Ερώτηση για την έξαρση της ανεργίας στο Ν. Ροδόπης

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Ν Δ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

ΘΕΜΑ: «Έξαρση της ανεργίας στο Νομό Ροδόπης»

Η αντιαναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης και οι οριζόντιες περικοπές σε όλους τους τομείς της οικονομίας έχουν οδηγήσει σε ασφυξία την αγορά, έχουν πολλαπλασιάσει τις απολύσεις και τα λουκέτα. Οι δείκτες της καταγεγραμμένης ανεργίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια ιδιαίτερα στους νέους, οι μακροχρόνιοι άνεργοι αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς με το πρόβλημα να εστιάζεται περισσότερο στην ελληνική περιφέρεια.

Στο Νομό Ροδόπης, η αποβιομηχάνιση της περιοχής, το πάγωμα των έργων και η έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής έχει οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, με συνέπεια πλέον κάθε οικογένεια να έχει και έναν άνεργο, χωρίς μάλιστα προοπτική εύρεσης εργασίας στο δυσμενές οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από την κυβερνητική πολιτική.

Μέσα σε αυτό κλίμα ύφεσης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση της κυβερνητικής στρατηγικής για την απασχόληση, ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του καθώς περιορίζεται απλώς σε μία επιδοματική πολιτική, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις προσαρμογής της αγοράς εργασίας στις απαιτήσεις της ζήτησης και δεν έχει τη δυνατότητα να μετρήσει ούτε καν την αποδοτικότητα των μέτρων που προκηρύσσει για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η αδυναμία αυτή του ΟΑΕΔ οφείλεται στην έλλειψη προσαρμογής στα νέα δεδομένα, στην ελλιπή μηχανοργάνωσή και διασύνδεσή του με τη δημόσια διοίκηση και στην αδυναμία εκπόνησης στοχευμένων δράσεων, τη στιγμή που οι περιφερειακές του υπηρεσίες δεν έχουν καν τη δυνατότητα στατιστικής αποτύπωσης των δεικτών σε συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ώστε να είναι σε θέση να σχεδιάσουν προγράμματα προώθησης της απασχόλησης.

Για το λόγο αυτό,

 

Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι
Η κ. Υπουργός

1. Πόση είναι η καταγεγραμμένη ανεργία στο Νομό Ροδόπης σήμερα και ποια η πορεία εξέλιξης της τα τελευταία 5 χρόνια, ανά μήνα; Πόσους εγγεγραμμένους έχει το ταμείο ανεργίας στο Ν. Ροδόπης;

2. Πόσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι και πόσοι έμειναν άνεργοι στο πρώτο τρίμηνο του 2011;

3. Πόση είναι η ανεργία στους νέους και στις γυναίκες και ποια η εξέλιξή της τα τελευταία 5 χρόνια;

3. Πόσοι έχουν βρει εργασία μέσω του ΟΑΕΔ και ποιοί εργοδότες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για προσλήψεις;

4. Πόσες οικιοθελείς αποχωρήσεις είχαμε από εργαζόμενους μέσα στο 2010 και πόσες στο πρώτο τρίμηνο του 2011;

5. Πώς προτίθεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας στο Νομό Ροδόπης; Ποια είναι η στρατηγική του ΟΑΕΔ για την περιοχή;

Αθήνα, 11 / 05 / 2011

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:35μμ

7 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να θέσει στον Υπουργό Ψηφιακής Σύγκλισης κ. Πιερρακάκη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή.