Ερώτηση για τα Προβλήματα στη Διανομή Σχολικών Βιβλίων στη Βόρεια Ήπειρο

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Ν Δ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
2) ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ»

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας της Αλβανίας Μυκερέμ Ταφάι στην περιοχή των Αγίων Σαράντα ετέθη από φορείς της μειονοτικής εκπαίδευσης το θέμα της έλλειψης σχολικών εγχειριδίων για τους μαθητές καθώς και των ελλείψεων που παρατηρούνται σε υλικοτεχνικές υποδομές. Το θέμα αυτό μάλιστα αναδείχθηκε και σε δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου και συγκεκριμένα της εφημερίδας Shqip (26/3/2010).

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της αλβανικής κυβέρνησης να αναθέσει το έργο εκτύπωσης και διάθεσης σχολικών βιβλίων στα σχολεία της ελληνικής μειονότητας και προκειμένου να μην μένουν οι Έλληνες μαθητές χωρίς βιβλία στη μητρική τους γλώσσα αλλά και η υστέρηση των σχολείων σε υποδομές είχε οδηγήσει την τότε Κυβέρνηση της ΝΔ στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, σε συνεργασία με την αλβανική Κυβέρνηση:

• Προέβη με τη βοήθεια του αλβανικού Υπουργείου Παιδείας σε εκκαθάριση συγγραφικών δικαιωμάτων συγγραφέων βιβλίων.

• Ακολούθως, ελληνικής καταγωγής εκπαιδευτικοί από τη Βόρειο Ήπειρο μετέφρασαν τα βιβλία στα ελληνικά την άνοιξη και καλοκαίρι του 2008.

• Οι μεταφράσεις εξετάσθηκαν από το ελληνικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προκειμένου να διορθωθούν τυχόν λάθη και να χρησιμοποιείται η ίδια επιστημονική ορολογία που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2008.

• Οι διορθωμένες μεταφράσεις εγκρίθηκαν από το αλβανικό Υπουργείο Παιδείας στα μέσα Αυγούστου 2008.

• Ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων εκτύπωσε τα βιβλία τα οποία και εστάλησαν το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2008 στο Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου προς διανομή στους μαθητές. Σημειώνεται ότι εκτυπώθηκε πολύ μεγαλύτερος αριθμός βιβλίων από τις ετήσιες ανάγκες των μαθητών για να μπορούν να καλυφθούν οι ελλείψεις σχολικών εγχειριδίων για τουλάχιστον 5-6 χρόνια.

• Το 2008, κατόπιν συνεννοήσεως με το γενικό προξενείο Αργυροκάστρου, εστάλη στην Αλβανία κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), οι οποίοι εξέτασαν τις υποδομές τεσσάρων σχολείων Βουλιαράτες (Δερόπολη), Δερβιτσιάνης (Δερόπολη), Λιβαδειάς (Βούρκος-Αγ. Σαράντα) και Μεσοποτάμου (Βούρκος-Αγ. Σαράντα) και κατέθεσαν σχετική έκθεση στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σημειώνεται ότι υπήρξε και αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου για να είναι δυνατόν ο ΟΣΚ να παρεμβαίνει και σε σχολεία εκτός Ελλάδος. Ακολούθως, ετέθη υπ’ όψιν της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών αίτημα χρηματοδοτήσεως του συγκεκριμένου έργου, δηλαδή αναβαθμίσεως των υποδομών και των τεσσάρων σχολείων, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην έκθεση, το οποίο μπορεί να αναλάβει ο ΟΣΚ.

Παρά την ταχύτατη αντίδραση της τότε ελληνικής Κυβέρνησης και ενώ τα σχολικά βιβλία έχουν σταλεί ήδη από το Σεπτέμβριο του 2008 στο Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου παρατηρούνται ακόμη και σήμερα σημαντικές ελλείψεις, όπως άλλωστε καταγγέλλεται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς της μειονότητας. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν προχωρήσει ούτε οι διαδικασίες από το Υπουργείο Εξωτερικών για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων σχολείων τα οποία ελέγχθηκαν από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.

Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
οι κ. Υπουργοί

1) Γιατί ενώ τα σχολικά εγχειρίδια των μαθητών της μειονότητας έχουν σταλεί από το Σεπτέμβριου του 2008 παρατηρούνται ακόμα ελλείψεις με αποτέλεσμα οι μαθητές να αναγκάζονται να μεταφράζουν στις σχολικές αίθουσες τα αλβανικά βιβλία;

2) Προτίθεται το Υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει μέσω της ΥΔΑΣ στον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων σχολείων Βουλιαράτες (Δερόπολη), Δερβιτσιάνης (Δερόπολη), Λιβαδειάς (Βούρκος-Αγ. Σαράντα) και Μεσοποτάμου (Βούρκος-Αγ. Σαράντα) της ελληνικής μειονότητας;

3) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου;

Αθήνα, 14 / 04 / 2010

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

ΣυνημμένοΜέγεθος
Ερώτηση για τα Προβλήματα στη Διανομή Σχολικών Βιβλίων στη Βόρεια Ήπειρο (doc)45 KB
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.