Ερώτηση για την Ανάθεση των έργων 5 Περιφερειών στην Εγνατία ΑΕ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
2. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛ. ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΘΕΜΑ: «ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΑΙΡΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ»

Με μία πρωτοφανή Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ τ.Β 1505/06-09-2010) η Κυβέρνηση αφαιρεί την αρμοδιότητα από 5 Περιφέρειες της χώρας (Δύτ. Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο και Νότιο Αιγαίο) της μελέτης και κατασκευής έργων υποδομής στην επικράτειά τους και τα αναθέτει εξ’ ολοκλήρου στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ. Τα έργα μάλιστα που αναφέρονται στο παράρτημα της απόφασης δεν είναι μόνο οδικά αλλά καλύπτουν ευρύτατο φάσμα κατασκευαστικών έργων υποδομής (λιμάνια, ΧΥΤΑ, Σχολεία κλπ).

Στα υπό ανάθεση στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ έργα μάλιστα υπάρχει ακόμη και «αποκατάσταση μονοπατιού στη Κοινότητα Δονούσσας Κυκλάδων»!. Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση αφαιρεί κάθε αρμοδιότητα κατασκευής υποδομών από τις Περιφέρειες καθιστώντας τους νέους Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν αδύναμους να διαχειριστούν τα έργα της περιοχής τους. Έτσι, ανατίθεται σε μία εταιρεία του δημοσίου, με διορισμένο από τον Υπουργό Υποδομών Διοικητικό Συμβούλιο, η ευθύνη όλων των έργων της Βορείου Ελλάδας και των Νησιών και αφαιρείται από τους Περιφερειάρχες που θα προκύψουν από της εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, οι οποίοι θα έχουν την λαϊκή εντολή να διοικήσουν τις Περιφέρειές τους.

Προβληματισμό, επίσης, δημιουργεί το ότι η απόφαση αφορά Περιφέρειες που τις περισσότερες, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, φαίνεται ότι θα κερδίσουν οι υποψήφιοι τους οποίους στηρίζει η ΝΔ.

Παράλληλα, ενώ η Κυβέρνηση διατείνεται ότι επιθυμεί την αναβάθμιση και τη θωράκιση του θεσμού των Περιφερειών την ίδια στιγμή ψαλλιδίζει τις αρμοδιότητές τους καθιστώντας τους νέους Περιφερειάρχες ομήρους των διαθέσεων της στο κομμάτι των έργων υποδομής, τη στιγμή που οι προτεραιότητες της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ καθορίζονται από το διορισμένο από τον Υπουργό Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας.

Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
Οι κ.κ. Υπουργοί

1. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση αφαιρεί αρμοδιότητες από τις Περιφέρειες ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα των έργων υποδομής;

2. Ποια είναι η σκοπιμότητα της ανάθεσης στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ όλων των έργων υποδομής 5 Περιφερειών της χώρας;

3. Δεν αποτελεί η απόφαση αυτή ουσιαστική αποδυνάμωση του νέου θεσμού του αιρετού Περιφερειάρχη, χτύπημα στην αποκέντρωση και στην αυτοδιοίκηση και ομολογία ήττας της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;

Αθήνα, 04 / 10 / 2010

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης

Σάββας Αναστασιάδης

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
6 Απρίλιος 2020 - 7:44μμ

Άμεση παρέμβαση Ε. Στυλιανίδη στον διοικητή του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέτζο για τις αγροτικές ζημιές στη Ροδόπη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέτζο είχε σήμερα νωρίς το πρωί ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης.
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.