Επιστροφή στο παρελθόν για τη Ροδόπη

Δημοσιεύθηκε στις 07/05/2011 στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» από το δημοσιογράφο Θωμά Σταμούλη.

Συνέντευξη ενδιάμεσου απολογισμού με επίκεντρο τα έργα στη Ροδόπη και τη Θράκη

Την καθιερωμένη συνέντευξη ενδιάμεσου απολογισμού και εν όψει της συμπλήρωσης ενάμισι χρόνου διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, παρέθεσε εχθές ο βουλευτής Ροδόπης και Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος επικέντρωσε στις πολιτικές της κυβέρνησης στην περιοχή της Ροδόπης και της Θράκης, ασκώντας της έντονη κριτική και κάνοντας λόγο για πισωγύρισμα δεκαετιών. Εκτιμώντας ότι δεν έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για νέα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή μας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πάγωμα» ή ακύρωση εκείνων, που είχαν δρομολογηθεί κατά την πενταετή θητεία της Νέας Δημοκρατίας, με εξασφαλισμένες μελέτες και πόρους. Περαιτέρω, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει περιοδείες και επαφές με όλους τους θεσμικούς φορείς της Ροδόπης, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς, προκείμενου να αναδείξει την υπάρχουσα κατάσταση, -«μήπως και σοκάρω την κυβέρνηση ή την τοπική ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά-και να αναδείξει ζητήματα, που θα μπορούσαν να δρομολογηθούν, «ώστε να διαμορφωθεί εκ νέου ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά θα στοχεύει στην αναπτυξιακή τροχιά και δυναμική, που διαμορφώσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

«Όσα έργα δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε εμείς, «πάγωσαν» ή ακυρώθηκαν»

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, εστίασε καταρχήν στη δημιουργία δυο νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή, «που επαύξησαν τον πληθυσμό των φοιτητών, και είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», αλλά, όπως τόνισε, «η κυβέρνηση αφαίρεσε από τη χρηματοδότηση του ΔΠΘ 30 εκατ. ευρώ». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για το «πάγωμα» του διαγωνισμού του Πανθρακικού Σταδίου και του 2ου Κλειστού Γυμναστήριου στην Εκτενεπόλ, για την καθήλωση των εργασιών για τον Κάθετο Άξονα Κομοτηνή-Κίρτζαλι, για την ακύρωση του αεροδρομίου και του αεραθλητικού κέντρου στην Αίγειρο, για την ακύρωση του εγκεκριμένου από τον ΟΣΚ Campus για ΑμεΑ στο Κόσμιο και της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, για την ακύρωση των εγκεκριμένων αναπλάσεων της Λέσχης Κομοτηναίων και της Τσανακλείου, για το «πάγωμα» ή ακύρωση της οικοδόμησης ή ανάπλασης παλιών σχολείων και γυμναστηρίων στη Ροδόπη, για την εγκατάλειψη των εργατικών κατοικιών στο δήμο Μαρώνειας και την καθυστέρηση ολοκλήρωσης αντιστοίχων στο δήμο Ιάσμου, για την «εκτέλεση» μέσω του «Καλλικράτη» του δήμου Ιάσμου, για την «εξαφάνιση» του δήμου Μαρώνειας και για την υποβάθμιση του δήμου Σαπών και των δήμων του Ορεινού Όγκου, για το «πάγωμα» του φράγματος του Ιάσμου και την καθυστέρηση του αντίστοιχου του Ιασίου, για το «πάγωμα» της σύνδεσης της ΒΙ.ΠΕ. με την Εγνατία Οδό, αλλά και για τις συκοφαντίες από την κυβέρνηση, έναντι της Νέας Δημοκρατίας και σε ό,τι αφορά τη Σύγχρονη Μειονοτική Πολιτική, που εφάρμοσε σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, εκπαίδευσης και ποιότητας ζωής. Όπως τόνισε συμπερασματικά, «όσα έργα δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε εμείς, διακόπηκαν», εκτιμώντας παράλληλα ότι «η Ροδόπη επιστρέφει στην εποχή, που δεν ήταν πρώτη προτεραιότητα από την κεντρική κυβέρνηση».

«Ας μας υποδείξουν ποιο έργο είναι στη φαντασία μας και δεν είναι υπαρκτό»

Επιχειρώντας να αντικρούσει την αμφισβήτηση από την κυβέρνηση της δρομολόγησης των έργων και της εξασφάλισης των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων, τόνισε ότι «όλα τα αντίστοιχα έγγραφα υπάρχουν στα υπουργεία και τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και καταγεγραμμένα». «Τι εννοούν φανταστικά έργα;», αναρωτήθηκε. «Ας μας υποδείξουν ποιο έργο», συνέχισε, «είναι στη φαντασία μας και δεν είναι υπαρκτό».

«Όσο ήμασταν εμείς εδώ δυνατοί, η Ροδόπη και η Θράκη κέρδιζαν, ενώ τώρα τα παίρνουν από εδώ και δεν ξέρουμε που πάνε»

Ερωτηθείς επίσης, για το αν οι όποιες ακυρώσεις ή καθυστερήσεις έργων οφείλονται στη δυσμενή οικονομική κατάσταση, που έχει περιέλθει η χώρα τον τελευταίο χρόνο, παρουσίασε περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων έργων σε άλλες περιοχές της χώρας, τη στιγμή, που όπως επισήμανε, χρηματοδοτήσεις για αντίστοιχα έργα κόπηκαν από έργα στην περιοχή μας. Εκτίμησε, λοιπόν, ότι υποβιβάζεται ο ρόλος της περιοχής μας και της Ροδόπης, την ώρα, που ευνοούνται κάποιες άλλε περιοχές, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όσο ήμασταν εμείς εδώ δυνατοί, η Ροδόπη και η Θράκη κέρδιζαν, ενώ τώρα τα παίρνουν από εδώ και δεν ξέρουμε που πάνε». Κάλεσε, λοιπόν, τοπική ηγεσία όλων των χρωμάτων «να μάθει να ιεραρχεί το τοπικό και το εθνικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα των κομμάτων, να μάθει να διεκδικεί και να παίρνει αποτελέσματα για την περιοχή».

«Αν ως υφυπουργός δεν ήμουν επισπεύδων στην κατασκευή του Κάθετου Άξονα Κομοτηνής-Κίρτζαλι, είμαι βέβαιος ότι δε θα γινόταν ποτέ»

Εστιάζοντας στο έργο του Κάθετου Άξονα Κομοτηνής-Κίρτζαλι, εξέφρασε την ανησυχία του ότι τίθεται σε κίνδυνο η έγκαιρη ολοκλήρωσή του, αλλά και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση επί Νέας Δημοκρατίας. «Αν αντιμετωπίσουν περιπλοκές», σημείωσε, «είτε στη χρηματοδότηση είτε στα δικαστήρια, το έργο αυτό μπορεί να τελειώσει σε 7 χρόνια ή να μην τελειώσει ποτέ». «Θα είναι ένα ημιτελές έργο με δική τους ευθύνη», υπογράμμισε, επισημαίνοντας και τις δυσμενείς επιπτώσεις σε βιομηχανίες της περιοχής μας, που αγοράζουν πρώτη ύλη από τη Βουλγαρία και επανεξάγουν. Δεν παρέλειψε να εστιάσει επίσης και στην «πατρότητα» του έργου, υπογραμμίζοντας ότι «αυτά που τώρα επαίρονται ότι τελειώνουν και θα έρθουν το καλοκαίρι να τα εγκαινιάσουν είναι αυτά, που κάναμε εμείς». «Δε θέλω να εγκαινιάσουν αυτά, που κάναμε εμείς, αλλά ας προσθέσουν τα 8 χμ στο νότο, σε ένα χρόνο όμως». «Αν ως υφυπουργός δεν ήμουν επισπεύδων στην κατασκευή αυτού του δρόμου», κατέληξε, «είμαι βέβαιος ότι δε θα γινόταν ποτέ».

«Κάποιοι αλλιώς τα λέγανε πριν και αλλιώς τα κάνουν τώρα για το χρυσό»

Αναφορικά με το ζήτημα του χρυσού, που απασχολεί ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία, ο κ. Στυλινίδης υποστήριξε ότι η θέση του ιδίου και της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει μεταβληθεί, αλλά κάλεσε την τοπική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να πάρει ξεκάθαρη θέση, διακρίνοντας ότι «αλλάζουν συνεχώς θέση στο θέμα και δεν τοποθετούνται πλέον με σαφήνεια, αφού κάποιοι αλλιώς τα λέγανε πριν και αλλιώς τα κάνουν τώρα». Παρουσίασε, μάλιστα, μια διφορούμενη δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Μανιάτη, σχετικά με τις επενδύσεις στο χρυσό και αναρωτήθηκε «τι λέει το τοπικό ΠΑΣΟΚ για την προσέγγιση του κ. Μανιάτη;»

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.