Ερώτηση για τα προβλήματα στον οικισμό παλιννοστούντων ομογενών Σαπών Ν. Ροδόπης

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Ν Δ
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
3. ΠΕΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
4. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στον οικισμό παλιννοστούντων ομογενών Σαπών Ν. Ροδόπης»

Ο οικισμός παλιννοστούντων ομογενών στις Σάπες δημιουργήθηκε το 1990 προκειμένου να στεγάσει τις ανάγκες των συμπατριωτών μας από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που ήρθαν στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον. Η θρακιώτικη κοινωνία έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία εξαρχής στα προβλήματα αυτών των ανθρώπων έχοντας γνωρίσει και η ίδια στο παρελθόν την προσφυγιά. Στα χρόνια που πέρασαν, οι ομογενείς ενσωματώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην τοπική κοινωνία, συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, μόρφωσαν τα παιδιά τους και ενίσχυσαν δημογραφικά το χριστιανικό στοιχείο.

Η ύφεση και η ανεργία που μαστίζει την περιοχή από τις άστοχες πολιτικές της Κυβέρνησης έπληξε, όπως είναι φυσικό, και τους ομογενείς μας, οι οποίοι έχουν οδηγηθεί στα όρια της εξαθλίωσης.

Με υπόμνημα μάλιστα το οποίο συνέταξαν και απέστειλαν στη Νέα Δημοκρατία, αφού περιγράφουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ζητούν, μεταξύ άλλων:

1. «Τα στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουμε πάρει δεν μπορούμε να τα αποπληρώσουμε και ζητούμε μια παράταση μέχρι το 2013, ελπίζοντας να διορθωθούν τα οικονομικά της χώρας και να υπάρξει απασχόληση για εμάς.

2. Ζητούμε να μας παραχωρηθούν αγροτεμάχια από τα κοινόχρηστα ώστε να μπορέσουν οι νέοι μας ως νέοι αγρότες να ασχοληθούν με την γη μέσω προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

3. Να παγώσουν ή να διαγραφούν τα κάθε είδους πολεοδομικά πρόστιμα τα οποία μας έχουν επιβληθεί και τα οποία είναι άδικα, γιατί στα ασφυκτικά σπίτια τα οποία μας παραχωρήθηκαν κάναμε μια μικρή αποθήκη ή ένα δωμάτιο για να στεγάσουμε τους γέροντες γονείς μας και τα παιδιά μας.

4. Υποδομές κοινωνικής πρόνοιας δεν υπάρχουν, ένα ΚΑΠΗ, ένα εξεταστήριο.

5. Υπάρχουν άδεια καταστήματα τα οποία ανήκουν στο ίδρυμα Παλιννοστούντων, τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν με ένα ενοίκιο για να απασχοληθούν οι νέοι με μικρές επιχειρήσεις – καταστήματα.

6. Δεν υπάρχει ένα γήπεδο, μια αθλητική εγκατάσταση για τα παιδιά και τους νέους, αν και υπάρχουν χώροι όπου μπορούν να εγκατασταθούν».

Για το λόγο αυτό,

 

Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
οι κ.κ. Υπουργοί

1. Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση για να στηρίξει τους Έλληνες ομογενείς από τις χώρες τις πρώην ΕΣΣΔ που κατοικούν στον οικισμό παλιννοστούντων των Σαπών;

Αθήνα, 06 / 07 / 2011

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».