Σημειώνεται ότι τα δύο παραπάνω προγράμματα που αφορούν τη διανομή φρούτων λαχανικών, γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων αποσκοπούν αφενός στην εξασφάλιση γεύματος και στη διαμόρφωση διατροφικής παιδείας στους μαθητές και αφετέρου στη στήριξη και ανάδειξη των σχετικών γεωργικών προϊόντων που παράγει η πατρίδα μας.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετικές ανακοινώσεις τους στις αρχές του 2013, τα συναρμόδια Υπουργεία είχαν εξαγγείλει την υλοποίηση των δύο παραπάνω προγραμμάτων η οποία και θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος εκείνης της σχολικής χρονιάς. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι για το τρέχον σχολικό έτος που ξεκινάει σε λίγες μέρες, στη διάθεση της χώρας μας βρίσκεται αντίστοιχο ποσό (περίπου 3 εκ. ευρώ) για τη διανομή των σχετικών προϊόντων στα σχολεία της χώρας μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω καθώς και τη σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Τρέφομαι σωστά – αισθάνομαι καλά / 30.01.2014) με την οποία αυξάνει τα κονδύλια για το σκοπό αυτό και εγκαινιάζει μια εκστρατεία για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία των κρατών μελών,


...ερωτώνται τα συναρμόδια Υπουργεία:

- Αξιοποιήθηκε το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από τα δύο παραπάνω προγράμματα για το σχολικό έτος 2013-2014; Πόσοι μαθητές ωφελήθηκαν;

- Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη νέα σχολική χρονιά; Συμπεριλαμβάνονται στο νέο προγραμματισμό φρούτα και προϊόντα μεγάλης θρεπτικής αξίας όπως τα ροδάκινα και η σταφίδα;

- Διαθέτουν τα συναρμόδια Υπουργεία αξιόπιστη στρατηγική για την αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την χώρα μας από τη νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία;

Αθήνα, 08.09.2014

Με εκτίμηση,

Οι υπογράφοντες βουλευτές:

Δήμας Χρίστος (Ν. Κορινθίας)
Αντωνίου Μαρία (Ν. Καστοριάς)
Αυγενάκης Ελευθέριος (Ν. Ηρακλείου)
Αυγερινοπούλου - Ζήσιμου Διονυσία – Θεοδώρα (Ν. Ηλείας)
Βιρβιδάκης Κυριάκος (Ν. Χανίων)
Βλαχογιάννης Ηλίας (Ν. Τρικάλων)
Γεωργαντάς Γεώργιος (Ν. Κιλκίς)
Γκιουλέκας Κωνσταντίνος (Α΄ Θεσσαλονίκης)
Καραμανλή Άννα (Β΄ Αθηνών)
Καράογλου Θεόδωρος (Β΄ Θεσσαλονίκης)
Κεδίκογλου Σίμος ( Ν. Ευβοίας)
Κέλλας Χρήστος (Ν. Λαρίσης)
Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος (Ν. Καβάλας)
Κόνσολας Μάνος (Ν. Δωδεκανήσου)
Κουκοδήμος Κωνσταντίνος (Ν. Πιερίας)
Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος (Ν. Φθιώτιδας)
Κοψαχείλης Τιμολέων (Ν. Γρεβενών)
Κωνσταντόπουλους Γεώργιος (Ν. Πιερίας)
Μακρή - Θεοδώρου Ελένη (Ν. Φθιώτιδας)
Μανδρέκα Ασπασία (Ν. Φωκίδος)
Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα (Ν. Πιερίας)
Μαρίνος Ανδρέας (Ν. Ν. Ηλείας)
Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος (Ν. Ευβοίας)
Μπατσαρά Γεωργία (Ν. Ημαθίας)
Νταβλούρος Αθανάσιος (Ν. Αχαΐας)
Πασχαλίδης Ιωάννης (Ν. Καβάλας)
Πατριανάκου Φεβρωνία (Ν. Λακωνίας)
Σκόνδρα Ασημίνα (Ν. Καρδίτσας)
Σολδάτος Θοδωρής (Ν. Λευκάδος)
Σταμενίτης Διονύσιος (Ν. Πέλλης)
Στυλιανίδης Ευριπίδης (Ν. Ροδόπης)
Ταλιαδούρος Σπυρίδων (Ν. Καρδίτσας)
Ταμήλος Μιχαήλ (Ν. Τρικάλων)
Χριστογιάνννης Δημήτρης (Ν. Πιερίας)

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
6 Απρίλιος 2020 - 7:44μμ

Άμεση παρέμβαση Ε. Στυλιανίδη στον διοικητή του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέτζο για τις αγροτικές ζημιές στη Ροδόπη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο είχε σήμερα νωρίς το πρωί ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.