Επίσκεψη στη Χαλκίδα - Συνάντηση με ΤΟ.ΣΥ.Ν.

Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας εδώ. Έχουμε καθιερώσει σε όλες τις περιοδείες που πήγαμε στους προηγούμενους 35 νομούς της χώρας, τις συναντήσεις με τα Τοπικά Συμβούλια Νέων: πρώτον, διότι είναι ένας καινούριος θεσμός ο οποίος θέλει στήριξη και δεύτερον, θεωρούμε ότι μόνο μέσα από αυτή την επικοινωνία μπορούμε να πάρουμε τα πιο φρέσκα ακούσματα για το προς τα πού μπορεί να βαδίσει ο νομός και τι παρεμβάσεις χρειάζεται από πλευράς μας, για να είμαστε χρήσιμοι στις τοπικές κοινωνίες.

Σε γενικές γραμμές, θέλω να σας πω ότι η πολιτική μας στο χώρο της νέας γενιάς ακουμπά πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες, οι οποίοι προσδιορίζουν και τη φιλοσοφία της.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η πολιτική συμμετοχή και η ενίσχυσή της. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και ο τρίτος της κοινωνικής ευαισθησίας.

Όσον αφορά την πολιτική συμμετοχή, θεωρούμε ότι ο πιο επιτυχημένος θεσμός που διασφαλίζει κάτι τέτοιο, είναι τα Τοπικά Συμβούλια Νέων. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με την κινητοποίηση που έγινε χάρη στη Γενική Γραμματεία της Νέας Γενιάς και στον κ. Παντελή Σκλιά, τον Γενικό Γραμματέα, καταφέραμε να εγγραφούν στα Μητρώα πάνω από 100.000 νέοι σε όλη την Ελλάδα, αριθμός ο οποίος αυξάνεται ραγδαία το επόμενο διάστημα.
Έγιναν οι εκλογές με εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή και στο 92 – 93% περίπου των ΟΤΑ της χώρας εξελέγησαν εκπρόσωποι της Νέας Γενιάς στα Δημοτικά Συμβούλια.

Θεωρούμε ότι μέσα από αυτή τη συμμετοχή δίνεται η δυνατότητα πρώτα απ' όλα στην τοπική, την περιφερειακή αλλά και την κεντρική πολιτική να ακουστεί πιο φρέσκια η φωνή της Νέας Γενιάς, που πρέπει να προσδιορίζει και τις δικές μας αποφάσεις και βέβαια ένας από τους στόχους που φαντάζομαι θα σας τον περιέγραψε ο Γραμματέας, είναι να θεσμοθετήσουμε σταδιακά και το δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις συμμετοχές, καθώς επίσης και τη συμμετοχή σε νομαρχιακό επίπεδο. Αν λοιπόν είναι επιτυχή και γρήγορα τα πρώτα βήματα λειτουργίας του θεσμού σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιλαμβάνεστε ότι η πολιτική ηγεσία, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών, θέλει να ουσιαστικοποιήσει και να δυναμώσει αυτή τη συμμετοχή.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η νεανική επιχειρηματικότητα. Τον τελευταίο χρόνο ιδρύσαμε 80 περίπου σημεία - κόμβους ή θυρίδες νεανικής επιχειρηματικότητας και αυτό θα επεκταθεί ως δίκτυο. Ο στόχος είναι, μέσα από αυτές τις θυρίδες, να παρέχουμε κάθετη ενημέρωση στις τοπικές κοινωνίες νέων, για το τι δυνατότητες προσφέρει σήμερα το ελληνικό κράτος, η ελληνική πολιτεία στο σύνολό της. Τι δυνατότητες προσφέρει δηλαδή όσον αφορά τα δικαιώματα της Νέας Γενιάς.  Μέσα από αυτές τις θυρίδες θα μπορούν να ενημερώνονται οι νέοι -χωρίς να χρειάζεται να στοιβάζονται στους προθαλάμους κομματικών γραφείων, όπως γινόταν για πάρα πολλές δεκαετίες- σχετικά με όλες τις δράσεις των επιμέρους Υπουργείων που ασχολούνται με ζητήματα Νέας Γενιάς. Παραδείγματος χάρη, από τα προγράμματα STAGE, υποτροφίες που παρέχονται για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές, υλοποίηση προγραμμάτων επιχορήγησης νεανικής ή γυναικείας επιχειρηματικότητας, ή επιχειρηματικότητας ΑΜΕΑ και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται σήμερα να μάθει ένας νέος, για να βρει το δρόμο του προς την αγορά εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, έχουμε προχωρήσει και σε υπογραφή Μνημονίων συνεργασίας με συναρμόδια Υπουργεία ή με φορείς. Είχαμε υπογράψει συνεργασία πιλοτικά με κάποια Πανεπιστήμια για τη δημιουργία των παρατηρητηρίων νεανικής επιχειρηματικότητας, τα οποία δεν βλέπουν μόνο την πορεία της επιχειρηματικότητας, αλλά  και την ανεργία και άλλους δείκτες.

Προσφάτως, υπογράψαμε συνεργασία με 15 Επιμελητήρια της χώρας και θα συνεχίσουμε και με τα υπόλοιπα, για να βοηθήσουν με ενημερώσεις τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και γενικότερα προχωρούμε σε τέτοιου είδους συμπράξεις.

Ο στόχος είναι να έχετε πλήρη ενημέρωση, ώστε όλα τα προνόμια που παρέχει η πολιτεία σε ένα νέο άνθρωπο που ξεκινά τη ζωή του, να μην τα απολαμβάνουν μόνο όσοι ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά εξίσου και οι νέοι οι οποίοι ζουν στην ελληνική Περιφέρεια.

Ο τρίτος πυλώνας είναι ο πυλώνας της κοινωνικής ευαισθησίας και της τοπικής ανάπτυξης, λέω εγώ. Διότι ουσιαστικά εκεί σας παρακαλούμε και σας ενθαρρύνουμε να πάρετε εσείς πρωτοβουλία. Υπάρχουν προβλήματα που σας απασχολούν και υπάρχουν και προοπτικές που έχουν αναφορά σε εσάς και είναι αναξιοποίητες.
Δηλαδή, παραδείγματος χάρη, το να χτυπήσεις το φαινόμενο των ναρκωτικών ή των εξαρτήσεων από το Internet, της νεανικής παραβατικότητας, της βίας ή της εγκληματικότητας και διάφορα άλλα τέτοια θέματα που απασχολούν τη νέα γενιά. Το να πάρεις πρωτοβουλίες για την προβολή του τόπου σου, την ανάπτυξή του, την ανάδειξη ενός φαινομένου που σχετίζεται με τη μόλυνση του περιβάλλοντος ή με την αξιοποίηση μιας γωνιάς της πατρίδας μας που είναι αναξιοποίητη και δεν έχει αναδειχθεί.

Είναι πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να παρθούν από φορείς νεολαίας, από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και βεβαίως ο πιο κατάλληλος θεσμικός εκπρόσωπος μιας τοπικής κοινωνίας να περάσει αυτό το μήνυμα προς τα έξω, δεν είναι άλλος από το Τοπικό Συμβούλιο.  Εκεί, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς παίζει έναν ενθαρρυντικό ρόλο προς εσάς. Σας καλεί, εσείς, να ενεργοποιηθείτε και είναι έτοιμη να σας ακούσει και να στηρίξει την προσπάθειά σας να ακουστείτε. Ακόμη και με χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων, τη διοργάνωση μιας συναυλίας, μιας εκδήλωσης, μιας ημερίδας, ενός συνεδρίου, που θα σας δώσει βήμα για να μπορέσετε να πείτε στη μικρή πόλη ή στο μικρό χωριό, ή στην επαρχία τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής, να λυθούν προβλήματα, να βγούμε προς τα έξω με ένα φρέσκο πρόσωπο.

Ουσιαστικά χρειαζόμαστε ευαίσθητες κεραίες, ώστε οι αποφάσεις που παίρνουμε στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο σε άλλες χώρες της Ευρώπης λέγεται «Υπουργείο Νεολαίας», θα πρέπει να εκπροσωπούν και να εκφράζουν τη νεότερη γενιά.

Επειδή πάντοτε, κι εμείς όταν ήμαστε στη θέση των φοιτητικών συνδικαλιστών ή των μαθητικών εκπροσώπων, πάντα “σπαζόμαστε” όταν έρχονταν κάποιοι μεγάλοι και μας έλεγαν τι πρέπει να κάνουμε, τι είναι το σωστό και τι είναι το λάθος, και συχνά διαπιστώναμε ότι έχουμε εντελώς διαφορετική θεώρηση για τον κόσμο και τη ζωή από ότι είχε η προηγούμενη γενιά, η οποία μπορεί απλά να κατανοήσει ίσως την εποχή μας, δεν μπορεί όμως να την εκφράσει. Γιατί την κάθε εποχή, την εκφράζει η γενιά που πρωταγωνιστεί σε αυτήν.

Γι' αυτό τώρα λειτουργούμε αντίστροφα. Δεν ερχόμαστε εμείς ως Υπουργείο Παιδείας να σας πούμε τι να κάνετε, αλλά ζητούμε εσείς να μας πείτε τι θέλετε να κάνουμε, ώστε ο κόσμος ο οποίος σήμερα οικοδομείται με τις πολιτικές αποφάσεις που εμείς παίρνουμε, να ανταποκρίνεται στις δικές σας προσδοκίες, στα δικά σας οράματα και στις δικές σας ανησυχίες.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα αυτών των επισκέψεων. Βέβαια, αυτό θέλουμε να το κάνουμε εξω-συμβατικά, χωρίς τύπους και χωρίς πρωτόκολλα. Γι' αυτό και η Γενική Γραμματεία αναπτύσσει μια σειρά δραστηριοτήτων, όπου πάμε βρισκόμαστε με τα παιδιά, πραγματοποιούνται περιφερειακές συσκέψεις, πανελλήνια συνέδρια και δίνεται η δυνατότητα σε όλους να πουν την άποψή τους. Κάποιοι θα πουν πράγματα εύστοχα που έχουν αποδοχή, κάποιοι όχι. Δεν έχει σημασία.

Σημασία έχει, πρώτα απ' όλα, να τολμάτε να συμμετέχετε, να εκφράζετε τις απόψεις σας και εμείς να είμαστε εδώ να τις ακούσουμε, για να δούμε πως μπορούμε από κοινού να τις υλοποιήσουμε. Αυτή είναι η λογική μας, από εκεί και μετά εκτιμώ ότι ο θεσμός αυτός έχει προοπτική, αν τον υποστηρίξουμε όλοι μαζί. Από πλευράς μας είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε.


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.